agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Maraş 18, Chandler, Sütyemez 1, Altay 1, Kaman1 ve Franquette’den oluşan ceviz bahçem (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/32075.htm)

Tugsad 18-01-2016 02:09

Maşallah. Yazilarinizin tamamina yakinini okudum. Guzel bir bahceniz var, Allah emeklerinizin karşılığını en guzel şekilde versin. Kısmet olursa ilerde tecrubelerinizden faydalanmak için bizatihi rahatsız edecegim sizi sn. hdoğan :)

hdoğan 18-01-2016 19:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tugsad (Mesaj 1433966)
Maşallah. Yazilarinizin tamamina yakinini okudum. Guzel bir bahceniz var, Allah emeklerinizin karşılığını en guzel şekilde versin. Kısmet olursa ilerde tecrubelerinizden faydalanmak için bizatihi rahatsız edecegim sizi sn. hdoğan :)

Teşekkürler sayın Tugsad, Allah razı olsun. Yapabileceğim birşey olursa herzaman beklerim. Selamlar

Tugsad 25-01-2016 13:24

Yozgat,1300 rakım

Tekrardan merhabalar hocam. Kısmet olursa Yozgat-1300 rakimda ceviz yetiştiriciliğine baslamayi planliyorum. Ilkbahara kadar araziyi uygun hale getirip nisan gibi dikim işini halletmek istiyorum. Soğuk bir memleket olduğu için baharda dikim yapmam uygun olur diye düşündüm. Sizin önerilerinizi de alabilir miyim?
Saygılar..

hdoğan 28-01-2016 10:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tugsad (Mesaj 1435530)
Tekrardan merhabalar hocam. Kısmet olursa Yozgat-1300 rakimda ceviz yetiştiriciliğine baslamayi planliyorum. Ilkbahara kadar araziyi uygun hale getirip nisan gibi dikim işini halletmek istiyorum. Soğuk bir memleket olduğu için baharda dikim yapmam uygun olur diye düşündüm. Sizin önerilerinizi de alabilir miyim?
Saygılar..

Sayın Tugsad, Mümkünse sonbaharda dikilmesi bence daha doğru, kökler az bir miktarda olsa toprağa tutunuyor kış boyunca, baharda da daha bir keyifli uyanıyor sanki yerinde. Sonbaharda dikilmemişse de nisan gibi en doğrusu bence de selamlar

Tugsad 28-01-2016 13:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hdoğan (Mesaj 1436059)
Sayın Tugsad, Mümkünse sonbaharda dikilmesi bence daha doğru, kökler az bir miktarda olsa toprağa tutunuyor kış boyunca, baharda da daha bir keyifli uyanıyor sanki yerinde. Sonbaharda dikilmemişse de nisan gibi en doğrusu bence de selamlar

Teşekkür ettim Sn. hdoğan. Kısmet olursa sonbahara erteleyeceğim dikimi. Yalnız Yozgat baya soğuk bir memleket. Sonbaharda dikersem kışın fidanları muhafaza edememekten korkuyorum. Daha yeni dikilmiş fidanlar ilk kışlarında aşırı soğuktan zarar görebilir mi, yoksa çok bir etkisi olmaz mı dersiniz?

cnrtkt 28-01-2016 13:20

2 Eklenti(ler)
Sayın hdoğan merhaba,
Eklediğiniz iki fotoğrafta bişey dikkatimi çekti.
Ağaçların yan dalları neredeyse gövdeye dik açı yapmış.
Açılı dal oluşturma konusunda sizin ağaçlara bir müdahaleniz oldu mu?

hdoğan 28-01-2016 17:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cnrtkt (Mesaj 1436085)
Sayın hdoğan merhaba,
Eklediğiniz iki fotoğrafta bişey dikkatimi çekti.
Ağaçların yan dalları neredeyse gövdeye dik açı yapmış.
Açılı dal oluşturma konusunda sizin ağaçlara bir müdahaleniz oldu mu?

Sayın cnrtkt, ana yan dalların gövdeye dar açılı olmamaları için özellikle çaba harcadım, genellikle baharda boyunlu gözleri kopardım, bazen araya çubuk yerleştirdim, bazende yere kazik çakıp iple gererek uygun açiya getirdim. Tabi bazende yetişemediğim olduğu gibi kalan dallar oldu.

hdoğan 28-01-2016 17:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tugsad (Mesaj 1436082)
Teşekkür ettim Sn. hdoğan. Kısmet olursa sonbahara erteleyeceğim dikimi. Yalnız Yozgat baya soğuk bir memleket. Sonbaharda dikersem kışın fidanları muhafaza edememekten korkuyorum. Daha yeni dikilmiş fidanlar ilk kışlarında aşırı soğuktan zarar görebilir mi, yoksa çok bir etkisi olmaz mı dersiniz?

İmkaniniz varsa nisanda dikerseniz sonbahara kadar fidanlarıniz birinci yaşini doldururlar bir sene kaybetmemiş olursunuz. Ayrica fidanları ayni iklimde yozgattan alacağiniz için ayni rakimda en az iki kış geçirmişlerdir zaten sadece yerleri değişmiş olacak.
Ben 1050 rakimda sonbahar dikimlerinde hiçbir sorun yasamadim.

cnrtkt 29-01-2016 07:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hdoğan (Mesaj 1436127)
"genellikle baharda boyunlu gözleri kopardım"

Çabalarınız güzel sonuçlar vermiş, nazar değmesin.
Boyunlu gözleri hangi evredeyken kopardınız. Yani gözler patlamış mıydı, patladıysa uzunluğu yaklaşık ne kadardı?
Bende bu şekilde (gözleri koparma, iple bağlama, çıtayla açma gibi) bir uygulama planlıyorum. Nelere dikkat etmemi tavsiye edersiniz.

hdoğan 29-01-2016 07:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cnrtkt (Mesaj 1436238)
Çabalarınız güzel sonuçlar vermiş, nazar değmesin.
Boyunlu gözleri hangi evredeyken kopardınız. Yani gözler patlamış mıydı, patladıysa uzunluğu yaklaşık ne kadardı?
Bende bu şekilde (gözleri koparma, iple bağlama, çıtayla açma gibi) bir uygulama planlıyorum. Nelere dikkat etmemi tavsiye edersiniz.

Teşekkürler Sayın Cnrtk, ben ilkbaharda budama zamanı ve gözler kabarmaya başladığı zamanda, patlamadan önce, boyunlu gözleri aşı bıçağıyla gövdeye dik, alttaki düğme gözü zedelemeden, keserek aldım bana öyle kullanışlı geldiği için. Boyunlu gözleri aldığım fidandada tüm boyunlu gözleri aldım çünkü baharda düğme gözler boyunlu gözlerden daha geç patladığı için aynı fidanda boyunlu gözlerle düğme gözler birlikte kaldığında gelişmede dengesizlik oluyor, boyunlu gözler çok daha erken ve fazla sürgün yapıyor. Tabi en uçtaki lider boyunlu göz hariç.
Buna rağmen dar açıyla çıkan dallardanda, bir sonraki budamada kesmeyeceğim bırakacağım dalları seçerek uygun olanlara araya çıta sıkıştırdım olmayanlardada yere iple bağladım, biraz uğraştırıyor ama bir sezon sonra dallanma daha bir güzel, ileriki zamanlarda araya daha iyi rüzgar, güneş alacak ve daha sağlam bir yapı oluşturuyor. Uğraştığımıza değiyor bence. Selamlar

cnrtkt 29-01-2016 10:04

1 Eklenti(ler)
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim,
Yanlışım varsa düzeltiniz lütfen. Boyunlu gözler koparılırsa ya da bir zarar görürse düğme gözler harekete geçiyor. Sanırım, düğme gözden oluşan dallar, boyunlu gözlere göre, geniş açı yapmasının yanında daha sağlam ve dayanıklı bir yapısı oluyor.

hdoğan 29-01-2016 10:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cnrtkt (Mesaj 1436256)
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim,
Yanlışım varsa düzeltiniz lütfen. Boyunlu gözler koparılırsa ya da bir zarar görürse düğme gözler harekete geçiyor. Sanırım, düğme gözden oluşan dallar, boyunlu gözlere göre, geniş açı yapmasının yanında daha sağlam ve dayanıklı bir yapısı oluyor.

Doğrudur sayın cnrkt, akşam cep telefonu ile yazmaya çalışırken dalgınlığıma gelmiş, boyunlu gözleri kopardıktan sonra süren hemen altındaki düğme göz güzel geniş açılı dal yapan. Hatta bazı fidanlarda (aşı gözünde) düğme göz de tam açarken kuş didiklemesi neticesi zarar görmüştü onlardada nokta göz (gizli göz) sürmüştü. (iki fidanda)

gülso 20-04-2016 09:21

Merhabalar.konunun başlığıyla alakalı bişey sorucam.bilgilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim. Bi kaç ay önce internetten Altay cevizi aldım.15 tane.1355 rakımlı karadeniz bölgesine diktim. Fernor cinsi on tane daha ceviz dikmek istiyorum. Acaba bu iki cins aynı bahçede yetişmesi uygun mu? Ürününde sıkıntı olur mu.teşekkürler şimdiden

hdoğan 22-04-2016 09:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülso (Mesaj 1455424)
Merhabalar.konunun başlığıyla alakalı bişey sorucam.bilgilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim. Bi kaç ay önce internetten Altay cevizi aldım.15 tane.1355 rakımlı karadeniz bölgesine diktim. Fernor cinsi on tane daha ceviz dikmek istiyorum. Acaba bu iki cins aynı bahçede yetişmesi uygun mu? Ürününde sıkıntı olur mu.teşekkürler şimdiden

Sayın Gülso, Altay cevizi diye tescilli bir ceviz çeşidi yok sattıkları fidanlarda aşısızdı zaten ilk çıktığında çeşit olsun anlamında 3 tane dikmiştim sonra reklamı ve bu ad kullanarak satışı yasaklandığı için zaman kaybetmemek amacıyla bunlarıda chandler'e aşıladım. Şu anki yasal durumu nasıl bilmiyorum. Rakımınız yüksek olduğu için en iyisi bence Fernor, tozlayıcısı Ronde. İmkanınız varsa o altaylarıda fernora aşılamanızı tavsiye ederim zaman kaybetmemeniz için tabi tercih sizin. selamlar.

mustafa431 24-04-2016 20:50

lezzetli

sizce en lezzetli ceviz türü hangisi

hdoğan 25-04-2016 05:19

Kıyaslama için genel birşey söyleyemem ama bahçemden aldığim chandler in tadı çevremdeki yerli cevizlerden aşaği değil hatta daha lezzetliydi bence.

hdoğan 01-05-2016 20:57

3 Eklenti(ler)
30 Nisan 2016 itibariyle 1050 rakımda sırayla Chandler, Franquette ve Ronde'nin durumları.

artagnian 08-05-2016 01:08

Maluk yerli xevizleri bu yıl spğuk vurdu sizde hangi tür cevizlerin durumu nedir?

hdoğan 08-05-2016 15:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi artagnian (Mesaj 1459848)
Maluk yerli xevizleri bu yıl spğuk vurdu sizde hangi tür cevizlerin durumu nedir?

Ben yerli cevizleri aşiyla değiştirmiştim komşu bahçelerdeki yerli cevizlerde de herhangi bir don zarari yok.

coskunsarıkaya 05-06-2016 22:42

Sayın Hdoğan

Memleketimizin her karış toprağı altındır.Yamaç arazilerde bile ağaç yetiştirmeyi göze alabilen sizin gibi güzel memleketimin çalışkan insanlarına selam olsun...
Azmin zaferi diye ben buna derim.Kardeşim;Ürününüz bol,kazancınız bereketli,
sağlığınız ve çocuklarınızla mutluluğunuz daim olsun...
HAYIRLI RAMAZANLAR

hdoğan 06-06-2016 12:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi coskunsarıkaya (Mesaj 1466789)
Sayın Hdoğan

Memleketimizin her karış toprağı altındır.Yamaç arazilerde bile ağaç yetiştirmeyi göze alabilen sizin gibi güzel memleketimin çalışkan insanlarına selam olsun...
Azmin zaferi diye ben buna derim.Kardeşim;Ürününüz bol,kazancınız bereketli,
sağlığınız ve çocuklarınızla mutluluğunuz daim olsun...
HAYIRLI RAMAZANLAR

Sayın Coskunsarıkaya, Güzel düşünceleriniz ve dilekleriniz için çok sağolun, Allah razı olsun. Hayırlı Ramazanlar..

coskunsarıkaya 07-06-2016 21:10

Sayın hdoğan;
Sayfanızı titizlikle okudum güzel çalışma olmuş ALLAH utandırmasın.Karasal iklimde ağaç yetiştirmek her yiğidin harcı değil.
Cevizle ilgili çalışmalarım teoriden ibaret bunu belirtmek isterim.Ağaçlar net sayesinde ufkumuz genişledi.Sizin gibi tecrübeli arkadaşlar sayesinde pratik yapmış gibi oluyoruz.Emeği geçen tüm arkadaşlara sonsuz teşekkürler.Emekliliğime nasip olursa iki yıldan az bir süre kaldı.20 dekar kadar arazimiz var tohumdan ceviz dikip aşılamak gibi planlarımız var.Onun için ayaklarımı sağlam basmak istiyorum.Büyük ağaçları aşılamamın bir sebebi de buydu.Tohumdan yetişen fidanın aynı yıl tüplü fidanla gelişimini sayende görmüş olduk teşekkür ederim.Ceviz yetiştirmek istediğim arazi tam ceviz arazisi.Kırmızı toprak kumlu tınlı geçirgen demir oranı yüksek 800 rakımda ve ılıman iklim.Tarla bitişiğimde kayın birader tahlil yaptırmış tarım ilçe kesinlikle ceviz tavsiye etmiş.ancak kendisi ceviz düşünmüyor.
Merak ettiğim bir konu bilginiz dahilinde cevaplarsanız sevinirim.100 chandlere 5 Franquette 1 Ronde tozlayıcınız mevcut.teoride bildiğimiz kadarıyla Franquette uç dal verimli devasa ağaç formunda olacak.Onun yerine Fernette yandal verimli daha fazla erkek çiçek ve daha uzun polen saçımı ve daha lezzetli olduğu söyleniyor.Daha kısacası Chandlere Fernette düşünüyorum.Sizin ve forumdaki arkadaşların tecrübelerini mümkünse paylaşmalarını istiyorum.Sağlıcakla kalın Selamlar

hdoğan 08-06-2016 10:58

2 Eklenti(ler)
[QUOTE=coskunsarıkaya;1467166]Sayın hdoğan;
Sayfanızı titizlikle okudum güzel çalışma olmuş ALLAH utandırmasın.Karasal iklimde ağaç yetiştirmek ...

Sayın Coskunsarıkaya, tozlayıcı konusunda Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok mantığıyla hangi ülkede ençok hangi tozlayıcı kullanılıyor diye araştırdım, Amerika 'da franquettenin ağırlıklı olarak kullanılmasından, vardır bir bildikleri diye kullandım. Benimde düşüncem yandal verimli bir çeşitten yanaydı. Özellikle franquetteyi eski fidanlara aşılayarak geç tozlaması konusunu çözmeye çalıştım. Göreceli olarakta zaten daha büyük ağaç ileriki aşamada daha fazla meyve zaten diye düşündüm. Ayrıcada sürgünlerde her sene uç alarak daha fazla yan dal patlaması yaparak bir nebzede olsa küçültülebileceğini düşündüm. Tozlama tarihleri aşağı yukarı fernette ile aynı.
Franquettenin Lezzeti konusuna gelince Selami BAYRAK'tan özellikle lezzetinin çok iyi olduğunu sırf tadından dolayı birçok yerde franquettenin tercih edildiğini (tad anlamında yeme amaçlı) duydum. (Henüz meyvesini görmedim muhtemelen önümüzdeki sene meyve alacağım nasipse)
Franquetteye aşıladığım bir fidanın fotoğrafınıda ekledim

recycan 08-06-2016 15:00

Sevgili h.dogan abi bu sene iki sürgüne kadar indirdigim yeni fidanlarimdan bazılarının sürgünleri 60,40,20 cm civarindalar acaba bunları teke indirmelimiyim yoksa geçmi kaldım,daha önce sanki nail abinin haziran sonunda lideri belirlersin dediğini hatırlıyorum,birde sürgünü nereden kesmeliyim eğer dipten kesersek buraya sutut v.b birşey surmelimiyiz.

hdoğan 08-06-2016 15:40

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi recycan (Mesaj 1467293)
Sevgili h.dogan abi bu sene iki sürgüne kadar indirdigim yeni fidanlarimdan bazılarının sürgünleri 60,40,20 cm civarindalar acaba bunları teke indirmelimiyim yoksa geçmi kaldım,daha önce sanki nail abinin haziran sonunda lideri belirlersin dediğini hatırlıyorum,birde sürgünü nereden kesmeliyim eğer dipten kesersek buraya sutut v.b birşey surmelimiyiz.

Benim düşüncem yıl sonunda 160-170 cm nin üzerine çıkabilecek potansiyele sahip her fidan teke düşürülmeli ki ikinci yıl mart ayında tepe vurumu yapılarak 120 cm den itibaren birinci kat başlasın. Ancak bazı fidanlar varki 100- 110cm yi geçemeyeceği aşikar, bunlarda bir sonraki martta tepe vurumu zaten yapılamayacağı için teke düşürmek yerine bütün dallar bırakılmalı ki bir sonraki sene daha güçlü kök yapısıyla tek sürgünü 2-3-4 metrelere çıkabilsin.

Fotoğraf;
2014 Yılı Mart ayında tüplü olarak diktiğim ve 2015 mart ayında 170 civarında tepesi vurduğum fidanın 29 Mayıs 2016 tarihteki durumu..

recycan 08-06-2016 21:30

Anladim abi teşekkür ederim,peki keseceğim sürgünlerin yerlerine sutut surmelimiyim sizce,birde diptenmi kesmeliyim.

hdoğan 08-06-2016 23:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi recycan (Mesaj 1467341)
Anladim abi teşekkür ederim,peki keseceğim sürgünlerin yerlerine sutut surmelimiyim sizce,birde diptenmi kesmeliyim.

Evet dipten keseceğiz, ayni yilin sürgünü kesildiğinde sutut a gerek yok. Vaktiniz var sürersenizde zarari yok.

recycan 09-06-2016 09:20

Abi çok sağolun sayenizde öğreneceğiz.

hdoğan 09-06-2016 10:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi recycan (Mesaj 1467427)
Abi çok sağolun sayenizde öğreneceğiz.

Estağfurullah elimizden geldiğince..

recycan 12-06-2016 09:54

Giriş Tarihi: 05-11-2015
Huseyin abi Bir haftadir yoğun yagmurdan olsa gerek gecen hafta hiçbirşey yoktu,şimdi bazı fidanlarda yapraklar bu sekilde,sanırım antraktoz hastaligi,şuan için yapabilecegim en erken cozum nedir.Bu yapraklari gövdeye bağlantı noktasindan almalıyım.Ceviz hastalıkları kismina fotoğrafını koydum.

hdoğan 12-06-2016 20:01

[QUOTE=recycan;1467971]Giriş Tarihi: 05-11-2015
Huseyin abi Bir haftadir yoğun yagmurdan olsa gerek gecen hafta hiçbirşey yoktu,şimdi bazı fidanlarda ...

Çok şükür bahçemdeki cevizlerde şuana kadar hiç hastalık olmadı Hastalıklarla ilgili pek tecrübemde bilgimde yok. Hüseyin de güzel isim ama Adım Hakan :) Kolay gelsin

recycan 12-06-2016 22:54

[QUOTE=hdoğan;1468056]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi recycan (Mesaj 1467971)
Giriş Tarihi: 05-11-2015
Huseyin abi Bir haftadir yoğun yagmurdan olsa gerek gecen hafta hiçbirşey yoktu,şimdi bazı fidanlarda ...

Çok şükür bahçemdeki cevizlerde şuana kadar hiç hastalık olmadı Hastalıklarla ilgili pek tecrübemde bilgimde yok. Hüseyin de güzel isim ama Adım Hakan :) Kolay gelsin

Eyvallah Hakan abi.

hdoğan 16-07-2016 14:19

Çok şükür, Vatanımıza kalkan eller kırıldı. Kırılacak. Bu hain sürüsü en ağır şekilde bunun bedelini ödeyecek..

Cemalın 30-07-2016 19:24

Hakan bey öncelikle emeklerinize saglik..yaptiginiz asilar içinse tebrik ediyorum..bir sorum olacak acaba ceviz göz asisinda(t yama **** bilezik) dikkat edilmesi gereken en önemli faktörler nelerdir..

gülso 02-08-2016 20:32

Merhabalar.ben on tane altay cevizi aldım .mart ayında kastamonuya diktim. Ama cevizler ceviz değil sopa gibi duruyor. Sadece diplerinden daha yeni yaprak çıkardı.bu normal bişey mi.aldığım siteyi de aradım.henüz bi cevap alamadım.bilgisi olan varsa geri dönerse teşekkür ederim

Cemalın 02-08-2016 23:52

Belliki fidanlar tutmamis diplerinden Piç sürgünler vermiş kardeş..canin sagolsun

hdoğan 04-08-2016 16:54

[QUOTE=gülso;1474821]Merhabalar.ben on tane altay cevizi aldım .mart ayında kastamonuya diktim. Ama cevizler ceviz değil sopa gibi duruyor. Sadece diplerinden daha yeni yaprak çıkardı.bu normal bişey mi.aldığım siteyi de aradım.henüz bi cevap alamadım.bilgisi olan varsa geri dönerse teşekkür ederim[/QUOT

Bahardan itibaren yapraklanmadığına göre kurumuştur. Kasım aralık gibi aşılı sertifikalı yörenize uygun fidanlar alıp çıplak köklü dikerseniz zaman kaybetmemiş olursunuz. Selamlar

hdoğan 04-08-2016 16:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cemalın (Mesaj 1474503)
Hakan bey öncelikle emeklerinize saglik..yaptiginiz asilar içinse tebrik ediyorum..bir sorum olacak acaba ceviz göz asisinda(t yama **** bilezik) dikkat edilmesi gereken en önemli faktörler nelerdir..

Benim göz aşılarında en çok kullandığın yama ve bilezik göz aşıları. Kolay kolay şaşmıyor. Her ikisinde de özellikle aşı gözünün bulunduğu kabuğun üst ve alt kısımlarının sıfır oturması, gözün arkasındaki odunsu dokunun aşı gözünün içinde kalması yani gözün arka kısmında boşluk olmaması, aşılanacak dalın ve aşı gözünün alındığı sürgünün pişkinleşmiş olması özellikle önemli selamlar

recycan 10-08-2016 09:35

2672 nolu mesajimda koyduğum sadece 2 cevizim ve diğerleri boy olarak fena degil ama odunlaşma henüz yok gibi sürgünler yeşil ama kalinlasmaya basladlar acaba ekim kasima kadar kendilerini kışa hazirlarmilar,malum sonbahar erken donlari bizim burada büyük risk.Hakan abi aynı mesaji ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayanlar kısmınada atmıştım,sizin bir fikriniz varmı.

gülso 10-08-2016 12:06

1 Eklenti(ler)
Durum bu..altay cevizindeki son durum

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025