agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların soruları (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/28314.htm)

agacarkadas 12-05-2015 11:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman70 (Mesaj 1377443)
Üçüncü yaz derken ekim zamanını yazarmısın, ayrıca tüplümü diktin, bana göre sanki gelişimleri yavaş olmuş gibi.

Sayın uzman 70
Fidanlar açık kök olarak 2012 yılının aralık ayında dikildi. Gerek dikim zamanındaki hava koşulları gerek bizim acemiliğimiz gerekse de fidanların kendisinden kaynaklanan sıkıntılardan dolayı bahçedeki 140 fidandan yaklaşık 100 tanesini 1 sene ara ile söküp tekrar dikmek zorunda kaldık. Bu sebeple fidanların gelişimleri birbirinden farklı ve yavaş olabilir.Bu süreç benim için yorucu ve yıpratıcı oldu.(işler tersine gittiği zaman etrafınızda ne danışman ne de yakın çevreniz hariç sizi motive edecek birisi kalıyor bu forum sizin can suyunuz , motivasyonunuz oluyor) Tabiri yerinde ise bizimki biraz 'kafayı gözü yara yara' oldu halen de öyle devam ediyor...:eek: Çok şükür ki fidanları en sonunda tutturabildik Ama öğrendim ki yılmamak gerekiyormuş kendi edindiğimiz tecrübeler daha değerli ve anlamlıymış... Sevmeden de asla olmuyormuş...toprağı , bahçeyi seviyorum sevmeye de devam edeceğim :eek:

Tüm bu süreçte babamın büyük emeği var kendisine buradan çok teşekkür ediyorum.

Lilium 12-05-2015 11:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musculus (Mesaj 1377772)
Aydın'da para etmeyen narlar sökülüyor
Verim alınsa bile ilerde cevizin olacağı da budur...

Vallah ne yalan söyleyeyim aynı düşünceleri bende düşünüyorum, bu uygulamalar bu politikalar ile görünen o ki, ön tekerlek nereye giderse arka tekerlek de oraya gider.

Bir tek umudum plansız ve uygun olmayan topraklara ekenler bu işi başaramayacak tek umudum budur.

karabuz 12-05-2015 13:20

Üreticiler desteklemenin asıl amacını anlamaya başlamayınca "acayip kyarlı" işlerin gerçekte o kadar da kyarlı olmadığını göremediği müddetçe durum bu olacak.

desteklenen bir sektör neden desteklenir - desteklemenin amacı yetersiz miktarda üretim yapılan bir ürünün üretimi artsın, fiyatlı düşsün ve pazarlarda yerli malı bulunsun, para dışarı gitmesin. Devlet bu politikasını savunur ve bunu yapmaya çalışır, yok biz hem destekleyelim hem fıyatlar düşmesin... mümkünü yok desteklenmez teşvik edilmez o zaman. destekleniyorsa fiatını düşürmeye çalışma var demektir. Aslında bunda kotü bir şey yok, yanlış Çabuk zengin olma hevesinde olanda, yok az yatırım ile miliar lar, hangi sektorde bu böyle de burda olsun, işi bilmeden girenin abartılı beklentileri yanlıştır. yok 3-5 dönüm ile hiç işlemeden zengin olduk... mümkün mü ki ?

bir başka konu ceviz olan bahçede ne engel mevcud ki domates, biber, bugday, mısır.. üretmezler üreticilerimiz. zaten cevizin kaç yılda gerçek verim verdiği her kitapta yazar, bahçeyi 10*5 ekeriz, aralarda 7-8 yıl ara tarım yaparız, toprak işlenmiş olur boşta durmamış olur ..yalnız ufak sorun.. iş var, iş yapmak var . oyle cevizi dik bekle 3 yıl hop bir yığın para - değil öyle :) yapmayalım lütfen ceviz yapılan işe göre süper para getirir, yalnız ilk 2-3 yıl bebek gibi bakarsınız, sonradan dönümüne çeltik kadar kazanç kalsa * mükemmel , ne yaptık ki her yıl yeniden mi diktik.. yanlış olan buyuk beklenti. yanlış olan dış pazarlara güvenmek..

dış pazara 2-3 dolardan yukarı satılmaz, satılamaz ) bulunduğum bölgede ( bulgaristan ) tarlaların satılık fiatları 100 ila 300 euro arasında, desteklemeler dönüme yılda 100 euro, her taraf ceviz doldu. 100 bin tl yatırım ile 200 dönüm bahçe kuranları biliyorum, bu adama maliyet hemen hemen sıfıra gelmiş, kaç paradan verse hep kazançlı- bunun gibi siyle yarışılmaz (binlerce donumu olanlar da var o ayrı) . 5-10 yıl sonra yemeklerimizi ceviz yağıyla pişirirsek hiç şaşırmam .

Türkiye de olmanın güzel tarafı sınırları çok güvenli, kaçak mal girmez,erli üretici iç pazarı beslesin yeter.. fazla üretilir ise o zaman iş kötü. dış pazarlar -zor.

tekrar yazmaktaki ana amacımı tekrarlayayım - ceviz kazançlı ve kazançlı kalacak, tek düşünmemiz gereken beklentilerimiz gerçekçi veya değil.

saygılar

uzman70 12-05-2015 21:23

ağacarkadaş emeğine sağlık, bir çoğumuz bu işe sıfırdan girdi. ben zevk için girdim.maddi olarak çok kazanç elde edemesemde emeğim karşılığını alıp sitresimi attımmı şükrederim. Her şey para değil arkadaşlar bana terapi gibi geliyor.

Abbass 12-05-2015 23:07

Dere kenarı doğal olarak kumlu-milli bir tarlam var. Profil de açtırdım, aşağılara indikçe kum önce mıcırla karışık kuma sonra yumruk büyüklüğünde taşla karışık kuma dönüşüyor.

Tarla yüzeyi kışın 2,5 Ağustos ortası 3,5 metre derenin suyundan yukarıda.

Göl kenarında (durgun su) olsa büyük ihtimalle taban suyu problemi yaşardım, fakat dere (akan su) olmasından dolayı yine de

Taban suyu problemi yaşar mıyım ?

Lilium 13-05-2015 00:34

Yaşamazsınız

brooklynnn 13-05-2015 11:43

Merhabalar arkadaşlar.
Forumu uzun süredir takip ediyorum. Üyelik bugüne kısmetmiş.

Çok değerli paylaşımlarda bulunuyorsunuz. Ben de bu yıl aranıza katılacağım İnşallah. Çanakkale'de ceviz bahçeleri oluşturmak istiyorum.

Forumun yarısındayım. Tamamını okuyunca sizlerle iletişimim daha da artacaktır.

İyi forumlar.

djtunc 17-05-2015 15:54

ankarada oturuyorum.bende saksıda kendi imkanlarımla yetiştirdiğim cevizimi bugün toprakla buluşturdum. boyu 30-40 cm kadar köküde serçe parmaktan az daha inceydi. inşallah tutar ve büyüdüğünü görürüm :) :) :) hava biraz rüzgarlıydı inşallah zarar vermez ağacıma :'(

Beyaz_Gece 18-05-2015 06:30

Sevgili Burak kardeşim bahçeyi kurdun mu?

Beyaz_Gece 18-05-2015 06:51

Arkadaşlar Sakarya'dan herkese kucak dolusu selamlar. Daha önce tarımla hiç uğraşmadım. Bu aralar cevize ilgim var. Ve bu konuda bir araştırmaya giriştim. Doğal olarak sizlerin güzel yorumlarınıza ve yönlendirmenize ihtiyaç duymaktayım. Umarım sitenin faydasını görürüm. Sakarya Nehrine yakın, 10 dönümlük bir tarlaya ceviz bahçesi kurmak istiyorum. Maliyet hesabı konusunda bana yardımcı olur musunuz?

cevizcibir 20-05-2015 12:34

hep ticari olarak diyorlar 3,5*7 olsun olmaz olmayacak.. sonra aradan birini sökecekmişsin..tam verime yatacak 10 yıl sonra sök %50sini cevizin..kim ne derse desin aşılıda ilk 5-6 yıldan önce ticari anlamda meyva alamazsın,aşışızda 8-10 yıldan önce zor verirmi verir ilk yıl da verir 2 tane ikinci hadi 10 tane olsun ticari olarak değeri ne kadar olur. başka kısa ömürlü ağaç ek arasına ve başka tarımla uğraş..sık dikimde makinayla budama ile ancak olabiliyormuş..oda türkiyede olmuyor.yok sık dikim olmuyor.. deneyenin bahçesini görmeden karar vermemeli daha..8*8 ideal her ceviz her yerde olmuyor..çevrenize en yakın varsa cevzi bahçesi görmek bakmak gerekli..hangi çeşit uyuyor..denemmiş tecrübelerden faydalanmak gerekli..

efedag 20-05-2015 15:24

Arkadaşlar bu senede 2-3 yaşındaki ceviz ağaçlarım da kuruma var.Çeşit farketmiyor (fernor fraguetto chandler şebin kaman) Hadi geçen sene afet yılı dediler komple kurumalar oldu.Geçen sene tamamen sağlıklı olup hiçbir sorun gözlemlenmeyen ağaçlarım kurudu.Nisan ayına kadar hiçbir kuruma belirtisi yokdu.Meyva gözleri 22 -23 nisandaki dondan etkilendi diyelim ağacın kuraması çok can sıkıcı.Sizlerde de sebepsiz görünen tamamen kurumalar var mı?

musculus 20-05-2015 18:23

Balıkesir merkezde 20 Mayıs 2015 saat 17 30 ile 18 45 arasında yağmur şeklinde başlayan yağış ceviz büyüklüğünde dolu şeklinde yağmıştır.Başta ceviz olmak üzere tüm meyve çeşitlerinin çok zarar görme olasığı yüksektir.Başta ben olmak üzere tüm alın teri sahiplerine büyük geçmiş olsun.Kendimi bildim bileli böyle dolu yağışı görmedim.2 yıldır güzel ülkemde bir bereketsizlik bulutları dolaşıyor.Allah hayreyler inşallah...

aşkan 20-05-2015 20:45

iyi akşamlar bana bir tane ceviz fidanı bundan 4 yıl önce hediye edildi şu an oldukça büyük ama hiç meyve vermedi başka ceviz agacı yok ondanmı acabı birde tozlaşma ile ilgili biraz bilgi verirmisiniz

torun60 21-05-2015 16:29

Arkadaşlar ben de aranıza yeni katıldım. Formu ilgiyle izliyorum. Bende bir 15-20 dekar ceviz bahçesi kurmak istiyorum. İki parça arazimde Toprak analizi yaptırdım.
1. arazi ph 7.91 H.Alkali
ec:0.60
kireç:25.05 çok fazla
organik madde:0.54 çok az
bünye:51.70 killi-tınlı
toplam tuz:0.02 tuzsuz
fosfor:2.26 çok az
potasyum:55.33 yeterli
kalsiyum:3,726.40 fazla
magnezyum:1,416.80 fazla
demir:0.56 az
çinko: 0.22 az
mangan: 1.04 çok az
bakır: 0.44 yeterli

Bu arazide arpa buğday yetiştirilmekte. Rakım 1000-1100 m İklim soğuk İlkbahar erken donları ve sonbahar donlarından etkilenmeyecek ceviz yetişirmi?
Bu arazide hangi tür ceviz yetişir.

torun60 21-05-2015 16:35

2. arazi ph 7.80 H.Alkali
ec:0.38
kireç:50.09 çok fazla
organik madde:0.98 çok az
bünye:37.73 tınlı
toplam tuz:0.01 tuzsuz
fosfor:8.18 yeterli
potasyum:83.91 yeterli
kalsiyum:3,276,80 yeterli
magnezyum:535.05 fazla
demir:0.49 az
çinko: 0.30 az
mangan: 1.06 çok az
bakır: 0.37 yeterli

Bu arazide arpa buğday yetiştirilmekte. Rakım 1000-1100 m İklim soğuk İlkbahar erken donları ve sonbahar donlarından etkilenmeyecek ceviz yetişirmi?

torun60 21-05-2015 16:41

Sizin tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum. Bilgi verirseniz sevinirim.

torun60 21-05-2015 16:45

Arkadaşlar ben de aranıza yeni katıldım. Formu ilgiyle izliyorum. Bende bir 15-20 dekar ceviz bahçesi kurmak istiyorum. İki parça arazimde Toprak analizi yaptırdım.

Cevizciankara 21-05-2015 19:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi torun60 (Mesaj 1380824)

Sizin tarlanız benim tarlamın özelliklerine benziyor.Ben chandler ve fernor diktim. Chandlerler 10 mayıs fernorlar 15 mayıs gibi uyanmaya başladı hala uyanmayanlar var.ilkbahar geç donlarından etkilenmiyorlar.Ancak sonbaharda 20 ekim gibi donlarda yandılar.İlkbahardan ziyade sonbahar donlarına da dikkat edin. Birde benim tarlamda buğdaydan dönme. Organik maddece zenginleştirmek ve toprağın ph ını düşürmeye çalışın.SAygılar

efedag 21-05-2015 20:32

Sayın Cevizciankara
İnşallah uyanmayan fernorlar uyanır.Benim uyanacaklar diye beklediğim 2-3 yaşındaki fernorlar tıkır tıkır kuru gözüküyor.Geçen sene üzerinde meyvası bile vardı.

BURGAZ73 21-05-2015 21:03

arkadaslar trakyada ozellıkle luleburgzda cevız soyma maakınas varmı. varsa nerede var?

BURGAZ73 21-05-2015 21:04

bu arada fernorlar uyanalı 10 gun oldu. 5 yasındakı fernor agaclarınd ortalama 10-20 adet ceviz görüyorum.

formullaone 22-05-2015 07:46

Sayın Burgaz70 soyma makinesi Keşan usmak ta var. Fernor larin üzeri de ceviz dolu bu yıl ama cogunu döker bizimkiler 4. Yazına uyandi.

Çamtepe 22-05-2015 08:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi torun60 (Mesaj 1380824)

pH yüksek, kireç yüksek, fosfor düşük, killi toprak, organik madde düşük..

Bu arazide buğday yetiştirilmeye devam edilmesinde fayda var bence..

60-90 cm analizine de baktınız mı? muhtemelen daha yüksek bir kil oranı göreceksiniz..

hazerhan 22-05-2015 09:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musculus (Mesaj 1380417)
Balıkesir merkezde 20 Mayıs 2015 saat 17 30 ile 18 45 arasında yağmur şeklinde başlayan yağış ceviz büyüklüğünde dolu şeklinde yağmıştır.Başta ceviz olmak üzere tüm meyve çeşitlerinin çok zarar görme olasığı yüksektir.Başta ben olmak üzere tüm alın teri sahiplerine büyük geçmiş olsun.Kendimi bildim bileli böyle dolu yağışı görmedim.2 yıldır güzel ülkemde bir bereketsizlik bulutları dolaşıyor.Allah hayreyler inşallah...

çok geşmiş olsun allah beterinden esirgesin

torun60 22-05-2015 11:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cevizciankara (Mesaj 1380871)
Sizin tarlanız benim tarlamın özelliklerine benziyor.Ben chandler ve fernor diktim. Chandlerler 10 mayıs fernorlar 15 mayıs gibi uyanmaya başladı hala uyanmayanlar var.ilkbahar geç donlarından etkilenmiyorlar.Ancak sonbaharda 20 ekim gibi donlarda yandılar.İlkbahardan ziyade sonbahar donlarına da dikkat edin. Birde benim tarlamda buğdaydan dönme. Organik maddece zenginleştirmek ve toprağın ph ını düşürmeye çalışın.SAygılar

Sayın Cevizci Ankara ilginize teşekkür ederim. fidanlarınız kaç yaşında?
Bizim buraya hangi çeşit olur. Aklımdan fernor geçiyor. Fernorun verimi nasıl, Fernor bahçesi gördünüzmü, Kaç yaşında vermeye başlıyor. 4 yaşında bir fernor ceviz ağacından kaç kilo ceviz alınır. İnternette fidancıların verileri ne kadar güvenilir bilmiyorum.
Bilgi verirseniz Sevinirim.
Ayrıca üstte ikinci arazimin toprak analizi var. onuda değerlendirirseniz sevinirim. Teşekkür ederim. Saygılar.

torun60 22-05-2015 11:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 1381019)
pH yüksek, kireç yüksek, fosfor düşük, killi toprak, organik madde düşük..

Bu arazide buğday yetiştirilmeye devam edilmesinde fayda var bence..

60-90 cm analizine de baktınız mı? muhtemelen daha yüksek bir kil oranı göreceksiniz..

Sayın Çamtepe ilginize teşekkür ederim. toprağı 30-60-90 cm den ayrı ayrı aldım. Analiz yapan arkadaş harmanlamış tek bir analiz çıkarmış. Bu arazide ceviz yetişmezmi demek istiyorsunuz.
Ayrıca üstte ikinci arazimin analizi var orası sadece tınlı yazıyor. ama kireç oranı 50.09 çıkmış. çok yüksek. Birde bu analizi değerlendirirseniz sevinirim.
Bu arazilerimde ceviz olurmu olmazmı, olursa hangi çeşit olur. Bilgi verirseniz sevinirim. Saygılar.

torun60 22-05-2015 11:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1381015)
Sayın Burgaz70 soyma makinesi Keşan usmak ta var. Fernor larin üzeri de ceviz dolu bu yıl ama cogunu döker bizimkiler 4. Yazına uyandi.

sayın formullaone fernorların üzeri ceviz dolu diyorsunuz. Tahmininizce ağaç başı kaç kilo ceviz alırsınız. fernorlarınız kaç yaşında. Bende fernor ekmek istiyorum. Ayrıca üstte benim birinci ve ikinci arazilerimin toprak analizleri var.
Bu arazileri ceviz için değerlendirirseniz sevinirim. Saygılar.

formullaone 22-05-2015 12:49

6 yaşına kadar fernor da chandler da çok döküyor meyvesini. Ondan sonra tutmaya başlıyor. Toprak yapısı çok önemli.

Cevizciankara 22-05-2015 16:38

[QUOTE=torun60;1381081]Sayın Cevizci Ankara ilginize teşekkür ederim. fidanlarınız kaç yaşında?
Bizim buraya hangi çeşit olur. Aklımdan fernor geçiyor. Fernorun verimi nasıl, Fernor bahçesi gördünüzmü, Kaç yaşında vermeye başlıyor. 4 yaşında bir fernor ceviz ağacından kaç kilo ceviz alınır. İnternette fidancıların verileri ne kadar güvenilir bilmiyorum.
Bilgi verirseniz Sevinirim.
Ayrıca üstte ikinci arazimin toprak analizi var. onuda değerlendirirseniz sevinirim. Teşekkür ederim. Saygılar.
Benim ağaçlar 1 yaşını doldurdu.Chandler ler 10 mayısta fernorlar 15 mayısta uyanmaya başladı.Benim tahminime göre 4 yaşında 2 kg , 5 yaşında 3 kg iyi bir bakımla ceviz vereceği kanaatindeyim.BAkımı iyi olmazsa bu rakamlar aşağılara düşer.Toprak analizinden pek anlamam ancak sizin toprağın ph 8 civarı yüksek , bunu aşağı çekerseniz iyi olur .Birde organik madde az. Benim bahçem bitişik 2 ayrı bahçeydi. Ayrı kişilerden satın aldım.Birisinin toprağı daha yumuşak burada cevizler geçen sene daha iyi büyüdü ve bu sene daha erken açtı .Bitişikteki diğer bahçemin toprağı ise daha sert geçen sene aynı bakımı yaptım ama o bahçedekiler az büyüde veya büyümedi. Buraya şimdi tavuk gübresi ve kükürt dökmeyi planlıyorum. İnşallah iyi gelir.
Saygılar

Cevizciankara 22-05-2015 16:42

[QUOTE=formullaone;1381104]6 yaşına kadar fernor da chandler da çok döküyor meyvesini. Ondan sonra tutmaya başlıyor. Toprak yapısı çok önemli.[/QUO
İlk yıllarda meyve dökmesi normalmi , acaba tozlayıcı henüz olmadığı için mi veya ağaç daha gelişmediği içinmi meyvelerini döküyor. Bilgilendirirseniz sevinirim.

BURGAZ73 22-05-2015 19:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1381015)

ssn formulaone tesekkurler. ben satın almak ıcın degıle urun cıkarsa kabuklarını soydurmak cın sordum. boyle bır seyı nerede yaptırız sız arastırma yaptınızzmı. selamlar. birde cogunu doker derken ne demek ıstedınız tam anlayamaadım.?

formullaone 22-05-2015 21:20

Bizim burada 1500 dekar ceviz bahçesi var. Makine için ilk yıllarda bir arabaminkini kullanıcam. 6. Yıla kadar ağaçlarda gençlik Kısırlığı oluyor. Hızlı geliştiği için meyveyi az bağlıyor. Sonraki yıllarda çoğalıyor. Zaten ilk önce iyice büyütmek gerek ağaçları. Meyveye yatınca çok büyümüyor.

formullaone 22-05-2015 21:23

Tozlayıcı olsa da döker. Biraz daha fazla tutabilir ama pek büyük fark olmuyor.

formullaone 22-05-2015 21:25

5 yaşında 1-2 kg tutabiliyor ama bakımlı ve büyük olmalı ağaçlar. 6 yaşında 4-6 kg oluyor benim gördüğüme göre.

BURGAZ73 22-05-2015 22:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1381239)
Bizim burada 1500 dekar ceviz bahçesi var. Makine için ilk yıllarda bir arabaminkini kullanıcam. 6. Yıla kadar ağaçlarda gençlik Kısırlığı oluyor. Hızlı geliştiği için meyveyi az bağlıyor. Sonraki yıllarda çoğalıyor. Zaten ilk önce iyice büyütmek gerek ağaçları. Meyveye yatınca çok büyümüyor.

formula akrabandn yardım ısteyecegız o zaman hasat edılen cevızlerı soymak ıcın. luleburgaz uzak sayılmaz edirneye

Abbass 22-05-2015 23:04

Merhaba hemşo

Tarla tam olarak nerede, kaç Yaşında, cinsler nedir ?..........

Osmancık Köyü

ermana 23-05-2015 10:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BURGAZ73 (Mesaj 1381292)
formula akrabandn yardım ısteyecegız o zaman hasat edılen cevızlerı soymak ıcın. luleburgaz uzak sayılmaz edirneye

Sayın BURGAZ73,
kaç kilo ürün bekliyorsunuz?
bir mesajınızda ağaçlarınızda şuanda 10-20 adet olduğunu yazmışsınız makinalık soyulacak kadar ürün olduğunu tahmin etmiyorum.

BURGAZ73 23-05-2015 20:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ermana (Mesaj 1381390)
sayın burgaz73,
kaç kilo ürün bekliyorsunuz?
Bir mesajınızda ağaçlarınızda şuanda 10-20 adet olduğunu yazmışsınız makinalık soyulacak kadar ürün olduğunu tahmin etmiyorum.

sayn ermana

haklısın toplasan 50-60 kg olacak aama onu da ellerımle soymak ıstemedıgımden sormustum. Bır sıkıntımı oluyor 50 60 kg da?

BURGAZ73 23-05-2015 20:57

Sayın ermana

sızın bahcenızde hangı cıns cevız var. Kac yasındalar. Benım bahce ayvalı koyunde.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025