![]() |
sık dikimdeki ana fikir ilk 5-10 yıl fidanların küçük oldugu zaman fazla sayıda fidandan verim alıp düşük olan ürün verimini kapatmak, sizin durumunuzda endişe yaradan kısım şu "yeni dikilen fidanlar verime yatmadan önce diger fidanlar sıra arasını kapatırsa ne olur ? " daha meyvasını toplamadıgımız fidanı cıkartmak zorunda kalırız.
yaprak dökümünden sonra rahatlıkla başka tarlaya degiştirirseniz hic sorun olmaz. yeni yerlerinde ilk yılları gibi devam ederler. |
Alıntı:
|
Rıfat kardeş 8x6 iyiymiş.4 m ceviz arası olurmu.Şimdiden ağaçların 1m açılmışlar bu senede 1 m açılacak 2m. 2m de öbürkü gelecek 4 m.Tamam biti. Kaç yılda 5 yılda ondan sonra nasıl olacak.İlaçlama yapacaksın yerden atamazsın uçaklamı ilaçlanacak.Dallar birbirine girdimi rüzgardan sürte sürte hepsi yaralanacak.4 m ye vişne dikilmiyor 20 yıllık ağaç 100 yıllık değil.Kavunun bile sıra arası 3m.Diğer yetişen ağaçların bozulmasın. Resimlerde güzel görülüyor,hayırlı olsun. İllaki şimdilik boş geçmesin diyorsan aralara şeftali dik.Ömrü kısadır.Aradakileri yapraklarını dökünce sök lazım olanlara satarsın.Ziraatçiye gelince: 2000 yılında diktiğim cevizleri ceviz budanmaz dediler hava alır kurur dediler.3 sene budamadım.Daha sonra tek gövdeye düşürmek için çok uğraştım. Neymiş gerekçe hasat kolay olurmuş.Pek ziraatçi arkadaşlarınada bakma.Ceviz formunun tamamını okumanı tavsiye ederim.Kolay gelsin.
|
Son baharda kasım-aralık gibi araya diktiğim fidanları söküp yeni bir bahçe yapmaya karar verdim Ziraat Mühendisi arkadaşım hala itiraz ediyor.ancak sanırım siz haklısınız bu cevizler 4 yılda bu kadar büyüdüğüne göre 10 sene sonra 6 metrelik araları kapatacaklardır. 8 metrelik sıra aralarındada traktör zar zor gezecektir. neyse, zararın neresinden dönersen kardır demiş atalarımız 20-25 dönümlük bana yakın bir yer alıp oraya nakletmeyi düşünüyorum
|
Çokça tartışılan bir konuda ağacın tek gövde olarakmı şekillendirileceği veya bir kaç gövde üzerindemi şekillendirileceği konusu
1. resimde toprak seviyesinin hemen üzerinden dallanmış ve çokça yan dal üretmiş ağaç digeri ise toprak seviyesinden 1.5 metre sonra dallandırılmış ancak fazlaca yan dal üretememiş bir ağaç sizce hangisi doğru olanı ? geleneksel anlayışa göre 2. resim doğru ancak chantler gibi yan dal verimi yüksek çeşitlerde 1. resimdeki ağacın daha verimli olacağı kanaatindeyim Ağaçların her ikiside 4 yaşlı ve aynı bahçeye ait toprak seviyesinin hemen üzerinden dallanmış ve çokça yan dal üretmiş ağaç http://i.hizliresim.com/O20gQn.jpg toprak seviyesinden 1.5 metre sonra dallandırılmış ancak fazlaca yan dal üretememiş bir ağaç http://i.hizliresim.com/krbN3y.jpg |
[QUOTE=RIFAT TOSUN;1282246]Çokça tartışılan bir konuda ağacın tek gövde olarakmı şekillendirileceği veya bir kaç gövde üzerindemi şekillendirileceği konusu
1. resimde toprak seviyesinin hemen üzerinden dallanmış ve çokça yan dal üretmiş ağaç digeri ise toprak seviyesinden 1.5 metre sonra dallandırılmış ancak fazlaca yan dal üretememiş bir ağaç sizce hangisi doğru olanı ? geleneksel anlayışa göre 2. resim doğru ancak chantler gibi yan dal verimi yüksek çeşitlerde 1. resimdeki ağacın daha verimli olacağı kanaatindeyim Sayın Rıfat TOSUN, ikinci resimdeki ağaçta her yıl duzenli ve doğru budama yapıldımı?, ana yan dallarda çıplaklıklar görülüyor, meyve dalcıklarının az olduğu görülüyor, chandler'de her uç kesiminden sonra geridek bütün gözler patlıyor, o boşlukların olmaması gerekirdi diye düşünüyorum. |
Budamalar her yıl düzenli olarak yapıldı bakımla ilgili bir sıkıntıda yok bahçedeki ağaçların büyük bölümü tek gövde ancak ben özellikle bazı ağaçları çok gövdeli bıraktırdım denemek için aynı geleneksel anlayış babadan oğula devam ediyor diye düşündüğüm için ve aradaki farkı gözlemlemek adına bazı ağaçlar 1. resimdeki gibi ve onlar geçen sene diğerlerinin 1.5-3 gatına kadar fazla ceviz verdiler
|
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 491349 Yukarıdaki 1. resim; Toprak seviyesinin yaklaşık 80 cm yukarısından dallandırıp ve yan dal verimine yatırılmış sayın Lilium'a ait 6 yaşında chandler cinsi ceviz bahçesinden (ağaçlar kaolin kili ile kaplanmış). İkinci resim; Bahçemdeki 2. yaşında ve şubat ortasında ilk yıl budamasını yaptığım fidan. Yaklaşık topraktan 80 cm yukarıdan 1.katta 3 adet yan dal oluşturuldu. İlerleyen yıllarda 1. katın 80-100 yukarısından 2. ve onunda üstünden 3. kat oluşturulacak. Şimdi den fidanın, istediğim şekle uygun büyümesini kontrol altına almayı amaçlıyorum. Böylelikle, verime yatıncaya kadar fidanın en iyi yan dal oluşması ve gelişmesini kontrol altında tutmalı ki ileride iyi verim alınabilsin. |
cevap verebilirseniz çok memnun olurum Ceviz - Ceviz dikimi | Ceviz dikim türleri bu sitedeki -üçgen sistemi 10-7-10 m-gibi mi cevizlerde ara bırakmak gerekiyor, doğru bilgiye ve sizinde yorumlarınıza ihtiyacım var, bahçemizde ceviz ağacı çok ama ben bu ölçülerde syreltmek istiyorum, zaten dondan zarar gördü bir daha ağaç eskisi kadar sağlıklı olmaz gibi, birde kırşehir için en dayanıklı -soğuğa filan- ve -en-verimli diyebiliceğimiz cevizler hangi türlerdir gerekirse verim için uygun türleri bulup dikmek istiyorum.
|
1 Eklenti(ler)
Bu açıdan bakınca da 7x7 oluyo gibi sanki.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
yani bu hesap bilimsel hesapmı, ağacın max. azami ulaşacağı çapa göre normalmi?
Alıntı:
|
Sayın Lilium görüş ve önerileriniz benim için son derece önemli başlangıçta bu bahçeyi hobi olarak tesis ettim her hangi bir maddi beklentim yoktu hafta sonları arkadaşlarla oturup eğlenebileceğimiz bir yeşil çevre olsun maksadıyla yaptırdım bahçeyi ancak yıllar geçtikçe ağaçlara olan ilgim ve sevgim de ağaçlarla beraber büyüdü şimdi bahçedeki her ağacı da kendi cocuğum gibi görüp sevmeye başladım o nedenle ağaçlar için en doğru ve yararlı ne ise onu yapmayı hedefliyorum. önceki tecrübeleri ve bilgi birikimini en iyi şekilde kullanmak istiyorum özellikle fidan satıcılarının önerilerini kesinlikle dikkate almıyorum işin eğitimini görmüş ve en az eğitim kadar meskeli tecrübe birikimi olan görüş ve öneriler benim için çok daha önemli bilgi birikiminizi benimle paylaştığınız için tekrar teşekkür ederim
bahçenin oturmaya ayrılan kısımlarınıda paylaşmak istedim http://i.hizliresim.com/7mNqJr.jpg http://i.hizliresim.com/b8Gr7Y.jpg http://i.hizliresim.com/A2kLd7.jpg |
Alıntı:
Güzel bir peyjaza ihtiyacınız var sanırım. |
Merak ettiğim ve üstadların cevaplamasını dilediğim bir husus var.
Ceviz yetiştiriciliğinde toprak analizi ve gereken organik, inorganik takviyeler yapılmadan dikim yapılmıyor. Peki gereken takviyeleri yapmak suretiyle her türlü arazi yapısında ceviz yetişir diyebilir miyiz ? |
Alıntı:
Ben kıyamam şahsen. Bir de her zaman sökülmesi gereken ağaç bizim belirlediğimiz ağaç olmuyor. Sökeceğimiz ağaç, bırakacağımız ağaçtan daha verimli, daha gelişmiş olabiliyor. Yaşı küçük fidanlarda, söküp başka yere dikme amaçlı seyreltme olayı farklı tabi. |
Alıntı:
Dal mı istiyorsun? bilgimi? http://www.agaclar.net/forum/1282201-post284.htm Doğru bilgilenme adına yaptığımız yazışmalarda çürütülmemiş aksi kanıtlanmamış tez ya da savunma kavga oluyorsa ben bu kavgaya karışmayayım. |
Alıntı:
Bu soruya başka arkadaşlar cevap verdi mi bilmiyorum görmüşken vereyim. Kasım aralık da uygun havalarda söküp yeni yerlerine dikebilirsiniz uygun koşullarda eker ve ilk yılki bakımlarını aksatmazsanız fidanlarınızı kaybetmezsiniz. |
Alıntı:
Geçen sene yaşadığım bir şeyi paylaşmak isterim. Bir abimin bahçesin de gezerken, gökhan hocam şu yerde ki fidanı aşılarmısın senin elin bu bahçeye uğurlu geliyor diyerek bana bir kalem uzattı ve ben abi bu kalem kötüdedim oda olsun hocam sen aşıla dedi ve 1 ay sonra telefonla beni arayıp aşının tuttuğunu söyledi, aradan iki ay geçtikten sonra bahçeye gittiğimde aşıyı merak ettim ama yerinde yoktu. Aşıyı yerden söküp başka yere diktim dedi ve yerini gösterdi, aşı gayet sağlıklı bir şekilde büyümeye devam ediyor dedi ve yaz sonunda yaklaşık 80 cm olmuştu. Acizane fikrim ( Yanlış yönlendirmek istemem ) Şu an için, tüplü dikilen fidan köklerini henüz dikildiği yere salmamıştır ve sulanmadan alınıp (köklerini dağıtmadan, tahminimce tüplü dikildiği gibi çıkarılabilir ) yani toprak kuruyken, başka bir yere alınıp dikilebilir. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Sökerken kök bölgesindeki toprağı dağıtmadan alabildiyse fidan küçük bir sarsıntıyla ya da hiç sarsılmadan durumu atlatır. |
cevap verebilirseniz çok memnun olurum Ceviz - Ceviz dikimi | Ceviz dikim türleri bu sitedeki -üçgen sistemi 10-7-10 m-gibi mi cevizlerde ara bırakmak gerekiyor, doğru bilgiye ve sizinde yorumlarınıza ihtiyacım var, bahçemizde ceviz ağacı çok ama ben bu ölçülerde syreltmek istiyorum, zaten dondan zarar gördü bir daha ağaç eskisi kadar sağlıklı olmaz gibi, birde kırşehir için en dayanıklı -soğuğa filan- ve -en-verimli diyebiliceğimiz cevizler hangi türlerdir gerekirse verim için uygun türleri bulup dikmek istiyorum.
|
1 Eklenti(ler)
Sayın TreeKing,
Eğer üçgen sistem yapacaksınız eşkenar üçgenin yüksekliğini hesaplayarak bulabilirsiniz bunun da formülü AB x kök 3 / 2 ama iki üçgen dip dibe olduğu için ikiye bölmeye gerek yok. eklediğim resimde bir örnek var. Eşkenar üçgen - Vikipedi |
dediğim sistemde boşluktan faydanırsak 5-7(5kök2)-5 oluyor, ağaçlar zaten var 5x5 arayla dikilmiş, ben seyreltme yapmak istiyorum bu şekilde uygunmu dediğim şekil? bazı yerler 2 ağaç arası verimsiz ağaçlar var,kurumaya gelmiş onları alırsak mesela 7.5 metre araya eksem olurmu o da bir mesele, bunun karşı dikimini yapsak gene dar oluyor, biraz karışık bahçemiz :(
|
Alıntı:
|
eğer şu an dikim 5X5 ise sizin yapacağınız en iyi şey 10X5e düşürmek olur gibi geliyor bana, kare ekilmiş düzen üçgene dönmez. Sıra aralarında sekiz metre altını kimse mantıklı bulmuyor. 8X6 çok sevilmese de o kadar şiddetli itiraz edilmiyor.
Ekilebilecek mesafelerle ilgili sayfalarca tartışma var bu başlık altında. |
5 metrelik sırada aralıkta, 7 metre çapraz uzaklık iyi olmaz diyorsunuz yani; sorun şu ki cevizler zaten var :) ama kötü giden cevizleri eğer bu şekle uygun değilse seyredeceğim, ceviz olabilecek yerlerdeki cevizde iyi değilse onların yerine iyi ceviz ekmek istiyorum, bizim kırşehir bölgesine galiba kaman cevizi en uygun düşeniymiş.
|
biraz beklerseniz google mapsden foto alıp atacam buraya :D
|
2 Eklenti(ler)
bu bölgede 36 ceviz vardı en başta, 3 sıra her sırada 12 ceviz olmak üzere 5x5 ekilmiş edit yapacağım son durum hakkında.
Aşağıdaki resimde ise dikim şekli var; siyah olan şu an bulunan ağaçlar, altı çizgili verdiklerim duracak ağaçlar ya da dikilmesi gereken yerler, bazı yerler sadece siyah yuvarlaklı olup ayrı renkli çizgililerde aynı yere farklı ağaç dikilecek eski ağaç alınıp, diğer çift olanlarda 1-2 metre fark olmak şartıyla yeni ağaç ekilecek ya da mevcut ağaç duracak, sırf kırmızı olanlar ise ağaç diklmesi gerekli olan yerler. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:24. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025