![]() |
Alıntı:
siz 8x4 diktiğiniz içinmi alamadınız.**** onlarmı 8x4 istiyo'da siz farklı bi dikimmi yaptınız onu anlamadım. bu soruları sorduktan sönra bende bi kaç fidancıyla görüştüm bilgi algım dediğim gibi mavi sertifikalı fidana 230tl destek veriyorlarmış,verim olarak diğer fidanlardan hiç farkı yokmuş.. sarı sertifikalı fidandan farkı ismine doğru olduğunun garantisiymiş sarı sertifikalı fidanlarda ismine doğru diye satılıyor.ama bunların bir çoğu gerçek ismine doğru olmayabiliyormuş. fidancılar fidanlarına mavi sertifika alabilmek için ayrı damızlık bahçeler kurmak zorundaymış..fiyatınında farklı olması burdan kaynaklanıyo ayrıca görüştüğüm fidancı(ekiz fidancılık) 2014den itibaren tamamen mavi sertifikaya geçicez artık sarı üretmiyeceğiz dedi işinizi hem bilerek hem severek yaptığınıza göre söyledikleri verimi inşallah alırsınız.allah yardımcınız olsun |
Alıntı:
Abi şu hadis geldi hatrıma "Yalan söylemeyen, meşru kâra kanaat eden doğru tüccarlar kıyamette nebiler, sıddıklar ve şehitlerle beraber bulunacaklardır. Rızık 10 ise, 9'u ticarettedir. Cesur tüccar kazanır, korkak tüccar kaybeder." demek ki hakikaten rızkın 10 da 9u ticaretteymiş. |
Alıntı:
- 1 kg kabuklu cevizden %55-%60 arası iç ceviz çıkıyor. Boş, sönük çıkma gibi bir olay yok. Dolgun. Chandler ın ise iç oranı %50 yani daha az. Verim olarak 9 yaşındaki kaman ağacından ortalama 20 kg kurumuş kabuklu ceviz aldık. Hatta yine aynı yaş ağaçlardan 25 kg civarında aldığımız ağaçlar da oldu. - Bir de şunu belirtmek isterim. Chanlerin içi bu kadar dolgun çıkmaz. Aynı zamanda iç büzüşüklüğü gibi olayları gözlemliyorum. Ama samimi söylüyorum. 9 yıldır ceviz bakıyorum, kaman da büzüşüklüğe rastlamadım. - Bu yıl 40 kadar daha ağaç dikeceğim. Cinsi chandler. Ona göre kepçeyle eştirdim. Şimdi keşke kaman-1 dikseydim diyorum. Umarım chandlerden de memnun kalırım. -Kaman -1 cevizlerim için fiyat olarak toptan 14 tl ye düşünüyorum. Tabi canlı canlı görmek önemli o yüzden. Numune konusunda istediğini gönderirim. |
Alıntı:
Bu çeşit geliştirilirken,25 yıl süren bir çalışmanın sonucunda kapama bahçeler kurulmaya başlanmış. Az miktarda cevizi belki çekiç ile kırabilirsiniz,ancak 40-50 ton gibi miktarları makine ile kırmak zorundasınız. Her şey mekanizasyona uygun olarak düşünülmüş anlayacağınız. İç büzüşmesinin sebebi de,yetersiz ve düzensiz gübrelemedir. İyi bir bakımla düzeltilmemesi için bir sebep yok bence. Madem yerli çeşitten bu kadar memnunsunuz,yeni fidanları neden Chandler dikiyorsunuz? |
Alıntı:
Dediğiniz doğrudur chandler makineler için bu bir avantaj,buna karşı çıkan yok zaten. Ama dolgunluk konusunda verdiğim cevap belli. Kabuk inceliği bakımından da kaman daha ince. Bu da bilinen bir şey. 40 tane daha chandler dikeceğim. Bu cinsi dikmemin nedeni ise dar alana daha fazla ağaç dikebilmek için. Kaman 9x9 dikilirken chandler 7x6 dikilebiliyor. Ayrıca chandler ağacı daha verimli. Bu yüzden kaman yerine chandler dikiyorum. |
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
|
Alıntı:
Sordum ama cevap alamadım. Nogall'ı suda eritip kökleri batırmayı Sim dermayı toz olarak fidan yatağına dökmeyi düşünüyorum. Artık gerisi kısmet :) |
bugün zorlada olsa bir kepçici bulabildim ve çukurları 1.2 m *1.2m olarak açtırıyorum. bir ziraatçi ile görüştüm çukurlar bu boyutta olursa ağaç köke gider büyümezler dedi. daha ufak yaptır çukurları dedi. ancak köke gitmesinde ne sakınca vardır ki. kökünün daha fazla olması ağacın daha fazla yararlı besin bulabilmesi anlamına gelmiyor mu?
|
Alıntı:
zaten ne cekiyorsak bu ziraatcilerden cekeriz sen daha da derin yaptırmaya bak bunların alayı birşeyden anladığı yok salla gitsin... |
Alıntı:
Ağaç dikiminde fidan çukuru ölçülerinin bir standardı vardır, buradada standart 80-100 cm dir. Toprağın alt katmanları besin yönünden zayıftır, ağaçlar besini en fazla toprağın üst bölümlerinden alır buda 100 cm civarıdır ve bu kısımlar zengin besin kaynağı içerir. Ziraatçi doğru söylemiş, kökler çok aşağıya giderse beslenme problemi yaşar. kökler üst kısımlarda kalır yanlara yayılırsa daha çok beslenir ve çabuk biüyür. Dedelermiz ceviz ağaçların kökleri çok aşağılara gitmesin diye fidan çukurunun altına kapaklı taş koyarlarmış, demekki akıllı imişler. |
Alıntı:
benim anlamadığım fidanın etrafında bol miktarda verimli gevşek yüzey toprağının olmasının ne sakıncası olabilir ki? ne güzel kökler hızlıca rahat rahat gelişir. |
Alıntı:
|
***** Fidan çukuru mümkün olduğu kadar derin (120- 180 cm) ve geniş (100- 150cm) olmalı ve mümkünse kepçeyle açılmalıdır.*****
sütyemez hocanın yazısından alıntı. kökler zaten derine gidemeyecek çünkü kazık kök budanmış olacak. yan kökler çalışacak. ancak onlarda 1.2 m ye kadar inerler diye düşünüyorum. |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Ağaçın nasıl bir kök oluşturacağına kimse karar veremez ağaç kendi yaşamını devam ettirebilmesi için en büyük gereksinimi nem su dur, kökte nemi suyu bulabildi yöne göre hareket eder, nemlilik derinlerdeyse toprakda kil kist geçirmeyen bir tabaka yoksa geçirgense derinlere iner yaşamını sürdürmeye güçlü olmaya çalışır. Siz buna özürlü muamelesi yaparsanız her şeyini temin ederseniz besin dedi besin, su dedi su derseniz, zaten aylaz olup kökler derinlere gitmeyecektir ve bunu hep bekleyecektir, vermediğinizde de ağaç gelişimi duracak sitrese girecektir. Fidanı hazırlarken tüm şartları düşünerek hazırlamak gerekir, susuzsa susuzluğa don riski varsa dona karşı tedbirleri alırsak fidanda kendini buna göre hazırlar, doğaya bakınız doğa bir dengedir bizim yaptığımız takviyelerle dengelemek sağlığını korumak daha iyi besin almasını kolaylaştırmak ve daha iyi verim almak. Sayın ermana, Önerilerimiz hep kepçeyle derin kazılmasından yanadır ve doğrudur, toprağın gevşetişmesi kökün daha iyi çalışması anlamına da geliyor ki doğrudur, fakat biz bunu yazın yapılmasını öneriyoruz, Yani, çukurlar açılıp bir iki ay dursun güneş alsın daha sonra doldurulup bir iki ayda öyle durup bir yağmur görmesi toprağın oturuşması olup ve bu aylarda ekilmesinin doğru olduğunu hep söylüyoruz ve doğru olanda budur. Şimdi böyle söyleniyor diye Bu söylemi bu ayda yaparsanız yanlış yaparsınız, şimdi kepçeyle kazılamaz diye bir şey yok kazılabilir fakat derin kazdığınız çukurun toprağı oturuşmadığından dolayı kış sularını tutabilir ve fidanlarınız bozulabilir kurumalar görülebilir, o nedenle bu mevsimde derin kazdırıp ekmeni önermem. Bir arkadaşıma bahçe kurma işini dün bitirdik, ona önerimde aynı üstte yazdığım gibiydi fakat oda tüm yaz boyunca bu işlemleri yapamayınca hem kazı işini hem ekimi birlikte yaptık, Çukurları yine kepceyle kazdırdık ama derin değil hemen bir kepçe 50-60 cm kadar aldırıp bıraktırdık taban gübresi hayvan gübresini verip fidanları ektik. Kepçe çukurları kazarken Eklenti 454290 |
Alıntı:
|
Alıntı:
Çukurları 1m - 1m olarak açtırırsanız,fidanları dikerken mutlaka 20 cm kadar toprak ilavesi yaptıktan sonra,o yükseltinin üzerine dikin. Böylece,kış yağmurlarında çukurlar 20-25 cm çöktüğünde ( mutlaka çökecektir ) fidanlarınız tam olarak zemin seviyesine inecektir. Çukurda kalmamış olacaklardır. Alçak dikim hatası yapmış birisi olarak,bu konuda olumsuz tecrübelerim var,ve sizin de aynı sorunları yaşamanızı istemem. |
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/665989-post21.htm |
Herkese Merhaba, fidan dikimi konusunda, bilhassa çukurların nasıl açılması gerektiği, hangi derinlikte olması ve hangi gübreler kullanılması gerektiğini konuşuyor ve uyguluyoruz. Fidan çukurlarına bu kadar özen göstermenin ne kadar doğru olduğu konusunda tereddütüm var.
Uluslararası bir zirai ilaç firmasında çalışıyorum ve zaman zaman ziraat mühendisi arkadaşlarımla bu konularda sohbet ediyoruz. Bir gün bilgisine çok güvendiğim arkadaşım bana mesaj vermek için bir anısını anlattı. Bir bahçe ziyaretinde bahçedeki ağaçların bir bölümünün diğerlerinden bariz şekilde daha iyi geliştiğini gözlemleyip neyi farklı yaptığını sormuş. Bahçe sahibi kötü gelişen fidanları gösterip, bu fidanları işçilerin başında ben durarak diktirtmiştim.. çukurları derin kazdırdım..iyi toprak ilave ettim .... daha sonra ben bahçeden ayrılmak zorunda kaldım. Bu gördüğün iyi gelişen fidanları ise işçiler benim yokluğumda apar topar dikmişler diye cevaplamış. Bana köklerin çok ideal koşullarda rahata alışacağını ve o rahat ortamdan başka ortamlara gitmekte zorlanacağı mesajını vermeye çalışmıştı. Bahçemizi kurarken onun söyledikleri aklımın bir köşesinde kaldı ancak ben yinede okuduklarımdan etkilenerek fidanların bol beslenebilecekleri şekilde diktim. Doğrumu yaptım yanlışmı yaptım zaman gösterecek. (Fidanlarımız 2 yıllık ve forumdaki diğer bahçe fotoğraflarına baktığımda gelişme vasat diyebilirim). Tartışmaya açmak istediğim konu, fidanlarımızı büyük bir saksı ortamında yaşatmamız kısa vadede olumlu etki yapabilir..ancak uzun vadede bu doğrumu? Cocuklarımız okula gidene kadar hasta olmuyorlar ancak okula ilk başladıklarında hastalıktan kurtulamıyorlar.. Selamlar |
sayın yeshıll ******* doğru söylüyor daha önce yazmıştım şimdide yazıyorum kepce ile hiç işlenmemiş ve dağ tepe yamaçlarında çukur açılmalı daha önce işlenmiş arazilerde burgu **** kürekle açılan çukur yeter bence fidanı diktikten sonra düzenli sulandığı zaman toprak suyu emme yaptığında toprakta zaaten yumuşama oluşur fidanın kökleride rahatca gitmek istedikleri yere giderler ve cevizin altına taş koyma olayı bizim burdada eski dikilmiş cevizlerin altında var koyulma nedeni ceviz aşağı doru değil yukarı doğru uzasın diye ama bu teori ne kadar doğrudur bilmiyorum ceviz fidanın altına taş toprağın altındaki su 5 metre ya da daha yakında olan bölgelerde uygulana bilir kök durgun suya çabuk varıp fidanda kuruma olmaz olsa bile biraz daha uzun yılları alabilir dikimde kullanılan hayvan gübresi iyi yanmış ise kullanın yanmamış ise tavsiye etmem köklerde kurtlanma yapıyor taçlandırmaya gelirse taçlandırmayı 1 metreden aşağı kesinlikle yapmayın hatta daha yukarıdan yapa biliyorsanız yapın ileride makina ile çırpma toplama sistemine gerçildiğinde büyük sıkıntı olur yok ben elle çırparım diyorsanız o zaman ayrı konu .. saygılar
|
Alıntı:
formullaone bahsettiğiniz konu gerçekten önemli. ben çukur açmakta biraz geciktiğim için 3 hafta kadar da çukurları açık olarak havalandıracağımdan sadece 1 hafta kadar dolu bekleyecek ve dikimden sonrada 15 cm kadar çökecektir diye hesaplıyordum. ancak şimdi bir kez daha düşünüyorum da ben 30 cm yukarıya dikeyim. birazcıkta sırt dikim olsun çukur olacağına. |
Alıntı:
bu sebeplerden dolayı geç kaldım ve fazla vaktim olmayacak ancak ben yine de sert zeminde kalacağına yumuşak toprak ile şansımı denemek istiyorum. |
selamlar
çukurun derin ve geniş kazılmasını direk kökün hareket kabiliyetine bağlamak yanlış olmazmı?? derin ve geniş kazmakla ne yapıyoruz? daha verimli olan üst toprağı alta koyuyoruz, ve bu alt kısma analiz sonucuna göre yanmış hayvan gübresi, leonardit, dere kumu, inorganik gübreler v.b gibi malzemelerle güçlendiriyoruzki ilerde derinlere koyamayacağımız besinler ve toprak düzenleyicileri ağacımız bulabilsin. daha verimsiz olan alt toprağıda üste koyuyoruz ama yine takviye ederek. sulamalarla birlikte vereceğimiz inorganik ve organik gübrelerin derinlere ne hızla ve ne miktarda ulşabileceği belli aslında derinlere ulaşmadan kılcal kökler büyük çoğunluğunu alıyor çok az bir miktarı derinlere çok yavaş bir hızla iniyor, bununda büyük bir çoğunluğu bu süreç içinde bitki tarafından alınamayacak forma dönüşüyor. bunun için derinlere bol miktarda organik gübre ( yanmış hayvan gübresi, leonardit gibi) koymakta fayda var aşağı inen ve kullanılamaz forma bürünmüş olan besin elementinin bir kısmını tekrardan kullanılabilir forma organik maddeler çevirir. bu dediklerimi analiz sonucuna göre zayıf topraklarda yapmak herzaman fidanlarınızın gelişimi için daha sağlıklı olacaktır. analiz sonucunda bir metrenin altı dahi güçlü olan toprakta fidanı üstten kürekle açacağınız bir çukura dikin. fidan çevresindeki toprağı yeterli nemlilikte tutunki kökler rahatça ilerlesin ( zaten o kadar kuvvetli olan toprak diğer topraklar gibi kökleri sıkmaya çalışmayacaktır) fidanlarınız rahatça ve sağlıklı olarak gelişecektir. sebep toprak kuvvetli suyunu eksik etmedik. zayıf topraklarda mutlaka derin ve büyük fidan çukuru açıp, analiz sonucuna göre önerilen organik ve kimyasal gübrelerle toprağı zenginleştirmek için çukur içine dolacak toprakla bu malzemeleri harmanlayarak doldurmakta fayda vardır. ilerde derinlerdede bitkimiz için besin olsun yapısı bozuk olan toprağımız biraz iyileşsin fidanlarımız daha iyi gelişebilsin. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Hele ki dikim yapılacak alan senelerce kuru tarım yapıldıysa, pulluk tabanı oluştuysa kepçe gerçekten önemli. |
biraz önce çukur açma işlemi tamamlandı. 160 adet 1.2 m*1.2m olan çukurları 13.5 saatte 1000 tl karşılığında açtırdım. bu akşamdan itibarende bahçe etrafındaki beton direklerimi dikeceğim.
|
Alıntı:
Bu işe bir defa eliniz değince,toprağa dokunup fidanların gelişimini gördükçe,içinizdeki ceviz sevdası gün ve gün artacaktır. Şaka bir yana,çok doğru bir iş yapıyorsunuz. Yıllar,bir nehir misali akıp gidiyor. Bir gün emekli olup,sevdiklerinizle meyvesini toplayıp,gölgesinde dinlenirken,bu günleri mutlulukla anacaksınız. İyi ki,dikmişim ve bakıp büyütmüşüm diyeceksiniz. Her şey dilediğiniz gibi gelişir umarım. Ceviz aşkıyla dolu bir ömür dilerim ;) |
Alıntı:
nacizane bir öneride bulunayım, beton direkleri daha sonrada dikersiniz, böyle uygun havaları bulmuşken fidanlarınızı dikmeye bakın zaman kaybetmeyin derim, yağışlar başlarsa bi daha zor olur. Yarın balıkesirde küçüm bir bahçede fidan dimine yardım gideceğim, martta şarköydeyim, bahçeniz kırklarelindemi? belli olmaz kırklareline geçebilirim. |
Alıntı:
Bu benim görüşüm doğru veya yanlış olabilir; Yabani (aşısız) ceviz ağaçları hep kazık köklüdür 25 mt gibi derinlere gider boyuda ona göre uzar gider ancak kök 25 metreden sudan başka hangi besin elementi alır, halbuki yanlara doğru uzamış kılcal kökler verdiğimiz su ve gübrenin büyük bölümünü bünyesine alır sonuçta ağaç daha iyi gelişir ve iyi verim alırız. |
Sayin Ermana, bahçeniz hayırlı olsun.
Bende sayin Lilium'un önerisine katılıyorum. Önümüzdeki hafta ortası yağmurlar geliyor. Geçen sene Kasım ayı boyunca yağmurlardan tarlaya girememiştik. Ufacık fidanların ağaç olma serüvenini zevkle izleyeceğinize inanıyorum.. Umarım bahçenizle hep mutluluk yaşarsıniz. |
Türkiye'nin en büyük bahçesi Beyşehir'de kuruldu.
Türkiye Beyşehir Ürününü Seçti: Ceviz Bu bahçeyle ilgili bilgisi olan var mı? Haber yeni ama 2008 de kurulmuş. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:24. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025