agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların soruları (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/28314.htm)

ersin1981 14-11-2013 01:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İhsan KOCATÜRK (Mesaj 1217892)
Ersin Bey; merhaba sorularınızı cevaplamaya çalışayım.Fidanlar faturalı,devlet desteklemesi maalesef alamadık kırk dereden su getirdiler en sonunda da 8*4 olduğu için destekleme vermemeye karar verdiler tabii biz de ısrarcı olmadık en güzeli ürünümüzden kazanmak bence,mavi fidanda desteklemenin 200-250 TL olduğunu ilk kez sizden duydum.bahçenin bakımını kendimiz yapıyoruz hemde zevkle,fidancıdan ciddi anlamda destek almadık sebep ise bu işi fidancılar değil en iyi uygulayanlar yani sahada olanlar biliyor bence tabii yetkili işi bilen zıraat mühendislerine de saygı duyarım.Verim konusunda bize 4. yılda ceviz satmaya başlayacağımız söylendi 8 yaşında ise ağaç başına ürün miktarının 20- 25 kilo olacağını da duyduk.Size ve bu ülkede üretim yapmak için emek harcayan herkese selamlarımı sunuyorum

öncelikle cevabınız için teşekkür ederim

siz 8x4 diktiğiniz içinmi alamadınız.**** onlarmı 8x4 istiyo'da siz farklı bi dikimmi yaptınız onu anlamadım.

bu soruları sorduktan sönra bende bi kaç fidancıyla görüştüm bilgi algım

dediğim gibi mavi sertifikalı fidana 230tl destek veriyorlarmış,verim olarak diğer fidanlardan hiç farkı yokmuş..
sarı sertifikalı fidandan farkı ismine doğru olduğunun garantisiymiş

sarı sertifikalı fidanlarda ismine doğru diye satılıyor.ama bunların bir çoğu gerçek ismine doğru olmayabiliyormuş.

fidancılar fidanlarına mavi sertifika alabilmek için ayrı damızlık bahçeler kurmak zorundaymış..fiyatınında farklı olması burdan kaynaklanıyo

ayrıca görüştüğüm fidancı(ekiz fidancılık) 2014den itibaren tamamen mavi sertifikaya geçicez artık sarı üretmiyeceğiz dedi

işinizi hem bilerek hem severek yaptığınıza göre söyledikleri verimi inşallah alırsınız.allah yardımcınız olsun

ametarasu 14-11-2013 09:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1218282)
Ben kabuklu fiat olarak düşünmüştüm.

32-34 tl alınan 55 tl satılabiliyorsa çok iyi, arada 20 tl gibi bir fark var ki, bence çok güzel bir kar,

Yazılarınızdan okuduğum kadarıyla bahçe kurma hevesindesiniz.

Nacizane önerim: kendi ürününü değerlendirip satabileceksen çok iyi olur, ama tarım ticarete benzemez yani ticaretten kazandığını tarımdan kazanamazsınız, Bir düşünün yetiştiren ekecek en az beş yıl bakacak maddi ve manevi giderleri riskleri olacak ve beş yıl sonra ürün almaya başlayacak 10 liradan ürününü satacak,diğer taraftan ise hiç beklemeden aracı 7-8 lira parakendeci 10 lira kazanacak, kimsenin kazançın da gözümüz yok allah daha çok versin ama burada dengesiz bir kazanç var gibime geliyor.

Bu nedenlerden dolayı bahçe kurmaya harcayacağın parayı sermaye olarak kullansan daha iyi kar edersin, kabuklu da 10 lira kabuksuz da 20 lira çok güzel bir para, bunu satan bir yıl beklemiyor, üreten 10 lirayı bir yıl bekliyor, satan ise ana parayı satışına göre sermayesine göre 4 de 5 şe katlaması içten bile değil.

Abi şu hadis geldi hatrıma "Yalan söylemeyen, meşru kâra kanaat eden doğru tüccarlar kıyamette nebiler, sıddıklar ve şehitlerle beraber bulunacaklardır. Rızık 10 ise, 9'u ticarettedir. Cesur tüccar kazanır, korkak tüccar kaybeder."
demek ki hakikaten rızkın 10 da 9u ticaretteymiş.

ms200 14-11-2013 16:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ersin1981 (Mesaj 1218307)
ceviz gerçekten güzel gözüküyo,ancak kaman 1 cevizi hakkında pek bilgim yok fotoda gördüğüm kadarıyla özellikleri chandlere benziyo gibi.yani ince kabuklu içi dolgun

şu anda burda toptancılar chandleri 15-16 tl gibi satıyorlar kabuklu olarak.

ama kaça alıyorlar o konuda pek bi bilgim yok.

eğer dış kabuk rengi ve yapısı yani şekli chandler gibi düzgün ise 10-12 tl,den alırlar diye düşünüyorum.
bide elinizde ne kadar var,hepsi fotodaki gibimi..

tabi ürünü canlı canlı görmeden bişey söylemek zor

Elimdeki ceviz kaman-1. Şu an 400 kg kadar kaman-1 var. Abartmıyorum ama cevizlerin hepsi böyle dolgun çıkıyor, fotodaki gibi. Kaman cinsi gayet güzel.

- 1 kg kabuklu cevizden %55-%60 arası iç ceviz çıkıyor. Boş, sönük çıkma gibi bir olay yok. Dolgun. Chandler ın ise iç oranı %50 yani daha az. Verim olarak 9 yaşındaki kaman ağacından ortalama 20 kg kurumuş kabuklu ceviz aldık. Hatta yine aynı yaş ağaçlardan 25 kg civarında aldığımız ağaçlar da oldu.

- Bir de şunu belirtmek isterim. Chanlerin içi bu kadar dolgun çıkmaz. Aynı zamanda iç büzüşüklüğü gibi olayları gözlemliyorum. Ama samimi söylüyorum. 9 yıldır ceviz bakıyorum, kaman da büzüşüklüğe rastlamadım.

- Bu yıl 40 kadar daha ağaç dikeceğim. Cinsi chandler. Ona göre kepçeyle eştirdim. Şimdi keşke kaman-1 dikseydim diyorum. Umarım chandlerden de memnun kalırım.

-Kaman -1 cevizlerim için fiyat olarak toptan 14 tl ye düşünüyorum.
Tabi canlı canlı görmek önemli o yüzden. Numune konusunda istediğini gönderirim.

formullaone 14-11-2013 17:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ms200 (Mesaj 1218507)
Elimdeki ceviz kaman-1. Şu an 400 kg kadar kaman-1 var. Abartmıyorum ama cevizlerin hepsi böyle dolgun çıkıyor, fotodaki gibi. Kaman cinsi gayet güzel.

- 1 kg kabuklu cevizden %55-%60 arası iç ceviz çıkıyor. Boş, sönük çıkma gibi bir olay yok. Dolgun. Chandler ın ise iç oranı %50 yani daha az. Verim olarak 9 yaşındaki kaman ağacından ortalama 20 kg kurumuş kabuklu ceviz aldık. Hatta yine aynı yaş ağaçlardan 25 kg civarında aldığımız ağaçlar da oldu.

- Bir de şunu belirtmek isterim. Chanlerin içi bu kadar dolgun çıkmaz. Aynı zamanda iç büzüşüklüğü gibi olayları gözlemliyorum. Ama samimi söylüyorum. 9 yıldır ceviz bakıyorum, kaman da büzüşüklüğe rastlamadım.

- Bu yıl 40 kadar daha ağaç dikeceğim. Cinsi chandler. Ona göre kepçeyle eştirdim. Şimdi keşke kaman-1 dikseydim diyorum. Umarım chandlerden de memnun kalırım.

-Kaman -1 cevizlerim için fiyat olarak toptan 14 tl ye düşünüyorum.
Tabi canlı canlı görmek önemli o yüzden. Numune konusunda istediğini gönderirim.

Sayın ms 200,Chandler çeşidinin içindeki boşluk,makine ile kırıldığında,cevizin iç kısmına zarar gelmemesi ve ezilip parçalanmaması içindir. Yani,bu bir avantajdır.İçi ne kadar bütün çıkarsa,o kadar değerli olur.

Bu çeşit geliştirilirken,25 yıl süren bir çalışmanın sonucunda kapama bahçeler kurulmaya başlanmış. Az miktarda cevizi belki çekiç ile kırabilirsiniz,ancak 40-50 ton gibi miktarları makine ile kırmak zorundasınız. Her şey mekanizasyona uygun olarak düşünülmüş anlayacağınız.

İç büzüşmesinin sebebi de,yetersiz ve düzensiz gübrelemedir. İyi bir bakımla düzeltilmemesi için bir sebep yok bence.

Madem yerli çeşitten bu kadar memnunsunuz,yeni fidanları neden Chandler dikiyorsunuz?

ms200 14-11-2013 20:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1218543)
Sayın ms 200,Chandler çeşidinin içindeki boşluk,makine ile kırıldığında,cevizin iç kısmına zarar gelmemesi ve ezilip parçalanmaması içindir. Yani,bu bir avantajdır.İçi ne kadar bütün çıkarsa,o kadar değerli olur.

Bu çeşit geliştirilirken,25 yıl süren bir çalışmanın sonucunda kapama bahçeler kurulmaya başlanmış. Az miktarda cevizi belki çekiç ile kırabilirsiniz,ancak 40-50 ton gibi miktarları makine ile kırmak zorundasınız. Her şey mekanizasyona uygun olarak düşünülmüş anlayacağınız.

İç büzüşmesinin sebebi de,yetersiz ve düzensiz gübrelemedir. İyi bir bakımla düzeltilmemesi için bir sebep yok bence.

Madem yerli çeşitten bu kadar memnunsunuz,yeni fidanları neden Chandler dikiyorsunuz?

Niye bu kadar ters anlaşılıyor anlamıyorum. Arkadaş bana sordu diyor ki chandler kadar içi dolgun mu? Ben de diyorum ki chandlerin içi tam dolgun değil ki, kamanın içi daha dolgun. İç dolgunluğu konusunda bu bir gerçek.

Dediğiniz doğrudur chandler makineler için bu bir avantaj,buna karşı çıkan yok zaten. Ama dolgunluk konusunda verdiğim cevap belli.

Kabuk inceliği bakımından da kaman daha ince. Bu da bilinen bir şey.

40 tane daha chandler dikeceğim. Bu cinsi dikmemin nedeni ise dar alana daha fazla ağaç dikebilmek için. Kaman 9x9 dikilirken chandler 7x6 dikilebiliyor. Ayrıca chandler ağacı daha verimli. Bu yüzden kaman yerine chandler dikiyorum.

Çamtepe 14-11-2013 21:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1217897)
Çukur kapatma işlemine bu haftasonu başlıyoruz.

Kolay gelsin, inşallah kolayca ve başarıyla halledersiniz..

Alıntı:

Ben çukur başına 1 kg düşecek kadar leonardit almıştım ama arazi bir miktar sulak biraz arazi. Ben bir iyimser olarak bölgenin yamaç olmasından, yakında zeytinlik olmasından bu suyun akan bir su olduğunu düşünüyorum.

Görüştüğüm fidancı bu yüzden 300 gr atmamı önerdi. Ne dersiniz bu konuda?
1m3'lük bir çukurunuz varsa 1 kg leonardit bence çok bir rakam değil. Ben kürek kürek atıyorum :)
Alıntı:

Bir de 100gr TSP gübre önerilmiş bazı yerlerde. Bu konuda kararsızım bir kimyasal gübre karşıtı olarak ama miktar düşük ve bir kereliğine atılacak.

Toprak analizinizi bulunduğum yerden açamıyorum. Eğer analiz sonucunda size ziraat mühendisi öneriyorsa atabilirsiniz. 100 gr da çok bir şey değil. Siz zaten ahır gübresi, leonardit ile toprağın organik yapısını destekliyorsunuz. Ancak dikkat edin bu TSP kullanmayı düşündüğünüz SimDerma/Nogall'e zarar verebilir.
Alıntı:

Buna ek olarak 4-5 kürek yanmış keçi gübresi atacağız çukurlara. Simderma elimde zaten mevcut, he köke bir çay kaşığı koyacağız.

Temin edebilirsem Nogall yapmak istiyorum ekimden önce.
SimDerma'nın üreticisine NoGall ile uyumlu olup olmadığını bir sorabilir misiniz? Sanıyorum Şems Bey vardı orada. O size yardımcı olacaktır.

tiryaki 14-11-2013 22:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 1218661)
SimDerma'nın üreticisine NoGall ile uyumlu olup olmadığını bir sorabilir misiniz? Sanıyorum Şems Bey vardı orada. O size yardımcı olacaktır.

Teşekkürler Sayın Çamtepe.
Sordum ama cevap alamadım. Nogall'ı suda eritip kökleri batırmayı Sim dermayı toz olarak fidan yatağına dökmeyi düşünüyorum. Artık gerisi kısmet :)

ermana 15-11-2013 11:38

bugün zorlada olsa bir kepçici bulabildim ve çukurları 1.2 m *1.2m olarak açtırıyorum. bir ziraatçi ile görüştüm çukurlar bu boyutta olursa ağaç köke gider büyümezler dedi. daha ufak yaptır çukurları dedi. ancak köke gitmesinde ne sakınca vardır ki. kökünün daha fazla olması ağacın daha fazla yararlı besin bulabilmesi anlamına gelmiyor mu?

ibas06 15-11-2013 12:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ermana (Mesaj 1218840)
bugün zorlada olsa bir kepçici bulabildim ve çukurları 1.2 m *1.2m olarak açtırıyorum. bir ziraatçi ile görüştüm çukurlar bu boyutta olursa ağaç köke gider büyümezler dedi. daha ufak yaptır çukurları dedi. ancak köke gitmesinde ne sakınca vardır ki. kökünün daha fazla olması ağacın daha fazla yararlı besin bulabilmesi anlamına gelmiyor mu?

Merhaba Kardeş

zaten ne cekiyorsak bu ziraatcilerden cekeriz sen daha da derin yaptırmaya bak bunların alayı birşeyden anladığı yok salla gitsin...

ykaya194 15-11-2013 13:00

Alıntı:

Kardeşim, ben ziraatçi değilim ancak, bir iş yapacaksam uzmanına sorarım sende sormuşsun ve sana cevabını vermiş. İnanmıyacaksan niye soruyorsun?

Ağaç dikiminde fidan çukuru ölçülerinin bir standardı vardır, buradada standart 80-100 cm dir.
Toprağın alt katmanları besin yönünden zayıftır, ağaçlar besini en fazla toprağın üst bölümlerinden alır buda 100 cm civarıdır ve bu kısımlar zengin besin kaynağı içerir.
Ziraatçi doğru söylemiş, kökler çok aşağıya giderse beslenme problemi yaşar. kökler üst kısımlarda kalır yanlara yayılırsa daha çok beslenir ve çabuk biüyür.

Dedelermiz ceviz ağaçların kökleri çok aşağılara gitmesin diye fidan çukurunun altına kapaklı taş koyarlarmış, demekki akıllı imişler.

ermana 15-11-2013 13:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 (Mesaj 1218875)
Kardeşim, ben ziraatçi değilim ancak, bir iş yapacaksam uzmanına sorarım sende sormuşsun ve sana cevabını vermiş. İnanmıyacaksan niye soruyorsun?

Ağaç dikiminde fidan çukuru ölçülerinin bir standardı vardır, buradada standart 80-100 cm dir.
Toprağın alt katmanları besin yönünden zayıftır, ağaçlar besini en fazla toprağın üst bölümlerinden alır buda 100 cm civarıdır ve bu kısımlar zengin besin kaynağı içerir.
Ziraatçi doğru söylemiş, kökler çok aşağıya giderse beslenme problemi yaşar. kökler üst kısımlarda kalır yanlara yayılırsa daha çok beslenir ve çabuk biüyür.

Dedelermiz ceviz ağaçların kökleri çok aşağılara gitmesin diye fidan çukurunun altına kapaklı taş koyarlarmış, demekki akıllı imişler.

dedelerimizin çukur diplerine taş koyması olayı kazık kökün aşşağıya gidemeyip yan kökler gelişsin diyedir. bizim zaten kazık kökler budanmış olacak sonuçta. derin açtırmamın nedeni çukurun hava alması ve tüm çukuru yüzey toprağı ile dolduracağımdan verimli toprak ile büyüyecek fidan diye düşündüm. aslında ziraatçıya da ben sormadım. babam sormuş. herkez ağacı 50 cm çukur kazıp dikiyor sen neden bu kadar kepçe ile filan derin kazdırıyorsun diyor. o yüzden kendisi tanıdığı bir ziraatçıya sormuş.
benim anlamadığım fidanın etrafında bol miktarda verimli gevşek yüzey toprağının olmasının ne sakıncası olabilir ki? ne güzel kökler hızlıca rahat rahat gelişir.

ykaya194 15-11-2013 13:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ermana (Mesaj 1218880)
dedelerimizin çukur diplerine taş koyması olayı kazık kökün aşşağıya gidemeyip yan kökler gelişsin diyedir.
benim anlamadığım fidanın etrafında bol miktarda verimli gevşek yüzey toprağının olmasının ne sakıncası olabilir ki? ne güzel kökler hızlıca rahat rahat gelişir.

Bende farklı bir şey söylemedim. Çukur derin olmasın dolayısıyla kökler derine değilde yana gitsin.Standart ölçü 80 cm derinlik 100 genişlik)

ermana 15-11-2013 13:50

***** Fidan çukuru mümkün olduğu kadar derin (120- 180 cm) ve geniş (100- 150cm) olmalı ve mümkünse kepçeyle açılmalıdır.*****

sütyemez hocanın yazısından alıntı.

kökler zaten derine gidemeyecek çünkü kazık kök budanmış olacak. yan kökler çalışacak. ancak onlarda 1.2 m ye kadar inerler diye düşünüyorum.

Lilium 15-11-2013 14:35

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

bir ziraatçi ile görüştüm çukurlar bu boyutta olursa ağaç köke gider büyümezler dedi.

Peki o ziraatçıya sorsaydınız ya, kök olmadan (kök gelişmeden) ağaç nasıl olacak.

Ağaçın nasıl bir kök oluşturacağına kimse karar veremez ağaç kendi yaşamını devam ettirebilmesi için en büyük gereksinimi nem su dur, kökte nemi suyu bulabildi yöne göre hareket eder, nemlilik derinlerdeyse toprakda kil kist geçirmeyen bir tabaka yoksa geçirgense derinlere iner yaşamını sürdürmeye güçlü olmaya çalışır. Siz buna özürlü muamelesi yaparsanız her şeyini temin ederseniz besin dedi besin, su dedi su derseniz, zaten aylaz olup kökler derinlere gitmeyecektir ve bunu hep bekleyecektir, vermediğinizde de ağaç gelişimi duracak sitrese girecektir.

Fidanı hazırlarken tüm şartları düşünerek hazırlamak gerekir, susuzsa susuzluğa don riski varsa dona karşı tedbirleri alırsak fidanda kendini buna göre hazırlar, doğaya bakınız doğa bir dengedir bizim yaptığımız takviyelerle dengelemek sağlığını korumak daha iyi besin almasını kolaylaştırmak ve daha iyi verim almak.

Sayın ermana,

Önerilerimiz hep kepçeyle derin kazılmasından yanadır ve doğrudur, toprağın gevşetişmesi kökün daha iyi çalışması anlamına da geliyor ki doğrudur, fakat biz bunu yazın yapılmasını öneriyoruz,
Yani, çukurlar açılıp bir iki ay dursun güneş alsın daha sonra doldurulup bir iki ayda öyle durup bir yağmur görmesi toprağın oturuşması olup ve bu aylarda ekilmesinin doğru olduğunu hep söylüyoruz ve doğru olanda budur.

Şimdi böyle söyleniyor diye Bu söylemi bu ayda yaparsanız yanlış yaparsınız, şimdi kepçeyle kazılamaz diye bir şey yok kazılabilir fakat derin kazdığınız çukurun toprağı oturuşmadığından dolayı kış sularını tutabilir ve fidanlarınız bozulabilir kurumalar görülebilir, o nedenle bu mevsimde derin kazdırıp ekmeni önermem.

Bir arkadaşıma bahçe kurma işini dün bitirdik, ona önerimde aynı üstte yazdığım gibiydi fakat oda tüm yaz boyunca bu işlemleri yapamayınca hem kazı işini hem ekimi birlikte yaptık,
Çukurları yine kepceyle kazdırdık ama derin değil hemen bir kepçe 50-60 cm kadar aldırıp bıraktırdık taban gübresi hayvan gübresini verip fidanları ektik.

Kepçe çukurları kazarken

Eklenti 454290

Lilium 15-11-2013 14:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ermana (Mesaj 1218887)

kökler zaten derine gidemeyecek çünkü kazık kök budanmış olacak.

Kazık kökün kesilmiş olması kazık kök yapmayacak olmayacak anlamı kesinlikle çıkmamalı, ağaç familyasına göre kendi kök sistemini tekrar oluşturur kurar.

formullaone 15-11-2013 16:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ermana (Mesaj 1218887)
***** Fidan çukuru mümkün olduğu kadar derin (120- 180 cm) ve geniş (100- 150cm) olmalı ve mümkünse kepçeyle açılmalıdır.*****

sütyemez hocanın yazısından alıntı.

kökler zaten derine gidemeyecek çünkü kazık kök budanmış olacak. yan kökler çalışacak. ancak onlarda 1.2 m ye kadar inerler diye düşünüyorum.

Sayın ermana,biz kendi bahçemizi hazırlarken,çukurları 1m - 1m olarak açtırıp,bir süre sonra üst toprakla tekrar kapattırmıştık. Ancak,kapattıktan sonraki yağmurlarla çukurlarda 25 cm den fazla çökmeler oldu ve toprak kalıcı zeminini oluşturdu. Ardından,toprak ilavesi yapılarak fidan dikimleri yapılmasına rağmen alçak dikim hataları oluştu.

Çukurları 1m - 1m olarak açtırırsanız,fidanları dikerken mutlaka 20 cm kadar toprak ilavesi yaptıktan sonra,o yükseltinin üzerine dikin. Böylece,kış yağmurlarında çukurlar 20-25 cm çöktüğünde ( mutlaka çökecektir ) fidanlarınız tam olarak zemin seviyesine inecektir. Çukurda kalmamış olacaklardır.

Alçak dikim hatası yapmış birisi olarak,bu konuda olumsuz tecrübelerim var,ve sizin de aynı sorunları yaşamanızı istemem.

Çamtepe 15-11-2013 16:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1218690)
Teşekkürler Sayın Çamtepe.
Sordum ama cevap alamadım. Nogall'ı suda eritip kökleri batırmayı Sim dermayı toz olarak fidan yatağına dökmeyi düşünüyorum. Artık gerisi kısmet :)

Şu mesajda Şems Bey ikisi bir arada olabilir demiş..

http://www.agaclar.net/forum/665989-post21.htm

YESHILL 15-11-2013 20:29

Herkese Merhaba, fidan dikimi konusunda, bilhassa çukurların nasıl açılması gerektiği, hangi derinlikte olması ve hangi gübreler kullanılması gerektiğini konuşuyor ve uyguluyoruz. Fidan çukurlarına bu kadar özen göstermenin ne kadar doğru olduğu konusunda tereddütüm var.
Uluslararası bir zirai ilaç firmasında çalışıyorum ve zaman zaman ziraat mühendisi arkadaşlarımla bu konularda sohbet ediyoruz. Bir gün bilgisine çok güvendiğim arkadaşım bana mesaj vermek için bir anısını anlattı. Bir bahçe ziyaretinde bahçedeki ağaçların bir bölümünün diğerlerinden bariz şekilde daha iyi geliştiğini gözlemleyip neyi farklı yaptığını sormuş. Bahçe sahibi kötü gelişen fidanları gösterip, bu fidanları işçilerin başında ben durarak diktirtmiştim.. çukurları derin kazdırdım..iyi toprak ilave ettim .... daha sonra ben bahçeden ayrılmak zorunda kaldım. Bu gördüğün iyi gelişen fidanları ise işçiler benim yokluğumda apar topar dikmişler diye cevaplamış. Bana köklerin çok ideal koşullarda rahata alışacağını ve o rahat ortamdan başka ortamlara gitmekte zorlanacağı mesajını vermeye çalışmıştı. Bahçemizi kurarken onun söyledikleri aklımın bir köşesinde kaldı ancak ben yinede okuduklarımdan etkilenerek fidanların bol beslenebilecekleri şekilde diktim. Doğrumu yaptım yanlışmı yaptım zaman gösterecek. (Fidanlarımız 2 yıllık ve forumdaki diğer bahçe fotoğraflarına baktığımda gelişme vasat diyebilirim).

Tartışmaya açmak istediğim konu, fidanlarımızı büyük bir saksı ortamında yaşatmamız kısa vadede olumlu etki yapabilir..ancak uzun vadede bu doğrumu? Cocuklarımız okula gidene kadar hasta olmuyorlar ancak okula ilk başladıklarında hastalıktan kurtulamıyorlar..
Selamlar

nevsehirli 15-11-2013 22:32

sayın yeshıll ******* doğru söylüyor daha önce yazmıştım şimdide yazıyorum kepce ile hiç işlenmemiş ve dağ tepe yamaçlarında çukur açılmalı daha önce işlenmiş arazilerde burgu **** kürekle açılan çukur yeter bence fidanı diktikten sonra düzenli sulandığı zaman toprak suyu emme yaptığında toprakta zaaten yumuşama oluşur fidanın kökleride rahatca gitmek istedikleri yere giderler ve cevizin altına taş koyma olayı bizim burdada eski dikilmiş cevizlerin altında var koyulma nedeni ceviz aşağı doru değil yukarı doğru uzasın diye ama bu teori ne kadar doğrudur bilmiyorum ceviz fidanın altına taş toprağın altındaki su 5 metre ya da daha yakında olan bölgelerde uygulana bilir kök durgun suya çabuk varıp fidanda kuruma olmaz olsa bile biraz daha uzun yılları alabilir dikimde kullanılan hayvan gübresi iyi yanmış ise kullanın yanmamış ise tavsiye etmem köklerde kurtlanma yapıyor taçlandırmaya gelirse taçlandırmayı 1 metreden aşağı kesinlikle yapmayın hatta daha yukarıdan yapa biliyorsanız yapın ileride makina ile çırpma toplama sistemine gerçildiğinde büyük sıkıntı olur yok ben elle çırparım diyorsanız o zaman ayrı konu .. saygılar

ermana 16-11-2013 07:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1218899)
Kazık kökün kesilmiş olması kazık kök yapmayacak olmayacak anlamı kesinlikle çıkmamalı, ağaç familyasına göre kendi kök sistemini tekrar oluşturur kurar.

elbette ancak tohumdan yerine dikilerek oluşturduğu kazık kökün dikeceği derinlik ile çok büyük fark olacaktır arada.

formullaone
bahsettiğiniz konu gerçekten önemli. ben çukur açmakta biraz geciktiğim için 3 hafta kadar da çukurları açık olarak havalandıracağımdan sadece 1 hafta kadar dolu bekleyecek ve dikimden sonrada 15 cm kadar çökecektir diye hesaplıyordum. ancak şimdi bir kez daha düşünüyorum da ben 30 cm yukarıya dikeyim. birazcıkta sırt dikim olsun çukur olacağına.

ermana 16-11-2013 07:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1218896)
Peki o ziraatçıya sorsaydınız ya, kök olmadan (kök gelişmeden) ağaç nasıl olacak.

Ağaçın nasıl bir kök oluşturacağına kimse karar veremez ağaç kendi yaşamını devam ettirebilmesi için en büyük gereksinimi nem su dur, kökte nemi suyu bulabildi yöne göre hareket eder, nemlilik derinlerdeyse toprakda kil kist geçirmeyen bir tabaka yoksa geçirgense derinlere iner yaşamını sürdürmeye güçlü olmaya çalışır. Siz buna özürlü muamelesi yaparsanız her şeyini temin ederseniz besin dedi besin, su dedi su derseniz, zaten aylaz olup kökler derinlere gitmeyecektir ve bunu hep bekleyecektir, vermediğinizde de ağaç gelişimi duracak sitrese girecektir.

Fidanı hazırlarken tüm şartları düşünerek hazırlamak gerekir, susuzsa susuzluğa don riski varsa dona karşı tedbirleri alırsak fidanda kendini buna göre hazırlar, doğaya bakınız doğa bir dengedir bizim yaptığımız takviyelerle dengelemek sağlığını korumak daha iyi besin almasını kolaylaştırmak ve daha iyi verim almak.

Sayın ermana,

Önerilerimiz hep kepçeyle derin kazılmasından yanadır ve doğrudur, toprağın gevşetişmesi kökün daha iyi çalışması anlamına da geliyor ki doğrudur, fakat biz bunu yazın yapılmasını öneriyoruz,
Yani, çukurlar açılıp bir iki ay dursun güneş alsın daha sonra doldurulup bir iki ayda öyle durup bir yağmur görmesi toprağın oturuşması olup ve bu aylarda ekilmesinin doğru olduğunu hep söylüyoruz ve doğru olanda budur.

Şimdi böyle söyleniyor diye Bu söylemi bu ayda yaparsanız yanlış yaparsınız, şimdi kepçeyle kazılamaz diye bir şey yok kazılabilir fakat derin kazdığınız çukurun toprağı oturuşmadığından dolayı kış sularını tutabilir ve fidanlarınız bozulabilir kurumalar görülebilir, o nedenle bu mevsimde derin kazdırıp ekmeni önermem.

Bir arkadaşıma bahçe kurma işini dün bitirdik, ona önerimde aynı üstte yazdığım gibiydi fakat oda tüm yaz boyunca bu işlemleri yapamayınca hem kazı işini hem ekimi birlikte yaptık,
Çukurları yine kepceyle kazdırdık ama derin değil hemen bir kepçe 50-60 cm kadar aldırıp bıraktırdık taban gübresi hayvan gübresini verip fidanları ektik.

Kepçe çukurları kazarken

Eklenti 454290

söyledikleriniz gerçekten de çok mantıklı. ancak malesef son anda bu imkanı yaratabildim normalde seneye ekecektim. yaklaşık 2 haftadır da her gün kepçe geliyor diye bekledim. bir gün birinin akrabası öldü öteki gün diğer bir kepçecinin pistonu kırıldı. kepçe operatörü kalp krizi geçirdi falan filan yalanlar yalanlar. her gün farklı bir kepçeci buldum yarın sabah ordayım diyorlar ancak sabah bir yalan ile güne uyanıyoruz. ancak dün yarısını kazdı kepçeyi de gidip bir daha gelmemezlik yapmasın diye bahçede bıraktırdım bugün kalanı kazılacak inşallah.
bu sebeplerden dolayı geç kaldım ve fazla vaktim olmayacak ancak ben yine de sert zeminde kalacağına yumuşak toprak ile şansımı denemek istiyorum.

ncp1963 16-11-2013 10:34

selamlar

çukurun derin ve geniş kazılmasını direk kökün hareket kabiliyetine bağlamak yanlış olmazmı??

derin ve geniş kazmakla ne yapıyoruz? daha verimli olan üst toprağı alta koyuyoruz, ve bu alt kısma analiz sonucuna göre yanmış hayvan gübresi, leonardit, dere kumu, inorganik gübreler v.b gibi malzemelerle güçlendiriyoruzki ilerde derinlere koyamayacağımız besinler ve toprak düzenleyicileri ağacımız bulabilsin.

daha verimsiz olan alt toprağıda üste koyuyoruz ama yine takviye ederek. sulamalarla birlikte vereceğimiz inorganik ve organik gübrelerin derinlere ne hızla ve ne miktarda ulşabileceği belli aslında derinlere ulaşmadan kılcal kökler büyük çoğunluğunu alıyor çok az bir miktarı derinlere çok yavaş bir hızla iniyor, bununda büyük bir çoğunluğu bu süreç içinde bitki tarafından alınamayacak forma dönüşüyor. bunun için derinlere bol miktarda organik gübre ( yanmış hayvan gübresi, leonardit gibi) koymakta fayda var aşağı inen ve kullanılamaz forma bürünmüş olan besin elementinin bir kısmını tekrardan kullanılabilir forma organik maddeler çevirir.

bu dediklerimi analiz sonucuna göre zayıf topraklarda yapmak herzaman fidanlarınızın gelişimi için daha sağlıklı olacaktır.

analiz sonucunda bir metrenin altı dahi güçlü olan toprakta fidanı üstten kürekle açacağınız bir çukura dikin. fidan çevresindeki toprağı yeterli nemlilikte tutunki kökler rahatça ilerlesin ( zaten o kadar kuvvetli olan toprak diğer topraklar gibi kökleri sıkmaya çalışmayacaktır) fidanlarınız rahatça ve sağlıklı olarak gelişecektir. sebep toprak kuvvetli suyunu eksik etmedik.

zayıf topraklarda mutlaka derin ve büyük fidan çukuru açıp, analiz sonucuna göre önerilen organik ve kimyasal gübrelerle toprağı zenginleştirmek için çukur içine dolacak toprakla bu malzemeleri harmanlayarak doldurmakta fayda vardır. ilerde derinlerdede bitkimiz için besin olsun yapısı bozuk olan toprağımız biraz iyileşsin fidanlarımız daha iyi gelişebilsin.

hdoğan 16-11-2013 10:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YESHILL (Mesaj 1219032)
. Fidan çukurlarına bu kadar özen göstermenin ne kadar doğru olduğu konusunda tereddütüm var.
Bir bahçe ziyaretinde bahçedeki ağaçların bir bölümünün diğerlerinden bariz şekilde daha iyi geliştiğini gözlemleyip neyi farklı yaptığını sormuş. Bahçe sahibi kötü gelişen fidanları gösterip, bu fidanları işçilerin başında ben durarak diktirtmiştim.. çukurları derin kazdırdım..iyi toprak ilave ettim .... daha sonra ben bahçeden ayrılmak zorunda kaldım. Bu gördüğün iyi gelişen fidanları ise işçiler benim yokluğumda apar topar dikmişler diye cevaplamış.

Tartışmaya açmak istediğim konu, fidanlarımızı büyük bir saksı ortamında yaşatmamız kısa vadede olumlu etki yapabilir..ancak uzun vadede bu doğrumu? Cocuklarımız okula gidene kadar hasta olmuyorlar ancak okula ilk başladıklarında hastalıktan kurtulamıyorlar..
Selamlar

Sayın Yeshıll, ben kendi bahçemde ve çevremde bunun tam tersini gördüm. Hemde açık ara. Kepçeyle 1.5-2 metre kazdırarak diktiğim fidanla 2 kürek boyu kazılarak dikilen fidan arasında çok büyük fark var. Beşinci yılında olan kepçe ile kazılarak dikilen ağaçların gövde kalınlığı ve dallanması 9 yıllık olan ve kürekle dikilen cevizlerden daha fazla. Son beş yıldır her ağaca aynı gübre ve aynı sulamayı yapıyorum. Kepçe ile derin kazılarak dikilen ağaçlarda toprak daha yumuşak olduğundan ve daha fazla nem tuttuğundan kökler daha iyi işliyor ve ağaç çok daha fazla gelişiyor diye düşünüyorum. Selamlar.

Çamtepe 16-11-2013 13:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hdoğan (Mesaj 1219230)
Sayın Yeshıll, ben kendi bahçemde ve çevremde bunun tam tersini gördüm. Hemde açık ara. Kepçeyle 1.5-2 metre kazdırarak diktiğim fidanla 2 kürek boyu kazılarak dikilen fidan arasında çok büyük fark var. Beşinci yılında olan kepçe ile kazılarak dikilen ağaçların gövde kalınlığı ve dallanması 9 yıllık olan ve kürekle dikilen cevizlerden daha fazla. Son beş yıldır her ağaca aynı gübre ve aynı sulamayı yapıyorum. Kepçe ile derin kazılarak dikilen ağaçlarda toprak daha yumuşak olduğundan ve daha fazla nem tuttuğundan kökler daha iyi işliyor ve ağaç çok daha fazla gelişiyor diye düşünüyorum. Selamlar.

Aynen.. Yılların meyvecisi abilerimiz de şiddetle kepçeyi tavsiye ediyor.

Hele ki dikim yapılacak alan senelerce kuru tarım yapıldıysa, pulluk tabanı oluştuysa kepçe gerçekten önemli.

ermana 16-11-2013 14:25

biraz önce çukur açma işlemi tamamlandı. 160 adet 1.2 m*1.2m olan çukurları 13.5 saatte 1000 tl karşılığında açtırdım. bu akşamdan itibarende bahçe etrafındaki beton direklerimi dikeceğim.

formullaone 16-11-2013 14:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ermana (Mesaj 1219279)
biraz önce çukur açma işlemi tamamlandı. 160 adet 1.2 m*1.2m olan çukurları 13.5 saatte 1000 tl karşılığında açtırdım. bu akşamdan itibarende bahçe etrafındaki beton direklerimi dikeceğim.

İşte şimdi yandınız,artık dönüşü olmayan bir yoldasınız :p Cevizciler kulübüne tekrar hoş geldiniz :cool:

Bu işe bir defa eliniz değince,toprağa dokunup fidanların gelişimini gördükçe,içinizdeki ceviz sevdası gün ve gün artacaktır.

Şaka bir yana,çok doğru bir iş yapıyorsunuz. Yıllar,bir nehir misali akıp gidiyor. Bir gün emekli olup,sevdiklerinizle meyvesini toplayıp,gölgesinde dinlenirken,bu günleri mutlulukla anacaksınız. İyi ki,dikmişim ve bakıp büyütmüşüm diyeceksiniz.

Her şey dilediğiniz gibi gelişir umarım. Ceviz aşkıyla dolu bir ömür dilerim ;)

Lilium 16-11-2013 15:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ermana (Mesaj 1219279)

Sayın ermana, hayırlı uğurlu olsun,

nacizane bir öneride bulunayım, beton direkleri daha sonrada dikersiniz, böyle uygun havaları bulmuşken fidanlarınızı dikmeye bakın zaman kaybetmeyin derim, yağışlar başlarsa bi daha zor olur.

Yarın balıkesirde küçüm bir bahçede fidan dimine yardım gideceğim, martta şarköydeyim, bahçeniz kırklarelindemi? belli olmaz kırklareline geçebilirim.

ykaya194 16-11-2013 15:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 (Mesaj 1218875)

Alıntıdaki mesajımdada anlaşılacağı gibi ben kepçe ile açılmasın demedim, zaten 80-100 cm derinlikte bir çukuru kürekle kazmak çok zordur ancak çok derin çukur kazarak köklerin derinlere gitmesi belki ağacın su alımı için avantaj olabilir ancak derinlerdeki toprakta besin elementleri yüzeye göre çok azdır dolayısıyla köklerin derinlere değilde yanlara doğru uzaması ağacın verimi ve büyüme açısından tercih edilir. Bir ağacın kökleri yanlara doğru ne kadar geniş olursa yan dallarıda o kadar geniş olur dolayısıyla verimide iyi olur görüşündeyim.

Bu benim görüşüm doğru veya yanlış olabilir; Yabani (aşısız) ceviz ağaçları hep kazık köklüdür 25 mt gibi derinlere gider boyuda ona göre uzar gider ancak kök 25 metreden sudan başka hangi besin elementi alır, halbuki yanlara doğru uzamış kılcal kökler verdiğimiz su ve gübrenin büyük bölümünü bünyesine alır sonuçta ağaç daha iyi gelişir ve iyi verim alırız.

YESHILL 16-11-2013 18:23

Sayin Ermana, bahçeniz hayırlı olsun.
Bende sayin Lilium'un önerisine katılıyorum. Önümüzdeki hafta ortası yağmurlar geliyor. Geçen sene Kasım ayı boyunca yağmurlardan tarlaya girememiştik.

Ufacık fidanların ağaç olma serüvenini zevkle izleyeceğinize inanıyorum.. Umarım bahçenizle hep mutluluk yaşarsıniz.

ladikli 16-11-2013 23:13

Türkiye'nin en büyük bahçesi Beyşehir'de kuruldu.

Türkiye

Beyşehir Ürününü Seçti: Ceviz

Bu bahçeyle ilgili bilgisi olan var mı? Haber yeni ama 2008 de kurulmuş.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025