![]() |
Alıntı:
|
Alıntı:
Cevizlerimiz kaman 1 ve kaman 4 karışık. Tozlayıcı şebin ve yavuz. Toprak tahlili yaptırmadık. Şimdiye kadar açıktan sulama yaptık. Budama da acemice yapıldı. Ağaçlar yanlara büyüyor sürekli. 3 tane ağaç dipten yarıldı (verim fazla olmasından ve yanlış budamadan) Daha teknik bakılsa bence kaman çok verimli bir çeşit. Tat, irilik, ince kabukluk, iç beyazlığı, iç dolgunluğu çok güzel. Bizim kamanların yanında ve bulunduğum mevkide herkes chandler dikmeye başladı. Cevizleri kırıyorum içi cansız, tam dolgun değil, kimileri büzüşük. Chandler ağaç gelişimi düzgün büyüyor. Hastalığa biraz daha dayanıklı görünüyor, tadı da güzel ama iç dolgunluğu tatmin etmedi beni. Bu iç büzüşmesinin nedeni nedir? Biz de Yavuz cinsi cevizlerde var, yumurta büyüklüğünde ceviz ama onlar da içini tam dolduramıyor. Bu büzüşme engellenebilir mi? |
Alıntı:
"Tam dolgun değil" cümlenize ise şöyle cevap verebilirim, bu chandlerin bir özelliği, yani kabukla iç meyva arasında hafif bir boşluk var bu boşluk cevizi kırdığınızda cevizin bütün (horoz) çıkmasında büyük rol oynuyor pazar değerini artırıyor. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
merhabalar ben Bursa'da sulama sistemli arazime toprak analizi olmuş gerekli gübrelemesi yapılmış olan araziye chandler cinsi ceviz fidanlarımı 7*4 aralıkla dikmek ne kadar doğru olur eğer dikersem 6. veya 7. yılda sökmek durumunda kalır mıyım? bunu öğrenmek isterim bilgisi olan arkadaşlardan önerilerini bekliyorum..
|
Merhabalar
ceviz ağaçlarım 1 yaşaında ağacımı iyi büyütmem için nasıl bir gübreleme yapmama gerekir toprak analız sonuçları aşağıda saturasyon 81 tuzluluk 0.02 ph 7.95 kireç 51.51 organik madde 0.80 fosfor 6.30 potasyum 23.90 ilgilenen arkadaşlar aşimdiden teşekkür ederim. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Merhaba
BOLU için en uygun ceviz çeşidi ve tozlayıcısı nedir teşekkürler. |
arkadaşlar herkese merhaba, bende yaklaşık 15 dönüm ceviz bahçesi kurmak istiyorum.bölgem orta karadeniz. rakım 700- 1000 arası şu anda araştırma aşamasındayım.fazla bir bilgimde yok. siteyi 2-3 gündür takip ediyorum. bayağı bilgi sahibi olan arkadaşlar var. gereksiz olanlarda. altay cevizini araştırdım eğer doğruysa çok karlı ve uygun gibi görünüyor. amaa. yaptığım tel. görüşmeleri beni tatmin etmedi. gördüm ki burada altay cevizi ve satıcıları yerden yere vuruluyor.bu nekadar doğru bilemiyorum.bu işi gerçekten bilen arkadaşlardan yardım bekliyorum. teşekkürler...
|
Sayın aliaga,
Kurmayı planladığınız bahçe sanırım amasyanın yaylalarında. Bahçenin rakımını daha net söylerseniz daha çok yardımcı olabiliriz. |
ben ortalama olarak yuvarlark bir rakam yazmıştım. merzifon köyü 750 civarı gibi.
|
Açtırdığım çukurların 4-5 tanesinin dibinde 1 mt ye yakın dibinde Kayran taş dediğimiz Taş çıktı Kepçe taşların büyük olması nedeni ile taşları çıkaratamadı ve ben bu çukurlara ceviz fidanı diksem cevizlerin kökü bu kayaları delebilirmi ?Fidanlar yetişirmi ?
|
Alıntı:
Bence 750 rakımlı bir yere chandler cevizi dikebilirsiniz. Verimli bir çeşit. |
Alıntı:
Bölgenizde bulunan bahçeler sizin için en iyi yol göstericilerdir, gezip görmeden karar vermeyin derim... |
Alıntı:
|
herkeze merhaba bende amasyanın Suluova ilçesine 50 dönüme yakın ceviz dikmek istiyorum henüz araştırmasındayım bu işi kitabına uygun yapmak istiyorum. uzman desteği şart nasıl ve kimden alabilirim amasyada ceviz nasıl olur cvp yazarsanız seviniim herkeze bol kazançlar
|
arkadaşlar herkese merhaba yeni katılan biriyim ve ağaç yetiştirme işlerinden de çokta anlamam konya'nın hadim ilçesinde yaklaşık 12 dönümlük bir alana ceviz dikmek istiyorum rakım 1400-1500 metre arasında toroslardadır (dağlık bir arazi) tarlanın eğimi %40 ve şimdiye kadar herhangi birşey ekilmemiş tarladır sulama tanker getirtilip yapılacaktır verim ve dayanıklılık açısından ne önerirsiniz? vakit geçirmeden bu sene bu işi yapmayı düşünüyorum şuan tarla temizleniyor.
|
yaşar akça hoca, [[[[[ Ceviz zengin meyvesi ve zengin ağacı. 10 hektar kapama ceviz bahçesi için arazi ücreti hariç yaklaşık 175000 – 200000 tl lik bir yatırım gerekli. İlk 4 yıl gelir beklenmemesi de unutulmamalı. Tam verim çağında bir ceviz bahçesinden 10 hektardan 20-30 ton kabuklu ceviz verimi alınabilir. Bu üretim değerinin parasal karşılığı ise 200.000 – 300000 tl civarında. Medya ve internet kaynaklı bilgilere göre bir dekardan 700-1000 kğ verim alınabildiğine dair kaynaklar elbette ki herkesin ilgisini çekiyor. 5 yaşında 15 kğ, 10 yaşında 75 kğ verim değerlerini okuyanlar incelemeden gezmeden görmeden ceviz dikmeye karar veriyorlar. Bugün Kaliforniya’da maksimum verim 550-600 kg/dekar, Şili de ise 450-600 kg/da. 1000 dekar bahçe kuracakların özellikle Kaliforniya bahçelerini görmeden işe başlamamalarını şiddetle
öneriyorum. Üzülerek belirtmek istiyorum ki; Kaliforniya ceviz bahçelerinin toprak verimliliği ve sulama suyu kalitesi ile sulama suyu miktarına benzer ülkemizde bir saha görmedim. Kaliforniya ile karşılaştırdığınızda ülkemizde ceviz dikilecek kalitede tarım arazisi bulmak oldukça çok zor. Bu durumu dikkate aldığımızda ülkemizde ortalama verimin Chandler çeşiti için 200-300kğ/da seviyelerinde olacağını öngörüyorum}}} verim bu kadar düşük oluyor mu |
Alıntı:
|
valla bende anlamadım.internette cevizin geleceğini araştırırken yaşar hocanın bu yazısına denk geldim.BALANGI NOKTASINDA HASSASYETLERE NEM VERLMEDEN YETTRLEN MEYVE; CEVZ - www.ceviz.gen.tr bu yazıya bir bakarsanız sevinirim aslı var mı acaba? ben ceviz bahçesi yapmayı düşünüyordum bu yazıyı okuyunca karamsarlığa düştüm.
|
Verim
selamlar
verimi ağaç başı ortalama alabiliriz, ama ağaç başı kesin şu demek doğru olmaz. kimi bahçede dekarda 10 ağaç var, kimisinde 16 ağaç var. dekardan bahsetmek en doğru olanı olacak eski ağaçların kapladığı alan ile yeni ağaçların kapladığı alanı kıyaslamak mümkünmü??? bir dekara ortalama 15 ağaç dikmişiz, verim yaklaşık 250 kg/dekar. yerli dediğimiz devasa bir ağacımız var. yaklaşık 80 kg verim almışız.. şimdi, eski ağacımızın bahçemizde işgal ettiği alan ne kadar? bir dekara kaçtane eski ağaçtan sığar? varsayalım dört tane sığdırdık 320 kg dekar verim almış oluruz. bende birtane var sanırım 500 m2 alanı kaplıyor verimi 100 kg üzeri ama bu verimle ilgili kriter olmamalı bir dekara iki ağaç sığar 200 kg üzeri verim almış olurum dekardan gelelim ceviz bahçesi yaparken insanlarımızın düşürüldüğü hayal çukuruna. şahsım adına ben yola çıkarken 10 yaşında ağaçlardan dekarda 200 kg hedefi ile yola çıktım dekarda 18 ağacım var. bahçem 70 dekar. 200X70=14.000 kg ürün alabilirim 14.000X4 usd=56.000 usd = 112.000 TL eder bazı rakamlar duyuyorum, dekardan 600 kg alıyorlar 15 tl/kg den satıyorlar. bildiğiniz bir yerde böyle bir verim ve toptan fiyat varmı? yok böyle bir rakam ancak parakende olarak kendiniz pazarlayabilirseniz bu rakama yaklaşabilmek mümkün ama bu verimi yakalamak biraz zor... biraz değil bayağı zor. mikro klima olarak iklim şartlarının uygun olduğu yer bulup, oradada toprak kalitesini yakalayıp, bahçeyi oraya kurarsak belki. bazı insanlar duyuyorum 20 dekardan verime yatınca hayatını idame ettirecek para kazanmayı hedefliyorlar varmı böyle bir şey??? bana göre mümkün değil bu kimse fidancıların fidan satma adına verdikleri afakii rakamlarla yola çıkmamalı veya 70 yaş üzeri ağaçlara bakıp yola çıkmamalı 70 yaşındaki ağaçtan bahçene kaçtane sığdırabilirsin?? arkadaşlar herkes bahçesinden beklentisini realize edip ona göre hareket etmeli. yarın o yıllar geldiğinde bahçenize küsmemek adına beklentilerinizi şimdiden gerçekçi rakamlara çekmenizi tavsiye ediyorum.. sayın arif hocam 8 yaşında kaman ve chandler fidanları ile ilgili rakam vermiş 13 ve 15 kg arif hocamın baktığı gibi ağacına bakabilecek aynı bahçe şartlarını sağlayabilecek kişilerin ulaşabileceği uç değerdir bu rakam. çünki arif hocanın en iyi şekilde ağaçlarına baktığından eminim. |
Alıntı:
fransa fidanlıkları chandler"e hektara (10 dekara) 4,5 ton alınabilir iyi bakımla diyorlar, fernor"a 3,5-4,5 ton hektar dıyorlar. Özellıkle dikat çeken konu verim bilgileri agac başı veya dekar degil. hektar- yani bir agac yerini bulur 50kg verır digerı zayıf kalır 5 kilo verir ortalama verimi söylüyorlar. aslında 200 kilo dekardan süper verim 200*4usd -800usd verim cagında agaca yapsan yapsan 100lira masraf yaparsın, hadi 400 yaptın elde kaldı 600usd./dekar. Ayni tarlaya ekin-arpa eksen 500kilo alsan 500*0,2usd-100dolar, dekarı senede 80-100 liradan aşa maal edemezsın , elde kaldı 50 dolar/dekar |
Alıntı:
ancak ekin arpa da 5 sene beklemek gibi bir durum yok. ayrıca ekin arpada başlangıç maliyetlerini de gider tablosuna katmışsınız. ancak cevizde bakım giderlerinin yanında birde başlangıç maliyetleri var. ayrıca cevizi ektiniz her sene ceviz hasadı yapacaksınız ancak ekin ekmekte dönemine göre en çok parayı getirecek ekinleri ekebilirsiniz. ayrıca bir yıllık dönemde 2 ya da 3 değişik ekin ekilebiliyor. bu unsurlarıda katarsak hemen hemen kafa kafaya geliyor gibi. |
ayni gelir saglanabilecek bir cok şey ekilebilir elbette, ama ayni uuraşla olmaz, bir sene icerisinde 2-3 mahsül alabiliriz ama bu gerçekten cok iş ister. 20 dekar domates,biber,patates ve 20 dekar cevızde yapılcak işte 20 kat fark var. bu kadar az işe göre gelir çok süper bence.
ilk 5 yıl gercekten zor geciyor, tarla hazırlık dekara 500 ü buluyor, traktor falan desen daha 40-50bin. ama bunlar gercek verim degerleri , bundan yukarısını planlamamalı yoksa hayall kırıklığına ugrarız. planımızı 200kg üzerine yapalım, varsın tarla 700 versin..OOh süper olur :) |
anladım ilerde bide fiyatlar düşerse [ihtimaller dahilinde] büyük bir risk olur çünki gerçekten cevize olan talep çok fazla
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:07. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025