agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların soruları (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/28314.htm)

cemilahmet 22-08-2013 10:52

sık dikim yapılan ceviz agaçları sadece ve yalnızca yandal verimi olan agaçlar olması zorunludur diye düşünüyorum.sizce de öyle değilmidir hocam.saygılar.

ermana 22-08-2013 10:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemilahmet (Mesaj 1192008)
sık dikim yapılan ceviz agaçları sadece ve yalnızca yandal verimi olan agaçlar olması zorunludur diye düşünüyorum.sizce de öyle değilmidir hocam.saygılar.

bizde zaten çit dikimi derken yan dal verimli olanlardan bahsediyoruz tabii ki uç dal verimli ağaçlarda zaten çit dikim olmaz.

bozy 22-08-2013 11:53

Gercek hayatta bir ceviz agacini goren zaten dikim mesafesini tartismaz... defalarca yazilan bir konu bu ..ben 2x1 tafsiye ederim boylece 5 kat fazla agac dikersiniz... isteyen 1x 1 dikip 10 katina cikartabilir sonucta herkesin kendi bahcesi...

ermana 22-08-2013 14:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozy (Mesaj 1192023)
Gercek hayatta bir ceviz agacini goren zaten dikim mesafesini tartismaz... defalarca yazilan bir konu bu ..ben 2x1 tafsiye ederim boylece 5 kat fazla agac dikersiniz... isteyen 1x 1 dikip 10 katina cikartabilir sonucta herkesin kendi bahcesi...

zaten biz kimse bizim bahçemize karışsın demiyoruz. yabani ceviz ağacını gören 20-20 diker. bahçedeki aşılı ağacı gören 8*8 diker. avrupada ki çit dikim yapılmış ve ona göre budanmış ağaçları gören 8*4 te dikebilir. burada önemli olan ağacın ne kadar büyüdüğü değil ne kadar büyütmek istediğimiz. ya da ne kadar büyütürsek ne kadar verimli olur.

bozy 22-08-2013 16:51

sayin ermana bahceniz nerede ,kac agaciniz var,kac agac diktiniz,turkiyede hangi bahceleri gezdiniz,avrupada hangi bahceleri gezdiniz ,gezdiginiz bahceler kac yasindaydi ve cit dikim yapan bahcelerin buyuklukleri neydi ne gibi ekipmanlar kullaniyorlardi.. bizi bilgilendirirmisiniz bizde yararlanmis oluruz...son olarak siz ceviz agaclarinizi ne kadar buyutmek istiyorsunuz ornegin 6 metre yukseklik 3 metre genislik istedigimiz bir ceviz agacina nasil bir uygulama yapmak gerekir...

ermana 22-08-2013 17:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozy (Mesaj 1192117)
sayin ermana bahceniz nerede ,kac agaciniz var,kac agac diktiniz,turkiyede hangi bahceleri gezdiniz,avrupada hangi bahceleri gezdiniz ,gezdiginiz bahceler kac yasindaydi ve cit dikim yapan bahcelerin buyuklukleri neydi ne gibi ekipmanlar kullaniyorlardi.. bizi bilgilendirirmisiniz bizde yararlanmis oluruz...son olarak siz ceviz agaclarinizi ne kadar buyutmek istiyorsunuz ornegin 6 metre yukseklik 3 metre genislik istedigimiz bir ceviz agacina nasil bir uygulama yapmak gerekir...

henüz ceviz bahçem yok canlı olarak yerli çeşitlerin ekildiği bazı bahçeleri gördüm ithal çeşitlerele ekilen bahçe henüz görmedim. izlediğim videolardan resimlerden görüyoruz çit dikimin budamasını nasıl büyütülmesi gerektiğini. ben 10 dönüm yere ekicem. benim amacım kimseye bilgi vermek değil gördüklerim kadarıyla tezat fikirler oluşturarak bu işi yapan bilenler ile tartışılarak ve herkezin mantığını sorgulayarak doğru olanı bulmak. ağacı ne kadar büyütmemiz gerektiğini hangi yöntemin daha pozitif olduğunu bulmaya çalışıyoruz zaten.benim bir şey savunduğum ya da akıl vermeye çalıştığım yok, akıl üretmeye çalışıyorum.

karabuz 22-08-2013 20:52

avrupada sık dikim yok! ben zaten bulgaristandanım, bahçelerim burada. devlet ölü burda, destek degil köstek oluyor,ama avrupa birligi destekli ceviz eken ekene. 10* 10 metreden aşagı destek verılmiyor, polisi, memuru,muhendısı, koyulusu, cobanı, cevız dikti 10*10dan aşagı bır tek benim bırkac bahce o da sureklı sorun oluyor..avrupanın neresinde bu 7*3,5 ?

44baba 22-08-2013 22:41

arkadaşlar öyle zannediyorumki standart cevaplar bulamayışımızın nedeni ceviizin anavatanı olmamıza rağmen araştırmaların henüz yeni yeni yapılmaya başlanması şimdiye kadar ülkemizin değişik bölgelerinde örnek bahçelerin olmayışı ülkemize yeni giren çeşitlerin deneme aşamasında olmaları parmakla sayılacak kadar bilim adamlarının bu işe gönül vermeleri daha bir çok etken sorularımızı cevapsız bırakıyor.ben kendi bölgemde örnek teşkil edecek bir bahçe kurmayı 5 yıldır düşünüyordum.ama şimdiye kadar sağlıklı bilgilere ulaşamadım.şimdiye kadar üzerinde durulan çeşit chandler herkes bunu konuşuyor ama bu çeşit rakımın 1350 olması nedeniyle bana uymuyor.o zaman fernor yap diyorlar onunda şu ana kadar bu çeşitle bahçe tesis edilip randıman alındığını duymadım.yerli çeşitlerden şebini 4 yıl önce deneme maksatlı 50 adet diktim ama şu an hastalıklara dayanamadığını gördüm.
tüm bunları göz önüne alarak deneyerek bahçe kurma yoluna gittim bahçeme maraş 18 sütyemez 1 kaman 1 chandler maraş 12 altay bilecik şebin şen 1 fernor gibi çeşitlerden numune ağaçlar diktim 20 dönümlük bahçenin geri kalan kısmınada ceviz tohumu diktim.hangi çeşitten randıman alırsam ondan aşıyla çoğalmayı düşünüyorum.değişik fikri olan arkadaşların tavsiyelerine ihtiyacım var.

Çamtepe 23-08-2013 08:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ermana (Mesaj 1192120)
henüz ceviz bahçem yok canlı olarak yerli çeşitlerin ekildiği bazı bahçeleri gördüm ithal çeşitlerele ekilen bahçe henüz görmedim. izlediğim videolardan resimlerden görüyoruz çit dikimin budamasını nasıl büyütülmesi gerektiğini. ben 10 dönüm yere ekicem. benim amacım kimseye bilgi vermek değil gördüklerim kadarıyla tezat fikirler oluşturarak bu işi yapan bilenler ile tartışılarak ve herkezin mantığını sorgulayarak doğru olanı bulmak. ağacı ne kadar büyütmemiz gerektiğini hangi yöntemin daha pozitif olduğunu bulmaya çalışıyoruz zaten.benim bir şey savunduğum ya da akıl vermeye çalıştığım yok, akıl üretmeye çalışıyorum.

Sn. ermana

İnternetteki kaynakların çoğu fidancılar tarafından hazırlanan "gaza getirici" kaynaklardır. Fidancılarla konuşmalarımı avcılarla konuşmaya benzetiyorum. (Sn. Arif Göçmen'i tenzih ederim). Epey hikaye var onlarda. Propagandalar yerine gerçek ceviz bahçelerine gitmenizi ve insanların nasıl uğraş verdiğini, ne sorunları olduğunu gözlemlemenizi tavsiye ederim.

Çok bilinen yanlışları şöyle özetleyebilirim:
1. Ceviz çok bakım istemez
2. Her toprakta olur
3. Senede iki defa sula yeter.
4. Ceviz çok ilaç istemez.

Şu kadar yıl şu kadar verim tartışmalarını ise hiç söylemek istemiyorum.

Gerçek hayat YouTube'da gördüğünüzden çok farklı.

Selamlar

Ç.

cemilahmet 23-08-2013 10:12

nasılki elmalar artık 1 mt lik aralıklarla dikiliyorsa cevizde de durum böyle olmalı.amaç yaprak dal yeşertmek değil meyve almak olmalı birim alandan.

ermana 23-08-2013 11:12

çok büyük ihtimal ile bende 8*8 dikeceğim zaten. ancak bu kafamda ki tüm soru işaretlerini silmeliyim önce. acele etmeyede niyetim yok sonradan zaman kaybetmektense önce iyice araştırarak neyi nasıl yapacağımı planlamalıyım planlayabildiğim kadar tabi. ben aynı zamanda özel sektörde çalışıyorum bu aralar gece 12 ye kadar işteyim o yüzden bir süre daha sadece internet üzerinden araştırmalarım. ilk fırsatımda da trakya da ki ithal çeşitlerle olan bahçeleri gezeceğim.

arif göçmen 23-08-2013 13:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemilahmet (Mesaj 1192240)
nasılki elmalar artık 1 mt lik aralıklarla dikiliyorsa cevizde de durum böyle olmalı.amaç yaprak dal yeşertmek değil meyve almak olmalı birim alandan.

Degerli dostum elmalar biliyorsunki bodur anaçlara aşılı onun için sık dikim yapılır.Ama yarı bodur elma türleri 5x5 veya 6x6 dikiliyor yarı bodur elmalar 1 -2 metre aralıkla dikilebilirmi.Cevizde yarı bodur veya tam bodur olmadıgı için dikim aralıgını bu na gore düşünerek yapın buradaki arkadaşlar yaşadıkları sorunları başarılarını burada paylaşıyorlar bir menfaat karşılıgıda beklemiyorlar buradaki paylaşımları herhangi bir hocadan bilgi olarak isteseniz bir bedel isterler.saygılarımla

arif göçmen 23-08-2013 13:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 1192222)
Sn. ermana

İnternetteki kaynakların çoğu fidancılar tarafından hazırlanan "gaza getirici" kaynaklardır. Fidancılarla konuşmalarımı avcılarla konuşmaya benzetiyorum. (Sn. Arif Göçmen'i tenzih ederim). Epey hikaye var onlarda. Propagandalar yerine gerçek ceviz bahçelerine gitmenizi ve insanların nasıl uğraş verdiğini, ne sorunları olduğunu gözlemlemenizi tavsiye ederim.

Çok bilinen yanlışları şöyle özetleyebilirim:
1. Ceviz çok bakım istemez
2. Her toprakta olur
3. Senede iki defa sula yeter.
4. Ceviz çok ilaç istemez.

Şu kadar yıl şu kadar verim tartışmalarını ise hiç söylemek istemiyorum.

Gerçek hayat YouTube'da gördüğünüzden çok farklı.

Selamlar

Ç.

Degerli dostlarım arkadaşımın dediği ğibi ceviz bahçesi bakımı en kolay degil en zor olan bahçe dir.Bizim kamanda bir yabancı iş adamı bahçe yaptı 100 dönüm fidancı öyle güzel anlatmişki 4 yaşında para kazanmıya başlıyor hiç masrafı yokmuş ilaç istemezmiş 3 yıldan sonra sulanmazmış,bu yıl 4 yaşında hiç daha meyvesi yok şimdi fidancı şunu demiş gerektiği bakımı yapmamışın meyve verirmi demiş geçen ay fidancıyı mahkemeye verdi.Mahkemedende bir sonuç çıkacagını sanmıyorum bunu çamtepe arkadaşımın soylediğine destek olarak yazdım burada bu siteden yararlanarak ceviz dikimine karar versinler 8-10 dan önce para kazanmayacagını bilerek dikime karar vermelerini ve ceviz bir gönül işi bir sevda bulaşıcı iyi bir hastalıktır.Ceviz diken 30-40 yaşında ise emekliliğe iyi olur,ceviz diken 50-60 yaşında ise çocuklarına yatırım yapmış olur ,ceviz dikenin eşi ve ailesi bahçeçiliği severse başarılı olur.ailesi ,çocukları sevmiyorsa emegi parası heç olur,daha sonra ise bahçe harap olur.Saygılarımla

Çamtepe 23-08-2013 14:46

Arif Bey,

Alıntı:

8-10 dan önce para kazanmayacagını bilerek dikime karar vermelerini ve ceviz bir gönül işi bir sevda bulaşıcı iyi bir hastalıktır.Ceviz diken 30-40 yaşında ise emekliliğe iyi olur,ceviz diken 50-60 yaşında ise çocuklarına yatırım yapmış olur ,ceviz dikenin eşi ve ailesi bahçeçiliği severse başarılı olur.ailesi ,çocukları sevmiyorsa emegi parası heç olur,daha sonra ise bahçe harap olur.
Kısa, öz ve net yazmışsınız. Herkesin iyi okumasını tavsiye ederim.

selamlar.

ermana 23-08-2013 15:59

yaşım 32. 2009 yılında geçirdiğim trafik kazasından dolayı sol bacağım poratez. özürlülük durumundan dolayı 7,5 sene sonra emekliyim kısmetse. her zaman toprak ile uğraşmayı istemişimdir. eşimin anne ve babası köyde oturdukları için ilçeye 15 km mesafedeler 2-3 günde bir giderim bahçe ile uğraşırım sebze filan işte. evin hemen 50 metre yanında 10 dönüm tarlaları var hicar da işte bende orayı bu şekilde değerlendirip hem emekli olana kadar zevk ile uğraşacağım hemde emekli olduktan sonra bana meşkale olacak bir bahçe istiyorum. sonuçta emekli olduğumda daha 39 yaşımda olacağım yatacak halim yok o yaşta. bana hem emeklilikte aldığım 3 kuruş maaşa destek olacak hemde yıllarca bana meşkale olacak bir bahçe lazım. çocuğum 1 yaşında kısmetse onada toprağı aşılamak istiyorum.

aviator34 23-08-2013 17:45

O zaman sayın ermana fırsatınız var ise ben bu akşam bahçeye gideceğim Edirne uzunköprüye bahçemde 300 fidan var bunların içinde
220 tanesi 8x8
60'a yakını 8x6
20 taneside 8x4
Gelin farazi,kitaptan,satıcıdan duymak yerine canlı canlı yerinde görün ve ona göre karar verin.Hemen ilerimde bir abimizin 6 yaşında 35 dönüm bahçesini diğer birinin 110 dönüm ceviz bahçesini gezelim.
Hiç hesapta yok iken aldığım aletleri,ekipmanları ,kullandığım ürünleri kendi yaptığım gübreleri görün.Ya daha çok heveslenirsiniz ya da bir daha yazmazmısınız zaten :)))
Saygılar...

aviator34 23-08-2013 17:54

Bu arada tahmin ediyorum ki ceviz ile uğraşanların bir çoğunun cevizcilik ikinci işidir.Ben 9.5 yıldır havacılık sektöründe uçak teknisyenliği yapıyorum ama 2 yıldır bu cevizcilik bir tür tutku Haline geldi,okumadan duramıyorum,bahçeye gitmezsem ciddi ciddi moralim bozuluyor
Kısacası demek ki aşılı ağaç var ise insanlarda da aşılı insan oluyormuş :))

ermana 23-08-2013 18:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1192365)
O zaman sayın ermana fırsatınız var ise ben bu akşam bahçeye gideceğim Edirne uzunköprüye bahçemde 300 fidan var bunların içinde
220 tanesi 8x8
60'a yakını 8x6
20 taneside 8x4
Gelin farazi,kitaptan,satıcıdan duymak yerine canlı canlı yerinde görün ve ona göre karar verin.Hemen ilerimde bir abimizin 6 yaşında 35 dönüm bahçesini diğer birinin 110 dönüm ceviz bahçesini gezelim.
Hiç hesapta yok iken aldığım aletleri,ekipmanları ,kullandığım ürünleri kendi yaptığım gübreleri görün.Ya daha çok heveslenirsiniz ya da bir daha yazmazmısınız zaten :)))
Saygılar...

davetiniz için çok teşekkür ederim ancak dediğim gibi bu aralar sabah 8 de işe gelip akşam 12 de çıkıyorum pazarları dahil bırakın bahçeyi evde eşimin çocuğumun yüzünü göremiyorum. ilk önce bu yoğun dönemi atlatmalıyım. bu arada da boş durmuyarak ceviz ilgili internette ne varsa araştırıp okumaya çalışıyorum. ceviz ile ilgili kitapları da zaten elime ulaştıkları dün okuyup bitiriyorum. bu davetiniz ileride de geçerli olursa sevinirim.

bozy 23-08-2013 18:08

sayin ermana bu is eger sevilmezse yapilacak bir is degil ayrica epeyde masrafli bir is kafayi rahatlatan ancak vucudu yoran bir is 10 donume yapacaginiz masrafla 50 donume yapacaginiz masraf arasinda cok bir fark yok is olarak goruyorsaniz daha buyuk bir yatirim yapin hobi olarak ise daha kucuk bence ...
aviatorun dedigi gibi bu bir hastalik zaten icinde olan bi sekilde bilasiyor topraga.. yerinde kendi gozlerinizle gormeniz dogru adimlar atmanizda cok faydali olacaktir...
8x6 kurulan bahcelerin olgunluk donemlerinde 6 metre aralarindaki yani sira uzeri agaclarin cikartilarak seyreklestirme yapildiginida soyleyim burada tekrar daha onceden yazmistim cunku 8x6 dikenler zannedersem agaclar hep oyle kalacak saniyor yani bahceler olgunluk doneminde 12x 8 oluyor...

ermana 23-08-2013 18:27

eğer sadece ekonomik olarak baksaydım olaya emekli olduktan sonrada burada çalışmaya devam ederdim. masraflı olduğunu biliyorum o yüzden şu anda başlıyorum ki emekli olana kadar ağaçlar meyva ya yatsın. 10 dönümden daha fazla bir toprağım yok orman arazisi alsamda köyde ki evden uzakta olacak ve git geller için gerekli zamanım kalmıyacak ya da evimin yanında ki kadar zevk ile uğraşamayacağım. ileride ceviz bolluğu yaşanacağı kesin ülke politikalarımız da kesin ve ithal etmekte de bir çok zorluk çıkaracaklardır. bundan 7-8 sene cevizin ekonomik durumu ne olur bilemiyorum ancak bana 2-3 bin liralık yıllık masrafın haricinde sene de 10.000 tl para bırakacak dahi olsa bu işi yapmak istiyorum. şu anda her şeyi düzgün yaptığında 10 dönüm ve 140 ağaçtan 40-50 bin tl senelik kazanç gibi gözükse de tahminim 7-8 sene sonra bu paralar alınamayacak. hiç satamazsakta eşe dosta dağıtırız okullara veririz kalanını da kırar kırar yeriz napalım :)

aviator34 23-08-2013 23:10

Teklifim her zaman her ağaç dostuna geçerlidir ,bilgi paylaştıkça büyür
Şu yılda 2-3 bin masraf sözünüzü ben biraz açmak istiyorum :))
28 ayda aracımla tam 61 bin km yapmışım buda 24 bin tl lik yakıt masrafı yapıyor 20 bini atın istanbul içi deyin kalanı yani 17 bin lirayı istanbul - edirne tem otoyoluna bırakmışım geçiş ücretlerini saymıyorum :))
Devam edeyim bahçe ile köy sadece 1.5 km ama bahçede yaz kış çalışırken başınızı sokacağınız kapalı bir mekan, gölge bir yer mutlaka ama mutlaka olmalı bunun içinde 7x3 konteynır ev + subasman vs. 10.000 bin tl. Toprak işlemek için bir Çapa makinası ve yük taşımak için arkasına takılan römorku ,bahçeye gidip gelmekte kullanılan bir atv üçü 10.000 tl. Kısacası ihtiyaca göre herkesin ekipmanı değişebilir ama ben bu işe başlarken bunlar hiç hesapta yoktu ve daha ne malzemeler... Dikkat ettiyseniz Bahçe masraflarından hiç bahsetmedim.

ermana 24-08-2013 07:37

çapa makinası atv si onlar bahçe kurarken olan masraflar. ben herşey olduktan sonra ilaç,gübre,yakıt parası olarak yıllık bakım parası tahminim 2-3 bin tl. benim arazi evin hemen yanında o yüzden bir çok açıdan çok şanslı olacağım. sadece ilçeden köye kadar 15 km yol var gitgel 10 tl lik benzin yakar.

ahmettugrul55 24-08-2013 10:25

sn. ermana
bu forum başlığında her gün dikim aralığı bahçe işleri konusunda 40 yıllık tecrübeli ceviz bahçesi sahibi gibi yazdıklarına iyi niyetle cevize gönül vermiş dostlar cevaplar yazıyor.her seferinde de bir karşı yanıtın oluyor.forumlarda çoğu kez tartışılmış ağaç dikim mesafesini 1 haftadır sil baştan tekrar açıklandı.en sonunda daha bir ceviz bahçesi kurmadığını söyledin.
babamın bir sözü vardı:
- adam oğlunu çağırmış: gel oğlum buraya
-gelemem
-neden
-bir deli tuttum
-bırak gitsin
-o bırakmıyor.
şimdi tüm iyi niyetlerle: bilgisini tecrübeyle harmanlayıp bu foruma katkı veren üstatların tekrar baştan size yanıt vermeleri sonunda ;bırakın da biz kaldığımız yerden devam edelim.
bir tavsiye foruma yazmadan bir eski konuları okuyun.

ermana 24-08-2013 11:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmettugrul55 (Mesaj 1192568)
sn. ermana
bu forum başlığında her gün dikim aralığı bahçe işleri konusunda 40 yıllık tecrübeli ceviz bahçesi sahibi gibi yazdıklarına iyi niyetle cevize gönül vermiş dostlar cevaplar yazıyor.her seferinde de bir karşı yanıtın oluyor.forumlarda çoğu kez tartışılmış ağaç dikim mesafesini 1 haftadır sil baştan tekrar açıklandı.en sonunda daha bir ceviz bahçesi kurmadığını söyledin.
babamın bir sözü vardı:
- adam oğlunu çağırmış: gel oğlum buraya
-gelemem
-neden
-bir deli tuttum
-bırak gitsin
-o bırakmıyor.
şimdi tüm iyi niyetlerle: bilgisini tecrübeyle harmanlayıp bu foruma katkı veren üstatların tekrar baştan size yanıt vermeleri sonunda ;bırakın da biz kaldığımız yerden devam edelim.
bir tavsiye foruma yazmadan bir eski konuları okuyun.

:) benforuma üye olmadan önce 6 ay boyunca en ince ayrıntısına kadar bu forumuda başka yerleride okudum zaten. ancak siz yazdıklarımı okumamışsınız ki bir çok mesajımda ısrarla henüz bahçem olmadığını araştırma aşamasında olduğumu bilgilerim sadece internettekilerden ibaret olduğunu ancak tezat fikirler yaratarak doğruyu bulmaya çalıştığımı defalarca yazdım. keşke bu yanlışa düşmeden önce profilimden tüm mesajlarıma baksaydınız ne yazıyor diye zaten 30-40 tane mesaj vardır. buyrun siz kaldığınız yerden devam edin o kadar bilgisini paylaşmak isteyen çıkarsızca yardımcı olmak isteyen var ki bu forumda sana da yeter banada arkadaşım. sıkılmadan kızmadan hala ne diyor bu demeden bilgisini tecrübesini paylaşan tüm arkadaşlara da bu vesile ile bir teşekkür edelim.

ermana 24-08-2013 12:45

[IMG]http://j1308.hizliresim.com/1d/s/rv3n5.png[/IMG]

http://o1308.hizliresim.com/1d/s/rv45u.png

arkadaşlar yukarıda ki çizimde arazim ve sembolik ağaçlar görünmektedir. 3 çeşit dikim aralıklı olası ekim düzeni bulunmaktadır.
- Sizce hangisi olmalıdır?
- Dikim sıralarının rüzgar yönüne olan açıları doğrumudur?
- 3 şikilde yanlış ise nasıl dikim düzeni oluşturmalıyım?
- tozlama için hangi türü nerelere hangi aralıklar ile kaç adet dikmeliyim?
cevap vererek fikirlerini sunan herkeze şimdi den teşekkürler
(arazi 10 dönüm dikilen cins büyük bir ihtimal ile chandler olacak).

formullaone 24-08-2013 14:42

Sayın ermana,ben olsaydım,eşit aralıklarla dağıtıcak şekilde,hakim rüzgar tarafına 4,karşı uzun kenara 3,ortaya 1,kısa kenarlara da 1'er tane fernette ya da cisco dikerdim.Chandler bahçemi de,8*8 diker,rahatla bakımlarını yapardım.Hem kare dikim olunca 4 tarafından da rüzgar alırdı bahçe.İlaçlaması,çapalaması da kolay olurdu.Dar alanlarla uğraşmazdım.

formullaone 24-08-2013 14:48

Sayın ermana,aklıma gelmişken yazayım,meteorolojiden 5 yıllık hava durumu raporu alıp incelemenizde fayda var.Chandler çeşidi biraz hassas biliyorsunuz.Edirne merkezde soğuktan bir çok bahçe kurudu.Lüleburgaz da pek sıcak sayılmaz,ilerde sorun yaşamadan önce çeşidi doğru seçin.Şartlar uymuyorsa fernor dikin.Başarılar.

bulgur 24-08-2013 16:15

ermana Ya Allah de çık yola Besmele ile başlanan işten hayır gelir.Milimetrik hesaplarla kafanı bulandırma doğa her zaman yolunu bulur her zaman kazanan doğa olur sen yanlış yapa yapa öğren (tabi nasihatleri yabana atma derim) Allah hakkında hayırlısı eylesin derim. Bende pek bilmem bende acemiyim beni fazla dikkate alma.

ermana 24-08-2013 18:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1192617)
Sayın ermana,aklıma gelmişken yazayım,meteorolojiden 5 yıllık hava durumu raporu alıp incelemenizde fayda var.Chandler çeşidi biraz hassas biliyorsunuz.Edirne merkezde soğuktan bir çok bahçe kurudu.Lüleburgaz da pek sıcak sayılmaz,ilerde sorun yaşamadan önce çeşidi doğru seçin.Şartlar uymuyorsa fernor dikin.Başarılar.

edirne lüleburgaza göre kutup gibidir. şuan lüleburgaza chandler uygun gibi gözüküyor. selehattin bayrağı aradığımda lüleburgaza bir çok bahçe yaptık chandler olarak dedi. inşallah uygun bir fırsatta oralarıda göreceğim. 8*6 ile 8*8 arasında çok fazla bir ağaç kazanımım yok arazi şekilsizliğinden dolayı buda beni daha çok 8*8 e itiyor.ağaç sıralarında uzun kenara paralel olan sırayı ilk sıra kabul ederek dizdim.
bir sorum daha olacak kuyu yerine damla sulamaya direk çeşmeden su versem debi yeterli olur mu yoksa ekstra su deposu koyarak önce depoya doldurup öyle sulama mı yapsam ( depoya yüksek bir yer yapıp) yoksa bunlar ile uğraşacağıma kuyudan filtreleme sistemi kurup mu versem daha doğru olur. 6,5 metrelik kuyu var kuyuda su var ancak kuyu balçık içerisinde kullanılmıyor temizleterek o kuyuyumu kullansam daha ekonemik bir başlangıç yapmış olurum.

tevmen 24-08-2013 18:51

Cevizden hiç anlamam, hayatımda ceviz bahçesi görmedim. Ama sayın ermana'nın çizimlerini görünce, ve sonu olmayan dikim sıklığı tartışmasını okuyunca ilgim uyandı. Amaç daha çok ağaç dikmekse, ve sorun ağaçların arasındaki mesafe ise, neden ağaçları üçgenler oluşturacak şekilde dikmiyorsunuz? Diyelim ağaçlar arasındaki en kısa mesafe 8 metre olsun. Birbirine dik sıralar şeklinde 8x8 dikince, ağaç başına 64 metrekare düşüyor. Eğer ağaçları eşkenar üçgen yapacak şekilde dikerseniz ağaç başına 55 metrekare düşer, ve yine hiçbir ağaç birbirine 8 metreden yakın olmaz. Böylece mesela sayın ermana'nın 8x8 çizimindeki 139 ağaç yerine, aynı alana aşağı yukarı 160 ağaç sığabilir.

Kusura bakmayın, bu forumun uzun sayfalarından, ben de konuyu en başından takip etmedim. Bu fikir daha önce tartışılmış ise affola.

ermana 24-08-2013 18:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tevmen (Mesaj 1192682)
Cevizden hiç anlamam, hayatımda ceviz bahçesi görmedim. Ama sayın ermana'nın çizimlerini görünce, ve sonu olmayan dikim sıklığı tartışmasını okuyunca ilgim uyandı. Amaç daha çok ağaç dikmekse, ve sorun ağaçların arasındaki mesafe ise, neden ağaçları üçgenler oluşturacak şekilde dikmiyorsunuz? Diyelim ağaçlar arasındaki en kısa mesafe 8 metre olsun. Birbirine dik sıralar şeklinde 8x8 dikince, ağaç başına 64 metrekare düşüyor. Eğer ağaçları eşkenar üçgen yapacak şekilde dikerseniz ağaç başına 55 metrekare düşer, ve yine hiçbir ağaç birbirine 8 metreden yakın olmaz. Böylece mesela sayın ermana'nın 8x8 çizimindeki 139 ağaç yerine, aynı alana aşağı yukarı 160 ağaç sığabilir.

Kusura bakmayın, bu forumun uzun sayfalarından, ben de konuyu en başından takip etmedim. Bu fikir daha önce tartışılmış ise affola.

dediğiniz sistemde o bahçede çalışmak çok zor olacaktır. ayrıca gerekli hava akımı sağlanamayacaktır.
aslında bende daha önce konuya çok hakim değilken sadece metre kare başına nasıl daha fazla ağaç sığdırılırı düşünüyordum bir sürü çizim yaptım ancak her gün her an üstatlardan yeni bir şey öğreniyoruz.

tevmen 24-08-2013 19:16

1 Eklenti(ler)
Eminim haklısınız. Ama kafam pratikten çok teoriye yatkın olduğu için bu üçgen/altıgen bahçe fikri hoşuma gidiyor. Hava akımı konusunda ikna olmadım, aşağıdaki çizimde görüldüğü gibi üçgenli bahçede her biri 6.9 metre genişliğinde üç ayrı yönde hava koridoru var. Bahçede çalışmak ise (ne kadar deneyimlerim dışında kalsa da:) kesinlikle 6x6 dik açılı bir bahçeden daha kolay olsa gerek.

ermana 24-08-2013 19:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tevmen (Mesaj 1192690)
Eminim haklısınız. Ama kafam pratikten çok teoriye yatkın olduğu için bu üçgen/altıgen bahçe fikri hoşuma gidiyor. Hava akımı konusunda ikna olmadım, aşağıdaki çizimde görüldüğü gibi üçgenli bahçede her biri 6.9 metre genişliğinde üç ayrı yönde hava koridoru var. Bahçede çalışmak ise (ne kadar deneyimlerim dışında kalsa da:) kesinlikle 6x6 dik açılı bir bahçeden daha kolay olsa gerek.

evet aslında çok ta kötü durmuyor gibi şimdi böyle bakınca. neyse bu sorunun cevabını işi bilenine bırakalım bende cevabını almış olayım.

bulgur 24-08-2013 23:21

ermana sen bu hesabı yaparsan 20 dönüm*30 (dönüm başı ağaç)*20 kg (ağaç başı ceviz)=12ton ceviz*6 tl =72.000 tl 22.000 tl masraf hayali 50 bin kardasın sakın bu hayallere kapılma.Bunlar bence yalan. Eğer ticaret düşünürsen Sakin ilerle alternatifler düşün bademe bak zeytine bak. Bu forumlarda ceviz sevdalısı çok ama bide para sevdalısı var 1 dönüme 40 ağaç dikip ilerde sıkıntı yaşama kendine göre ayarla derim git bir bak bi ağaç ne kadar büyür ne kadar alan kaplar.

Sen git bu işi yapanlarla konuş. (Çam tepe, Lilium, Ömür-uşak)

Lilium 24-08-2013 23:54

Ben çok yerde yazdım ama bir daha yazayım, tarımın masa başı hesabı olmaz, doğa şartlarını , iklim şartlarını, bir tarafa bırakalım devletin hiç bir tarım politikası yoksa tarımı da bir kumardır, tutarsa tutar tutmazsa yandı keten helva.

Nasrettin hocayı gölü mayalarken gören köylüler hocam göl hiç mayalanır mı diye sormuşlar Ya tutarsa demiş.

Türkiyenin tarıımı da böyle ya tutarsa.

formullaone 25-08-2013 01:47

Bir de şöyle bir söz vardır eskilerden,ekici ol bilici olma..Ek,dik,üret,yetişir..

Şansın varsa kazanırsın,yoksa zaten çabalama boşuna..

Bu ülkede çiftçiler birbirini izler,birileri para kazanmaya başlarsa herkes aynı ürünü diker,eker,ve sonuçta ürün çoğalır satılamaz..satılsa da yok pahasına..

Şimdi aynı şey cevizde var,ancak cevizi üretmek o kadar kolay değil,bunu anlamak için çok para harcamak gerek,sabretmek gerek,umut etmek ve yitirmemek gerek,yıpranmak gerek,çok çalışmak gerek,kızgın güneşte zenci gibi yanmak gerek,bacak ağrısından geceleri uyuyamamak gerek,sabahları 5 te uyanmak gerek,borca girmek gerek,insanların alaycı bakışlarına aldırmamak gerek..

Bunlara hazır mısınız?

ermana 25-08-2013 08:39

ben cevap alırım diye beklemiştim ama nasihat aldım :D

aviator34 26-08-2013 08:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1192875)

Şimdi aynı şey cevizde var,ancak cevizi üretmek o kadar kolay değil,bunu anlamak için çok para harcamak gerek,sabretmek gerek,umut etmek ve yitirmemek gerek,yıpranmak gerek,çok çalışmak gerek,kızgın güneşte zenci gibi yanmak gerek,bacak ağrısından geceleri uyuyamamak gerek,sabahları 5 te uyanmak gerek,borca girmek gerek,insanların alaycı bakışlarına aldırmamak gerek..

Bunlara hazır mısınız?

Sayın formullaone mükemmel yazmışsın inan teşekkür az gelir.

Halil kök 26-08-2013 13:38

Benim ceviz fidanlarının bazılarında anlayamadığım kararma oldu kararma derken fidenın iç kısmında filiz kısmına kurt yemiş gibi ve az bir sıvı akmış bu nedir yardımcı olabilir misiniz

juglandales 26-08-2013 14:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1192875)

Bunlara hazır mısınız?

Daha iyi anlatılamazdı. Son 5 yılım film şeridi gibi geçti gözümün önünden...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025