![]() |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
bizim burda da yıllardır şebin bilecik diyen tarım il müdürlüğü de şimdi ilçelerde seminer düzenliyo chandler aşı ile nasıl çogaltılır bizim zamanında sattıgımız fidanları nasıl chandler a dönüştürürsünüz diye... |
Alıntı:
chandler 20 kg verse şebin 40 kg vay vay vayyyy 1400X40=56.000 Kg 56.000X5 usd=280.000 usd pöfffffffffff 280.000X1,94=543.200 TL vay anaaaammmm vay köşe olacağım desene hiç durmadan yarın şebin aşılatmaya başlıyorum ağaçlarıma :) yahu kardeşim sen ne içiyorsan söyle bende içeyimde aynı kafayı yaşayalım yoksa ben senle aynı kafayı asla yaşayamam. fidansatıcılarının analiz tablosuna benzedi valla. aman kimse sakın bu rakamların gerçek falan olduğunu düşünüp ceviz işine girmek için atlamasın :) yok böyle bir verim falan sevgili cemal61 bak bir kezdaha söylüyorum çevremde şebin ve bilecik v.s kurulu çok bahçe var bunların bir çoğu fidanı senin çalıştığın kurumdan almışlar yıllar önce senin dediğin verimi 40 kg değilde 4 kg olarak anca alıyor insanlar. sen nerede görüyorsan şu ağaçların daha detaylı bilgilerini (yaş cins v.s) ve resimlerini, varsa imkanın videosunu yüklede gerçekten görelim. neymiş bu şebin bizi şimdiye kadar kandıran kim? |
Alıntı:
|
değerli arkadaşlar artık bizimde çok verimli bir cevizimiz var imiş ama haberimiz yok imiş,cemal61 sayesinde haberimiz oldu.Şimdi bizde şebin cevizinin chandlerin veriminin iki katına katladığına göre amerikaya ihraç edelim.arkadaş merak ediyorum siz tarım bakanlığının bünyesinde ne iş yapardınız?mademki tarım bakanlığında çalışıyordunuzda o zamanki şebinleriniz verimsizmiydiki bizi uyarmadınızda şimdi uyarıyorsunuz.ne iş yaptığınız beni ilgilendirmez ama ne söylediğiniz beni ilgilendirir.adres alarak bafra fidancılığı gösterdiğinize göre şebin,bilecik fidanlarınızı herhalde elden çıkarmak içinreklam yapmaya uğraşıyorsunuz.siz gerçekleri görmekte geç kalmışınız.gerçek büyük fidancılar artık neredeyse yerli fidan üretimini durdurma aşamasına geldi.Saygılarımla.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
ticaret üretici ve tüketici dengesi üzerine değilde sadece üreticinin kazanması üzerine kurulursa (ben satış yapayım çeşit ismine doğru olup olmadığı önemli değil diye düşünürse) ve bu tüketicinin sonuçları 5-10 arasında ortaya çıkarsa sizin anlattığınız olay gerçekleşmiş olur. |
sayın cemal61 siz daha 5 yıl sonra göreceğinizden bahsetmişiniz.belliki bu işte yenisiniz,ben size şu anda 12 yıl önce kurulan sorgundaki bir assubay emekli arkadaşımızın,kamanda bulunan 8 yıllık chandler ceviz bahçesinden örnek verebilirim. daha birçok fidancıya ait mevcut bahçe bulunmaktadır.reklam olmaması açısından onların ismini vermiyorum.ziraat mühendisi olduğunuzu söylüyorsunuz(ben inanmıyorum)ama söylemlerinizle hiçde bu diplomayla uyuşmuyorsunuz.değerli arkadaşlar cemal61 in önerilerini dikkate almadan işlerinize devam ediniz .belkide şebin bilecik satıcısı olduğu için dikkatleri bu yöne toplamak istemektedir.Şunuda belirtmek isterim ben kesinlikle yerli ceviz düşmanı değilim ama daha iyi verimi olan daha çok getirisi olan bir ceviz çeşiti varsa yabancıda olsa niye dikmeyelim diye düşünüyorum.ama daha henüz tescil aşamasında yandal verimi çok yüksek olan yerli bir ceviz çeşiti bulunmuştur.şu an üniversite denetiminde çalışmalar sonuçlanma aşamasındadır.bunun sonucu olarak seri üretime geçilecektir.çok geç yapraklanması ve hasatınında erken olması nedeniyle karasal iklime uygun olabileceği düşünülmektedir.bunun için deneme amaçlı iç bölgelere(karasal)fidan dikimi yapılmıştır.gelişmeler zaman zaman sitemizde yer bulacaktır.hepinize saygılarımla işlerinizde kolaylıklar diliyorum.
|
Alıntı:
|
elimde 400 adet şebin - bilecikle oluşturulmuş bahçe var önümüzdeki bahar komple chandler aşılanacak ağaçlar 7 yaşında şu ana kadar fire bile vermeyen bakımlı ağaçlar gel gör senin şebinini 1090 metrede ilkbahar erken donlarında ne hale geldiklerini gör sonra 400 cevizden 1 ton bile ceviz alınamamasına şahit ol şebin dikip de beklemeye gerek yok merak eden gelsin göstereyim bahçeyi, bırakın ya anadol yerli arabaydı da kaçınız hala anadola biniyo çevremize bakalım millet uzaya günübirlik geziye gidiyo biz yerli cevizden 5 kilo alabilirmiyiz diye rüyaya yatıyoruz. aynı masrafı yapacaksam anadola binmem aga ha bana desenki şebini 15 liraya satarsın chandler ı 10 anlarım ama modifiye şahin mercedes i geçer dersen ben degil en cahil nsan bile sadece güler
(amacım polemik yaratmak degil ama okudum ben en iyisini bilirim demenin hiç anlamı yok halep ordaysa arşın burda) |
cemal61 ben anadoluda 5 yaş ile 12 yaş arası enaz 10 adet chandler ceviz bahçesi gösterebilirim.En iyi verileri onlarla görüşerek edinebilirsiniz.üstelik bu bahçeler 2012 kışını -26 ları görerek hiç bir hasar görmeden atlatmıştır.fidancı değilim diyorsunuz fidan bafra fidancılıktan alınır diyorsunuz.çünki bu sizin mesajlarınızın içinde var.sütyemez hocanın you toube deki aksu tv deki bir saati aşan konuşmasını iyi dinlerseniz ne söylediğini öğrenmiş olursunuz.(niğde yöresinde ekilen chandler ceviz bahçesi ile ilgili yorumunda hiç bir sıkıntı olmadığını ve oradada yetişebileceğini ifade etmiştir.)niğdenin rakımı yaklaşık 1250 dir.buda demektirki bizim iç bölgelerde bu chandler yetişir. bunun yanında ekilip hasat yapılan bahçelerlede bu kanıtlanmıştır.şuda var,ben iç anadoluya chandler ektim kurudu ,kuruyabilir ama neden kurudu? sen eğerki ceviz çabuk büyüsün diye geç sezona kadar sular, birde aşırı azotlu gübre kullanırsan hangi çeşit olursa olsun kuruma tehlikesiyle karşılaşır.benim iç ve dış kaynak bilgileri doğrultusunda yapmış olduğum çok incelemelerim mevcut.izlediğim iç anadolu bölgesi ağırlıklı olmak üzere bahçeler var.yapmış olduğum istatistikler var ve bunları yeri geldiğinde tüm kamuoyuyla paylaşacağım.eğer sizinde öğrenmek istediğiniz bir konu olursa memnuniyetle cevaplamaya çalışırım.hiç bir art niyetim yok,ben sizi tanımam siz beni tanımasınız fidancıda olabilirsiniz fidanda satabilirsiniz, buna kimsenin itirazı olamaz.ama doğru bigi edinmeye herkesin hakkı vardır.saygılarımla.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
sayın cemal61 alay falan ettiğim yok biraz mizahla anlatmaya çalıştım. hakikaten senin şu çok övdüğün ağaçların görsellerini ve bilgilerini paylaşırsan bizleri aydınlatmış olursun.. arkadaşım 15 yıl önce ilçe tarımdan şebin ve bilecik fidanı alarak bahçe kurmuş ağaçlar harika gelişmiş inşaallah hepimizin ağaçlarının o kadara olduğunu görmek nasip olur herkese. ama gelelim verime o devasa ağaçta 4 kg meyva yok :( demekki ilçe tarımda ismine doğru olmayan fidanlar satmış.. |
Ben ankara çubuk 950 mt ye 700 adet chandler ektim 3 hafta önce.
|
sayın sedatkso inşaallah hayırlı olur.ankarada şu anda ekili ayaş,sincan ve kazanda chandler ceviz bahçeleri mevcut. olumlu veya olumsuz tüm gelişmeler zaman zaman ceviz dostlarına sitemiz aracılığı ile duyurulacaktır.Zaten çeşit üzerine kazan ilçe tarım müdürlüğünün tavsiyeleride bu yöndedir. saygılarımla.
|
Alıntı:
Hayırlı uğurlu olsun allah yardımcınız olsun.. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
chandler ceviz 800 rakıma kadar olabiliyor ancak karasal iklimlerde durum farklı olabilir dikkat etmek lazım tokat1, şebin, bilecik, yavuz gibi soğuğa dayanıklı çeşitler dikilmeli |
Merhaba arkadaşlar bende bir ceviz sever olaraktan forumu yaklaşık biraydır takip ediyorum gerçekten ceviz hakkında çok önemli şeyler öğrendim ve öğrenmeye devam ediyorum ileride bende Aksaray veya Konya da bir ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum ve ncp1963 beyin bahcesini ve fernoru takip ediyorum iklim olarak bizim oralarla yaklaşık aynı olmasından dolayı.İnşallah bahcesinin güzel ve verimli olduğu ve emeğinin aldığı günleride görürüz. Bizede güzel bir örnek olur.
|
Alıntı:
yardımcı olabilirsem ne mutlu bana, iyi niyet dilekleriniz için teşekkürler |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
selam
Alıntı:
komşunun biri chandler dikmiş üç yaşında hiç bir şey olmadığını söyledi. kırağı zamanı daha uyanmamış. diğerleri sürgün çıkarmışlar ve hepsi mahvolmuş. fidan satacağız diye milleti yanlış yönlendirmeyelim. ben kesin olarak derim ki chandler çeşidi bilecik ve şebinden daha geç uyanıyor. yerli çeşitlerde benim bildiğim geç uyanan bilecik ve şebin. onlardan daha geç uyananlarda varmış demek ki. |
yine bir mevsim sonuna yaklaşıyoruz.
sulama ile ilgili olarak dün sebahattin hoca ile tekrar konuşma fırsatım oldu. eylül ayının ilk haftasına kadar sulamanın yapılması gerektiğini ısrarla anlattı. ağacın kışın geldiği uyarısını susuzlukla almayacağını, susuzluktan alacağı tek şeyin su stresi olduğunu, su stresi sonucundada gelecek yıl vereceği meyvada mutlaka azalma olacağını, ağacın kışa hazırlanmasının yağışlardan, ısı düşümünden, gece gündüz ısı farkının artmasından, toprak ısısının düşmesinden aldığını anlattı. taze sürgünlerin zamanında pişkinleşmemesinin nedenin bitki besleme kaynaklı olabileceğini yani azotlu gübrelerin fazla kaçırılması v.b gibi.. bitkide dengeli beslemenin çok önemli olduğunun bilinmesi gerektiği, bunun için mutlaka düzenli toprak ve yaprak analizi yapılması gerektiği, toprak şartlarının iyileştirilmesi için mücade edilmesi gerektiği aksi taktirde dengeli beslemenin zorlaşacağı v.s anlattı dinledim. :) |
1 Eklenti(ler)
28 ağustos ta sayın sebahattin yılmaz ve yan bahçe komşumla ( kendisinin şebin, bilecik ve bir kaç yerli cinsten oluşan 200 ağaçlık bahçesi var) büyük ağaçlarda çeşit değişimini yerinde görmek üzre kamana gittik..
gezdiğimiz bahçelerde ana sorun zamanında çöğürden dikim yapılması 21 yaşında bir bahçe sahibinin seneye çeşit değiştirmek için az verimli ağaçlarını işaretlediğini görmek seneye o kocaman ağacın kesileceğini düşünmek üzücüydü, sahibinin içinin cızladığından eminim. 14 yaşındayken çeşit değişim aşısı yapılan ağaçların 4 yılda neredeyse eski taç yapısına kavuştuğunu görmek sevindiriciydi. fidan mesafesi konusunda bu bahçeleri önceden görmüş olsam eminim 10X10 dan aşağı dikim yapmazdım. bahçelerinize kendiniz için kaman5 dikmenizi öneririm muhteşem lezetli bir ceviz |
Alıntı:
Ben de Çorum/Merkez'de 2012 Kasım'da, 1100 rakımda 100 adet Chandler tüplü, 50 adet Oğuzlar77 kazık köklü diktim. Tarlam seninki gibi yamaçta. Chandlerlerden 6-7 tanesi kış soğuklarından kurudu. Diğerlerinde bir sorun olmadı henüz. |
bugün babadan kalan bahçemize gittik. yerli cinslerin bir kısmında ceviz hasadı başladı. sulu olan yerlerdeki cevizlerle kurak yerlerdeki cevizlerin hasadı arasında minumum 15 gün fark var.
kurak yerlerdeki ağaçların hasadı yapılıyor dibinden su kanalı (ark) geçen ağaçların kav çatlaması bile başlamamış. şimdi buyurun ikileme,,, suyu erken kesersek ağaç meyvalarını erken kav çatlaması ile bize erken veriyor ama, bir sonraki yıl vereceği meyvalardan su stresine bağlı olarak feragat ediyormu ??? meyva boyutlarında farklılık oluşurmu ?? standart çeşit olmadığı için % yüz var diyemem ama sulu yerlerdekilerin içi daha dolgunca ve birazdaha irice.. suyu devamlı (365 gün) dibinden akan ağaçlarımız var yaşları sanırım en az 80 ne kökleri çürüyor, ne geç zamana kadar sulamadan dolayı sürgünleri donuyor, tek eksisi susuz olanlardan 15 gün geç hasat ediliyor. artısı diğer ağaçlar bazı yıllar çok az meyva verdiğinde onlar daha çok meyva veriyor. madem öyle neden diğerlerinide sulamıyorsunuz diyenleri duyar gibi oluyorum 1.. arazinin müsade ettiği yerlerdekiler sulanıyor. 2.. elektrik yok 3.. deden kalan yer paylaşılmış amcalar halalar :) birini ikna etsem diğeri muhalefet ediyor. kimisi bahçesine bakıyor bir diğeri gelmiyor bile ama hasat zamanını kaçıran yok :) kısaca genel miras sorunu.. |
Alıntı:
gec sulama aktiv büğüme cağında olan fidanlarda riskli (riskten zarar dogar dogmaz o şanzımıza), 20 küsür ıylllık agacta zaten 1,5-2 metrelik yeni surgun bulunmaz, bu yılın sürginleri olur bir karış pışkınleşir. güc meyvaya gider. dere kenarında buyuyen,sonradan yatagın degişmesiyle suyun ortasında kalan bir agacı gördüm 3 yıl önce. yazık kuruyacak dedim... 3-5ay arayla kontrole gidiyorum..hiiic keyfini bozmuyor mübarek :) . (tek sorun meyvasını toplamak için balık agı gerekecek :D ) yazdıklarım tamamen gözlemlerim sonucu, tam işi bilipte yazmak degil :) selyamlar |
hasat devam ediyor ceviz silkeleme makinası yaşlı ağaçlarda güzel iş çıkarıyor.
ara kol hidrolik olunca gerdirme çok kolaylaşıyor.. halatı bağladıktan sonra normal gerginliğe traktörle getirip, ince ayarı hidrolik kolla yapmak işi çok kolaylaştırıyor. hatta silkeleme sırasında hasas olarak gerdirip gevşetmek bile mümkün oluyor. bizim buralarda yaşlı ve heybetli ceviz ağacı çok fazla silkelemeyi gören, duyan ceviz sahipleri sıraya girdi :) parada istenmiyor, hayırda denmiyor neyapacağım :( http://www.youtube.com/watch?v=UQW-O...ature=youtu.be |
Necip kardeş aldınmı makinadan hidroliği kaldırınca rahat oluyormu bende düşünüyorum. Seneye haziran ortasında alacağım.Bizde vişne sıkıntı işçilik maliyete 80 kr.Cevizde sorun yok.
|
Alıntı:
eğer hidrolik arakol olmasa ince ayar için traktörü hareket ettirmekten başka çare yok.. |
Alıntı:
|
Sevgili Necip Bey,
Sizi ve uğraşınızı uzun zamandır takdir edenlerdenim. Bir ara bahçenize tohumdan bir miktar dikmek ve sonra aşılamak konusunda bir şeyler yazmıştınız. Ben de 1200mt rakımlı bir yerde (Konya / Kulu / Kömüşini Köyü) bir bahçe kurmayı ve bunu mümkünse tohumdan kurmayı istiyorum. Kazık kökün çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sizin, bizim gibi soğuk İç Anadolu için anaç olarak önerebileceğiniz bildiğiniz bir tür var mıdır? Malum derin kök, hastalık dayanımı, v.s. gibi kriterler önemli. Saygılarımla, |
Alıntı:
|
Alıntı:
herşeyden önce çıktığınız yolda başarılar dilerim tohumdan dikimi yapmadım ama mutlaka bu yıl azda olsa deneyeceğim anaç olarak yörenizin cevizlerinden başkasını kullanmayın derim yörenizin iklimini doğal şartlarını herkesten iyi bilen kendi bölgenizin ağaçlarıdır onların meyvalarını alıp dikmek sizin için en iyisidir ağacı güçlü bir anaçtan alın dikin başka bir şey aramayın. aşıdan sonra kök sistemi sizin coğrafyanızı bilen bir ağacınız olur |
sonbahar erken donu
1 Eklenti(ler)
sonbahar erken donları bu yıl çok erken gelecek sanırım inşaallah 4 ekime kadar bu durum değişir..
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:27. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025