![]() |
3 Eklenti(ler)
Değerli arkadaşlar,
Aşağıdaki fotoğraflarda görüldüğü gibi chandler fidanları yeni sürgünlerinden çatallaşma eğiliminde ve bu durum bu yıl süren genç sürgünlerin büyük kısmında var. Önümüzdeki sezon budamamızda çatallanan kısımları kesecek miyiz yoksa her çatalı bir sürgün gibi değerlendirip ona göre mi budama yapacağız .Teşekkür ederim. [ATTACH][ATTACH]Eklenti 574143[/ATTACH][/ATTACH] |
Çatalların birer tanesini mart ayında alarak teke düşürmeniz gerekir. Genelde açılı dal oluşturma için üstteki çatal alınıp alttaki de geriye doğru kesim yapılır ancak bazen de ağaç dışa doğru çok açılmasın diye alttaki çatal alınır.
|
Alıntı:
|
Dala bahar ve yaz döneminde çatal dallara
müdahale etmek iyi duşunulmeli.yara noktası olan taze dal bakteriyel yanıklıktan etkilenir.bakırlı bir ilaç atılmalı. |
ben yazın ucunu alıyorum gelişimin yavaşlatmak için
|
Alıntı:
|
arkadaşlar merhaba.
ben cevizi babamın zoru ile diktim. dolayısı ile bu işten anlamam. yaptıkça öğreniyorum. karşılaştıkça araştırıyorum. forumun da buna çok faydası oluyor. ancak forumda gözlemlediğim bir durum var. bu işi benim gibi amatörce yapanlar genel eğilim ne ise ona doğru kapılıp gidiyorlar. bunun iyi sonuçları olabilir ama kim bilir belki de daha iyi sonuçlar da elde edilebilir. misal budama işi. hepimiz cevizde (özellikle chandlerde) budamanın çok önemli olduğunu biliyoruz değil mi? belki de yanlış biliyoruz. bunu hiç düşündünüz mü? amerikalının biri düşünmüş. sağolsun bunu da bir makale haline getirmiş. makale şurada: http://walnutresearch.ucdavis.edu/2013/2013_153.pdf kabaca şöyle bir çalışma: 4 buçuka 6 buçuk çit sisteminde dikilmiş chandlerleri 4 farklı metotla buduyorlar. 1. metot: ağır budama: lider belirleyip her dönemin sürgününü 1/3 kısaltıyorlar. 4-5 tane yan dal belirleyip onları da lideri geçmeyecek şekilde 1/3 kısaltıyorlar. 1 metrenin altındaki sürgünleri temizliyorlar. çatal dalları teke indiriyorlar. sürtünen, bükülmüş, üst üste gelmiş dalları çıkartıyorlar. 2. metot: mümkün olduğu kadar az budama ve suyu kısma. bu metotta suyu kontrol grubunun %75 i kadar veriyorlar. suyu az vermelerinden sebep ağacın hızlı büyümesini engellemekmiş. tepe vurma yok. 90 cmnin altındaki sürgünleri temizliyorlar. 3.metot: mümkün olduğu kadar az budama ancak bunda fidanlara tam su veriliyor ve ilk yıl 1,80 den tepe vurma yapılıyor. ertesi yıl sürgünlerin 1/3 ü kesiliyor. 4-6 adet yan dal bırakılıyor. çatal dallar teke indiriliyor. diğer hiçbir dala dokunulmuyor. 4. yılda lider dal kendi haline bırakılıyor. iki yandaki dallar 3-3,5 metreden budanıyor. yani 4. yılda bir ağaçta maksimum 3-4 kesik olacak. 4. metot: bu metotta ne tepe alma ne de budama var. sadece 90 cm altındaki sürgünler işleme kolaylığı açısından temizleniyor. böylelikle 5 yıl sonra ağaçların; boylanma, taçlanma, güneş ışığı alma, kalınlaşma ve verim değerleri karşılaştırılıyor. bilin bakalım ne oluyor? yıllar bazında farklılıklar oluşabiliyor. ancak 5. yılda bütün bu değerlerde kayda değer bir farklılık olmadığı ortaya konuyor. hatta 2. metot verim açısından en iyi sonucu 4. metot da ikinci en iyi sonucu veriyor. yani demeleri o ki budamayı kafaya takmaya gerek yok. ancak benim şahsi gözlemim tepesi vurulan fidanların daha hızlı geliştiği yönünde. belki bu araştırmanın aksini söyleyen bir araştırma vardır. onu da bilen varsa paylaşır. |
Ben de bu makaleyi alıntılayıp benzer şeyler yazmıştım ama budama yapıyorum. Neden? Ağaçların kafasına göre gelişip ürün toplamayı zorlaştıracak bir forma girmesini istemiyorum. Verim aynı olabilir ama hasat işçiliği de önemli. Benim arazim eğimli, o yüzden daha da bir önem kazanıyor düzgün formda olması.
|
kolay gelsin, ben bahçemi yeni oluşturacağım, 7,8 hektar % 40 eğimli bir arazi de 8*4 çit dikim sistemi ile çalışmayı düşünüyoruz, kafam da asıl sorun şu, çit sisteminde kurulacak bahçe de, lider doruk dallı sisteme uygun olarak yetiştirilen fidan, daha sonra mekanik budama ile budanır ise sakıncaları ne olur?
Kaliforniya ceviz merkezinin araştırmaları incelendiğinde poorwalnut pruning diye bir kavramın üzerinde duruyorlar ve kök gelişimine etkilerini bir yer altı kamera ile ortaya koymuşlar, kök gelişimini olumlu etkiliyor. |
Alıntı:
|
agacların resimlerini atarsan belki daha çözüme yönelik cevaplar verebiliriz.
|
2 Eklenti(ler)
Sayın,Arkadaşlar,ustalar benim iki tane fidanım var bunları bu damam gerektiğini burda öğrendim güzel bilgiler var bulunduğum yerde ılıman iklim var budamayı bu mevsimde yapsam olurmu vede resimlerde görülen fidanlarımı neresinden budamalıyım lider sürgünü nasıl tespit ediyoruz yardımcı olursanız sevinirim.
|
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Sayın formullaone, cevabınızı beklemeden benim burda okuduklarımdan anladığım kadarıyla kendim budama yaptım alttaki yanlardaki ve tepedeki bütün dalları gövdeye iki santım uzaklıktan kestim,sadece tepede yaprak bıraktım o yaprak sürgünmü olucak yoksa ben sürgünümü kestim bilmiyorum ana gövdenin uç kısmındaki sivri yeride kesecekmiydim.
|
Gövdeden kesim yapıp bir sürgün bıraksaydınız daha hızlı gelişirdi. Böyle kalsın, daha fazla kesmeyin.
|
2 Eklenti(ler)
Sayın formullaone, fidanların tepe resimlerinide çektim tepeler bu şekildemi olucak birinde bir birinde iki yaprak kaldı tepeyi komple keseyimmi.
|
bir deyiş vardır hani ; hiç mi eşşek de daşşak görmedin ? diye . hocam daha da elleme.. garibimi kuşa döndürmüşşün.
|
Arkadaşlar Merhaba;
Ben geçen mart ayında 1.70 den tepe vurumu yaptım ve 120 nin altındaki dalları temizledim. 120 nin üzerinde ise bu martta 3 veya 4 dal bırakacağım. 2. kat tepe vurumunu 1 kattaki en üst dalın nekadar üzerinden yapmalıyım. Ayrıca ikinci kattaki dal grubu ile 1 kat dal grubu arasında dikey eksende kaç cm lik mesafe bırakmalıyım ki agaçlar ileride yeterli güneşi alabilsin. teşekkürler |
Bir fotoğraf koyma imkanın varsa daha iyi anlatabiliriz.
|
2 Eklenti(ler)
Sayın Lilium,
Çok sık bahçeye gidemiyorum, en son çektiğim bir resmin yorumsuz halini ekliyorum. Ayrıca üzerine çizim yaptığım halinide ekliyorum. Bu ağacın tepe vurumunu 1.70 den yapmıştım ve alt dalları 1.30 altında temizlemiştim. Yan dal oluşumu bu örnekte tam istediğim gibi olmamış. Kuvvetli yan dallar 1.60 dan çıkmış (resimde 1 ve 2). Bu ağaç biraz planlanladığımdan yüksekte taçlanacak. Aslında benim gelen planım 1.30 dan başlatmaktı, birçok ağacımda bu şekilde oluştu. Muhtemelen bundan 10 yıl sonra 1.30 - 1.60 arasını temizleyerek bahçenin taç yüksekliğini artırmayı planlıyorum. Bu nedenle bu ağacın 1.60 dan dallanmasını çok sıkıntı etmeyeceğim. Bu ağaçta 3 numarayıda 3. dal olarak koruyabilirmiyim? İkinci tepe vurumunu birinci katın en üst dalından ne kadar yukarda yapmalıyım? Yani resimdeki X ölçüsü ne olmalı? Gelecek yıl ikinci tepe vurumundan sonra dallar oluşunca, birinci katın en üst dalından ne kadar sonra dalları bırakmalıyım. Yani Y ölçüsü ne olmalı? Cevaplarınız için teşekkürler şimdiden. |
Fidan yan dal taç oluşumunu gayet güzel oluşturmuş budama çiziminiz de gayet güzel yalnız 4 no çizimini anlayamadım.
3 noya dokunmamışsınız buda doğru, onuda üçüncü ana yan dal yapabilirsiniz. Alt dallarıda bir kaç yıl meyva almak için bırakabilirsiniz, bunlar yandal liderliğini alamazlar daha ileride çıkarabilirsiniz. Birinci kat ile İkinci kat arasında 80 ila 1 metre olması uygundur. Şayet ikinci kat ana yandalları birinci kat ana yandalları aralarına gelecek bir şekilde oluşturabilirsen bu mesafe 50 ila 80 cm lere düşebilir. |
Teşekkürler Sn. Lilium;
Aslında 4 olarak okuduğunuz y harfiydi. "Gelecek yıl ikinci tepe vurumundan sonra dallar oluşunca, birinci katın en üst dalından ne kadar sonra dalları bırakmalıyım. Yani Y ölçüsü ne olmalı? " diye bir soru sormuştum. Cevabınızdan anladığım birinci kat dalları ile ikinci kat dalları arasında 80 cm ve 100 cm arasında fark olması gerekiyor. (Eğer 2 kat dallar araya denk getirilebilirse, daha kısa bir aralık bırakılabilinir) birinci kat ile ikinci kat arasında 100 cm fark olması için, ikinci tepe vurumunu birinci tepe vurumundan 130 -140 cm yukardan yapmak makul sanırım. |
Merhaba kucuk bi sorum olacak cevizin govdesine sürülen beyaz boya gibi birsey var o nedir agaca ne faydasi var
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Rica etsem, bahçeye gittiğinizde fırsatınız olursa, eklentide bahsettiğiniz gözün son durumunu, ana yan dal olmuş halini, fotoğraflar mısınız. Aradan onca zaman geçmiş gerçi ama, yine de merak ettim. |
Herkese merhaba,
Yerinde bir yaşını doldurmuş tüplü Chandler fidanlarımın boyları 50 cm ile 150 cm arasında değişiyor. Hepsi tek dala bırakılmış durumda. Budama yapmalı mıyım? Nasıl? Bilgi verebilirseniz sevinirim. Teşekkür. |
150 cm olan fidanları en üst gözün üzerinden tepe uç budaması yapabilirsiniz.
|
Arkadaslar1 yasli fidanlari yaklasik 120 ile 150 cm arasindan tepe budamasi yaptim. Fakat bu sirada yan dallarida aldim. Fidanlarim cubuk gibi kaldi. Birde 180 cm olan fidanlarim var. Onlari ellemedim. Ne yapacagimida bilmiyorum.
|
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar fotoğrafta gözüken 3 farklı marka Budama makaslarından hangisini alırsam daha iyi olur?Yardımcı olursanız sevinirim.
|
Alıntı:
|
Sayın formullaone çok teşekkür ederim
|
Ceviz kış budamasıni en son nezaman yapmalıyım.
|
Alıntı:
|
Selam Arkadaşlar,
Yabancı cins ceviz ağaçlarında ağaç kaç yaşında olursa olsun, örneğin 7 yaşında bir chandler, tüm yan dallarda uç kesimi yapılmalımıdır? Aksi taktirde daha az meyve gözümü uyanır? Teşekkürler |
Alıntı:
|
Video faydalı olur umarım.
https://www.youtube.com/watch?v=_yR29JJAxFs |
Alıntı:
|
Merhaba Nail Bey;
Verime başlamış ceviz bahçelerinin gübreleme programı için güvendiğin bir link var mı? Ya da kısaca bildiklerini ve yaptıklarını paylaşır mısın? |
Sevgili metin, ben pek programlara göre hareket etmediğim için öyle programlarıda pek kaale almam, toprak yapıma göre sulamalarımı tayin ederim, gübrelemelerimi ise toprağın ihtiyacına göre vermeye çalışırım. Birde yapraktan izelementlerini veriyorum.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:12. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025