agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Chandler Ceviz Bahçemi Nasıl Oluşturdum (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/26628.htm)

formullaone 22-02-2013 16:33

Ülke genelinde son yıllarda yabancı çeşitlerle 10 bin'lerce dekar bahçe kuruldu.Bizim bölgemizde yerli çeşitlerden oluşan bahçelerde her yıl çeşit değiştirme aşıları ile yerli çeşitleri yabancılara çevirmeye devam ediyorlar.Sizin gibi yerli çeşitler diktiği için memnun olan üretici sayısı yok gibi.İşte tam da burada,benim ve eminim bir çok üreticinin kafası karışıyor.Yerli üretime devam mı,yoksa yabancı çeşitler mi ? İyi tarafından bakıldığında (lezzetinin önem kazandığı alan olarak)cevizin taze(sofralık
) tüketiminin minumum seviyede olması,,Baklava,helva,ekmek,kurabiye,tatlılar,kekl er,vs içinde kullanılması (böylece yabancı çeşitlerin az lezzetli oluşu dikkat çekmez diye düşünüyorum ) , reçelinin yapılması,gibi. Diğer konu da,zaten iç piyasada yeterli ceviz yokken ve ülkemiz balkan ülkelerinin ve şili-kaliforniya nın tatsız cevizlerini tüketmek zorunda iken,kendi topraklarımızda yetişen ( yabancı çeşitler bile olsa ) daha taze,ne idüğü belli,ve daha lezzetli ( ki,yerli chandler'ın ve kaliforniya chandler'ının tadına baktım,bizim ki daha lezzetli ve aroması fazla) olur diye umuyorum. Ya da kendimi avutuyorum,bilemiyorum. Sanırım bunu da zaman göstericek.

Safranlı 22-02-2013 16:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 1106796)
Amaç o evet, ama sonuç tam tersi bence. Sonuçta ticari üretim yapılacaksa küçük meyvenin içi zor çıkar, üstelik lezzetsiz.

Verim konusuna gelince, bence doğru değil. Ben 1400rakımda 600 den fazla ağacımız var. Bilecik, şebin, Yalova-1, ve Kaplan-86. Geçen yıl da 50 tane sütyemez, 50 tane Maraş-18 ektim.

Biz, bahçeyi bir anda yapmadık, her yıl biraz ağaç ektik ama en büyükleri 2007 yılında 150 adet ekildi. Ve hocaların önerisi ile ektim, ilk yıldan itibaren meyve vermeye başladı. 3 yıl meyveleri koparmak zorunda kaldık.Ve hepsi geç donlara dayanıklı, hiç sorun yaşamadık. 2 yıldır müthiş dolu oluyor , çok zarar verdi ve son iki yılda yaklaşık 600-700 kğ ürün aldık ama 3 yıl önce 1 tona yakın ürün almıştık.

Meyveler gerçekten çoklezzetli iri ve ince kabuklu. Kuruturken serip-toplarken-karıştırırken dikkatli olunmassa kabuklar çatlıyor. Abartısız söylüyorum.

Alanlar her yıl daha fazlası ile alıyor ve reklamını onlar yapıyor.

Bahçe yaparken hocalar bana en az 4 çeşit yapılmalı, çok daha iyi topzlaşır ve verimli olur demişlerdi, bence çok haklılar.

Eskiden bir köydeki ağaçlar genellikle aynı tür, herkes bir birinden alır eker, ya da kuşlar düşürür, kendisi büyür, aşılanmaz , bunun için verimsizdir dediler,bence de doğru. Köylerde bakın, farklı ceviz hemen hemen yok gibidir.

Ben çok memnunun. Yalova Araştırmadan Aşılı fidan aldım ve 1 tanesi bile kurumadı. Piyasada 2 ,3 liraya fidanlar vardı. Ben 7.5 liraya almıştım.Üstelik ilk 2 yıl doğru dürüst sulayamadık. Tankerle sulamaya çalıştık, şimdi damlama var.

Dört dönümde 8x8 yalova çeşitleri ekili olan pek bakımını düzgün yapamadıgımız bahçemiz var yazdıklarınız okuyunca içim ferahladı eksik olmayınız....

bozy 23-02-2013 01:39

Sayın agozce bahçenizde chandler varmı .. Benim için ve hatta burada forumu okuyan kişiler için birinci elden yapılan yorumlar çok kıymetli oluyor .. Bahcenizde chandler yoksa hangi chandler agacının meyvesıyle mukayese yaptınız...
Piyasadaki satılan ithal cevizlere göre yaptıysanız zira onların nereden geldigini ve hangi cins oldugunu satanların dahi bildigini sanmıyorum .. elinizde kalan meyveler varsa bir örnek foto koyarsanız da bizim için harika bir kaynak olur ...
Aynı tür civcivi aldık birini tavuk çiftliginde suni yemle hormonla besledik birini köyde dogal ortamda besledik ... ikisinin tadı aynı olurmu ....
Chandler meyvesi kitaplarda görünen kadarıyla kaman çeşidiyle aynı boyda ancak pedro biraz küçük görünüyor tabi ki yetiştirip üreten en iyisini bilir benim agaclardan henüz meyve alamadım bilemem...

agozce 23-02-2013 04:24

Bizim bahçede yok, o rakımda Chandler olmazdı, olsaydı da ben ekmezdim...:)

Mersinde daha düşük rakımda bir arkadaşın bahçedinde gördüm.

Sn. Formulaone, söylediğiniz doğru ama ticari değeri daha ucuz olacaktır. Aynı zamanı aynı emeği vereceksiniz, neden fazla kazancı olanı seçmiyoruz demek istemiştim.

Yarın foto ekleyeceğim.

agozce 23-02-2013 04:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1106846)
Dört dönümde 8x8 yalova çeşitleri ekili olan pek bakımını düzgün yapamadıgımız bahçemiz var yazdıklarınız okuyunca içim ferahladı eksik olmayınız....

http://www.agaclar.net/forum/1104783-post243.htm

agozce 23-02-2013 04:38

Sn. dere1974, bahçenizi güle güle büyütün. Dilerim ürününüzde, kazancınız da bol olur. Size kolay gelsin.

Sayfanızı ilgisiz mesajlarla işgal ettim, özür dilerim, ama silemiyorum.

Arkadaşlar bu konuyu -Ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların soruları-nda tartışsak,. Sayın derenin sayfasını kendisine bıraksak olur mu?.

sanal 25-02-2013 11:57

*** lar nette gezinirken siteizi buldum ve ceviz ile ilgili tüm formalrı okudum.

bahçem 1500 rakımlı 3 yıl önce bilindik türk ceviz türlerinde 200 adet diktim gecen yılda 3 tür yabancı ceviz diktim hangisi kışı sağlam geçirir ise o türden tüm cevizlerimi aşı yapacağım.
- chadler cevizi ve pedro cevizi verim bakımından bizim türk cevizlerinden dahamı iyi.?
-Birde bahçemde şu olaya tanık oldum bazı cebiz ağaçlarımın arazına domatez biber ekmiştim bu cevizlerim aşırı boy attı diğerlerine nazaran bunda bol su ile organik gübrenin etkisi olduğu aşikardır. size şöyle diye biliirm en az 2 kat daha uzunlar diğerlerinden.Baharı iple cekiyorum bakalım ne olcak.Allah herkezin gönlüne göre verin....

agozce 05-03-2013 22:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozy (Mesaj 1107171)
Sayın agozce....elinizde kalan meyveler varsa bir örnek foto koyarsanız da bizim için harika bir kaynak olur ...
...

http://www.agaclar.net/forum/1114326-post285.htm

gökhan1907 06-03-2013 16:24

Çankırı'da ceviz bahçesi...
 
Arkadaşlar herkese selamlar.
Forumda çok değerli birçok görüş belirten herkese teşekkür ediyorum.
Biz de 2 arkadaş Ankara civarında **** Çankırı-Şabanözü yakınlarında ceviz bahçesi kurmak istiyoruz.
elimizde 2 seçenek var. Biri Ankara-Güdül'de diğeri de Çankırı-Şabanözü'nde...
hangi tür seçimi yapacağımız konusunda birçok araştırma yapmamıza ve bu işi yapanlarla görüşmemize rağmen tam anlamıyla emin olamadık. Acaba bu 2 bölge için hangi türleri tercih etmeliyiz? Rakım çok belirleyici mi? bu bölgeler iç anadolu olduğundan don tehlikesi de aklımızı kurcalıyor. (Şabanözü 1100 rakım)
Yardımlarınızı ve görüşlerinizi bekliyoruz.
Herkese bol kazançlı, başarılı bahçeler...
:confused:

Erdem 06-03-2013 18:30

Cevizde don çukuru olmayan yerlere dikim yapmak önemli. Don çukuru derken biraz daha yüksekte kalan arazilere dikim yapılması uygun olacaktır.

Gene don problemi olan yerlerde ağaçları biraz yüksekten taçlandırmayı düşünebilirsiniz. Yüksekten taçlandırmak derken ilk ana katı oluşturacak dalları toprak üzerinden 1 metre mesafeden taçlandırmaya başlarsınız.

Sonra 1, 1,5 metre çukur kazılıp taban suyu, kireçli, geçirimsiz tabaka var mı bakılması lazım. Gene çok sert esen hakim rüzgarlar varsa, hakim rüzgar tarafına rüzgarkıran görevi gören ağaçlar dikilip rüzgarın şiddetinin biraz azaltılması gerekir. Biliyorsunuz cevizde tozlanma rüzgarla oluyor.

Ticari maksatlarla büyük bahçe kuruluyorsa mutlaka 0-30, 30-60, 60-90 cm'den toprak örneği alıp analiz için MARİM gibi bir araştırma kuruluşuna göndermenizi tavsiye ederim.

Gene ticari amaçlı bahçeler için meteorolojiden ilkbahar geç ve sonbahar erken donlarının tarihleri alınarak çeşit seçimini, toprak analizi ve bu bilgilerin ışığında yapmanın daha uygun olacağı kanaatindeyim. Eğer ufak bir bahçeyse çeşit seçimini bölgedeki ceviz bahçesi sahipleriyle görüşerek ya da teknik elemanların tavsiyeleri doğrultusunda yapabilirsiniz.

Konuyla ilgili Çankırı Tarım İl Müdürlüğünden Hasan Çelik arkadaşımız bu konulara meraklı bir arkadaş. Kendisinden bu konularda daha detaylı teknik bilgi alabileceğinizi düşünüyorum. Benim ismim de Erdem şu an Eskişehir'de çalışıyorum ama daha önce Çankırı'da Hasan Bey'le beraber çalışmıştık. Eğer yanına giderseniz selamımı da söylerseniz sevinirim :)

Bu arada ceviz yetiştiriciliği ile ilgili temel bir bilgi edinmek isterseniz bu videoyu seyredebilirsiniz.

Not: Lütfen videonun altındaki önemli kısmını okuyunuz.

Ceviz yetiştiriciliği - YouTube

ziraat35 07-03-2013 16:56

İzmirin hangi bölgesinde en iyi ceviz yetişir? hangi çeşit dikilir? bu konu hakkında bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.

dere1974 18-03-2013 11:58

5 Eklenti(ler)
Bahçemden son fotoğraflar

Safranlı 18-03-2013 12:51

Budaması yapılmış sanki....
Gerçekten çok güzeller tebrik ederim
maşallah...

permakültür 18-03-2013 13:45

Sayın Dere1974;

Ağaçlarınız çok güzel görünüyor, nazar değmesin.

Forumunuzdan anladığım kadarıyla geçtiğimiz eylülde ağaçlarınız 4 yaşındaydı.Geçtiğimiz eylül eğer ceviz aldıysanız , ağaç başına nekadar ceviz aldığınızı yazabilirmisiniz.

Bazı arkadaşlar franquatte nin ilk 7 yıl tozlama görevi görmediğini, bu açığı kapamak için bir miktar fernette dikmek gerektiğini belirtiyorlar. Siz tozlayıcı olarak hangi çeşiti kullanmıştınız.

Kolay Gelsin,

ykaya194 18-03-2013 13:48

Sevgili dere1974,
Ceviz fidanlarınız son iki yılda çok iyi gelişerek ağaç olmuş maşallah.
Resimlerde budamaları yapılmış görünüyor.
Sizden ricam olacak, acaba ilk yıdan itibaren bugüne kadar her yıl gelişmelerni gösteren resimleri paylaşırmısınız?. Bu sayede hem budama şekillerini hemde büyüklüklerini görme fırsatı bulalım.
Teşekkür ederim.

juglandales 18-03-2013 14:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1122806)
Budaması yapılmış sanki....
Gerçekten çok güzeller tebrik ederim
maşallah...

Mesajı düzeltiyim derken sildim yanlışlıkla. Resimlerde arkada kalan cevizlerin dalları bana fazla uzun bırakılmış gibi geldi.

sedatkso 18-03-2013 17:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gökhan1907 (Mesaj 1114710)
Arkadaşlar herkese selamlar.
Forumda çok değerli birçok görüş belirten herkese teşekkür ediyorum.
Biz de 2 arkadaş Ankara civarında **** Çankırı-Şabanözü yakınlarında ceviz bahçesi kurmak istiyoruz.
elimizde 2 seçenek var. Biri Ankara-Güdül'de diğeri de Çankırı-Şabanözü'nde...
hangi tür seçimi yapacağımız konusunda birçok araştırma yapmamıza ve bu işi yapanlarla görüşmemize rağmen tam anlamıyla emin olamadık. Acaba bu 2 bölge için hangi türleri tercih etmeliyiz? Rakım çok belirleyici mi? bu bölgeler iç anadolu olduğundan don tehlikesi de aklımızı kurcalıyor. (Şabanözü 1100 rakım)
Yardımlarınızı ve görüşlerinizi bekliyoruz.
Herkese bol kazançlı, başarılı bahçeler...
:confused:

selam bende ankara cubuk ılcesınde yanı sabanozune yakın koyde cevız ekecegım.ortalama 700 adet ekecegım bende cok arastırdım arastırdıkca kafam karıstı en sonunda chandler dıkmeye karar verdım.sımdı mayıs sonunda fıdanları beklıyorum ekım ıcın.bende kırsehır ve cankırı korgundakı chandlerlere bakarak ekıyorum hayırlısı artık.ıns hep bu sene gıbı olur pek soguk ve don olmadı bızım koyde.

aksazli 19-03-2013 09:11

***
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dere1974 (Mesaj 1122785)
Bahçemden son fotoğraflar

görünene göre budamayı yanlış yapmışsınız gibi geldi bana yan dallar lidere rakip olmuş modifiye lider sistemimi yoksa goble sistemimi yapmayı düşündünüz. görünüşe göre modifiye lider gibi yan dalları biraz daha aşağı eğmelisiniz bence lider zayıf kalmış.

ykaya194 19-03-2013 09:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aksazli (Mesaj 1123365)
görünene göre budamayı yanlış yapmışsınız gibi geldi bana yan dallar lidere rakip olmuş modifiye lider sistemimi yoksa goble sistemimi yapmayı düşündünüz. görünüşe göre modifiye lider gibi yan dalları biraz daha aşağı eğmelisiniz bence lider zayıf kalmış.

Bahçenizden örnek birkaç budanmış ceviz ağaçı resimlerini burada paylaşırsanız,
bizlerede katkınız olur.

dere1974 19-03-2013 10:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi permakültür (Mesaj 1122852)
Sayın Dere1974;

Ağaçlarınız çok güzel görünüyor, nazar değmesin.

Forumunuzdan anladığım kadarıyla geçtiğimiz eylülde ağaçlarınız 4 yaşındaydı.Geçtiğimiz eylül eğer ceviz aldıysanız , ağaç başına nekadar ceviz aldığınızı yazabilirmisiniz.

Bazı arkadaşlar franquatte nin ilk 7 yıl tozlama görevi görmediğini, bu açığı kapamak için bir miktar fernette dikmek gerektiğini belirtiyorlar. Siz tozlayıcı olarak hangi çeşiti kullanmıştınız.

Kolay Gelsin,

Dediğiniz gibi benim tozlayıcılar franquette, fernetteleri 2 yıl önce ekledim. Ağaçlarım çok yoğun dişi çiçek açmasına rağmen, tozlayıcı noksanlığından mı bilmem ağaç başına 10-15 adet meyve ancak aldım.

dere1974 19-03-2013 10:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aksazli (Mesaj 1123365)
görünene göre budamayı yanlış yapmışsınız gibi geldi bana yan dallar lidere rakip olmuş modifiye lider sistemimi yoksa goble sistemimi yapmayı düşündünüz. görünüşe göre modifiye lider gibi yan dalları biraz daha aşağı eğmelisiniz bence lider zayıf kalmış.

Haklısınız budamada hatalar var. Gerçi resimlerdeki ağaçların tamamı budanmış değil. Budama sistemim çoğunlukla modifiye lider.

dere1974 19-03-2013 10:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi juglandales (Mesaj 1122874)
Mesajı düzeltiyim derken sildim yanlışlıkla. Resimlerde arkada kalan cevizlerin dalları bana fazla uzun bırakılmış gibi geldi.

Arkadaki cevizlerin bir kısmı daha budanmamıştı.

dere1974 19-03-2013 12:15

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 (Mesaj 1122856)
Sevgili dere1974,
Ceviz fidanlarınız son iki yılda çok iyi gelişerek ağaç olmuş maşallah.
Resimlerde budamaları yapılmış görünüyor.
Sizden ricam olacak, acaba ilk yıdan itibaren bugüne kadar her yıl gelişmelerni gösteren resimleri paylaşırmısınız?. Bu sayede hem budama şekillerini hemde büyüklüklerini görme fırsatı bulalım.
Teşekkür ederim.

Eski resimlerden ekte sunuyorum

dere1974 19-03-2013 12:18

5 Eklenti(ler)
biraz daha fotoğraf

dere1974 19-03-2013 12:23

4 Eklenti(ler)
bunlarla beraber son 14 fotoğraf önceki yıllara ait.

ncp1963 19-03-2013 12:33

sayın dere1974

allah utandırmasın herşey güzel görünüyor eksik kalanlarıda yavaş yavaş düzeltirsiniz.

ağaç diplerinde toprak yüzeyindeki beyazlık nedir??

ykaya194 19-03-2013 14:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dere1974 (Mesaj 1123487)
biraz daha fotoğraf

http://f1303.hizliresim.com/17/m/l77yf.jpg

Şu yakışıklı fotoğraftaki ceviz hangi yıla ait açaba.

aksazli 19-03-2013 14:52

***
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dere1974 (Mesaj 1123429)
Haklısınız budamada hatalar var. Gerçi resimlerdeki ağaçların tamamı budanmış değil. Budama sistemim çoğunlukla modifiye lider.

görünen ağaçların budanmamış olduğunun farkettim. dikkatimi çeken yan dalların lider gibi güçlü olmaları dikine büyümüşler. bu açıdan dedim yanlışlık var diye yoksa genel budaması güzel iyi şekil verilmiş.

benim bir fikrim var yan dalların dik büyümemesi için. bodur elmalarda yapılan masa tipi kesim cevizdede uygulanabilir sanırım sizinkiler geçmiş ama yeni dikim yapanlara faydası olabilir diye düşünüyorum.

masa tipi kesim dikine giden yan dalı dibinden yan kesiliyor altta budak bırakılıyor budaktan çıkan sürgün dikine değil yanlamasına büyüyor.

uygulanabilir diye düşünüyorum.

birde cevizde goble yerine modifiye lider sisteminin daha iyi verim vereceğine inanıyorum.

aksazli 19-03-2013 15:00

***
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 (Mesaj 1123376)
Bahçenizden örnek birkaç budanmış ceviz ağaçı resimlerini burada paylaşırsanız,
bizlerede katkınız olur.

resim yüklemeyle ilgili işyerinden kaynaklanan sorun var resim paylaşamıyorum evdede net yok maalesef.

demek istediğim yan dalların lidere rakip olmaması ve fazla dik büyümemesi gerektiği. arkadaşın paylaştığı resimlerde bazı ağaçlarda bu durum var tozlayıcı çeşitmi bilmiyorum ama arka planda görünenlerden bazılarıda çok güzel.

ykaya194 19-03-2013 16:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dere1974 (Mesaj 1123426)
Dediğiniz gibi benim tozlayıcılar franquette, fernetteleri 2 yıl önce ekledim. Ağaçlarım çok yoğun dişi çiçek açmasına rağmen, tozlayıcı noksanlığından mı bilmem ağaç başına 10-15 adet meyve ancak aldım.

Çevizleriniz henüz 4 yaşında ise ve her yıl şekil budaması yapıldığına göre, meyve verimine yatmamış olabilir kanısındayım.
5-6 yaşından itibaren yalnızca verim budaması yapılacak dolayısıyla o zaman bol meyve vermeye başlar gibi geliyor bana.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025