View Single Post
Eski 19-02-2013, 23:34   #243
agozce
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arif göçmen Mesajı Göster
değerli dostum sütyemez maraş 18 tavsiye ediyosunuz ama önerdiğiniz çeşitleri aşılanacan veya fidanın dikileceği ekolojıye uyum saglarmı.
Bunlar zaten Anadolu da yetişen çeşitlerden geliştirilmiş türler. Bizim coğrafyamızın ağaçları (imiş, Mehmet hoca öyle diyor)... Zaten tozlayıcı olarak Bilecik ve Şebin kullanılıyor. Sahil haricinde sorun olacağını sanmıyorum. Tavsiye nedenim hem çok iri ve ince kabuk, lezetli oluşundandı.

Başka bir şey daha anlatayım. Ben 2007 yılında fidan almak için Yalova araştırma Ens. gitmiştim. ceviz çeşitlerini gösterdiler, en irisi ve güzeli YALOVA-1 ve KAPLAN-86 idi. Ben onlardan istedim. Rakım çok yüksek olmaz dediler. Yinede onları dinlemeyip 20 şer fidan aldım (Toplam 500 fidan almıştım).Keşke hepsini YALOVA-1 alsaymışım. Hem gelişimi, hem verimi çok iyi. Abartısız söylüyorum orta boy yumurtadan büyük. Üstelik 2 yıldır dolu oluyor. Diğer ağaçların meyveleri çok etkileniyor ama bunlar hiç etkilenmiyor.

Evet sayı olarak bakarsanız diğerlerine göre daha az verimi, ama ağırlık olarak ve piyasa fiyatı olarak çok daha fazla.Her gören hayran kalıyor. Diğer cevizlerimizde küçük değildir ama 10-15 Tl. den sattık. Yalova yı 20 den satıyoruz ve çok talep oluyor.

Kaplan-86 da çok iri ama taze çeviz türü. Kurumaya bırakınca biraz iç boşalması olyor. Ama tazeyken kırması çok kolay ve çok lezzetli.


Şu anda bahçe yapsam sadece Yalova-1 ekerim.geçen yıl 50 tane daha fidan aradım, üretimi yapılmıyor artık dediler. Başka iri çeşit araştırırken Sütyemez i buldum.

Yani bazen bilinen genel bilgiler doğru olmayabilir.


Düzenleyen agozce : 23-02-2013 saat 04:45
agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön