![]() |
Ataman Ceviz Çiftliği gerçekten muhteşem. Ceviz ekili alan sayısı gittikçe artıyor. 10 sene sonra talebin ne kadar artacağını buna karşık üretimin bu talebi ne kadar karşılayacağını ve buna bağlı olarak kg fiyatın ne olacağını gerçekten merak ediyorum. Görüşü olan var mı?
|
Sayın garlangufa merhaba,
27 no. lu mesajda belirttiğiniz beyaz yonca olayını biraz daha açık ve net bir şekilde açabilir misiniz. Zira benim de 15 dekara yakın bir arazim var,hiçbir şekilde burada zehir kullanmak istemiyorum. Arazi çok fazla yabani otla kaplanmış durumda. Ne zaman ve neşekilde bu tohumu araziye atmamız gerekir.? Teşekkür ederim. Yabani ot azaldığında veya bittiğinde beyaz yoncayı nasıl söküp ziraat yapabilirim? |
Bence önce ziraatini yapacağınız bitkiyi seçin. Ne ekmek/dikmek istiyorsunuz?
Eğer ceviz ise önce arazinizi eğer toprak kuruyup tavını kaybetmemişse hemen derin sürdürün (patlatmayla). (Araziniz Çankırı'da ise kaybetmiş olabilir). Tavını kaybetmişse de sürdürebilirsiniz ama toprak çok kesekli kalır, ayrıca her traktörün harcı değildir kuru toprağı sürmek.. Bu sürdürme işlemi sonucunda zaten arazinizdeki otlar toprağa karışacaktır (ilk yeşil gübreniz, aynı zamanda). Yine yaz bitmeden, uygun zamanınızda bahçenizin piketajını yapın, fidan çukurlarınızı açtırın (bence mutlaka kepçeyle ve en az 1 m derinliğinde). Sonbaharda fidanlarınızın dikimini yaparsınız. Bu zamana kadar zaten bahçeniz hafif otlanacaktır. Eğer diktiğiniz fidanların aralığı uygunsa bir daha araziye bir makina sokup (örneğin kazayağı) otları toprağı karıştırırken aynı zamanda yonca ekebilirsiniz. Seçtiğiniz yonca tohumunun Rhizobium bakterileri ile aşılı olmasına dikkat etmenizi tavsiye edebilirim. Piyasada hazır bu şekilde satılan tohumlar mevcut. Ama bulamazsanız Ankara Toprak Gübre Araştırma Enstitüsü'nden ekeceğiniz bitkiye göre (Fiğ için ayrı, yonca için ayrı) Rhizobium aşısı tedarik edebilirsiniz. Bu bakterileri tohumları ıslatıp karıştırıyorsunuz sonra ekiyorsunuz. Örtücü bitkileri (Yonca, fiğ gibi) ekerken yeni diktiğiniz ağaç fidanlarının etrafına gelmemesine özen gösterin. Fidanları boğmasınlar.. Eğer Yonca gibi çok yıllık ektiyseniz, her sene bahar sonunda biçersiniz ve biçtiğiniz otları yine tarlaya serersiniz (ineklere yem yapmak yok :)). Bu şekilde doğal bir malçlama yapmış olur, yabani otları en aza indirgersiniz. Yonca 7-8 sene biçilip biçilip tekrar kullanılabilir. Sonrasında istediğiniz yeşil ortüyle devam edebilirsiniz. |
Sayın Çamtepe,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Şu an için ilk amaç yabancı otlardan kurtulmak,henüz ne ekilip dikileceğine ve ne zaman ekilip dikileceğine karar verilmedi. Selamlar. |
Merhaba Arkadaşlar;
Antalyanın 800 m rakımlı bir yaylasında 16 dekar üzerine chandler ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum. Son 5-10 yıldır araziye sadece buğday ekilmiş, bu yılda son buğday hasatı ağustosta yapılacak. Ceviz bahçemi bir an önce kurmayı planlıyorum, bazı fidan satıcıları baharı beklemene gerek yok, vereceğimiz tüplü fidanları Kasım ayı gibi dikebilirsin dediler. Dikim için baharı beklemezsem eğer, Ağustos sonundan kasım başına kadar bahçeyi dikime hazırlamam gerekiyor. (toprak analizini temmuz ayında yaptıracağım) 1) sizce bu kadar kısa zamanda bahçeyi hazırlayabilirmiyim (sürdürme, gübreleme, kepçe ile açma) 2) Bahar ayını beklemek daha doğru bir tercihmi olur. 3)Chandler tüplü veya tüpsüz dikmenin mevsimsel avantajı dışında başka bir avantajı varmıdır? 4) Verdiğim lokasyon için chandler uygunmudur 5) Dikim aralığını 7X5 düşünüyorum, yorumlarınız nelerdir? |
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
|
Sayın Dere1974
Böyle güzel bir çalışmayı bizlerle paylaştığınız için teşekkür ediyorum. Söyleyecek söz kalmamış. Maaşaallah çokda güzel olmuş Ellerinize sağlık. Bir soruda benden Siz bu fidanları çelikdenmi yetiştiriyorsunuz, yoksa aşımı? Aşı derseniz, Alt anaç nedir acaba? Falcon00 / Metin |
Detaylı cevaplarınız için teşekkürler sayın çamtepe.
|
çok teşekkürler Sayın dere1974 dediğiniz gibi iyi araştırmam gerekiyor.bir sorum daha olacak çiftlik gübresinin ıslak ve topak topak olması(bir kısmını kükürtle 2.5 ay beklettim sera naylonu içinde bir kısmı 10 aylık açıkta yandı) sorun olurmu. dibini yakarmı.
|
Yine sorum Sayın dere1974 de toprak anlizi yaptırdım. killi ve kireçli çıktı. laterit katkılı jips önerdiler **** sıvı olarak humik asit. şimdi benim için sorun fidanın çukurunun çok iyi hazırlamam gerektiğini düşünüyorum. o yüzden bu lateriti fidan çukurlarım yaklaşık 100-120 cm. içinden çıkan toprağa 2.şer kilo karıştırsam olurmu? 2kilo laterit katkılı jips+500gr kükürt+ yeterince hayvan gübresi+250 gr potasyumsülfat+ 250 gr triple süper fosfat. yanlız 250 gr potasyumsülfat+ 250 gr triple süper fosfat çok fidanı yakarsın diyorlar 50 gr yeterli deniliyor bu konlualrla ilgili fikirlirinizi söylerseniz çok sevinirim. bu kunulalrla ilgili fikri ve deneyimi olan arkadaşlar yardımcı olularsa sevinirim.
|
arkadaşlar merhaba
Ben Konya nın Ilgın ilçesine bağlı köyümde ceviz yetiştirmek istiyorum rakım 1050 metre,fakat hangi çeşit ceviz yetiştirmem gerek, yabancı çeşit cevizlerde niyetim var, çünkü edindiğim bilgilere göre yabancı çeşitler don olayına dayanıklı olduğunu duydum. 6 dekar tarlam var ama deneme maksatlı olarak yerli ve yabancı çeiştlerden 3 er adet alp denemek istiyorum, biliyorsunuz bahçe kurmak bedava değil, hangi tür ceviz köyümde iyi verim yaprsa devamını o şekilde ekeceğim, bilmem doğrumu yapıyorum, kim ne derse onu ekemem herkes birşeyler biliyor ama yöreye görede ceviz farklı olabiliyor. Fidan yetiştiricileri yoğurtdum ekşi demiyor, elinde ne varsa ek olur diyor. Belkide fidancı kendi fidanını deniyormu acaba ****** hepsi rant peşinde ekmeğinin derdinde. bana yardımcı olabilecek arkadaş varmı, Saygılarımla......
|
Alıntı:
Ama bence en önemlisi fidan çukurlarını açarken kil tabakası görüp görmeyeceğiniz. Ceviz için kök gelişimi çok önemli. |
sayın leventkatkay dediğiniz çok doğru birçok fidancı rant peşinde şuanda piyasada cinsine doğru chandler ceviz fidanıda bulmak zor. isterseniz size yardımcı olabilirim ben ceviz fidanı üreticisiyim.Benim amacım rant peşinde koşmak değil cinsine doğru bölgesine uygun ceviz bahcelerinin kurulmasına yardımcı olmaktır.özelinize tel. numaramı gönderdim.isterseniz arayın yardımcı olayım size
|
Goksal kardeş
Alakanıza teşekkür ederim, fidan almak sorun değil ama doğru yerde doğru fidan dikmek lazım, Sulama problemi olmaması için Kurban bayramı Ekim ayına denk geliyor , O zaman dikmeyi düşünüyorum, Fidanların başında olmayacağım deneme baksadı ile 10 adet bazı çeşitler dikeceğim,6 dekar tarlayı şu an bir arkadaş ekip biçiyor, tarlanın bir kenarına dikip basit bir şekilde tel örgü yapacağım , hayvanlar zarar vermemesi için. Duruma göre fidanların iklim şartına hangisi uyum sağlarsa tarlanın geri kalanını iki sene sonra imkanlar çerçevesinde allah ne verdiyse dikeceğim, Çok konuşuluyor, Cevizin bakımı hakkında, inanınırmısınız o kadar şey anlatıyorlar ki, gübre ve sulama yüzünden nerede ise aldığınız ürünle yapılan masraf işin zevkini kaçırıyor, bulunduğum sokakta bir adet ceviz ağacı var İstanbul da Allaha emenet gibi, yarım metre kare su alma alanı var. ne ilaçlama var ne gübreleme yağmur yağarsa o zaman sulanıyor , fakat her senede meyve veriyor., Hiç bir kimyasal gübre kullanmak istemiyorum, doğal olarak 2 senede bir yanmış hayvan gübresi atmak tarla ve çevre için daha iyi olacağını düşündüm. Şimdilik hobi olarak bü işi düşünüyorum zaman içirisinde ne olur bilemem. Bir şey öğrendim aklıma yattı, Ceviz bahçesinin her tarafını sürmek gereksiz bir zaman kaybı olduğunu öğrendim, Mesela 7x4 dikilen bir bahçede sadece 4 er metre aralıktaki ağaçların aralarını çapa yapılığını gördüm 7 metrelik olan yolda sadece çim makinesi ile uzayan otları biçiyorlar, Gübreleme ise çapalanmış ağaç aralarına dökmek yeterli diyorlar. böylece yürüme alanınmız daha temiz oluyormuş . Saygılarımla......
|
sayın levent bey 0539 432 34 85 tel.numaram fidanları dikeceğiniz zaman beni ararsanız isteğiniz cinsten fidan gönderirim size 10adet fidan benim size hediyem olur.
|
Herkese değerli katkı ve paylaşımları için çok teşekkür ederim; kitaplardan çok daha değerli bilgiler bu tecrübeler.
Birkaç ay içinde İzmir bölgesine taşınma planımız var ve ekolojik yöntemlerle - kimyasal kullanmadan ceviz üretmek istiyorum ve bununla ilgili birkaç sorum olacktı: 1. Sözkonusu bölgede 250-300 mt rakımda verimli hangi tür ceviz ağacı yetiştirebilirim? İzmir bölgesi ceviz için sıcak kalır diyenler oluyor. Her cevizin mutlaka soğuklanması gerekiyor mu ve bu bölgede (sizlerin tahmini) gereki soğuklanma ile olgun döneminde chandler türünde yine 40-60kg arası verime ulaşabilir miyim? 2. Herkes arazinin hazırlığı aşamasında sürülüp kabartılması gerektiğini yazmış. Oysa ki permakültür ilkelerine göre toprağın üst tabakasındaki mikroorganizma dengesini altüst ettiği için toprak asla sürülmemeli. (Sürmek, üst toprak deprem etkisi yaratıyor ve oradaki mikroorganizma dengesi uzun yıllar sonra ancak tekrar kurulabiliyor). Bu yüzden toprağı hazırlamada yoğun örtü Malç ve sonrasında doğal gübre kullanılabileceğini düşünüyorum. Hem toprağı yumuşatmak (oksijen alması için) hem de besince zenginleştirmek adına 2 dönem (6 ay) ard arda malç yaptıktan sonra fidanları diksek nasıl olur? Bu konuda özellikle sayın Çamtepe ve dere1974ün yorumlarını bekliyorum. 3. Ceviz diktiğim araziyi, yine kardeş bitkiler prensipleriyle aynı zamanda sebze bostanı olarak kullanmak istiyorum. Ceviz ağacı altında bitki yetişmez derler ama çok büyümeden yani ilk 3-4 sene bu yöntem uygulanabilir ve böylece polikültür yani çok çeşitli bitkiyi arazide bir arada bulundurduğumuz için hem zirai mücadelesine gerek kalmaz hem de çeşitli ürün almış oluruz. Ne dersiniz? Değerli yorumlarınıza şimdiden teşekkür ederim. |
Mehmet Bey,
Hesabınızı 40-60 kg verimlere göre yapmayın derim.. Türlü türlü bilgi var internette, ceviz işini cazip göstermek amaçlı. Ama "cephede durum farklı". Internette belirtilen verimlere ortalamada ulaşmak için epey efor sarfetmeniz, ideal toprak yapısına sahip olmanız, hatta belki yapmak istemediğiniz kimyasallardan kullanmanız gerekecek.. 1. İzmir Urla'da kayınpederin deniz seviyesine yakın bir rakımda yazlığı var. Bahçesinde bir adet 8-9 yaşında çetin ceviz ağacı var. Çok aşırı olmasa da meyve veriyor, üstelik etrafında bilinçli ekilmiş bir tozlayıcı olmamasına rağmen. Soğuklama ihtiyacı önemlidir. 200-300 metre olunca bir nebze daha rahat olacaktır. Demekki İzmir'de ceviz oluyor ama soğuklama ihtiyacı tam giderilmeyince verime etkisi olması muhtemeldir. 2. Toprağı ekmeden önce işlemeniz bence şart. Bakın Sn. Meyvelitepe bu blog yazısında ne demiş: Alıntı:
Bakın Sn. Halil Önen'in "Toprak işlemesiz tarıma doğru" başlıklı bir kaç yazısı var. Ben çok beğeniyorum. Size de tavsiye ediyorum. http://www.agaclar.net/forum/763324-post187.htm 187, 189, 190, 192, 194, 197 numaralı mesajları ilginç bulacağınıza eminim. 3. Tarım işinde yeni değilseniz, bahsettiğiniz bitkilerin tarımına yabancı değilseniz, ve bu ara ürün ekiminin fidanlarınıza zarar vermeyeceği konusunda eminseniz ve işçilerinizi bu yönde eğitebileceğinizi düşünüyorsanız deneyebilirsiniz. Ancak ara ürünü çok dikkatli seçmeniz, ceviz fidanlarına bu ürünün tarımı süresince (toprak işleme, ekim/dikim, gübreleme, ilaçlama, hasat) zarar gelmeyeceği konusunda gerekli özeni gösterdiğiniz varsayımı ile olabilir. Kötü gidebilecek noktalar şunlar: a. Yetiştireceğiniz ürün ceviz fidanlarınızı bastırabilir (örneğin susam, fiğ gibi tek senelik bitkiyi yaygın şekilde dikkatsizce ekerseniz daha bir bebek olan fidanlarınızı boğabilirsiniz) b. Yetiştireceğiniz ürünün ekimi/dikimi öncesi toprak işlenirken fidanlarınız zarar görebilir, toprak sıkışabilr c. Yetiştireceğiniz ürünün ilaçları ve gübreleri ceviz fidanlarınıza uymayabilir d. Yetiştireceğiniz ürünün hasatı sırasında fidanlarınız zarar görmemeli e. Yetiştireceğiniz ürünün hasatı sonrasında bahçenizde istenmeyen atıklar kalmamalı f. Yetiştireceğiniz ürün toprağı belli mikro/makro elementler açısından fakirleştirmemeli |
Sn. Çamtepe: Bilgi ve paylaşımınız için teşekkür ederim. Biz de İsmail beyi takip ediyoruz zaten, birebir diyaloğumuz da var, özellikle de yükseltilmiş sebze yatakları projesini Adapazarında halen aktif uyguluyoruz ve gün itibariyle 2mt civarında sırık pembelerimiz epey güzel gidiyorlar. Tarım işinde yeniyim ancak tarımın dışında permakültür ile aktif olarak ilgileniyorum ve izmir'de de bu ilkeleri gözeterek adım atmayı düşünüyorum. Toprağın killi olması durumunda evet yapacak çok birşey yok belki ama daha tınlı-kumlu toprakların -eğer analizi organik madde açısından sıfıra yakın değilse- yukarıdan beslenebileceğini düşünüyorum. Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü'nün İzmir-Bayındır-Marmariç köyündeki merkezinde bu ilkelerle orta-uzun vadeli toprağı zenginleştirme ve gıda ormanı oluşturma çabalarını da takip ediyorum, epey kararlılar, elbette sabır ve özveri gerektiriyor. Bunlar uzun vadeli projeler. Tekrar teşekkürler.
|
Toprağın dikime hazırlanması için gerekli hazırlık hakkında
1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar;
Ekteki toprak analizi sonuçlarını dün aldım. Son proje planıma göre bahçemi şu şekilde hazırlayacağım, tavsiye ve önerileriniz bekliyorum. (Hatırlatma yapmam gerekirse antalyada 800 m rakımlı 16 dönüm arazi üzerine 550 adet ceviz dikmeyi planlıyorum. Arize yıllarca sadece buğday yetiştirilmiş) 1)Eylülde yağacak ilk yağmurlar sonrasında tavını almış araziyi enine ve boyuna patlatma ile sürdüreceğim. (arazi diktörtgen ve düz) 2)13 -14 ekimde arazide dikim yapılacak yerlerde, toprağı kepçe ile karıştıracağım 3)20-21 ekimde el ile açağım çukurlara tüplü olarak cevizleri dikeceğim ve tarım odasının verdiği bilgi ışında 100 gr potasyum sülfat ve 100 gr triple süper fosfat ile toprağı karıştırarak kökü kapatacağım. Hayvan gübresi (büyük baş,keçi veya kanatlı hayvan) kullanıp kullanmamanın gereklili olup olmadığına karar veremedim henüz. 4) İlk can suyunu tanklarla taşıdığım su ile vereceğim 5)Mart 2013 de sondaj kazdırıp, damlama sulama sistemini kuracağım Önerilerinizi heycanla bekliyorum. Saygılarımla |
- Fidan çukurlarına leonardit eklemenizde fayda olabilir bence.
- Sondaj uzmanı değilim, sadece mantık yürütüyorum, ama bahar aylarında yer altı suları zaten zenginleşecektir. Dolayısı ile sondaj derinliği yaz aylarında yetersiz kalabilir mi? Sondajı bu yazdan yaptırsanız daha iyi olur mu? |
Sayın dere1974,
maşallah bahçeniz çok güzel. ben de balıkesir de yapmayı planlıyorum inşallah bir sorun çıkmaz ise 1 yıl içinde ben de bahçemi yapacağım bu arada balıkesir de ne kadar çok ceviz bahesi yapan varmış çok şaşırdım. iklim de gerçekten çok uygun. inşallah herkes için gönlüne göre olur. sizin için bir mahsuru yoksa şahsi tecrübelerinizden de şahsen istifade etmek isterim. sayglar |
Arkadaşlar bir şey öğrenmek istiyorum, Yalova,Bursa ve İnegöl Üzerinde Ceviz fidan yetiştiricilerine ihtiyacım var, bilenler Fidancının isimlerini yazarsa sevinirim. Web te çok araştırdım ama bir kaç tene buldum, Herkese teşekkür ederim.
|
Mümkün ise web adreslerni yazarsanız sevinirim.
|
Sayın dere1974 bahçeniz çok güzel tebrik ederim, Allah utandırmasın.
Ceviz, bizim memlekette (Bartın) ekilen dikilen bir ağaç değildir, kendi biter bilinçli üretici olmadığından budama vs olmaz buna ramen her tarlada mutlaka dibinde gölgelenebileceğin bir **** birkaç ceviz ağacı vardır. Bu ağaçlar tahimnim 10 - 50 kg kadar verimli. Geçen yıl bir ağacın dibinden doğal çimlenmiş 15 - 20 kadar fidanı çıkarıp tarlaya diktim. İstanbulda olduğum için henüz gidip kontrol edemedim. Bu uzun açıklamadan sonra; Batı karadenizin kıyı kesimlerinde, tahminim %10 eğimli bir arazide ceviz yetiştiriciliği konusunda önerilerinizi sabırsızlıkla bekliyorum. |
Sayın Çamtepe;
leonarditi toprağın PH değerinin 8.3 çıkmasından dolayımı önermiştiniz? Fidancım PH değerinin yüksek olmasından dolayı dikim sırasında toprağa kükürt atmamı taviseye etti? Siz nedersiniz. Kükürtü dikim sırasında nasıl uygulamak doğru olacaktır? Buarada fidanlar için Denizlide bir fidancı ile anlaştım. 8X4 dikim yapmaya karar verecektim, fakat fidancının 2006 yılında yaptığı chandler bahçesini gördükten sonra 8X6 da karar kıldım. Ağaçlarının verimliliği çok yüksek, ama yakın olmalarından dolayı çok sert budama yaparak verim kaybı yaşamış. |
Sayın Dere1974
Bahçeniz çok güzel... Hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah bol hasatlı günlerinide görürüz... |
öncelikle herkese selamlar burda bilgi paylaşımında buluna arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. bende geçen sene kasım ayında internetten araştırıp bilgi kirliliğinin içinde kendimce araştırıp 65 adet chandler ceviz fidanı diktim ağaçlar çok güzel büyüdü bazılarında 1 m sürgün oluştu fakar bölgedeki chandler ceviz ağaçlarına her sene sonbaharda soğuk vuruyormuş (DENİZLİ ACIPAYAM rakım 940) bazı arkadaşlar yerli cinse döndü. ŞUAN NE YAPACAĞIMI ŞAŞIRMIŞ DURUMDAYIM HEPSİNİN KESTİRİP AŞIMI YAPTIRSAM DİYE DÜŞÜNÜYORUM ????? BİLGİSİ OLAN ARKADAŞ VARSA ÖNERİ VE GÖRÜŞLERİNİ PAYLAŞIRSA ÇOK SEVİNİRİM SAYGILARIMLA.. 4-5 yıl beklesem ağaçtaki büyüme yavaşlasa bu kadar sürgün olmasa yine aynı sorun olur mu acaba?
|
Çok güzel görünüyor tebrikler
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Öncelikle bu forma yeni kayıt oldum. Bazı seyleri okudum ve okumaya da devam etmekteyim. Bilgi paylaşımında bulunan arkadaşlarada ayrıca teşükkür ediyorum. Bende konya bölgesinde bahçe kurdum 1500 adet chandler cevize sahibim. Bu bölgede yaklaşık 11000 e yakın chandler ceviz dikili durumda bu sene 3 yılına girecek. Biz bu bölgede tek sıkıntı olarak sürgünler pişmediğini ve hayliyle donlardan zarar gördügünü tesbit ettik. Bu konuda bilgisi olanlar varsa paylaşımlarını bekliyorum. Saygılarımla.
|
[QUOTE=ikaraca;1013964]Öncelikle bu forma yeni kayıt oldum. Bazı seyleri okudum ve okumaya da devam etmekteyim. Bilgi paylaşımında bulunan arkadaşlarada ayrıca teşükkür ediyorum. Bende konya bölgesinde bahçe kurdum 1500 adet chandler cevize sahibim. Bu bölgede yaklaşık 11000 e yakın chandler ceviz dikili durumda bu sene 3 yılına girecek. Biz bu bölgede tek sıkıntı olarak sürgünler pişmediğini ve hayliyle donlardan zarar gördügünü tesbit ettik. Bu konuda bilgisi olanlar varsa paylaşımlarını bekliyorum. Saygılarımla.[/QUOTE
Mirim.. foruma hoşgeldiniz..... sizlere bu ceşiti önerenler hiç mi cografya okumadılar.... insalalh ben yanılırım.... ancak (malesef)konyamızın topraklarını sahile taşımadıktan sonra işiniz zor.... hele 1500 rakamı ki çok büyük rakam... düşününce üzülüyorum.... memleketimin bozkırına alışık çeşitlerinde de ceviz alınıyor.... başka bir meyve vermiyorlar.... bu toprağın yerlisi yabani değil..... süs bebegi degil... öz anadolulu... sizler gibi.... konyalılar gibi öz be öz türk.... amerikanın mayami sahillerinden filorida esintilerinden buralara gelen süs bebekleri ancak benim mekanım yalova sahıllerınde oluyor... sarışın ince belli bu güzeller sahilde arzı endam ediyor.... sıcakta klima soğukta konfor bekliyor... bekliyorda bekliyor... elleri yumuşacık... yüzü parlak.... bu güzeller güzeli amerikan madonnası seni üzecek mirim.....!!!!! güzel anadolumun eli hamurlu yüregi yufka... emektar ve nasırlı ana larımız gerekiyor... acıyı bilir... sıkınıyı bilir... susuz yaşar.... buzda ölmez.... düzde dağda bayırda sana sırtını dönmez..... öz be öz dünyanın en iyi ve saf insanlarının olduğu anadolu muz var.... anadolu çocuklarına güven.... |
Çok güzel anlatmışsınız sayın Safranlı .Teşekkürler.Selamlar.
|
Damdan düşmüş birisi olunca yaşanaları olduğu gibi aktarıyoruz
|
üstat öyle bi yazmışın ki cık 7. kat tan kendini at deseydin bundan iyiydi :)
|
Sayın safranlı tüm yazdıklarınızın altına imzamı atıyorum. Demekki gönülden yazılınca böyle dokunaklı oluyor.
|
Alıntı:
önce özür dileyeyim sizden... ben kalbimden geçeni yazdım.... bu aşamadan sonra bu cici kızları nasıl soğuktan korursun onu araştırmak gerekir... kaolin maddesinde bu açıdan çalışmalar oluyor imiş... mümkünse resim koyabilirseniz belki başka açıdan değerlendirilebilir.... meclis başkanlığı yapmış olan hataylı Murat Sökmenoğlu bile 5 bin dekar arazide sofralık zeytin dikiyor ve 5 yıl sonra hatasını anlayabiliyor... çünkü ülkemizde sofralık zeytin gemlik hattında ideal... hatayda yağlık ve sık dikim sistemi olmalıydı... dünyada sofralık çeşitlerde üretim fazlalığı yağlık çeşitlerde ise yetersiz arz söz konusu.... bu olay benzeştiği için yazdım.... sizde bölgeye göre çeşit konusunda hata olmuş.... çok ideal bir besleme,budama,drenaj ve rüzgar kırıcı gibi komplike bakım periyodu oturtabilirseniz emeğiniz boşa gitmeyebilir.... inşallah ben yanılırım....ve beklediğiniz olur.... hürmetler... |
Alıntı:
teşekkür ederim.... |
Alıntı:
Gerçekten vermiş olduğunuz bilgiler bana çok faydalı oldu.Aynen uyguluyorum. 1.yıl dolduktan sonra hafif bir budama yaptırsam nasıl olur?Teşekkkürler. |
Merhabalar,
Arkadaşlar paylaşımlar çok güzel herkezin emeğine sağlık. Benim sormak istediğim 14 dönüm bir tarlamız var çanakkale de buraya toplam kaç adet fidan dikebiliriz , netten yaptığım araştırmalarda çit dikim diye bir yöntem olduğunu gördüm dönüm e40 adet fidan dikile biliyormuş sizlerin bu konuda bilgisi varmı. Birde Chandler cinsi çanakkalenin iklimine ayak uydurur mu buralarda bu işleri yapan varmı. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:23. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025