agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Pikan cevizi - Pecan (Carya illinoinensis) (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/1108.htm)

labtek 06-10-2015 09:00

bereketli olsun salıh bey.yöreden yöreye değişiklik sağlıyor. bizde daha tık yok. eylül sonunu bulur.maşallah güzel ürün var bu sene

Mete Pamuk 07-10-2015 09:58

pikan dikim den hasata

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi salih parlar (Mesaj 1413270)
Mersin'deki bahcemde pekan(Pavni )hasadını22 eylül 4 ekimarasında yaptım.
Verim ve kalite iyi.Whicita hasadına başladım.
Selamlar Kolay gelsin

Merhaba Salih Bey,
Hayırlı olsun, hasat yapmak çok keyifli olsa gerek. İnanın hasadınızı duyunca heyecanlandım, kendim yapmış gibi göğsüm kabardı.

Bende bu sene Gelibolu da dikim yapacağım.

Tohumdan başlayarak bugüne nasıl geldiniz?
Sizi yormadan kısa kısa maddelerle açıklayabilirmisiniz?

Saygılar,

Mete Pamuk

salih parlar 16-10-2015 22:39

Pekan hasat

Selam mete bey
30 yıl önce Adana dan aldığım iki fidandan iyi netice alınca komple bahce yapmaya karar verdim
Fidanları tohumdan kendim yetiştirdim.Aşıladım.
2009 da diktiğim( pavni) fidanlardan bu yıl 22 eylül/10 ekim hasat yaptım
6 kg/ağaç meyve aldım
Wichita hasatına 05 ekimde başladım.
Diğer cinsler olgunlaşmadı daha.
Selamlar
Kolay gelsin.

labtek 02-11-2015 11:57

selamlar herkese.bende bergama da 7 yasında pikanlar dan, 3 ağaçtan 30 kg/ ağaç (yeşil kabuğundan ayrılmış) meyve aldım.3 ağaç kaldı toplanacak hafta sonu olur inşallah onlarında toplaması.yarında resimlerini yükleyeceğim.selamlar kolay gelsin

labtek 02-11-2015 16:44

pıkan

4 Eklenti(ler)
pıkan hasatı

salih parlar 03-11-2015 14:40

Pikan hasat

Selam Labtek,
Aldığınız verim cok iyi.
Pikanınızın cinsi nedir,
Fidanı veya aşıyı nereden aldınız,
Yerinizin rakımı nedir
Dikim aralığı nedir.
Büyüklüğü nedir 1 Kg a kaç adet ceviz giriyor.
İç verim nedir
Yazarsanız benimkilerle karşılaştırırız.
Kolay gelsin.Bereketli olsun

labtek 11-11-2015 09:03

sayın sallih bey.enson 08,11,2015 tarih itibarı ile hasatı bitirdim.agaclar 7 yaşında ama gelişimleri hep aynı degil 5 tanesi güzel gelişimli 4 tanesi bıraz daha yavaş.5 ağaçtan. kuru olarak ağaç başı ortalama 20 kilo falan ürün aldık.diğerlerinden 3-5 ağaç/kilo.bizim burada rakım 40 sıcaklık temmuz 35-40 derece nem yüksek .cevizler içlerini tam dolduruyor.hatta çatlayan kabuklara rastladım.fidanı batem den aldım 10x5 çaprazlama dikim yaptım.tane iriliği ort.5cm iç verimi ölçmedim ama %60 ı rahat rahat geçer.ince kabuk ve 1kg:100-110 adet ceviz düşüyor. cinsleri:3mahan 3 choctow 1wichita 2 western .ben kendimce memnunum.şimdi eşe dosta 25-30 tl den verdim cevizleri.içlerinin çoğu bütün çıkıyor. (bu sen 10 tane aşı yaptım 4 tane aşı tuttu 20cm oldu çoğaltmaya devam ) ALLAH (cc) emek harcayan her kese versin.kolay gelsin

shawshang 11-11-2015 09:22

İzmirin neresinde bahçeniz ?

labtek 11-11-2015 12:19

izmir bergama ayazkent

Mete Pamuk 23-11-2015 22:09

Merhaba Salih Bey,

30 yıl önce başlamanız ne güzel. Bende 5 yıl önce tanıdım ve araştırdım bitkiyi. Keşke daha önce tanısaydım.
Ben de bugünler de 303 tane 16 tür fidan dikimini gerçekleştirdim. Sıra aralarını 12 metre, sıra üstü mesafeleri 9 metre yaptım.

Tohumları BATEM den mi aldınız? Özellikle Pavni (Pawnee) dediğiniz tohumu da BATEM mi verdi?
Başka hangi türler var sizde?
Ağaçlarınızın yaşı, çapı, boyu ne kadar?
Aralarında ki mesafe ne kadar?

Umarım sıkmıyorumdur ??

Saygılar,

METE

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi salih parlar (Mesaj 1414947)
Selam mete bey
30 yıl önce Adana dan aldığım iki fidandan iyi netice alınca komple bahce yapmaya karar verdim
Fidanları tohumdan kendim yetiştirdim.Aşıladım.
2009 da diktiğim( pavni) fidanlardan bu yıl 22 eylül/10 ekim hasat yaptım
6 kg/ağaç meyve aldım
Wichita hasatına 05 ekimde başladım.
Diğer cinsler olgunlaşmadı daha.
Selamlar
Kolay gelsin.

Mete Pamuk 23-11-2015 22:17

Merhabalar,

Çok güzel, bravo Sayın Labtek.
Daha nice böyle güzel hasatlar dilerim.

Ancak bana göre biraz erken hasat yapmışsınız. Pekan lar ceviz gibi altında + oluşunca toplanmazmış. Pekan ın kabuğunun % 70 şi dalında açıldıktan sonra hasat edilir diye ABD kaynakların da okudum. Bunun adına ''SHUCK SPLIT TIME'' diyorlar.

Yine de çok güzeller,

Saygılar,

METE

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi labtek (Mesaj 1417705)
pıkan hasatı

Mete Pamuk 23-11-2015 23:15

Merhaba Sayın Labtek,

Verdiğiniz bilgiler çok değerli.
7 yaşında ki gelişen ağaçlarınızın çapı ve boyu ne kadar? Diğerlerinin ne kadar?
10x5 dikim aralığına ve geçen 7 seneyi dikkate aldığınızda, ağaçlar kaç sene sonra birbirine değerler sizce??

Bir de bence pekan ları ucuza satıyorsunuz. O fiyata Chandler Ceviz satılıyor. İçi dolu, cinsi belli seçkin pekanları ABD de 15$/kg, Doğa da kendi kendine yetişen, cinsi belli olmayan karışıkları 10$/kg dan satıyorlar. Pekan, Cevizgillerin Calillağıdır ve ABD de Ceviz ve Badem in 2 katı fiyata satılır. Bunu ABD liler söylüyor. Türkiye ye ithalatı için gümrük vergisi %60 dır ve KDV si ayrıca % 18 dir. Bunları da dikkate alırsanız fiyatın nerelere gideceğini tahmin edebilirsiniz belki. Ben yine de şunu söyleyeyim. İstanbul da bir AVM de Malatya Pazarı markalı kuruyemiş çi de kabuksuz, yarım kelebek Pekan Cevizi nin fiyatı 158,5 TL/KG. Bu gerçek. Kabuklusunu geçen sene internet üzerinden 45 TL/KG dan satıyorlardı. Bu da gerçek.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi labtek (Mesaj 1419683)
sayın sallih bey.enson 08,11,2015 tarih itibarı ile hasatı bitirdim.agaclar 7 yaşında ama gelişimleri hep aynı degil 5 tanesi güzel gelişimli 4 tanesi bıraz daha yavaş.5 ağaçtan. kuru olarak ağaç başı ortalama 20 kilo falan ürün aldık.diğerlerinden 3-5 ağaç/kilo.bizim burada rakım 40 sıcaklık temmuz 35-40 derece nem yüksek .cevizler içlerini tam dolduruyor.hatta çatlayan kabuklara rastladım.fidanı batem den aldım 10x5 çaprazlama dikim yaptım.tane iriliği ort.5cm iç verimi ölçmedim ama %60 ı rahat rahat geçer.ince kabuk ve 1kg:100-110 adet ceviz düşüyor. cinsleri:3mahan 3 choctow 1wichita 2 western .ben kendimce memnunum.şimdi eşe dosta 25-30 tl den verdim cevizleri.içlerinin çoğu bütün çıkıyor. (bu sen 10 tane aşı yaptım 4 tane aşı tuttu 20cm oldu çoğaltmaya devam ) ALLAH (cc) emek harcayan her kese versin.kolay gelsin

labtek 24-11-2015 09:57

sayın mete bey pikan üzerine çalışmalarınız takip ediyorum sabırlı bir şekilde gidiyorsunuz tebrikler evvela bunu belırtmek isterim.Agaçların gelişimleri aynı yaştaki bir pedro ve chander den aşağı değil hatta daha güzelleri var.mesafede 10x5 ama çaprazlama dikim yaptım 3-4 seneye kadar birleşirler herhalde ara daha geniş olsa güzel olur.(10x7)gibi?.mete bey beğendiğim cinsleri kendimce çoğaltmaya çalışıyorum.ben merakla başladım pikana ama zamanla bu daha bilinçli olmaya başladı,bu da tecrubelenmekle oluyor.kendim ve sizler gibi uğraş veren arkadaşlardan
harmanlamak la olacak diye düşünüyorum.Toplamaya gelince agacın altında 1-2 kilo falan topladım çoğun kabuğu açmış idi.zaten açmayanlar gelişimi tamamlayamıyor.zayi oluyor.bundan dolayı en geç hasat bu kuzey ege tarafı.fiyata gelince size katılıyorum dediğiniz fiyatları buluyordur.ben bu sene hep eşe-dosta verdim.inşallah seneye daha güzel olur. tavsilerinizi de alırım. tat, koku, gelişim ,özellik olarak çok güzel bir cins ha şunuda söyleyim hiç bir zirai ilaç kullanmadım.

salih parlar 31-01-2016 18:00

Selam Mete Bey
Yeni gördüm yazınızı.Pavni aşı kalemini Çukurova üniversitesinden aldım.
Bende 6 cins var.Bu böşgede en iyisi Pavni ile chocktavn Pavnierken hasat oluyor.Vichitaya benziyor.Biraz büyük içi daha kolay çıkıyor.Seneye heberleşip meyvesinden gönderebilirim.
Selamlar kolay gelsin

Tarsusta_Pikan 04-03-2016 23:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi salih parlar (Mesaj 1436778)
Selam Mete Bey
Yeni gördüm yazınızı.Pavni aşı kalemini Çukurova üniversitesinden aldım.
Bende 6 cins var.Bu böşgede en iyisi Pavni ile chocktavn Pavnierken hasat oluyor.Vichitaya benziyor.Biraz büyük içi daha kolay çıkıyor.Seneye heberleşip meyvesinden gönderebilirim.
Selamlar kolay gelsin

Merhaba Pikan bahçesi yapmaya niyetlendim. fidanlarıda tohumdan elde ederiz. Bu hafta aldığım tohumları ekiyorum. İleride aşı gözlerine ihtiyacım olacak. Salih bey sizinle aynı memleketteymişiz, ağaçlarınızı görmek isterim. Hoşçakalın.

salih parlar 06-03-2016 20:18

Selam Tarsusta_Pikan

Bahcem Huzurkent civarında.
Yardımcı olmaya çalışırım.Her zaman buralardayım.Bahceyi gezebiliriz.
Kolay gelsin.

Tarsusta_Pikan 07-03-2016 07:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi salih parlar (Mesaj 1445105)
Bahcem Huzurkent civarında.
Yardımcı olmaya çalışırım.Her zaman buralardayım.Bahceyi gezebiliriz.
Kolay gelsin.

Bende Şu an Huzurkentteyim.
Hatta Tohumları geçen hafta Bağlarbaşı mevkinden bacanağımın komşusundan almıştım. Yoksa aynı mahalledemiyiz?

salih parlar 07-03-2016 20:32

Tarsus'ta pekan

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tarsusta_Pikan (Mesaj 1445184)
Bende Şu an Huzurkentteyim.
Hatta Tohumları geçen hafta Bağlarbaşı mevkinden bacanağımın komşusundan almıştım. Yoksa aynı mahalledemiyiz?

Selam,
Evet yakınmışız.Özelden telefon verirseniz ararım.
Kolay gelsin
Hoşça kalın

Tarsusta_Pikan 14-03-2016 17:02

Bu Pazar; Sıvı Deniz Yosunu takviyeli suda beklemiş
360 adet Pikan ,
500 adet Badem,
60 adet Ceviz tohumunu ektim. üstüne yağmurda yağdı.
Bakalım... bekleyip sonucu göreceğiz.
bu arada Salih bey.
aradığınız için teşekürler .

brkrcp 09-07-2016 22:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tarsusta_Pikan (Mesaj 1446937)
Bu Pazar; Sıvı Deniz Yosunu takviyeli suda beklemiş
360 adet Pikan ,
500 adet Badem,
60 adet Ceviz tohumunu ektim. üstüne yağmurda yağdı.
Bakalım... bekleyip sonucu göreceğiz.
bu arada Salih bey.
aradığınız için teşekürler .

Çalışmalarınız hangi aşamada? Aşı vurdunuz mu? Bende Hatay'da ikamet ediyorum. İklim olarak birbirine çok yakın yerlerdeyiz. Bilgilendirme yaparsanız çok memnun olurum.

brkrcp 09-07-2016 22:18

Türkiye'de ticari amaçlı olarak kurulan Pikan Cevizi Bahçesi var mı?

kuyucu 09-09-2016 10:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi brkrcp (Mesaj 1472252)
Türkiye'de ticari amaçlı olarak kurulan Pikan Cevizi Bahçesi var mı?

Son 4 yıldır 50 civarında ticari Pikan bahçesi kurduk.
50 dönüm civarında kendi Pikan bahçem var. 20 dönüm kadarı 10 yaşlarında, 30 dönüm olan diğer bahçemiz ise 3 yaşında

YESHILL 09-09-2016 12:03

Sayın Kuyucu, 10 yaşındaki bahçenizin verimi hakkında bilgi verebilirmiydiniz lütfen. Dönümde kaç ağaç (dikim aralıkları) ve ağaç başı verim gibi. Selamlar

blop 26-01-2017 09:55

Merhaba,
Pikan fidanı temin etmeye çalıştım fakat internet üzerinden satış yapan siteler tür bilgisine sahip değil Muğla/Milas ta bahçeme 2 fidan dikmek istiyorum, temin edebileceğim bir yer önerebilir misiniz?

hatipali74 27-01-2017 09:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi blop (Mesaj 1493341)
Merhaba,
Pikan fidanı temin etmeye çalıştım fakat internet üzerinden satış yapan siteler tür bilgisine sahip değil Muğla/Milas ta bahçeme 2 fidan dikmek istiyorum, temin edebileceğim bir yer önerebilir misiniz?

BATEM de var bildiğim kadarıyla...

hcinarli 28-09-2017 22:05

Diktiğim pikanlardan 3 tanesi çıktı. Fidan bakımı konusunda neler yapmalıyım? Çok lezzetli bir ceviz türü. Hatta en lezzetlisi bile diyebilirim.

salih parlar 05-10-2017 21:08

Mersin'deki bahçemde Pavni cinsi pikan cevizlerinin hasadını yaptım.
Verim ve kalite iyi.

salih parlar 13-05-2018 17:57

Pikan cevizlerinde meyveler belli oldu.Tutum iyi.Mersin'in sahil bandı(belirli bir yüksekliğe kadar)ikimi pikana uygun.Kalite gelişim ve verim gayet iyi.Bu yıl 8 inci senesi.Neticeyi buradan paylaşırım.Özellikle pavni cinsi çok iyi.

salih parlar 06-07-2018 18:38

Aşıladığım Pikan(pavni cinsi)fidanları tuttu.Çok güzel oldu.
Uygun yer bulursam dikeceğim.Erkenci ve akdeniz bölgesine çok iyi uyum sağlıyor.

salih parlar 12-09-2018 08:19

Günaydın
Pikan cevizi(pavni)hasadını yapıyorum.
Fiatı ne yapmalıyım.

OSMAN45 12-09-2018 10:08

Hasadınız hayırlı ve bereketli olsun sayın Parlar,

Çok değerli bir ürün için isabetli bir fiat belirlersiniz umarım. Pekan cevizi gerçekten çok yararlı ve değerli bir besin.

Selamlarımla.

Not. Özelinize de yazdım.

salih parlar 27-02-2019 19:53

Bu sayfa garip kaldı.Hiç yazan yok.Pikanlar budandı.% 2 lık bordo bulamacı ile ilaçlandı.Gübreleri atıldı.Uyanmasını bekliyoruz.Mart sonu uyanır tahmin ediyoruz.Dikim yapacaklar için son günler.
Selamlar

vosvos17 28-02-2019 02:31

Pikan cevizi hakkında bilgi verebilecek üretici arkadaslardan konuya hiç katkı yok malesef.
Dikim aralığı,verimi fiyatı hakkında neden kimse bilgi paylaşmıyor.
Sır gibi saklanıyor.
Enteresan.

siflera12 28-02-2019 05:13

Bende pikan cevizlerini ektim 2 tanesi kutudayken çimlenmiş diğer ikiside suya koyduktan sonra çimlendi şuan hepsi saksılarda bakalım ne zaman patlıyacaklar [emoji4] Çeşitleri ne olabilir ki bilen varsa yardımcı olabilir mi ? https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...2a03449fb7.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...a80f57d23a.jpg

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

mertan 28-02-2019 10:42

Benimde tohumdan üretim 5 adet fidem var 2 yasındalar daha saksılı ama çok güçlü büyüyor, kökü saksıyı patlatmış.Merak ettiğim bu şekilde tohumdan dikim meyve verir mi yoksa pikan çeşitlerinden aşı yapmam gerekir mi?

siflera12 28-02-2019 10:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mertan (Mesaj 1560783)
Benimde tohumdan üretim 5 adet fidem var 2 yasındalar daha saksılı ama çok güçlü büyüyor, kökü saksıyı patlatmış.Merak ettiğim bu şekilde tohumdan dikim meyve verir mi yoksa pikan çeşitlerinden aşı yapmam gerekir mi?

Aşısızda meyve verir ancak daha geç ürün alırsınız 4-5 yaşlarında meyveye başlıyor , birde aşı soğuğa ve başka şeylere dayanabilmesi için de yapılıyor şahsen ben aşıyı çok tercih eden biri değilim [emoji846]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

salih parlar 04-03-2019 18:27

Mersin'deki pikan bahçemdeki deneyimlerimi zaman zaman paylaşıyorum.
Dikim aralığı 12 mt.8 yaşında 20 kg civarında veriyor.Toptan fiatı 40 TL/kg.Bu yıl.
Aşısız nasıl olacağı belli olmaz.Bahçe yapacaklar için tür çok önemli.
Kolay gelsin

salih parlar 16-05-2019 20:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vosvos17 (Mesaj 1560748)
Pikan cevizi hakkında bilgi verebilecek üretici arkadaslardan konuya hiç katkı yok malesef.
Dikim aralığı,verimi fiyatı hakkında neden kimse bilgi paylaşmıyor.
Sır gibi saklanıyor.
Enteresan.

Merhaba
30 yaşıda 2 pikan ağacım vardı.Fidanları Çukurova üniversitesinden aldım.
Verim ve kalitenin iyi olduğunu gördüm.Kaysı ve narenciye ağaçlarımı söküp yerine 2010-2014-2016 yıllarında 3 parselde 500 adet pikan diktim.Cinsleri
Pawnee-Choctaw-Mahan-Wichita-Mahan stuart.3 cins daha var ama isimlerini bilmiyorum.Mahan stuart hariç verim ve kalite iyi.Mahan suartı değiştiriyorum.
Fidanlarımı kendim yetiştirdim.Halen bir miktarda aşılı fidanım var.
İlgilenen arkadaşlarla bilgilerimi paylaşırım.Bahçe yapmak isteyenlere yardımcı olurum.
Bu yıl 3 ton ürünüm oldu.Toptan 40 TL/kg dan sattım.
Resim koyamıyorum buraya.

Burcupikan 18-05-2019 01:29

Pikan

merhabalar, benim de Antalya’da 90 pikan ağacım var. Pazarlama konusunda bilgi verebilecek varsa memnun olurum. 05052731420

Burcupikan 18-05-2019 09:03

Antalya’da pikan cevizi yetiştiren var mı acaba? Bilgi alabileceğim?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025