agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Pikan cevizi - Pecan (Carya illinoinensis) (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/1108.htm)

Mine Pakkaner 17-10-2007 23:36

Ödevlere Yardım Kuralları

neşe palamutu 09-12-2007 01:47

Yemem için ikram edilen Amerikan Cevizlerini (pecan?) eksem çıkma ihtimali var mıdır? Bu ceviz hakkında daha detaylı bilgi nereden bulabilirim?
Forumda arama özelliği çalışmıyor sanırım ne aradıysam sıfır sonuç dönüyor.
Teşekkürler

dikkaya 17-12-2007 15:31

arkadaşlar ham cevizden yapılan tatlının adı "ceviz macunudur" kıbrısta çok revaçta olan bir şeydir. benim sormak istediğim şeyse pekan cevizi kaç yılda olgunluğa erişip tam rekolte sağlar bana yardımcı olursanız sevinirim

kuzen38 23-06-2008 01:43

Metro marketlerde receli satılıyor.

salih parlar 08-12-2008 18:10

Merhaba,
Mersin Tarsus'ta 4 değişik cins pecan ceviz ağacımim var.Denemek için dikmiştim.
Tesbitlerim mine pakkaner arkadaşımızın verdiği bilgiler doğruluyor.
Bulgularım şöyle.
1-Ağaç bu bölgede hızlı ve çok büyüyor.12 mt aralıklı diktim 12 yılda birleşti.
2-Rüzgara dayanıksız. 2 defa dalların % 50 si kırıldı.
3-Çeşitini bilemiyorum ama iyi olan çeşiti 60 kg ağaç meyve verdi.büyüklüğü 84 adet/1kg tozlayıcı olarak diktiğim tür 110 adet/1 kg.diğer bir cins çok küçük ama en lezzetli dolgun ve kolay kırılanı bu.
4-1 kg dan 557 gr iç çiktı.

Bu cevizden dikmek isteyenlere faydalı olur düşüncesiyle bunları yazdım.
Salih Parlar

berduray 10-01-2009 23:51

Bugün bir avm.de küçük bir paketi 26 tl. idi.

Bunlar piyasaya sürülmeden ön işlemden geçiriliyor mu? Alıp eksem çimlenme şansı nedir?

cagatayyucel 12-01-2009 08:21

sn berduray, bu ağaçtan osmaniyede yetiştirenler var, ve her sene toplayıp satıyorlar geçen hafta aldığımda kilosu 13 TL idi. Bunlardan aldıklarımız ekiliyor ve şu an benim de ektiklerim var. Ama Antalyada BATEM'in yetiştirdiklerini fırınladıktan sonra sattıklarını, Adana fuarında BATEM'in müdürü söylemişti.

berduray 12-01-2009 13:58

teşekkürler bilgilendirdiğiniz için.

nariçi 12-01-2009 14:16

Şanlıurfa'dan üçdört adet getirmişlerdi. Meyve, meşe palamutu formunda, ikisini ektim. çimlendiler birisi kurudu, birtanesi üç-dört yıl oldu hala bir karış boyunda. Neden boylanıp büyümüyor ?

cagatayyucel 12-01-2009 14:33

gölbaşının denizden yüksekliği fazla ise bitki gelişmez, 700 mt kadar yetişiyor sanırım

nariçi 12-01-2009 15:26

Burası da 700 m. civarında. Kızılçam, fıstık çamı, fındık yetişiyor. Şanlıurfa'nın gece gündüz ısı farklılıkları daha fazladır, burası Akdenizin devamı, Kahramanmaraş havzası durumunda.

cagatayyucel 19-01-2009 10:11

sayın nariçi denemekte fayda var. Harran üniversitesiyle bağlantıya geçip hangi türün gölbaşında yetişebileceğini sorabilirsiniz.

cagatayyucel 19-01-2009 10:14

3 Eklenti(ler)
annemin çinden getirdiği pikan cevizlerinden birkaç fotograf yükledim. bu pikan cevizinin dışı krem rengi, içi kahverengi ve kabuğundan kolay ayrılıyor.
ne yazıkki kavrulmamış satmıyorlarmış ama buldurmaya çalışacağım.

MVURUCU 24-03-2009 15:34

Merhaba Salih Bey. Tarsusta Pikan Cevizi yetiştirdiğinizi söylemişsiniz. Bende Hatay'da yetiştirmek istiyorum. Hatta BATEM'den her çeşitten bir adet fidan aldım. Benim merak ettiğim bu cevizleri yetiştirdiğiniz yerin rakım'ı nedir 300 metre yükseklikte yetiştirilebilir mi? Denizden uzaklığımız 85 km. Yani deniz etkisine kısmen açığız. Konuyu bilen arkadaşlardan yardım bekliyorum. Bahsettiğim yerde kapama bahçe yapılabilir mi? Ayrıca ben bu cevizden yedim tadı mükemmel içi dolgun diğer cevizlerin iki katı fiyata satılacağına inanıyorum.

ashtead 04-04-2009 15:11

Pekan cevizinin anavatanı kuzey amerikadır. cevizin yakın akrabasıdır. 17. yy da botanik adı Hicoria pecan daha sonra Carya illinoinensis olmuştur.
Pecan cevizi ile ilgili ilk yazılı döküman 1773 yılında oluşturulmuştur. George Washington , Thomas Jefferson tarafından kendisine hediye edilen pekan cevizlerini Mount Vernon 'a ekmiştir.

avrupalılar 17. yy kadar pecan cevinizi bilmiyorlardı.
Pecan ağacı 100 fit'e kadar uzayabilen ve 1000 yıldan fazla yaşaya bilen bir ağaç türüdür. iklim koşulları olarak missisipi nehri boyunca, illonıis ve indiana ve güney meksika kısımlarina yabancı degildir. 1000 den fazla çeşidi ve kanadanın daha soğuk kesimlerinde yetişebilen türleri vardır.
avusturalya ilk pecan ceviz hasadını 1960 yılında, israil 1970 yıllında yapmıştır. 10 yaşını dolduran pecan ağaçlarında ürün verimi tam seviyededir. iyi bir yıl geçirmiş bir agacın yıllık ürünü 400 pound civarındadır.

Seyfi Dağdeviren 17-04-2009 11:06

Pikan cevizinin Antalya yöresinde yetiştiğini biliyorum.Bir arkadaşım yazlığının olduğu yerden getirmişti.Hemen diktik fakat sonuç alamadık,ikinci sene tekrar getirttik ,sonuç gene hüsran.Geçtiğimiz sonbaharda yine tohum istedik,ağacı kesmişler.Bolu da sonuç alamadık.Soğuğu sevmiyor galiba.

ozbey 23-04-2009 21:27

merhaba,salih bey
ceviziniz çok güzel görünüyor.elinize sağlık.ben mersin'liyim.ama muğla/datça'da yaşıyorum.mayıs ayında mersine geleceğim.pikan cevizi aşılı fidanını nerden bulabilirim.bana verebileceğiniz bir adres varmı?burada yetiştirmeyi düşünüyorum.

apprentice 24-04-2009 12:24

1 Eklenti(ler)
Resimdeki Pikan Cevizi Şubat 2008 de tarlaya tohumları ekilmiş olanlardandır. Resim Eylül 2008 de çekilmiştir. En son iki gün önce üretim alanındaydım ve yaprakları yeni filizlenmeye başlamıştı. Büyümesi biraz yavaş. Ağustos 2009 da aşılanacaklar. Bu sene tohumları keselere diktim(1500 kadar) ve 2 ay kadar oldu, ortalama 1 ay kadar bir sürede çimleniyorlar. Şu anda bir karış boya ulaşanları var ve çıkışlar devam ediyor.

Adalet Yağcı 15-07-2009 10:55

Pikan Cevizi

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi gökhan33 Mesajı Göster
herkese merhaba arkadaşlar ben yeni üye oldum pikan cevizi hakkında geniş bilgiye nereden ulaşa bilirim onu soracaktım şimdiden teşekkür ederim

Merhaba Gökhan33;
Önce hoş geldiniz, siteye üye olmakla başınıza iş açtınız

Çok yakın zamanda sizde bizim gibi bitki delisi olup çıkacaksınız.

Pikan cevizi ile ilgili sorunuza ben de bir katkıda bulunmak isterim.

Bundan yedi yıl önce bir akrabam cevizden fide yapmış bana getirdi, ben de yayladaki bahçeme diktim, ancak bu sene birkaç tane ceviz oluştu, Pikan cevizi başlığında ararsanız fotograflarını görürsünüz.

Mersin de yetiştirecekseniz sorun olmaz diye düşünüyorum, çünkü bitki sıcak iklim bitkisi.

Benim cevizimde bulunduğu yere adapte oldu, boyu altı yedi metreye ulaştı

Sağlıkla kalın...

Not: Bu mesajımı siteye ilk üye olduğum günlerde alakasız bir başlığa(Galeriye eklenmesini istediğiniz özellikler ve bölümler) yazmışım, bu gün farkettim, geç te olsa mesajımı uygun başlığa taşıdım.

MVURUCU 16-07-2009 20:06

Sayın Adalet Yağcı ben pikan cevizini diktiğiniz yaylanın rakımını ve deniz etkisine açık olup olmadığını merak ediyorum. Şimdiden ilginize teşekkür ederim. Ben 300 rakımlı deniz etkisine kısmen açık bir yerde (hatay) yetiştirme aşamasındayım. Sizce yetişir mi?

Samsunlu55 05-09-2009 00:31

Pikan cevizi gönderebilecek olan varmı? Fidan değil meyve, 1 tane bile olsa...

yavuzceviz 06-09-2009 21:59

Sayın ceviz yetiştiriciler ve bahçe tesis eden merakli çiftçiler her cevizle uğraşan ve hiç yeteri kadar bilgisi olmayan birçok insanlar ordan burdan kulak dolması sözlerle ve hiç araştırma yapmadanrast gelme insanlara kanarak hangi çeşit ceviz olur bazı kendini bilmez üreticilerde a çeşidi istersin onun yerine b çeşidi a diye verirler onun için bunlara çok dikkat etmemiz gerekiyor.sonyillarda birazda rağibet görmesi nedeni ile her önününe gelen bir şeyler yazıyor bunları niye yazıyorum hatırlatmak için çünkü uzun yillar heba olup gitmesin şidi pikan cevizi hakkında yazılar gördüm özellikle gebzede bir pikan cevizi yetiştirenin dikkatine gebzede pikan cevizi yetişir çünkü yalovadan farki yok yalovada yetişiyor fakat ekonomık değil neden deneme amacı iledeYalova araştırma enstitüsüne 1984 yilinda bir zat kendim deneme amacı için 3 çeşit diktim hale ağaçlar var.10 yıl sonra meyve aldım fakat içleri yeteri kadar dolgun olmadı nedeni sicaklik yet ersiz. pikan bahçesi dikenler en uygun iklim akdeniz ve ege bölgesi dir. pikan ve ceviz konusuda yaptığim 27 yillik çalişmalar sonucuda her zaman yardımcı olurum bölge şatlarına göre selam bu konuda çalışan larda başarlar dileğimle Yavuz ferhatoğlu 05322206454-05055450077

salih parlar 30-11-2009 23:00

Mersin tarsusta deniz seviyesinde 2 ağacım var
her ağaç ortalama 60 kg ceviz veriyor.1000 gr dan 580 gr.iç veriyor.
85 adedi 1 kg geliyor. Cinsi 'pavni 'dediler.
Bende komple bahçe yapmak için araştırıyorum.

Samsunlu55 30-11-2009 23:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi salih parlar (Mesaj 539048)

Fidanını teğmin edebileceğiniz biryer var mı Tarsus'ta?

Kaan903 13-01-2010 11:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi salih parlar (Mesaj 539048)

Salih Bey,
Ağaçlarınız kaç yaşında acaba? Verimlerine bakılırsa oldukça yaşlı gibiler.

Samsunlu55 13-01-2010 20:55

Sn. denizakvaryumu, northern pecan iklim isteği nedir, bir bilginiz var mı?

ahmetshur 10-03-2010 14:47

Herkese merhaba.
Bilen arkadaşlardan şunu rica edecektim. Pikan cevizinde kullanılan anaç çeşitleri hangileridir?
Saygılar...

syıldıran 25-03-2010 21:08

Merhabalar ,
Bu gün işini yaptığımız bir müşterimiz değişik bir ceviz ikram etti , pikan cevizi olduğunu söyledi. Tadı da gayet güzel. Kendi ihtiyacımızı karşılamak üzere boş bir yere bir iki fidan dikmeyi düşündüm. Naylon torbalara tohum olarak dikmek için birkaç tane pikan cevizi verdiler. Bu konu başlığını baştan sona kadar okudum. Cevabını bulamadığım , öğrenmek istediğim bir kaç sorum olacak , ilgilenip cevaplıyacak arkadaşlara çok teşekkür ederim.
1- Pikan cevizi tohumundan üretilen fidan aslına uygunmudur , aşılanması gerekir mi ?
2- Ege bölgesi ve Aydında yetiştirilebileceğini , iklimin uygun olduğunu öğrendim. Ama susuzluğa dayanıklılığı konusunda bilgi bulamadım , bu konuda da bilgiye ihtiyacım var.
Selamlar . .

Samsunlu55 25-03-2010 21:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi syıldıran (Mesaj 603951)
susuzluğa dayanıklılığı konusunda bilgi bulamadım .

Normal ceviz ile kıyaslanırsa daha dayanıklı.

syıldıran 27-03-2010 16:45

Sn. Samsunlu55 ,
İlginize çok teşekkür ederim. Ceviz ve benzerleri hakkında yeterli bilgim yok. Tohumdan yetiştirdiğimde aslına uygun olup olmıyacağı konusunda bilginiz var mı ? Zeytin tohumdan yetiştiğinde delice olur , biz sonra onu aşılarız. Acaba pikan cevizini tohumdan yetiştirsem aşılatmam (Ceviz aşısını bilmiyorum) gerekir mi ? Aşılanmış pikan cevizini araştırdım , pek bilen yok. Selam ve saygılar . .

Samsunlu55 27-03-2010 20:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi syıldıran (Mesaj 604910)
Aşılanmış pikan cevizini araştırdım , pek bilen yok.

Sn. syıldıran,
Bende pikan cevizi yok, bilgim internetteki bilgilerle sınırlı. Normal cevizden ne gibi farlılığı vardır bilemiyorum...

copur 09 27-03-2010 20:48

Sayın Syıldıran, Aydın'ın neresindensiniz? Sultanhisar' daki eski meyvecilik istasyonunda pikan cevizi olduğunu duydum. Ancak orası düzeltilmiş ve sera olmuş diye duydum. Bir araştırın bakalım belki kıyı köşe kalmış olabilir.

syıldıran 29-03-2010 07:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi copur_09 (Mesaj 605059)
Sayın Syıldıran, Aydın'ın neresindensiniz? Sultanhisar' daki eski meyvecilik istasyonunda pikan cevizi olduğunu duydum. Ancak orası düzeltilmiş ve sera olmuş diye duydum. Bir araştırın bakalım belki kıyı köşe kalmış olabilir.

Merhaba çopu09 ,
İlginize teşekkür ederim. Bende sizin gibi Nazillidenim. Düşünceniz doğru ; Pikan cevizi tohumunu Sultanhisardaki Fidancılık tesisinin yerine yeni yapılan seracılık tesisinden verdiler , ağacını görmedim. Zaten görsemde şu dönem daha uyanmamıştır. Eğer sizde üretmek isterseniz size de verebilirim. Sizinle tanışmaktan memnun olurum. İletişim bilgilerimi size özel mesaj olarak göndereceğim. Selamlar . .

istcallst 19-06-2010 12:53

1 Eklenti(ler)
cekirdekten yetistirdim

metinata 11-09-2010 09:05

acemilik

95~96 gibi methini duyup bahçeye ( Konya ) dikmiştik. bu zamana kadar bir adet meyve alamadık. baharın mayıs sonuna doğru sülük veriyor çogu dökulup eylül sonuna sadece bir iki tane içi boş yer fıstığı gibi bir oluşum kalıyor.
kocaman ağaç oldu kesmeye kıyamıyoruz. aşı felan yapılıp değişik şekilde değerlendirilirmi bilmiyorum.

Mutlu Kutlu 11-09-2010 13:59

Sizde bahar geç geliyor, kış erken geliyor. Bu yüzden pikan ceviziniz yaşıyor, meyve tutuyor ama gerekli olan güneşli gün saatini tamamlayamadığından dolayı meyve içleri boş oluyor. Karadeniz bölgesi hariç, diğer bütün sahillerimizde kolayca yetişip içi dolgun meyve verebiliyor.

Bursa Kemalpaşa da saksıda meyve verdiğini bir müşterim meyveleri göstererek söyledi.

Etrim 18-10-2010 12:52

1 Eklenti(ler)
Aralık 2008'de dikilmiş olan Pikan Cevizi ağacımız. (Bodrum) Sıcak iklime uyum sağlayabilen ve düşük kış soğuklanma ihtiyacı olan bir tür olması nedeniyle bizim bölgemizde dikilebilecek olan tek ceviz türüydü Pikan Cevizi. Yerine alışması bir yıl sürdü. Üç ayrı fidan diktik en hızlı büyüyen bu oldu, diğerleri henüz bir ciddi bir gelişme göstermedi. Bu yıl diplerini temizleyip gübre takviyesi yaptık. Fidanları Erdemli Fidancılık (Mersin) getirmiştik. Kargo ile fidan gönderiyorlar.

Baki Berk Kayalar 17-02-2011 13:20

Brezilya Cevizi

Catania pazarlarında kilosu 5 Avro' dan Brezilya Cevizi adıyla kabuklu bir yemiş satılıyor. İçi ceviz gibi. Tadı da cevizi andırıyor ama gerçek ceviz değil. Füze şekilli ve ince kabuklu. Elle de kırılabiliyor. Fotoğrafını şu an internette arıyorum. Olmazsa yarın tekrar pazara çıkıp fotoğraflarım.

Brezilya Cevizi' ni Türkiye' de yetiştirmeyi deneyen var mı acaba?

agozce 17-02-2011 19:14

Ticari adı Pikan cevizidir ve sahilde yetişir. Çok ta lezzetlidir.
Dişi-erkek ayırımı vardır.
Meyve vermesi için ikisini beraber ekmek gerekir. Çabuk büyür.

aydın 18-02-2011 00:05

Evet bu bir meksika pican cevizi. Mersin sahillerinde genelde yetişirtirilir. Bende tohumdan yetiştirdiğim 2 tane fidanı vardı fakat kışın korumaya almadığım için geçen sene kurumuşlar. :(

Tohumunu bulur bulmaz hemen yine ekeceğim. :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025