![]() |
|
![]() |
#11 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-05-2011
|
Merhaba, Size adim adim neler yaptigimi anlatayim. Ama belirtmek isterimki bahce yapmak bildigim birsey degildi. Cokca okuyup sordum. Ziraat muhendislerinden ve fidancilardan bilgi almaya calistim. Bence ilk ve en onemli adim toprak analizi. Ben biraz gec yaptirdim ama mumkunse aslinda arazi almadan analiz yaptirmak gerekiyor. Ben cok fazla bilgim olmadigi icin kendim yorum yapamadim ama hem analiz sonucunu gosterdigim ciftci tanidiklarim hemde topragi yerinde goren insanlar bahce icin iyi bir topragim oldugu yorumunu yaptilar. Kirec icin Kirklarelinde Guven Kirec isimli bir firma ile calistim. Yanlis hatirlamiyorsam tonu 185 tl ye aldim. Rapor sonucunda bana bir de potasyum nitrat onermislerdi. Donumde 30 kg. Onu da toros gubreden temin ettim. Oda yanlis hatirlamiyorsam 3 tl kg gibi bir fiyati vardi. Kirec ve potasyum nitrati beraberce butun tarlaya serptim. Arkasindan derin surum yaptirdim. Daha sonra fidqn cukurlarini actirdim. Cukur acilirken kepcenin ilk aldigi ust topraga yanmis keci gubresi ile yine toros gubreden aldigim 15X15X15 kompozit karistirdim. bu topragi tekrar cukurun dibine yerlestirdim. yuzeyden aldigim yeni topraklada cukurun kalanini kapattirdim. fidan boyutlari ile ilgili soru isareti bende de olustu. benim de diktigim fidanlar 25-50 cm arasinda. fidancim bunlarin bu bahar ayinda asilanmis fidanlar oldugunu bir sene icerisinde ( gelecek sonbahara kadar ) oldukca buyuyeceklerini soyledi. Bu noktada artik bazi insanlara guvenmeniz gerekiyor. insan herseyi bilemiyor, bilenlerinde bizi kandirmayacaklarini umuyorum...tanidigim bazi arkadaslara danistim, ekilen fidwn boyunun cok onemli olmadiklarini, eger fidanlar tutar ve yerini severse ( bizim oralarda oyle soylerler ) kisa surede buyuyecegini soyluyorlar... simdi bana sorarsaniz dikim asaamasinda dikkat edilecek en onemli sey yagmur. malum sonbahar/kis gecisinde dikim yapiyorsunuz ve yagmura yakalanmak mumkun. suyla dolu cukurlara dikim yapilmamasi gerekiyor. koklerin mantarlanmasina sebep olabilirmis. bunu engellemek icin ben fidan koklerini mantar ilacina batirdim ama yinede nispeten topragin kurumasini beklemek daha dogru. benim 200 kadar daha fidanim var ve onlari ekmek icin yagmurun gecmesini bekliyorum. bir onemli konuda fidan cukurlarini iyice doldurmak. yoksa fidanin cevresinde su havuzu olusabilir ve buda istenen bir durum degil. ozellikle soguk yerlerde bu su donarak fidana zarar verebilir. budama ile ilgili su anda bir planim yok. o konuda fidancimdan destek alacagim. benim koyumde daha once ceviz bahcesine bakmis iki kisi var. su ana kadar gozlemledigim kadari ile oldukca bilgililer. onlarla beraber bu isin altindan kalkabilirim diye umuyorum... |
![]() |
![]() ![]() |
|
|