![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-02-2011
|
Merhabalar, Forumda takipçisi olduğum ve sayenizde ceviz hakkında bilgi edindiğim bir bölüm. Bu nedenle bilgi paylaşımında bulunan arkadaşlara teşekkür ederim. Sincaplar kışın yemek üzere cevizleri tarlamın çeşitli yerlerine gömüyor, sonra unutuyorlar, sonuçta farklı farklı yerlerde ceviz fidanlarım olmaya başlıyor. Kimisi büyüyemeden toprağı sürerken telef oluyor ama kimisi de kıyıda kenarda kalarak yaşamaya devam ediyorlar. Nasıl ceviz olduklarını bilmiyorum (yerli cevizler sanırım, çevrede aşılı iyi ceviz yok)ama ben bunları aşılamak istiyorum. Chandler, pedro, kaman vs. gibi türlerden diğerlerine göre aşısının anaca daha iyi uyum sağladığı tür hangisidir? Hangi türün aşısı zor tutar ya da aşılamada fark var mıdır? (İklim isteği olarak Kıyı Ege'de bulunuyoruz.) Şimdiden teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
![]() Cevizin fidanını değil meyvesini ekmek ve sonra istenilen çeşidi aşılamak en doğrusu. Ceviz meyvesini üç parmak kadar gömüyorsun derine değil... Toprak altında uyanana ceviz aşağıya kök salmaya başlıyor. Aslında kendisine ömür boyu yetecek suyu arıyor. Adeta toprağın çoğrafyasını çiziyor. Yeterli suyu buluncaya kadar kök salıyor. Yeterli suya ulaştığında hızla yukarı büyümeye başlıyor. İlk yıl bir en çok iki defa suluyorsun. Bir daha ömür boyu su istemiyor. Ve çok sağlıklı ve çok daha iyi ve çok daha hızlı büyüyor. Aslında bu doğanın,tüm çekirdekten yetişenlerin yasası. Halbuki tüp ya da çıplak kök dikimlerinde öyle mi? Gübrele sula babam sula, birde üstüne onca para öde. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
|
Ağzınıza sağlık
Halıl bey ağzınıza yüregınıze sağlık doğaya sadakatı tam anlayamayınca ticari dogrular mutlak doğru zannedılıyor ceviz konusundaki bu aldanış dünyanın cennetı anadolumuzu malesef ithalatcı hale getirmiştir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
"Cevizin fidanını değil meyvesini ekmek ve sonra istenilen çeşidi aşılamak en doğrusu." Açık köklü ya da tüplü satılan fidanlarda meyvadan ekiliyor. ![]() Tüplü ya da açık köklü fidanın avantajı. En az iki yıl zaman kazandırıyor. Dezavantajı İlk yıl bakımı özen istiyor. (sulama çapalama gibi) Bakmazsan kuruyabiliyor. Meyvadan ektiklerin de her biri cimlenmeyebiliyor. Ya da sincaplar yer değiştirebiliyor. ![]() "Toprak altında uyanana ceviz aşağıya kök salmaya başlıyor. Aslında kendisine ömür boyu yetecek suyu arıyor. Adeta toprağın çoğrafyasını çiziyor. Yeterli suyu buluncaya kadar kök salıyor. Yeterli suya ulaştığında hızla yukarı büyümeye başlıyor". Sökülüp dikilen (açık köklü, tüplü,) fidanlar aşağıya kök salmıyor mu diyorsunuz? "İlk yıl bir en çok iki defa suluyorsun. Bir daha ömür boyu su istemiyor. Ve çok sağlıklı ve çok daha iyi ve çok daha hızlı büyüyor." (Bir gün bu taraflara gelirseniz, aynı toprak koşullarında aynı cins ve aynı yaşta tohumdan ekilmiş sulanmış ve sulanmamış cevizleri sizlere gösterebilirim. Aynı şekilde şartlarda aşılı olanları da ) Çok doğru cümleler değil. Tüm ağaçların kökleri kendi çeşidine göre kök geliştirir, kimi saçak köklü olur kimi derinlere dip kök yaparlar, yer değiştiren ceviz fidanı ile meyvadan ekilen ceviz fidanının kökleri farklı olmaz. O büyüyor diğeri büyümüyor, o su istiyor diğeri su istemiyor, diye bir şey olamaz. "Halbuki tüp ya da çıplak kök dikimlerinde öyle mi? Gübrele sula babam sula, birde üstüne onca para öde." Her birinin artı ve eksileri var. Bakarsan alırsın 50 kilo bakmazsan alırsın 20 kilo. "Ne kadar ekmek o kadar köfte" boşuna dememişler. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-03-2010
|
Türkiye don takvimi
Merhabalar, ceviz ilgim dolayısıyla birkaç gündür forumu inceliyorum.amatöründen ğrofesyoneline her türlü katkı ve paylaşım için ellerinize sağlık.Hep mevzuu geçmiş ama don konusunda forumda daha önce paylaşımını görmediğim ama işinize yarayacak bir don takvimi haritası buldum..belki birilerinin işine yara Türkiye Don Takvimi - Meteoroloji Genel Müdürlüğü adresinde |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-02-2011
|
Merhabalar, Tarlamdaki bulunan 4 cevizin resmini ekledim.Bunlardan bir tanesi çetin ceviz diğerleri güzel, içleri kolay çıkıyor ama hepsi de aşısız yerli çeşitler. Budama ya da aşılama konusunda yorumlarınızı bekliyor(d)um. Gerek kalmadı, teşekkürler... Düzenleyen serkanhoca : 13-12-2011 saat 20:10 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|