agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)




Beğeni Düzeni5569Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-12-2010, 22:53   #1
Yeni Üye
 
şahin54's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-11-2010
Şehir: sakarya
Mesajlar: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
"cevizler zaten -35" Bunu hangi literatür göre yazıyorsunuz, biraz gerilere giderseniz doğruları bulabilirsiniz.
Maması cümlenizi hiç anlayamadım.
sayın lilium hepsi için -35 genellemesi yapılamasa da -40 kadar dayanan cinslerin olduğunu alttaki sütyemez hocanın sitesinden alınan yazıda geçmektedir, maması kelimesi de önündeki kelimenin devamı esasında birleşik olmaları lazımdı araya boşluk vermişim özür dilerim.
http://ceviz.ksu.edu.tr/ceviz-hakkinda/

4. CEVİZİN EKOLOJİK (İklim ve Toprak) İSTEKLERİ

4.1. İklim
Cevizler kış ve ilkbahar aylarında soğuklama gereksinimini karşılayacak kadar soğuk; ilkbahar ve yaz aylarında normal büyüme ve olgunlaşmayı sağlayacak ölçüde sıcak (25- 350C) isterler. 400C den yüksek yaz sıcaklıkları ceviz yeşil kabuğunda yanmalara ve ceviz içinde büzüşmelere yol açabilmektedir. Ceviz bitkisi genelde –200Cden düşük sıcaklarda zarar görmekteyse de –400C’ye kadar dayanabilen çeşitler vardır. Bunun yanında tomurcuk döneminde –10C, tam çiçeklenme dönemindeki –30C ve küçük yeşil meyve döneminde –10C den düşük sıcaklıklar zararlı olabilmektedir. Soğuklardan zararlanma konusunda düşük sıcaklığın derecesi, düşme hızı, süresi gibi etkenler önemli rol oynar. Ceviz çeşitlerinin soğuklama gereksinimi +7.20C nin altında 500- 2000 saat arasında değişir. Düzenli bir ürün için cevizlerde soğuklama gereksiniminin karşılanması gerekmektedir.

şahin54 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2010, 12:15   #2
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-11-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 74
Sayin tarimbilisim

Konu hakkindaki bilgi eksikligimi maruz gorun lutfen.

Tozlayici neden gerekiyor?

Yani bu tozlama isini dogadaki bocekler arilar zaten yapmiyor mu?

Yoksa bu tur bir dogal tozlama olayinda, tozlanan cicek sayisi dusuk olacagindan verimi arttirmak icin (yani daha fazla cicegin tozlanmasini saglamak ve bir agactan elde edilecek urun miktarini arttirmak adina) mi tozlayici agaclara ihtiyac oluyor?

Tozlama amaciyla dikilen tozlayici fidanlar da ceviz veriyorlar mi yoksa gorevleri sadece tozlamak mi ?

Bunlari sorma amacima gelirsek; verdiginiz cevapta cesit/tozlayici oranini 7/1 olarak vermissiniz. bundan anladigim 7 cesit fidan dikilirse en az bir adet de tozlayici dikilmesi gerekiyor.

Diyelim ki 7+1 toplam 8 fidan ekecek alanimiz yok.

Bu durumda cesit sayisi ne olursa olsun bunlardan birisinin illaki tozlayici mi olmasi gerekiyor. Mesela 3 adet toplam fidan icin 2 adet normal cesit ve 1 adet tozlayici gibi.

Yoksa olmasa da olur mu?

Bir diger sorumda fidan alimini nereden yapacagimiz ile ilgili olacakti.

Ne kadar dogruluk payi vardir bilemiyorum ama ne zaman Ankara iklimine kiyasla daha iliman iklimi oldugunu dusundugum bolgelerden fidan getirtip ektigimde fidanlarin tutma ve buyume konusundaki basari yuzdesinin dusuk oldugunu gozlemledim.

Ne zaman ki Ankara iklimine gore daha soguk iklim yasayan bolgelerden fidan getirttigimde ise bu fidanlardaki basari oranin ise herzaman daha yuksek oldugunu gozlemledim.

Bu gozlemimde sizce dogruluk payi var midir yoksa tamamem tesaduf mudur?

Bunda dogruluk payi varsa bulundugum bolgeye kiyasla herzaman icin iklim olarak daha sert kislarin yasandigi bir bolgede yetismis bir fidani satin almayi ve dikmeyi tercih ederim kendi adima.

Bu bahsettiginiz turlerin de (chandler, fernor, franquette) cesitleri var gordugum kadariyla (chandler1, chandler2, 3 ve 4 gibi). Benim acikcasi aradigim kabugu elle kolay kirilabilecek ince cinsler. Bunlardan hangisini tavsiye edersiniZ bu anlamda?


Cok soru sordugumun farkindayim.

Zaman ayirip yanitlayabilirseniz cok memnun olurum.

Saygilarimla.

alectoris Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025