![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-08-2013
|
ancak gübreyi toprak altına almayarak toprak üzerinde bırakıyorsunuz sanırım, bu da gübrenin önemli bir değerini yok ediyor. talaşı daha fazla ufalamaya gerek yok ayrıca toprağa bu şekilde de organik gübre vermiş oluyoruz. marangozlardan da çuvallar ile temini kolay. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Şu malçlama konusunu ceviz bahçemde epeydir bende düşünüyorum fakat bazı konularda endişeleniyorum iyi araştırıp uygulamak gerekir. Endişem, Bu siyah örtü ilk baharda havaların güneşli gittiği günlerde toprağın ısınmasına da büyük bir ihtimal etki edecektir ve bu ısınma ağaçıda harekete geçirip erken uyanmasını tetikleyecektir, zamanından önce uyanırsa donlara yakalanma riskini arttırmış olmayacakmıyız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2011
|
Alıntı:
Sende havalar ısınınmaya başlayınca örtüyü kaldırırsın. Senin cevizlerin zaten bahçenin her tarafını kaplamış, fazla ot çıkmaz. (ceviz ağacın altında ot bitmez sözüne istinaden) |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-03-2013
|
Merhaba, Malçlama ağaçlar.net te ayrı bir konu başlığı olarak detaylı olarak işlenmiş. Esas olarak iki türlü malzemeyle malçlama yapılıyor. - Öğütülmüş dallar, saman, ot gibi doğal malzemeler - Malç tekstili türü malzemeler. Bu ara malç naylonu ile malç tekstilinin ayrı malzemeler olduğunu belirtmeliyim. Malç naylonu hava geçirmediği için çok yıllık bitkiler için değilde tek yıllık bitkiler için kullanılıyor. Değişik bitkilere değişik renkler öneriliyor. Bildiğim kadarıyla soruları cevaplamaya çalışayım. -Malç tekstili hava geçirdiği için mantar hastalıklarına neden olmuyor -Su geçiriyor - damlama boruları malç örtüsünün altında veya üstünde bırakılabiliyor (ikisinin deartısı ve eksisi var biz altta bıraktık) - Malzeme 90-100 gram/m2 gibi değişik vasıflarda üretilip satılıyor. - Kalitesine - ultraviyole işinlara dayanma gücüne göre ,3-5 sene arası kullanılabiliyor. - Malç tekstili kışın kaldırılabilir sanırım ancak devamlı kullanılması daha ekonomik olur diye düşünüyorum (işçilik giderleri nedeniyle) - Nem tuttuğu için sulama ihtiyacını azaltıyor. - Türkiyede üretilen birkaç yer var sanırım. Bize en uygunu Galaser tarım geldi. Galaser Tarım | Antalya tarım ve sera ürünleri Sanırım üretici değil, Türkiye dağıtıcısı firma - Aldığımız fiyatı vermem doğru olmıyabilir ancak internette dolaşan fiyatların yarı fiyatına aldık diyebilirim. Cevizde 1-2 sırada deneme yaptıktan sonra elma bahçemize nmalç tekstili uygulaması yaptık (kasım ayı) Birkaç fotoğraf ekledim. Gelecek sene daha çok tecrübemiz olacak..oldukça paylaşırız. Selamlar ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yani bu malçlama işinde ottan kurtulayım derken ağaçları erken uyandıracağım diye korkarım. Sayın YESHILL dediği gibi değişik renkleri varsa açık tonlar olabilir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Sayın koyuturkm, foruma hoş geldiniz, sizler gibi büyük bahçe sahiplerinin deneyim ve tecrübelerinizin foruma yarar katkı sunacağını söylemiştim yazmanızı rica etmiştim, paylaşımlara katılınız lütfen. Ayrı bir bahçe sayfası açarak tüm yaptıklarınızı paylaşırsanız büyük bahçe kuracaklara da deneyim tecrübe kazandırmış olursunuz. Tekrar hoşgeldiniz iyi paylaşımlar dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-12-2011
|
Malç
selamlar ben geçen yıl malç naylonu ile üç fidanda deneme yapmıştım. çapaladıktan sonra fidan boğazı yaklaşık 30 cm açık akalacak şekilde naylon ile kapladım. gelişmede diğer fidanlardan hiç bir farkı olmadı. otlanma, fidan boğazındaki 30 cm yoğun ot yaptı. kapalı olan diğer kısımlar otlanamadı. plastik malzeme ile malçlama yapacaklar kesinlikle düz naylon olanı tavsiye etmem. yanlış anlaşılmasın tekstil dediğimizde naylon ama dokuma naylon olduğu için gözenekli bir yapıya sahip ve dolayısı ile hava alıp verebiliyor su geçirebiliyor internette ararken sera yer örtüsü, sera taban örtüsü, malç tekstili diye aratırsanız sonuca ulaşırsınız. ben adanadan bir firmadan 75 krş/m2 fiyat aldım eğer birleşir siparişi çok miktara çekebilirsek bu fiyatı düşüre biliriz.en azından aynı şehirdekiler bir araya gelir sipariş verebilirse daha akıllıca ve ucuz olur çünki nakliyede var daha.. asıl tartışılması gereken 12 ay örtülümü duracak yoksa belli dönemlerde örtü alınacakmı? kalacak ise taban gübrelemesi ne şekilde yapılacak ? geçen yıl yapılan işçilikler mart sonu taban gübrelemesi ve düzenleme 1 mayıs ilk hafta çapalama ve damlama serimi 1 haziran sonu çapa 1 ağustos ortası çapa 1 traktörle yapılan işleri yazmadım.. her çapalama fidan başı ( bölgelere göre işçilik fiyatına göre artar veya eksilir) 0,60 krş 4X0,60=2,40 TL yani yaklaşık 3 m2 malzeme her fidana 2X2 örtü kullansak 4m2 eder ilk kaplama işçiliği ve nakliye dahil fidan başı yaklaşık 4 tl olur. iki yıldan önce kendini amorti eder. fidan başı 4 tl harcamaya değermi değmezmi? bu değerlendirme tamamen bahçe sahibinin maddi durumu, ve işe bakış açısı ve bahçe büyüklüğüne göre değişir. Düzenleyen ncp1963 : 22-11-2013 saat 09:42 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-11-2013
|
Alıntı:
Elimden geldiğince deneyimlerimi paylaşırım, Ben de çok faydalandım çünkü... Zaten kısmet olursa Aralık ortası gibi tekrar 3500 adet fidan dikeceğiz. 2500 adet Chandler, 500 adet Fernor 500 Adet Ferragnes Badem Sizlerle paylaşacağım çok deneyimim olacaktır... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Kışın örtülü olduğu için otların kök gelişimi zayıf olur, cevizlerin her zamanki uyanması öncesi birkaç hafta örtüleri kaldırır uyandıktan sonra tekrar serersin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2010
|
Alıntı:
Sn. Lilium benim bu konudaki düşüncem endişenizin yersiz olduğu yönünde. Sonuçta toprağın sıcak olması ile havanın sıcak olması farklı şeyler bence. Çünkü toprağa özellikle hayvan gübresi verdiğimizde de toprak malç tekstiline göre kat kat fazla ısınacak. Toprak ısısı zararlı olsaydı, düz mantık gübre de zararlı olurdu. Aksine gübrelemenin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu yüzden toprak ısısı yönünden korkulacak bir şey olduğunu sanmıyorum. Bildiğimden değil sadece fikir yürütüyorum. Sizce düşüncelerim mantıksız mı ? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
verdiğimiz gübre de zaten yanma olayını tamamlamış olacağından tekrar reaksiyona girerek ısınma yapmamaktadır diye biliyorum. yanlışım varsa düzeltin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaç Dostu
|
![]() Alıntı:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
sanırım selami beyin kitabındaydı, sulamanın ne zaman kesilmesine yönelik bir yazıda ağacın uykuya geçme ya da uyanma döneminin hava sıcaklığına değil toprak sıcaklığı ile ilgili olduğu yazıyordu. benim mantığıma görede uyanma kökten başladığı için toprak altında ki kök ısısı önemli oalcaktır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ancak toprak ısısını daha yüksek tutmak için özellikle bağ çelikleri dikildiğinde kümbet yapılıyor ki kök bölgesi daha aşağıda kalınca toprak ısısı yükselsin, kök daha iyi çalışsın, bakteriler faaliyetini daha iyi gerçekleştirsin. 4434 nolu mesajda SN. Yasarugur Beyin paylaştığı videoda kümbet yapılmasından bahsediliyor. Ki tekrar bahsetmek isterim ki özellikle hayvan gübresi atılmış toprak en az 5 10 derece daha yüksektir. Bu bilgiler ışığında ben şahsen böyle düşünüyorum. Mutlaka bilimsel bir açıklaması vardır, eğer öğrenirsem buradan paylaşırım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|