agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni5569Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-11-2013, 14:46   #1
Ağaç Dostu

ermana's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2013
ancak gübreyi toprak altına almayarak toprak üzerinde bırakıyorsunuz sanırım, bu da gübrenin önemli bir değerini yok ediyor.
talaşı daha fazla ufalamaya gerek yok ayrıca toprağa bu şekilde de organik gübre vermiş oluyoruz. marangozlardan da çuvallar ile temini kolay.

ermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2013, 17:02   #2
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Şu malçlama konusunu ceviz bahçemde epeydir bende düşünüyorum fakat bazı konularda endişeleniyorum iyi araştırıp uygulamak gerekir.

Endişem,

Bu siyah örtü ilk baharda havaların güneşli gittiği günlerde toprağın ısınmasına da büyük bir ihtimal etki edecektir ve bu ısınma ağaçıda harekete geçirip erken uyanmasını tetikleyecektir, zamanından önce uyanırsa donlara yakalanma riskini arttırmış olmayacakmıyız.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2013, 17:24   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-10-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Şu malçlama konusunu ceviz bahçemde epeydir bende düşünüyorum fakat bazı konularda endişeleniyorum iyi araştırıp uygulamak gerekir.

Endişem,

Bu siyah örtü ilk baharda havaların güneşli gittiği günlerde toprağın ısınmasına da büyük bir ihtimal etki edecektir ve bu ısınma ağaçıda harekete geçirip erken uyanmasını tetikleyecektir, zamanından önce uyanırsa donlara yakalanma riskini arttırmış olmayacakmıyız.
Üstad,
Sende havalar ısınınmaya başlayınca örtüyü kaldırırsın. Senin cevizlerin zaten bahçenin her tarafını kaplamış, fazla ot çıkmaz. (ceviz ağacın altında ot bitmez sözüne istinaden)

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2013, 22:31   #4
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 05-03-2013
Merhaba, Malçlama ağaçlar.net te ayrı bir konu başlığı olarak detaylı olarak işlenmiş. Esas olarak iki türlü malzemeyle malçlama yapılıyor.
- Öğütülmüş dallar, saman, ot gibi doğal malzemeler
- Malç tekstili türü malzemeler. Bu ara malç naylonu ile malç tekstilinin ayrı malzemeler olduğunu belirtmeliyim. Malç naylonu hava geçirmediği için çok yıllık bitkiler için değilde tek yıllık bitkiler için kullanılıyor. Değişik bitkilere değişik renkler öneriliyor.

Bildiğim kadarıyla soruları cevaplamaya çalışayım.
-Malç tekstili hava geçirdiği için mantar hastalıklarına neden olmuyor
-Su geçiriyor - damlama boruları malç örtüsünün altında veya üstünde bırakılabiliyor (ikisinin deartısı ve eksisi var biz altta bıraktık)
- Malzeme 90-100 gram/m2 gibi değişik vasıflarda üretilip satılıyor.
- Kalitesine - ultraviyole işinlara dayanma gücüne göre ,3-5 sene arası kullanılabiliyor.
- Malç tekstili kışın kaldırılabilir sanırım ancak devamlı kullanılması daha ekonomik olur diye düşünüyorum (işçilik giderleri nedeniyle)
- Nem tuttuğu için sulama ihtiyacını azaltıyor.
- Türkiyede üretilen birkaç yer var sanırım. Bize en uygunu Galaser tarım geldi.
Galaser Tarım | Antalya tarım ve sera ürünleri
Sanırım üretici değil, Türkiye dağıtıcısı firma - Aldığımız fiyatı vermem doğru olmıyabilir ancak internette dolaşan fiyatların yarı fiyatına aldık diyebilirim.

Cevizde 1-2 sırada deneme yaptıktan sonra elma bahçemize nmalç tekstili uygulaması yaptık (kasım ayı) Birkaç fotoğraf ekledim.
Gelecek sene daha çok tecrübemiz olacak..oldukça paylaşırız.
Selamlar

Name:  m0b.jpg
Views: 1463
Size:  59.2 KB

Name:  m3b.jpg
Views: 1603
Size:  61.0 KB

Name:  m2b.jpg
Views: 1540
Size:  60.8 KB

YESHILL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2013, 23:25   #5
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 Mesajı Göster
Üstad,
Sende havalar ısınınmaya başlayınca örtüyü kaldırırsın. Senin cevizlerin zaten bahçenin her tarafını kaplamış, fazla ot çıkmaz. (ceviz ağacın altında ot bitmez sözüne istinaden)
Zaten otun en hızlı büyüdüğü dönem Havaların ısınmaya başladığı dönem bu dönemde ağaçlarda da yaprak olmuyor ya da yeni yeni başlıyor dolayısıyla kök kısmı güneş alıyor,

Yani bu malçlama işinde ottan kurtulayım derken ağaçları erken uyandıracağım diye korkarım.

Sayın YESHILL dediği gibi değişik renkleri varsa açık tonlar olabilir.

Eski 21-11-2013, 23:35   #6
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Sayın koyuturkm, foruma hoş geldiniz, sizler gibi büyük bahçe sahiplerinin deneyim ve tecrübelerinizin foruma yarar katkı sunacağını söylemiştim yazmanızı rica etmiştim, paylaşımlara katılınız lütfen.

Ayrı bir bahçe sayfası açarak tüm yaptıklarınızı paylaşırsanız büyük bahçe kuracaklara da deneyim tecrübe kazandırmış olursunuz.

Tekrar hoşgeldiniz iyi paylaşımlar dilerim.

Eski 22-11-2013, 08:04   #7
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2011
Malç

selamlar

ben geçen yıl malç naylonu ile üç fidanda deneme yapmıştım. çapaladıktan sonra fidan boğazı yaklaşık 30 cm açık akalacak şekilde naylon ile kapladım.

gelişmede diğer fidanlardan hiç bir farkı olmadı.
otlanma, fidan boğazındaki 30 cm yoğun ot yaptı. kapalı olan diğer kısımlar otlanamadı.

plastik malzeme ile malçlama yapacaklar kesinlikle düz naylon olanı tavsiye etmem.

yanlış anlaşılmasın tekstil dediğimizde naylon ama dokuma naylon olduğu için gözenekli bir yapıya sahip ve dolayısı ile hava alıp verebiliyor su geçirebiliyor internette ararken sera yer örtüsü, sera taban örtüsü, malç tekstili diye aratırsanız sonuca ulaşırsınız. ben adanadan bir firmadan 75 krş/m2 fiyat aldım

eğer birleşir siparişi çok miktara çekebilirsek bu fiyatı düşüre biliriz.en azından aynı şehirdekiler bir araya gelir sipariş verebilirse daha akıllıca ve ucuz olur çünki nakliyede var daha..

asıl tartışılması gereken 12 ay örtülümü duracak yoksa belli dönemlerde örtü alınacakmı?

kalacak ise taban gübrelemesi ne şekilde yapılacak ?

geçen yıl yapılan işçilikler
mart sonu taban gübrelemesi ve düzenleme 1
mayıs ilk hafta çapalama ve damlama serimi 1
haziran sonu çapa 1
ağustos ortası çapa 1

traktörle yapılan işleri yazmadım.. her çapalama fidan başı ( bölgelere göre işçilik fiyatına göre artar veya eksilir) 0,60 krş

4X0,60=2,40 TL

yani yaklaşık 3 m2 malzeme her fidana 2X2 örtü kullansak 4m2 eder ilk kaplama işçiliği ve nakliye dahil fidan başı yaklaşık 4 tl olur. iki yıldan önce kendini amorti eder.

fidan başı 4 tl harcamaya değermi değmezmi? bu değerlendirme tamamen bahçe sahibinin maddi durumu, ve işe bakış açısı ve bahçe büyüklüğüne göre değişir.

Düzenleyen ncp1963 : 22-11-2013 saat 09:42
ncp1963 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2013, 22:18   #8
Yeni Üye

koyuturkm's Avatar

Giriş Tarihi: 11-11-2013
Alıntı:
Sayın koyuturkm, foruma hoş geldiniz, sizler gibi büyük bahçe sahiplerinin deneyim ve tecrübelerinizin foruma yarar katkı sunacağını söylemiştim yazmanızı rica etmiştim, paylaşımlara katılınız lütfen.

Ayrı bir bahçe sayfası açarak tüm yaptıklarınızı paylaşırsanız büyük bahçe kuracaklara da deneyim tecrübe kazandırmış olursunuz.

Tekrar hoşgeldiniz iyi paylaşımlar dilerim.
Teşekkürler

Elimden geldiğince deneyimlerimi paylaşırım, Ben de çok faydalandım çünkü...

Zaten kısmet olursa Aralık ortası gibi tekrar 3500 adet fidan dikeceğiz.

2500 adet Chandler, 500 adet Fernor 500 Adet Ferragnes Badem

Sizlerle paylaşacağım çok deneyimim olacaktır...

koyuturkm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2013, 09:33   #9
Ağaç Dostu

Alıntı:
Zaten otun en hızlı büyüdüğü dönem Havaların ısınmaya başladığı dönem bu dönemde ağaçlarda da yaprak olmuyor ya da yeni yeni başlıyor dolayısıyla kök kısmı güneş alıyor,

Yani bu malçlama işinde ottan kurtulayım derken ağaçları erken uyandıracağım diye korkarım.
Kışın örtülü olduğu için otların kök gelişimi zayıf olur, cevizlerin her zamanki uyanması öncesi birkaç hafta örtüleri kaldırır uyandıktan sonra tekrar serersin.

Eski 22-11-2013, 13:30   #10
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-03-2010
Alıntı:

Endişem,

Sn. Lilium benim bu konudaki düşüncem endişenizin yersiz olduğu yönünde. Sonuçta toprağın sıcak olması ile havanın sıcak olması farklı şeyler bence. Çünkü toprağa özellikle hayvan gübresi verdiğimizde de toprak malç tekstiline göre kat kat fazla ısınacak. Toprak ısısı zararlı olsaydı, düz mantık gübre de zararlı olurdu. Aksine gübrelemenin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu yüzden toprak ısısı yönünden korkulacak bir şey olduğunu sanmıyorum. Bildiğimden değil sadece fikir yürütüyorum. Sizce düşüncelerim mantıksız mı ?

hasan_ka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2013, 13:35   #11
Ağaç Dostu

ermana's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hasan_ka Mesajı Göster
Sn. Lilium benim bu konudaki düşüncem endişenizin yersiz olduğu yönünde. Sonuçta toprağın sıcak olması ile havanın sıcak olması farklı şeyler bence. Çünkü toprağa özellikle hayvan gübresi verdiğimizde de toprak malç tekstiline göre kat kat fazla ısınacak. Toprak ısısı zararlı olsaydı, düz mantık gübre de zararlı olurdu. Aksine gübrelemenin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu yüzden toprak ısısı yönünden korkulacak bir şey olduğunu sanmıyorum. Bildiğimden değil sadece fikir yürütüyorum. Sizce düşüncelerim mantıksız mı ?
benim bildiğim de ağacın uyku durumuna geçme ya da uyanma pozisyonunu havanın ısısına göre değilde toprak ısısına göre hareket ediyor.
verdiğimiz gübre de zaten yanma olayını tamamlamış olacağından tekrar reaksiyona girerek ısınma yapmamaktadır diye biliyorum.
yanlışım varsa düzeltin.

Eski 22-11-2013, 14:16   #12
Ağaç Dostu

Talking

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ermana Mesajı Göster
benim bildiğim de ağacın uyku durumuna geçme ya da uyanma pozisyonunu havanın ısısına göre değilde toprak ısısına göre hareket ediyor.
verdiğimiz gübre de zaten yanma olayını tamamlamış olacağından tekrar reaksiyona girerek ısınma yapmamaktadır diye biliyorum.
yanlışım varsa düzeltin.
Sn. Ermana bey ben de bilmiyorum ki sadece düz mantık beninkisi Ama aklımda kaldığı kadarıyla toprak ısısı değil iklime göre uyanıyor ağaçlar. Şubatta gübre versek martta uyanması lazım sizin söylediğinize göre. Bu da bana pek mantıklı gelmedi. Umarım bilen birileri çıkar da cevap verir cahilliğin gözü kör olsun

Eski 22-11-2013, 14:21   #13
Ağaç Dostu

ermana's Avatar

Alıntı:
Sn. Ermana bey ben de bilmiyorum ki sadece düz mantık beninkisi Ama aklımda kaldığı kadarıyla toprak ısısı değil iklime göre uyanıyor ağaçlar. Şubatta gübre versek martta uyanması lazım sizin söylediğinize göre. Bu da bana pek mantıklı gelmedi. Umarım bilen birileri çıkar da cevap verir cahilliğin gözü kör olsun
Dediğim gibi gübre toprakta ısınma yapmayacaktır.
sanırım selami beyin kitabındaydı, sulamanın ne zaman kesilmesine yönelik bir yazıda ağacın uykuya geçme ya da uyanma döneminin hava sıcaklığına değil toprak sıcaklığı ile ilgili olduğu yazıyordu. benim mantığıma görede uyanma kökten başladığı için toprak altında ki kök ısısı önemli oalcaktır.

Eski 22-11-2013, 14:50   #14
Ağaç Dostu

Alıntı:
Hava ısısı ani değişebilir, toprak ise aynen denizler gibi yavaş ısınır ve yavaş soğur dolayısıyla ağaçların uyanması toprak ısısına göredir,aksi durumda kış ortasında hava güneşli olduğunda ağaç erken uyanır. (istisnalar hariç)

Eski 22-11-2013, 21:46   #15
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 Mesajı Göster
Hava ısısı ani değişebilir, toprak ise aynen denizler gibi yavaş ısınır ve yavaş soğur dolayısıyla ağaçların uyanması toprak ısısına göredir,aksi durumda kış ortasında hava güneşli olduğunda ağaç erken uyanır. (istisnalar hariç)
Ani değişimlerde bitki zaten hemen uyanmaz. Ama uzun süren sıcaklık değişimlerinde bitkiler mevsimi karıştırabiliyor. Zira geçen sene fidanların dibine ektiğim fiğlerden dökülen tohumlar, hava sıcaklığı yüksek gittiği için şimdiden uyanmışlar çiçek bile açmışlardı geçen hafta. Papatya, mürdümük gibi bitkiler de dahil uyandılar. Zaten toprak sıcaklığıyla hava sıcaklığı paraleldir.

Ancak toprak ısısını daha yüksek tutmak için özellikle bağ çelikleri dikildiğinde kümbet yapılıyor ki kök bölgesi daha aşağıda kalınca toprak ısısı yükselsin, kök daha iyi çalışsın, bakteriler faaliyetini daha iyi gerçekleştirsin. 4434 nolu mesajda SN. Yasarugur Beyin paylaştığı videoda kümbet yapılmasından bahsediliyor. Ki tekrar bahsetmek isterim ki özellikle hayvan gübresi atılmış toprak en az 5 10 derece daha yüksektir. Bu bilgiler ışığında ben şahsen böyle düşünüyorum. Mutlaka bilimsel bir açıklaması vardır, eğer öğrenirsem buradan paylaşırım.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025