agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni5569Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-10-2013, 11:01   #1
Ağaç Dostu

aviator34's Avatar

Giriş Tarihi: 18-04-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi formullaone Mesajı Göster
Tek fark,sizin 2 sıra damlama hortumu çekili,benim tek sıra.İmkanım buna el verdi,seneye 2 sıra yapıcam. Ben 3'er delikten 5 'er saat,10 günde bir damlattım bu yaz.Delikler standart katif denilenden.Saatte 5 litre damlatıyor bir tanesi. Sizinkiler nasıl?
Mayıs ayında benimde tek sıra idi baktık her sulamada bir sağa bir sola yapıyoruz uğraşlı iş dedik 2 sıra yapalım toplamda 3600 metre boru kullanmışız sizin sanırım 15 kilometreyi bulur 40 top boru yapar x 88 tl = 3600 tl bingo
(aslında 16'lık yerine 20'lik kullanılsa ileride değiştirilmemiş olur çünkü ağaçlar büyüdükçe su isteği artacak, altay cevizi değil ki bizimkiler 3 yaşından sonra suyu keselim

Kırmızı basınçlı memeler 1 saatte 70 litre su verebiliyor 16 milimetre çapındaki borular için uygun olan
Yeşil basınçlı memeler 1 saatte 140 litre su veriyor 20 milimetre çapındaki borular için uygun olan

Bendekiler kırmızı olanlardan ileride yeşile döneceğiz ya da delik sayısını arttıracağız

Sulamayı ben her 10 günde bir yerine haftada bir yaptım biraz sık ama ben 5 saat yerine 2 saat ya da 3 saat çalıştırdım oranlarımız hemen hemen aynı.

Düzenleyen aviator34 : 01-10-2013 saat 13:07
aviator34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2013, 12:30   #2
ism
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-02-2013
Sayın, Formullaone ve sayın,Aviator 34, yukarıdaki paylaşımlarınızı okuyunca,hernekadar sık yazan biri olmamama rağmen, bir tecrübemi paylaşmadan rahat edemeyeceğim.Bende yıllar önce ayarlı damlatıcılar kullanarak meyve bahçemde sulama sistemi kurmuştum. Hatta laterel borularım da 20 likti. Bahcem eğimli bir yapıya sahipti,başı ve sonu arası basınç farkı 2 bar idi. Sizlerde de sözkonusu olan,aşağıda çok yukarıda az damlatma sıkıntısını gidermek için öyle yapmıştım ama başarılı olmadı.Damlatıcı ayarlarını her sulama olmasa bile çok sık kontrol etmek zorunda kaldım.

Hava durumu, suyun kısa sürelide olsa debi farklılıkları,vb gibi durumlar hem kırmızı hem de yeşil olanda sıkıntılar yarattı.

Bahcemde suyun gövdeyle temasından kaynaklanan(kökboğazı çürüklüğü). gibi hastalık oluştu.

Çözüm.Basınç ayarlı normal damlatıcılar kullanmak, düz veya simit şeklinde döşenmiş olsun farketmez.
Böyle bir sistemde yine az veya çok damlatıyor,
problemı yaşıyorsanız,damlayanla gelen suyun miktarını karşılaştırınız.

Son sözüm, suyu mutlaka ağaç gövdelerinden uzak tutunuz.Dımlamanın özelliği toprak yüzeyinin kuru altının ıslak olmasıdır.

Sonuç .Atıl duruma düşmüş binlerce metre boru ve onbin damlatıcı

Saygılar sunarım.

ism Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2013, 16:50   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 Mesajı Göster
Mayıs ayında benimde tek sıra idi baktık her sulamada bir sağa bir sola yapıyoruz uğraşlı iş dedik 2 sıra yapalım toplamda 3600 metre boru kullanmışız sizin sanırım 15 kilometreyi bulur 40 top boru yapar x 88 tl = 3600 tl bingo
(aslında 16'lık yerine 20'lik kullanılsa ileride değiştirilmemiş olur çünkü ağaçlar büyüdükçe su isteği artacak, altay cevizi değil ki bizimkiler 3 yaşından sonra suyu keselim

Kırmızı basınçlı memeler 1 saatte 70 litre su verebiliyor 16 milimetre çapındaki borular için uygun olan
Yeşil basınçlı memeler 1 saatte 140 litre su veriyor 20 milimetre çapındaki borular için uygun olan

Bendekiler kırmızı olanlardan ileride yeşile döneceğiz ya da delik sayısını arttıracağız

Sulamayı ben her 10 günde bir yerine haftada bir yaptım biraz sık ama ben 5 saat yerine 2 saat ya da 3 saat çalıştırdım oranlarımız hemen hemen aynı.
Sayın aviator34,biz 300 metrelik toplar halinde olan damlama borularından kullanıyoruz.Tek sıra olduğu için 10 bin metre almıştık ama diğer sıra için de 10 bin metre almamız gerekicek.Aslında bu hortumların kendinden delikli (50cm'de bir) olanları var,sanırım onlardan alıcam.Böylece durmadan her yıl delik delip katif takmak zorunda kalmam.Artık her yerine damlasa da olur,fidanlar yeterince kök yaptı.

Anladığım kadarıyla siz daha kısa sürede aynı suyu akıtmış oluyorsunuz.Tek farkı bizim 5 saat damladıysa,sizin 2 saat damlamış ama miktar aynı.

Benim kullandığım katifler ayarsız,standart olarak damlıyorlar.Yani,eğimli arazinin alçak yerinde de,yüksek yerinde de aynı su akıyor.Bu konuda bir sıkıntı yaşamadık.Sadece,borularda kalan su,durdurduktan sonra alçaklara damlıyor o kadar.

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2013, 21:37   #4
Ağaçsever

44baba's Avatar

Giriş Tarihi: 18-07-2013
arkadaşlar bende sulama konusunda bir çok yol denedim.kilometrelerce boru doğradım.düğme fıskıye, basınç ayarlı damlatıcı,fıskiye,damlama borusunu ağaç çevresinde dolaştırma gibi.ama bunların hiç birinden damlama hariç randıman alamadım damlama iyi oluyor ama çok çabuk tıkanıyor suyu çok iyi filtrelemek gerekiyor.bundan önceki sulama sistemim ana borudan 20 lik boruyla çıkış yapıp ağaç hizalarında boruyu kesip araya bir T atıp 16 lık damlama borusunu T ye takıp ağacın yaşına göre uzunluğunu ayarlayıp ağacın çevresinde dolaştırıyordum.
yeni bahçemde ana borudan çıkışlara filtre taktım sağlı sollu 25 lik boruları sıra sonlarına kadar çektim ağaç hızalarında boruya sadece küçük bir delik açarak resimde görülen kırmızı parça ile çıkış alarak 16 lık damlama borularını ağaç çevresinde dolandırdım.arazim meyilli olduğu halde sistem iyi çalışıyor.
bence damlama borularını sağlı sollu döşemek maliyeti yükseltir.birde tıkanmaya başlarsa tamamını yenilemek zahmetli ve maliyetli olur.benim sistemde sadece tıkanan ağacınkini değiştirmek yeterli olur.ayrıca ağacın yaşına göre dolandıracağınız boruyuda ayarlayabilirsiniz.

44baba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2013, 18:35   #5
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-08-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi 44baba Mesajı Göster
arkadaşlar bende sulama konusunda bir çok yol denedim.kilometrelerce boru doğradım.düğme fıskıye, basınç ayarlı damlatıcı,fıskiye,damlama borusunu ağaç çevresinde dolaştırma gibi.ama bunların hiç birinden damlama hariç randıman alamadım damlama iyi oluyor ama çok çabuk tıkanıyor suyu çok iyi filtrelemek gerekiyor.bundan önceki sulama sistemim ana borudan 20 lik boruyla çıkış yapıp ağaç hizalarında boruyu kesip araya bir T atıp 16 lık damlama borusunu T ye takıp ağacın yaşına göre uzunluğunu ayarlayıp ağacın çevresinde dolaştırıyordum.
yeni bahçemde ana borudan çıkışlara filtre taktım sağlı sollu 25 lik boruları sıra sonlarına kadar çektim ağaç hızalarında boruya sadece küçük bir delik açarak resimde görülen kırmızı parça ile çıkış alarak 16 lık damlama borularını ağaç çevresinde dolandırdım.arazim meyilli olduğu halde sistem iyi çalışıyor.
bence damlama borularını sağlı sollu döşemek maliyeti yükseltir.birde tıkanmaya başlarsa tamamını yenilemek zahmetli ve maliyetli olur.benim sistemde sadece tıkanan ağacınkini değiştirmek yeterli olur.ayrıca ağacın yaşına göre dolandıracağınız boruyuda ayarlayabilirsiniz.
Sayın 44baba, Sizin bahçeniz Malatya'nın neresinde? Bir de bahçeyi hangi çeşitten oluşturdunuz? Ben de Hekimhan'da bir bahçe kurmayı planlıyorum ama rakım yüksek. 1600 civarı. O yüzden seçeneklerim sınırlı. Bahçe kuaracağım tarla epey meyilli. Siz damlama sistemini kime kurdurdunuz? Çeşit ve damlama sistemi konusunda önerilerinizi bekliyorum.

ilsa44 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2013, 22:21   #6
Ağaçsever

44baba's Avatar

sayın ilsa44 benim bahçe darendede rakım 1350.bahçem maraş18 45ad,sütyemez1 10 ad,chandler 20 ad.franguette 2 ad.kaman1 10 ad ,altay 20 ad,bilecik 1 ad,şebin 1 ad .şen1 1 ad,fernor 1 ad franguette 1 ad ve 150 kadar tohumdan diktiğim fidanlardan oluşuyor.
çeşit konusunda terettüd yaşıyorsan sana tavsiyem tohum dik arayada maraş 18,şebin,fernor gibi yüksek rakımda yetişen fidanları dikip gözlemle hangisi bölgene uyum sağlarsa onu aşıyla çoğaltırsın.
damlama sistemini ben yaptım.daha sonra bu konuda fotoğraflarla yardımcı olurum.kolay gelsin

Eski 03-10-2013, 07:17   #7
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-08-2013
Alıntı:
sayın ilsa44 benim bahçe darendede rakım 1350.bahçem maraş18 45ad,sütyemez1 10 ad,chandler 20 ad.franguette 2 ad.kaman1 10 ad ,altay 20 ad,bilecik 1 ad,şebin 1 ad .şen1 1 ad,fernor 1 ad franguette 1 ad ve 150 kadar tohumdan diktiğim fidanlardan oluşuyor.
çeşit konusunda terettüd yaşıyorsan sana tavsiyem tohum dik arayada maraş 18,şebin,fernor gibi yüksek rakımda yetişen fidanları dikip gözlemle hangisi bölgene uyum sağlarsa onu aşıyla çoğaltırsın.
damlama sistemini ben yaptım.daha sonra bu konuda fotoğraflarla yardımcı olurum.kolay gelsin
Tavsiyelerin benim de aklıma yattı. Teşekkürler 44baba.

ilsa44 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2013, 09:39   #8
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-04-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ilsa44 Mesajı Göster
Sayın 44baba, Sizin bahçeniz Malatya'nın neresinde? Bir de bahçeyi hangi çeşitten oluşturdunuz? Ben de Hekimhan'da bir bahçe kurmayı planlıyorum ama rakım yüksek. 1600 civarı. O yüzden seçeneklerim sınırlı. Bahçe kuaracağım tarla epey meyilli. Siz damlama sistemini kime kurdurdunuz? Çeşit ve damlama sistemi konusunda önerilerinizi bekliyorum.
damlama sulamanın önüne filitre koyarsanız damlama sulama tıkanmaz

Cemal61 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2013, 22:09   #9
Ağaç Dostu

arif göçmen's Avatar

Giriş Tarihi: 23-12-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cemal61 Mesajı Göster
damlama sulamanın önüne filitre koyarsanız damlama sulama tıkanmaz
Degerli ceviz dostları artık kamanda damlama sistemini degiştirdik.Ceviz dikilecek f fidan çukurlarının 50-60 cm yanından 50 cm derinlikte kanal kazıyoruz sıradaki cevizlerin sayısına gore 40-50 lik kangal boru doşüyoruz her fidanın yanında olacak yere kelepçe takıyoruz bu kelepçeye 60-70 cm yuksekliğinde 20 lik damlama borusuna benze bir boru takıyoruz ağzına plastik musluk takıyoruz,muslukları fidanın yanında kalıyor muslukları istediğimiz ayarlayıp sulama yapıyoruz daha sonra hendekleri kapatıyoruz her yıl toplama derdi yok donma derdi yok tıkanma hiç yok bahçe işlenirken makinayı engellemesi yok bir defa yap şu an bu sistemle yapılmış 20 yaşındaki bahçede hiç bir sorun olmadı ayrıntılı bilgi isteyen arkadaşlara özelden veya 05426255027 tlf bilgi verebilirim.SAYGILARIMLA

arif göçmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2013, 22:48   #10
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-10-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arif göçmen Mesajı Göster
Degerli ceviz dostları artık kamanda damlama sistemini degiştirdik.Ceviz dikilecek f fidan çukurlarının 50-60 cm yanından 50 cm derinlikte kanal kazıyoruz sıradaki cevizlerin sayısına gore 40-50 lik kangal boru doşüyoruz her fidanın yanında olacak yere kelepçe takıyoruz bu kelepçeye 60-70 cm yuksekliğinde 20 lik damlama borusuna benze bir boru takıyoruz ağzına plastik musluk takıyoruz,muslukları fidanın yanında kalıyor muslukları istediğimiz ayarlayıp sulama yapıyoruz daha sonra hendekleri kapatıyoruz her yıl toplama derdi yok donma derdi yok tıkanma hiç yok bahçe işlenirken makinayı engellemesi yok bir defa yap şu an bu sistemle yapılmış 20 yaşındaki bahçede hiç bir sorun olmadı
Burada şuna dikkat etmek gerekir. Bu sistemde boruları toprağa gömme işi fidan dikimi öncesi veya kökler henüz uzamamış ise yapılmalı. Kökleri yanlara doğru uzamış ağaçlara uygulamaya kalktığımızda 50 cm derinliğindeki kanalı kazarken ağaç köklerine zarar verilebilir dolayısıyla ağacın kurumasına sebebiyet verebiliriz.

not: Damlama sulama sistemi ile sulanan ağaçların kökleri derinlere değilde yanlara ve yüzeye yakın gelişir.

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2013, 23:10   #11
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Sayın ykaya194, arif göçmende ondan bahsediyor, yeni kurulan bahçelerde bu şekilde yapıyoruz diyor, ki, bende katılıyorum,

Damlama sisteminde suyunuzun çok temiz olması gerekir, suyunuz çok temiz değilse veya temiz olsa bile bu şekilde yer altı döşenen borular daha ileride sorun yaratmaz, hele birde suyunuz kirliyse yosunluysa damlamada sorunlar yaşarsınız, ki, yaşıyoruz. Bunu daha önce görebilseydim de bende yapabilseydim, suyumu kanaldan alıyorum ne kadar filitreden geçirirsen geçir nasıl filitre koyarsan koy sorunlar yaşıyorsun, ağaç dibinde bir musluğun olması hele ki, suyu (Kirli) yosunluysa çok daha yararlı faydalı ve sorunsuz olur.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2013, 21:31   #12
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-02-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arif göçmen Mesajı Göster
Degerli ceviz dostları artık kamanda damlama sistemini degiştirdik.Ceviz dikilecek f fidan çukurlarının 50-60 cm yanından 50 cm derinlikte kanal kazıyoruz sıradaki cevizlerin sayısına gore 40-50 lik kangal boru doşüyoruz her fidanın yanında olacak yere kelepçe takıyoruz bu kelepçeye 60-70 cm yuksekliğinde 20 lik damlama borusuna benze bir boru takıyoruz ağzına plastik musluk takıyoruz,muslukları fidanın yanında kalıyor muslukları istediğimiz ayarlayıp sulama yapıyoruz daha sonra hendekleri kapatıyoruz her yıl toplama derdi yok donma derdi yok tıkanma hiç yok bahçe işlenirken makinayı engellemesi yok bir defa yap şu an bu sistemle yapılmış 20 yaşındaki bahçede hiç bir sorun olmadı ayrıntılı bilgi isteyen arkadaşlara özelden veya 05426255027 tlf bilgi verebilirim.SAYGILARIMLA
Arif bey bu sistemi kurmak pahalı mı , örnek 100 ağaç için fizibilite yapabilir misiniz?

cetiner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2013, 21:44   #13
Ağaçsever

44baba's Avatar

sulama sistemim

[attach]Name:  2013-09-12-1334.jpg
Views: 1769
Size:  77.7 KB[/attach]

Eklenen Resimler

Eski 02-10-2013, 12:32   #14
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-10-2011
Alıntı:
[attach]Eklenti 445640[/attach]
Sayın 44baba,

2 nolu resimde fidan diplerinde göllenme var gibi görüyorum bu uygulama fidanın gelişimi için hiçte uygun değil.

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2013, 21:34   #15
Ağaçsever

44baba's Avatar

evet farkındayım .bu dikim hatasından kaynaklandı.dikimde tüm çabalarıma rağmen başında bulunamadığım fidanlar derin dikilmiş.fidanlar yeni olduğu için şu an birşey yapmıyorum.baharda aşı noktalarına kadar toprak dolduracağım.
uyarınız için teşekkürler.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025