agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni5569Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-09-2013, 09:01   #1
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 11-05-2013
Nogal,mikoriza ve boltex

Değerli ceviz dostları
Bulunmuş olduğum konum nedeniyle yapmış olduğum çalışmalarla ilgili son yıllarda uygulanmaya başlayan tarım tekniğinin geliştirdiği birtakım fidan dikim ve toprak ıslah metodundan bahsetmek istiyorum.
Çıplak kök fidanlarınızı diker iken mutlaka fidancınıza nogal uygulamasının yapılıp yapılmadığını sorunuz eğer yapılmadıysa kök kanserine karşı bu uygulamayı siz yapınız(bu konu önceden beri bilinir ama nedense ihmal ederiz).Diğer bir konu mikoriza(faydalı mantar)batılı ülkelerde oldukça kullanımı çok yapılan fakat ülkemizde daha yeni başlayan aşırı bir kök gelişmesine neden olarak bitkiyi hızlı geliştiren bir uygulama şekli.
Bir başka gelişme ise ülkemiz topraklarının büyük bir kısmı kireçli ve ph yüksektir(alkalik),bunun sonucu ise bu yüksekliğe bağlı olarak yaşanan verim düşüklüğü ve kurumalardır.Bu yüksekliği nötr seviyesine çekmek için önceleri toz kükürt kullanılırdı,toz kükürtün parçalanarak bitkinin alabileceği forma ulaşması için 3-4 yıl gibi bir zaman geçtiğinden sulu kükürt uygulamasına geçildi,Bu uygulamada süre 2 ile 4 hafta gibi kısa bir süredir. Yalnız bu yapılan uygulamalarda kükürtün kireç üzerindeki etkisi belirli bir süre ile sınırlıdır ve tekrar edilerek devam etmesi gerekmekteydi.Kireçin buradaki rolü bitki besin elementlerini depolayarak kökün alımına izin vermemesi, kükürtün ise toprak sıcaklığının +10 dereceyi geçtikten sonra kirece müdahale ederek bitki besin elementlerinin serbest bırakılmasını sağlayarak kök tarafından alımını kolaylaştırmasıdır.Şu anda yeni diyebileceğimiz bir uygulamadan bahsediliyor,firma yetkilisiyle yapmış olduğum görüşmede booltex denen bu bileşimin 1 veya 2 uygulamayla kireci yok ederek kalsiyuma çevirip bitkinin ihtiyacı olan duruma getirmesidir.Bunun sonucuda istenilen oranda kalıcı bir düşüş sağlanmaktadır,bu uygulamanın geçerliliğini öğrenmek için kendim deneyini yapıp sizlere tarafımdan duyurulacaktır. Saygılarımla.

orkide01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2013, 10:50   #2
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 05-03-2013
Sayın Orkide01, Bizim tarlanın bir kısmıda orta kireçli ve bu bölgeye 3-4 hafta önce Booltex uygulaması yaptım. Neticesini nasıl değerlendirmek gerekiyor? gözlem mi? yoksa toprak analizimi yapmak gerekiyor.
Selamlar

YESHILL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2013, 22:34   #3
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi orkide01 Mesajı Göster
Bir başka gelişme ise ülkemiz topraklarının büyük bir kısmı kireçli ve ph yüksektir(alkalik),bunun sonucu ise bu yüksekliğe bağlı olarak yaşanan verim düşüklüğü ve kurumalardır.
Bir iki ağacımdaki kurumaları bu nedene bağlıyorum, bir iki ağacımda ise rahatsızlık devam ediyor, sorun çözmede faydası olacaksa bende kullanmak isterim, temini konusunda araştırma yapmadım nereden temin edebiliriz ya da sizde varmı.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2013, 15:06   #4
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 11-05-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Bir iki ağacımdaki kurumaları bu nedene bağlıyorum, bir iki ağacımda ise rahatsızlık devam ediyor, sorun çözmede faydası olacaksa bende kullanmak isterim, temini konusunda araştırma yapmadım nereden temin edebiliriz ya da sizde varmı.
Sayın lilium
Bu bahsettiğim kirece karşı etkili bir maddeymiş benim satışla ilgili hiç bir alakam yok sadece kurdurduğum danışmanlığını yaptığım bahçelere bunu öneriyorum.Yılda bir defa kullanılarak çok etkili sonuçlar alınıyormuş.Yeni dikimlerde açılan 1 metrelik çukurlarada bol suyla verilecek 30-35 gr lık uygulamanın isabetli olacagı tavsiyesinde bulundu.Daha detaylı açıklamayı kendisinden öğrenebilirsiniz.Size kendisinin telefonunu veriyorum tel=05325216747 özler bey, tarım market MERSİN.Saygılarımla.

orkide01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2013, 14:26   #5
Ağaç Dostu

aviator34's Avatar

Giriş Tarihi: 18-04-2012
Alıntı:
Değerli ceviz dostları
Bulunmuş olduğum konum nedeniyle yapmış olduğum çalışmalarla ilgili son yıllarda uygulanmaya başlayan tarım tekniğinin geliştirdiği birtakım fidan dikim ve toprak ıslah metodundan bahsetmek istiyorum.
Çıplak kök fidanlarınızı diker iken mutlaka fidancınıza nogal uygulamasının yapılıp yapılmadığını sorunuz eğer yapılmadıysa kök kanserine karşı bu uygulamayı siz yapınız(bu konu önceden beri bilinir ama nedense ihmal ederiz).Diğer bir konu mikoriza(faydalı mantar)batılı ülkelerde oldukça kullanımı çok yapılan fakat ülkemizde daha yeni başlayan aşırı bir kök gelişmesine neden olarak bitkiyi hızlı geliştiren bir uygulama şekli.
Bir başka gelişme ise ülkemiz topraklarının büyük bir kısmı kireçli ve ph yüksektir(alkalik),bunun sonucu ise bu yüksekliğe bağlı olarak yaşanan verim düşüklüğü ve kurumalardır.Bu yüksekliği nötr seviyesine çekmek için önceleri toz kükürt kullanılırdı,toz kükürtün parçalanarak bitkinin alabileceği forma ulaşması için 3-4 yıl gibi bir zaman geçtiğinden sulu kükürt uygulamasına geçildi,Bu uygulamada süre 2 ile 4 hafta gibi kısa bir süredir. Yalnız bu yapılan uygulamalarda kükürtün kireç üzerindeki etkisi belirli bir süre ile sınırlıdır ve tekrar edilerek devam etmesi gerekmekteydi.Kireçin buradaki rolü bitki besin elementlerini depolayarak kökün alımına izin vermemesi, kükürtün ise toprak sıcaklığının +10 dereceyi geçtikten sonra kirece müdahale ederek bitki besin elementlerinin serbest bırakılmasını sağlayarak kök tarafından alımını kolaylaştırmasıdır.Şu anda yeni diyebileceğimiz bir uygulamadan bahsediliyor,firma yetkilisiyle yapmış olduğum görüşmede booltex denen bu bileşimin 1 veya 2 uygulamayla kireci yok ederek kalsiyuma çevirip bitkinin ihtiyacı olan duruma getirmesidir.Bunun sonucuda istenilen oranda kalıcı bir düşüş sağlanmaktadır,bu uygulamanın geçerliliğini öğrenmek için kendim deneyini yapıp sizlere tarafımdan duyurulacaktır. Saygılarımla.

Hazır Nogal'a girmişsiniz mikoriza mantarları vs.

Bahçemin 2 dönümü Meşe ormanıydı dikim esnasında dediklerinizi açıkcası uygulamadım ve önceden meşe ağacı olan bölgelerdeki fidanların bir çoğu kurudu ve söküp köklerine baktığımda (meğer sıkça rastlanan kök boğazı kanseri hastalığı oluşmuş) kazık kökün etrafında yukarısında yumruk yumruk (biraz daha ufak) tümörlerle karşılaştım tabi o zaman anlayamadım.
Kuruyanların yerine 35 adet fidan ekeceğim için biraz araştırma yaptım ve dikim esnasında aşağıdaki fotoğrafları da çektim.

Daha önceden 1.5X1.5 metre açtığımız çukurları 2 ay bekletip kapattıktan sonra (toprak yağmurla oturdu) dikim esnasında 30x30 açtık toprağımızın ph'ı yüksek olduğu (alkali) için toz kükürt attık (aslında bahçe kurulması esnasında 10 dönüme 600 kg toz kükürt kullanıldı ama biz fidan çukurlarına tekrar uyguladık)
Name:  fotoğraf.jpg
Views: 2033
Size:  70.7 KB

Name:  fotoğraf (2).jpg
Views: 2665
Size:  70.9 KB

Daha sonra içerisine tamamı organik maddelerden oluşan dikim harcımıza(leonardit,perlit,torf,iyi yanmış ahır gübresi)
Name:  fotoğraf (14).jpg
Views: 3059
Size:  70.8 KB

EM-A (etkin mikroorganizma) spreyleyip harcı karıştırdık.
Name:  fotoğraf (13).jpg
Views: 1740
Size:  63.1 KB

Organik maddeyi 5-10 cm toprak ile örttükten sonra 1-2 gr. sim derma açık köke temas edecek şekilde yaydık.Sim dermanın amacı:
http://www.simbiyotek.com/SimDerma.pdf
Name:  fotoğraf (10).jpg
Views: 1800
Size:  72.1 KB

aviator34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2015, 10:26   #6
Yeni Üye

kocasedir's Avatar

Giriş Tarihi: 18-09-2015
ph ve kireç düzenleyici

Alıntı:
Değerli ceviz dostları
Sayın Orkide01 2 yıl önceki Booltex adlı ph ve kireç düzenleyici ürün hakkındaki mesajınızı okumuştum.Ürünü kullanarak deneyimlerinizi paylaşacağınızı söylemiştiniz. Olumlu veya olumsuz düşüncelerinizi öğrenebilirsek benzer problemi olan arkadaşlar için yararlı olacaktır. Saygılar.

kocasedir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2015, 19:06   #7
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-10-2015
Herkese selamlar, başka bir konuda sorduğum soruya somut cevaplar alamadım malesef birde bu konu altında sorayım;

Bende çoğunuz gibi önce siteyi şöyle detaylıca gezdikten sonra üye oldum ve aranıza katıldım. Geçen hafta Kırklareli'nden 13 dönüm bir yer aldım ve son karar olarak tohumdan ekerek bir bahçe yapmayı kafaya koydum. Bu hafta kısmet olursa tahlil ve profil açarak son duruma bakıp bismillah demeyi planlıyorum. Biri kış deresi (700mt önüne sulama göleti yaptıkları için) diğeri çok debili olmamakla beraber faal olan iki dereye sınır, Dereler bahçeye sıfır olmalarına rağmen kot ları 4-5 mt aşağıda ve 2 iki adet sanırım 15-20 yasında iyi gelişmiş aşısız ceviz ağacı var. bu derelerin aşağı kotları doğal drenaj yapıyor diye düşünüyorum(inşallah).
Tohumdan ekmek istememin nedeni bitmek bilmeyen tartışmalardan tohumdan yetişen ağacın daha kuvvetli ve sağlıklı olacağına inanan tarafa daha yakın olmam ve acelem yok.
Şimdi sizlere sormak istediğim şeyler şöyle;

1- Kasım ayı içinde 1 mt den patlatıp tam alan gübreleyip pullukla toprak altına almak ve 7x5 (yeni karar )dikmeyi planladığım sıra boyunca aralardaki yüzey toprağını sıyırıp sırt oluşturmak ve tohumları ekmek. Tohumları ekerken yanmış gübre ile beraber tatbik etmemi önerebileceğiniz gübreler ve uygulamalar hakkında fikir verirseniz sevinirim. Tohumları ekmek için geç kalmış olurmuyum(Kasım sonu Aralık başı)? Olursam tohumları buzdolabında saklayıp subat gibi ekmem uygunmu?

2- Çeşitli yerlerde tohumları fare, köstebek vb. hayvanların yememesi için mazota batırılmaları gerektiğini okudum. Bu yöntem uygunmudur ? Yeterlimi dir ? Başka önerileriniz var mı?

3- Özellikle bu konu benim için açıklanmaya muhtaç. Tohumları ektik ve kısmetse mayıs gibi filizlendi. Şimdi bunları hemen Ağustos'ta aşılamalımıyız? Bir iki sene fidanın gelişmesi ve köklerinin gelişmesi için bekleyip öyle aşılamak istiyorum sizce bu düşüncemde haklımıyım ?

4- Tohumdan ceviz fidanı yetiştirirken yukarıda bahsettiğim nedenlerden dolayı 2-3 sene aşı için beklerken kök gelişimini maximize etmek için aşısız fidan budanmalımı? budanmalı ise bu tür bir amaç için ne tür bir budama yapmak gerekir?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

acemiciftci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2015, 00:32   #8
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemiciftci Mesajı Göster

1- Kasım ayı içinde 1 mt den patlatıp tam alan gübreleyip pullukla toprak altına almak ve 7x5 (yeni karar )dikmeyi planladığım sıra boyunca aralardaki yüzey toprağını sıyırıp sırt oluşturmak ve tohumları ekmek. Tohumları ekerken yanmış gübre ile beraber tatbik etmemi önerebileceğiniz gübreler ve uygulamalar hakkında fikir verirseniz sevinirim. Tohumları ekmek için geç kalmış olurmuyum(Kasım sonu Aralık başı)? Olursam tohumları buzdolabında saklayıp subat gibi ekmem uygunmu?

7X5 değilde 8x6 öneririm, Patlatmayı tabi ki, öneririm fakat 1 metre 2 metre toprağın altında sorun yoksa patlatma yapıp sırt oluşturabilirsiniz, ve bu sırtları daha erken bir dönemde yapmalıydınız şu an yapıp ekerseniz toprak oturuşmasından fidan kurumaları görebilirsiniz, Toprağın 2 metre altını görmenizi öneririm. (bunu bir profil açarak görebilirsiniz.)

Hayvan gübresini öneririm fakat malçlanmış yabani tohumlardan arınmış haşerelerden arınmış gübre olursa olur, aksi durumda malçlanmamış gübrelerde bilhassa cevizde müthiş bir ceviz gövde kurdu oluşturuyor ki, yarardan çok zarardır.
Tohum ekme ayı kasım ayıdır.

2- Çeşitli yerlerde tohumları fare, köstebek vb. hayvanların yememesi için mazota batırılmaları gerektiğini okudum. Bu yöntem uygunmudur ? Yeterlimi dir ? Başka önerileriniz var mı?

Mazota batırma olayı olabilir fakat içine girerse risktir.

3- Özellikle bu konu benim için açıklanmaya muhtaç. Tohumları ektik ve kısmetse mayıs gibi filizlendi. Şimdi bunları hemen Ağustos'ta aşılamalımıyız? Bir iki sene fidanın gelişmesi ve köklerinin gelişmesi için bekleyip öyle aşılamak istiyorum sizce bu düşüncemde haklımıyım ?

Ağustosta aşılamanızı öneririm size yıl kazandırır.

4- Tohumdan ceviz fidanı yetiştirirken yukarıda bahsettiğim nedenlerden dolayı 2-3 sene aşı için beklerken kök gelişimini maximize etmek için aşısız fidan budanmalımı? budanmalı ise bu tür bir amaç için ne tür bir budama yapmak gerekir?

Budamanıza gerek yok aşı için 20 -30 cm lik bir gövde oluşması yeterlidir.
...

Eski 19-11-2015, 22:20   #9
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-10-2015
Hayvan gübresini öneririm fakat malçlanmış yabani tohumlardan arınmış haşerelerden arınmış gübre olursa olur, aksi durumda malçlanmamış gübrelerde bilhassa cevizde müthiş bir ceviz gövde kurdu oluşturuyor ki, yarardan çok zarardır.

Bu tavsiyenizi bu gün tecrübe etme fırsatı buldum ve iyi yanmış ahır gübresini ve gerekli koşullarda hazırlanmışını bulmanın neredeyse imkansız olduğunu gördüm ( arazimin 50 mt yakınında bir gübreci ve etrafında sayısız büyük ve küçük baş hayvan çiftliği olmasına ramen.) peki bunun yerine ne önerirsiniz?

acemiciftci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2015, 22:37   #10
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Leonardit uygulayabilirsiniz.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025