![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2012
|
Alıntı:
Sayın Formullaone ve diğer arkadaşlar yeterince süremiz olduğuna inanıyorum (mart budaması) Bu konu ile ilgili daha fazla bilgi bulmamız gerekiyor. Benim kafama takılan tek lider sürgün olarak iyi gelişen bir fidanın ilk katını 6-7 dal ile mi oluşturacağız ? ve ikinci katı da aynı sezonda mı büyüteceğiz ? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-05-2013
|
ceviz budama şekli
Alıntı:
Budamayla ilgili bahsettiğiniz görüntüleri bende izledim.Ben yıllarca budamacılık yaptım kendi tecrübelerimden çıkardığım sonuca göre budamadaki esas amaç dalları seyrelterek ağacın homojen bir şekilde güneşlenmesi , hava sirkilasyonunun sağlanması iri ve kaliteli bir ürün elde etmektir.Cevizdeki durumda aynıdır.Kat oluşturmaktaki amaç dalların birbirini gölgelemeden lider dal etrafında oluşturulmasıdır,eğerki siz o yıl iyi bir bakımla lider dalı 3 metre ve üzeri yapabildiyseniz gelecek yıl yapacagınız bir tepe kesimiyle lider dal üzerinde oluşacak yandallardan 7-8 adet bırakarak bir yılda iki kat sayısına ulaşarak daha avantajlı bir konuma gelmiş olacaksınız.Ama bu dalları bırakır iken aralıklarını iyi ayarlamanız ağacın sağlıklı bir şekilde gelişmesine katkıda bulunacaktır.Saygılarımla. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2012
|
Alıntı:
14 günde bir seçtiğim bazı fidanların boylarını ölçtüğümde 22 cm. ile 30 cm. sürgün gelişimi olduğunu gördüm.Suyu kesmeme rağmen şu anda vejetasyon hala devam ediyor. Tepe sürgünü sonbahar erken donlarından zarar görse bile biz bu fidanları mart ayında tepe vurumu yapacağımız için potansiyel zararın etkisi ne kadar olur ? ![]() ![]() Pıtrak otundan bu yıl kurtulduğumu düşünüyorum ama ayrık otu için aynısını diyemeyeceğim.Ne lanet bir şeymiş mart ta 2 kez istemeye istemeye herbisit ürünler kullanmama rağmen yine de önüne geçemedim ama önümüzdeki yıl malçlama yapmayı düşünüyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Yeri gelmişken hemen söyleyeyim senin fidanların iki metrelerden kesilebilir, çünkü kök sistemleri bir yıllık değil, yandallar direk üstte oluşmayacak daha altlardaki dalları da bakabilecek güçte. Gelişimleri gayet güzel. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-12-2009
|
Alıntı:
2-2.5 metre olanları da 170cm gibi tepe vurursam,bu iş tamamdır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
cevizlerinizdeki sürgünün halen devam ettiğini söylüyorsunuz bu durum kış şartları için hiçde içaçıcı değil azotlu gübreyi çokmu verdiniz bilemiyorum ama şu an sürgünleri durdurmanın tek yolu uçlarını tepeden itibaren en olgun boyunlu gözü koparılmamış yaprak seviyesinden keserek su tut sürünüzki fidan bundan sonraki gelişme gücünü gövdesine harcayarak daha iyi odunlaşıp kışa öyle girsin. Ayrık otuyla ilgili sorununuz ise attığınız herbisitleri yaprakların yeni yeşerdiği zaman geç kalmadan atınız.Yinede olmazsa ceviz büyüdüğü zaman orada onu etkisizleştirecektir,ayrıkotu gibi bitkiler genellikle tek yıllık ve otsu bitkilere çok zararlıdır çok yıllık ve odunsu bitkilere zararı fazla olmaz.Saygılarımla. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
O nedenle şu aylarda hiçbir kesim önermiyorum zararı daha büyük olur. Yinede keyfiyet üreticilerindir istediklerini keserler istediklerini kesmezler zararına da yararına da kendileri katlanırlar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Edirne gibi kuzeyde bulunan bir bölgede bugün 28 eylül olduğunu düşündüğümüzde bu tarihten sonra kökü çok kuvvetli bir ağaç olmadıkça hiç bir göz uyanmaz;çünki sadece ucunu alıyoruz ağacın gelişme gücü o sürgünleri patlatmaya yetmez diye düşünüyorum.Bu uygulamayı güney sahil illerimizde yapmış olsak o zaman dediğiniz olabilir.Benim bahsettiğim uygulama eylül ayının ikinci yarısından itibaren yapılabilir.Kaynak;Eğridir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ziraat yüksek mühendisi YILMAZ SESLİ makalesinden alıntıdır .Saygılarımla. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Uç haşlandıktan sonra diğer gözler hemen uyanıp filiz vermişler. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |