agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni5569Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-07-2013, 19:45   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arif göçmen Mesajı Göster
Burada araya girmiş gibi olacağım ama bana göre öneml geldi küçük bir katkı ,Mart nisan ayı da 3-4 sürgün üzerinden kestiğiniz fidanın kesilen yere sutut veya aşı macunu ile kapatın fidanlardaki sürgünler 5-10 cm gelince lider dal olacak sürgünü bırakıp diğer sürgünleri alınıp fidan tek sürgün olarak büyütülmeli.
Arif bey,ilk yıl fidan dikilip tepesi vurulduktan sonra,o yaz boyunca çıkan sürgünlere hiç dokunmamak gerektiğini,bunun kök gelişimi ve fotosentez için çok önemli olduğunu biliyordum.Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Biz ilk yazlarında fidanlara dokunmadık,çalı gibi büyüdüler.Ama 2. yazlarına girerken gerekli budamayı yaptık ve çok hızlı gelişim gösterdiler (gösteriyorlar). Bunun,ilk yıl kök gelişimini iyi yapmaları ile bağlantısı olabilir mi sizce?

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2013, 20:42   #2
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 11-02-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi formullaone Mesajı Göster
Arif bey,ilk yıl fidan dikilip tepesi vurulduktan sonra,o yaz boyunca çıkan sürgünlere hiç dokunmamak gerektiğini,bunun kök gelişimi ve fotosentez için çok önemli olduğunu biliyordum.Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Biz ilk yazlarında fidanlara dokunmadık,çalı gibi büyüdüler.Ama 2. yazlarına girerken gerekli budamayı yaptık ve çok hızlı gelişim gösterdiler (gösteriyorlar). Bunun,ilk yıl kök gelişimini iyi yapmaları ile bağlantısı olabilir mi sizce?
Sayın formullaone bende sizin gibi duymuştum yalnız daha sonra gereksiz sürgünleri çıkarırsak fidan kendini sürgünlerden ziyade kök gelişimine itecektir diye bir yorumda geldi . Yani her sürgünü beslemektense sadece lider sürgüne ve kök gelişimine yönelicektir gibi. Bizim yörenin yaşlılarıda aynı görüşteydi ( öyle tecrübe etmişler ) , alt sürgünleri koparmamı söylemişlerdi.

Doğrusu her iki yolunda mantıklı tarafları var gibi yalnız bilimsel olarak net birşey söylenebilirse en güzeli tabi ki ...

m.gökhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2013, 23:00   #3
Ağaç Dostu

arif göçmen's Avatar

Giriş Tarihi: 23-12-2006
Degerli dostum ilk yıl illaki tepe vurulacak diye bir şey yok bazı arkadaşlarda kabul etmiyorlar ama ben diktiğim fidanları bahar ayında 2-3-4 göz üzerinden kesiyorum daha sonra o gözler buyumeye başlayınca lider dala yakışan sürgünü bırakıp lider dal oluyor,diğer sürgünleri kesiyorum.Bahar ayında tlf arayın başka tavsiyelerimde olacaktır,ama cevizde kestiğiniz yara yerlerine mutlaka aşı macunu veya sutut ile kapatın saygılarımla

arif göçmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2013, 02:34   #4
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arif göçmen Mesajı Göster
Degerli dostum ilk yıl illaki tepe vurulacak diye bir şey yok bazı arkadaşlarda kabul etmiyorlar ama ben diktiğim fidanları bahar ayında 2-3-4 göz üzerinden kesiyorum daha sonra o gözler buyumeye başlayınca lider dala yakışan sürgünü bırakıp lider dal oluyor,diğer sürgünleri kesiyorum.Bahar ayında tlf arayın başka tavsiyelerimde olacaktır,ama cevizde kestiğiniz yara yerlerine mutlaka aşı macunu veya sutut ile kapatın saygılarımla
dediğinize aynen katılıyorum,

benim köpekler baharda cevizler uyanmadan iki cevizi üsten budamışlardı. birini kabuğunu soyarak halletikleri için değiştirdim. diğeri kaldı, kalan fidan bahçedeki diğer fidanlardan bir hafta on hün kadar geç uyandı. ilk başlarda nazlanır gibi oldu, arif beyin dediği gibi tek bir sürgün bırakmıştım. o sürgün şu anda beni korkutuyor 150 cm kadar oldu bahçedeki en kuvvetli fidanlardan biri o fidan.

seneye baharda. bu yıl diktiğim fidanları, aynen bahsedildiği gibi iki üç göz bırakarak budayacağım.

ncp1963 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2013, 22:48   #5
Ağaç Dostu

aviator34's Avatar

Giriş Tarihi: 18-04-2012
Wink

Necip1963 [QUOTE= Seneye baharda. bu yıl diktiğim fidanları, aynen bahsedildiği gibi iki üç göz bırakarak budayacağım.[/QUOTE]

2013 Mart'ta 30 tane açık köklü ,10 gün önce de 35 tane tüplü chandler diktim.Dikilen fidanlar ortada.Haziran'ın ortasına kadar sigorta amaçlı ve kök çalışsın diye çift lider sürgün bıraktık sonra tek'e düşürdük.
Sürgün boyları çok nadir 1. 5 metre'yi geçen var çoğunluğu 60-80 cm yıl sonuna kadar ödevlerini yapıp derslerini çalışmazlar ise bende sınıfta bırakıcam

aviator34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025