![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-11-2010
|
merhaba siteye yeni uye oldum.ben de ceviz konusunda cok ilgiliyim.noyan bey le telefonda ve mail aracılığıyla gorusmelerim oldu.genel olarak cok oturmus bir kişilik ve alavere dalevere ile ilgilenecek gibi degil.ancak hassasiyetinizi anlıyor ve katılmadan edemiyorum.arastırdıgım cok yer var ancak aşılamaya gerek olmadan bu derece verim alınabilen ve kendi kendini tozlayabilen bir cins ten bahseden yok.noyan bey e simdilik guvenmekle birlikte bahcesini gormeye gidecek olan arkadastan sonucları en acil sekilde yazmasını bekliyorum... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yeni Üye
|
ayrıca foruma biraz gec katılmama verin,atılım toros 1 veya atılım sahil 1 cinsleriyle bahçe kurmuş olan var mı içimizde??? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-01-2008
|
Arkadaşlar bayramdan sonra ben tekrar Noyan beyi arayacağım Kayseri Sarızdaki Bahçe sahibinin telefonunu versin adamla görüşeyim. Bana 150km bahardada gider ürünleri görürüz.Ama sanırım Noyan beyin hitabeti çok kuvvetli Avanosta birinede yapmış 50 dekar 100 de yapmaya çalışıyor. Adamla görüştüm sanki o denen miktarları almış ve 100 kg ürün veren ağaç görmüş gibi anlatıyor.Çok inandırıcı ve etkileyici anlatıyor sanırım. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-01-2008
|
Bu arada ürünler toplandığı için bu yıl öğrenemeyeceğiz sanırım yine veriyormuş. denecek.Sabırlı olun Avanos'taki bahçe yeni seneye 3. yılına giriyor.Bir yıl sonra ben gidip resimleyeceğim size. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-11-2010
|
sevgili arkadaşlar bakınız lütfen yanlış anlaşılmalar olmasın burada kimse kimsenin adına konuşmuyor.ama gerçek olan şu var ben kendi adıma söyleyim gördüğüm ilgi ve alaka beni memnun etti ve bu ilgi ve alaka inanın karşılıksız. zerre kadar menfaat yok işin içinde onun için geçmişten yazılmış bazı yazılar için ben noyan beyden bahsetme gereği duydum. ceviz yetitirmek için çok iyi araştırma gerek çok iyi gözlemleme gerek ben buna sonuna kadar katılıyorum illaki en verimlisini ve şartlara en uygun olanını tesbit edip işe koyulmak gerekli.en iyi araştırmaları yapmak zorundayız. benim söyliyeceğim şudur inceleyiniz bahçe kuracak arkadaşlar için de sesleniyorum yerinde görmeden kaç yaşında ne hal aldığını izlemeden kimse söyletilerle yola çıkmasın bu her cins için gereklidir. aski takdirde bir olumsuzlukta boşa giden emek zaman ve para kaybı çok zor. herkese saygı ve sevgilerimle.Mevlam kimsenin emeğini zayi etmesin. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Konunun içine fazla girmek istemiyorum, ama gitgide sapla samanın karıştığını görüyorum. Açmakta fayda var: Noyan bey hakkında pozitif yazan arkadaşların ifadelerini dikkatle incelediğimde, beyefendinin kendilerine gayet iyi ilgi, alaka gösterdiğini, iyi insan olduğunu, gelip gittiğini, cevap yazdığın vb. söylüyorlar. Bunlar somut olarak, adı geçen ceviz cinslerinin seçilmesi için hiçbir bilimsel gerçek sunmuyor. Kaldı ki, bu ceviz cinsinden bir adet ağaç 10. yılında Mersinde 100 kilo verse bile, bu, örneğin Amasya'da sizin bahçenizde 10kilo vereceğini göstermez, garanti etmez. Öte yandan kendi sitesinde yer alan bilgiler (önceki bir yazımda burada belirttim) dünya ceviz standartlarında çok çok yüksek bir verimi hiçbir açık kaynak (yer, ağaç sayısı, sene vs) belirtmeden sunuyor, iddia ediyor. Bu konuyu biraz bilen çoğu yatırımcının en hafif deyimiyle "amatörce" diye tanımlayacağı fizibilite çalışması da cabası. Bu durumda lafları bırakıp, gerçekler bazında konuşmak lazım. Size iyi davranan insanlar arıyorsanız, kusura bakmayın, psikologlara gitmenizi tavsiye ederim. Ceviz yatırımı yapacaksanız ve bunu doğru yapmak istiyorsanız, lütfen bilimsel veriler isteyiniz, bunları sorgulayınız. (Bu arada bir arkadaşımız "Noyan beyin hiç menfaati yok" yazıp duruyor. 1. Her menfaati yok görünenin, doğru söylediğini varsaymayınız. 2. İlla bu varsayımınızın doğruluğunda ısrar edecekseniz, benim de ne sizden, ne Noyan beyden, ne de bu forumdaki hiçbir kimseden bir menfaatim olmadığını unutmayınız.) |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2010
|
Değerli dostlar bu 10. yılda 100 kg tartışmasını başlatan kişi olarak bende bieyler yazacktım fakat SAYIN AHMETT gereken ve yeterli yazıyı buraya yazmış gerek duymuyorum ben kendi adıma cevabımı aldım ayrıca adı geçen şahsın lehinde buraya yazan kişilerinde foruma yeni katılmış **** 3-5 mesajı olması biraz düşündürücü.... Ben SAYIN AHMETT beyden yeni araştırmaya başlayanlar için burada internet linkleri ve kitap tavsiye etmelerini rica ediyorum ... saygılarımla |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yeni Üye
|
siteye yeni üye olmuş olmamız baska birini savunmak üzere kayıt olduk anlamına gelmez.herkes dogruyu ve guzeli bulmaya calıstıgı için burada.kimileri yol arıyor,kimileri yol gösteriyor.ben bu siteyi atılım cinsi cevizler gercekten bu verimi verirmi diye 2 aydır surekli arastırdıgım için buldum.google da noyan yıldıran yazınca bu siteyi de verdi. neyse zaten asıl konu bu degil... ben işin ustalarına bu konuda birşey danısacagım.simdi bahsi gecen cinsin apomiks oldugu belirtilmiş malum.benim bu siteden okudugun kadarıyla pedro var insanların apomiks olarak kabul ettiği.verimi guzel olan baska bir cins üzerine yapılan pedro asısıyla ortaya cıkan tohumlar acaba apomiks olma özelliğini yine saglayabilir mi?eğer saglıyorsa bu atılım serisi bu şekilde ortaya cıkmış olabilir mi? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yeni Üye
|
bu arada aklıma yeni geldi.noyan bey bana konya da bir şirket için 11000 agaclık bir ceviz bahcesi kurduk demişti.boyle bir bahceden haberdar olan var mı? |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Akşam Toprak tv de 10. Ceviz Çalışma Grubu toplantısı'nı seyrederken İzmir Ege Üniversitesi'nden bir hocamız tüplü ceviz fidanlarının kalıcı yerine dikildikten sonra gelişmediğini,açık köklü fidanların gelişiminin daha sağlıklı olduğunu söyledi ,benim ilgimi çeken de bu oldu.Oysa bütün fidancılar tüplü fidanların her mevsim dikilebildiğini ve tutma oranını daha yüksek olduğunu söylerler. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2010
|
Sayın yasarugur... Bende her nekadar bir dayanağım olmamasıyla birlikte açık köklü fidanların bahçeye uygun zamanda dikiminden sonra tüplü dikilen fidanlardan daha belirgin bir gelişme gösterdiklerini okumuştum...fakat burada 'kalıcı yerine dikildikten sonra gelişmediği' sanırım biraz yanlış oluyor ... |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yeni Üye
|
herkese selamlar sayın seyyah53 buraya yeni üye oldum diye kimsenin aklına bişey gelmesin.böyle saçmalık olurmu. arkadaşlar konu aldı başını gitti her kafadan bir ses çıkıyor.herkes sitedeki 100 kg verimle bozmuş kafayı arkadaşım ortalama verileri öğrendim ben 100 kg diye birşey yok bunu belirteyim.birde bu yazıyı okuyan arkadaşlara şunu söyleyim örnek olarak şimdi bizim burda komşu köyden bi arkadaşla tanıştım 35 yaşlarında var tanışmamın nedenide ceviz yetiştiriyor olması. bana fidan vermeyi teklif etti lakin kabul etmedim çünki ağaç erken çicek açıyor onun söylemesine göre. arkadaşlar çok net izah ediyorum arkadaş 35 yaşında 60 adet ceviz ağacım var diyor ve deyim yerinde ise bir iş tuttuğu yok hızırın tespihini kaldırmıyor 60 ağaca bakıyorum gecimimin yanı sıra artırıp yatırım bile yapıyorum diyor ne anlarsanız anlayın vede bu ağaçlar da ne aşı var ne bişey olduğu gibi aşışız fidandan yetişme ağaçlar. şimdi bu atılım toros 1 cinsi fidanda ona benzer bi tür diye düşünüyorum yani hani böyle ırklar çoktur lakin reklamı tanıtımı yapılmaz veya yapılamaz öylece yöresel olarak kalır ben şahsen öyle düşünüyorum. dikip büyütüp deniycem baktım olmadı yaparım aşıyı dönerim ithal cinse. olmazmı ?? |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Siz sitedeki arkadaşları kafayı bozmuş diye itham edeceğinize bende bir hata mı var diye bir düşünün isterseniz. Sizleri daha öncede burayı okumanızı önermiştim. Yeni gelen arkadaşlar da uğrarsa sevinirim, Yazım hataları yapmamaya gayret gösterirlerse seviniriz. |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Yeni Üye
|
sayın lilium yok böyle birşey derken sizde ne demek istediğimi gayet iyi anlıyorsunuz ama hala yazılarınız zıtlaşma boyutunda.bakınız canımız sağ olur ise önümüzdeki sene mayıs ayında ben zaten gidicem ağaçları incelemeye bol bol resimliycem burayı takip eden herkes gözlemlemiş olur, ozaman bol bol konuşuruz.diyorsunuzki (bir noyan bey tutturan sizsiniz, övgüler yağdıran sizsiniz) bakınız arkadaşlar burada noyan beyden bahsetti isem forumda önceden yapılmış negatif konuşmalar üzerine bahsettim.ben kendisi ile görüştüm bahsedildiği gibi birisi değil demek için yazdım. ağaç konusunda ****** bende en verimlisini dikmek isterim kim istemezki ? ben şahsım adına konuşuyorum daha birtek fidan yetiştirmiş değilim yeni başlıycam nasıp kısmet olur ise halada birsürü uzman arkadaşla görüşüyorum çünki yapacağımız işin ne denli önemli olduğunun farkındayım.saygı ve sevgilerimle |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-06-2010
|
Arkadaşlar tartışmalar kötü noktaya ulaşmaz umarım. Bu konuda birşeyler söyleyim. Ben Noyan beye bahçe kurdurdum.Gerek internette gerekse Toprak tv deki aşısız fidanla ilgili bilgiler üzerine Noyan beyi aradım ve onun isteği üzerine Mersine gittim. Toros 1 cinsi ağaçlardan kurulmuş 4 ve 5 yaşında ağaçlar gördüm. 1233 nolu mesajda hem kendi ağaçlarımdan hemde Bu 5 yaşındaki ağaçlardan fotoğraf ekledim. Daha önce de söylediğim gibi 5 yaşında 20 kg ürün alınmış. Fotoğrafta sadece bir dalını fotoğrafladığım resme bakarsanız meyve salkımlarını görürsünüz. Diyelim ki 20 kg abartı, 10 kg olsun. Her yıl gerçekleşen büyüme ile oluşacak yeni meyve gözleri kaç tane olacaktır dersiniz? En az iki kat artsa 5 sene sonra 100 kg ı bile geçer. Burada dikkate alınması gereken en önemli nokta bence bakım. Şu ana kadar hiçbir fidan üreticisinde bir bakım programı göremedim. İrtibata geçtiklerim de ya gelip bahçeye bakım yapalım, **** kitabımızı al orada bulamadığın birşey olursa gelip yardımcı oluruz gibi cevaplar veriyor. tabi hepsi ücreti karşılığında ![]() Ayrıca diğer cinslerle kurulmuş olan bahçelerden alınan verim nedir bilen varsa yazsın lütfen. Öyle Amerikadaki bahçelerin resimlerini yayınlamasınlar! Benim bildiğim bir bahçe var örneğin; benim bahçeme yakın, yaklaşık 4000 ağaçlık bahçe, bu sene 5. senesiydi. Alınan ürün ne kadar biliyormusunuz? Ağaç başı 5-6 adet! Buyurun burdan yakın.... Keşke fotoğraflasaydım da side görseydiniz... Ayrıca Ahmet bey benim gönderdiğim fotoğrafara bakarak ağaçlarım hakkında yorum yaparsa sevinirim. Samsun55 isimli arkadaşın isteği üzerine fotoğraf gönderdim ama bir yorum alamadık? |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Yeni Üye
|
bu hangi cins ağaç ?? |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-04-2010
|
Pedro sadece 400 saat kış uykusu istiyor. ![]() Dikkat edin çok az... Geç donlara çok hassas olduğunu her yerde okudum ![]() İç kabuğunun kahverengi olduğuna bir yerde rastlamıştım...(Açık sarı değil) ![]() Velakin bol ürünlü olması güzel.. ![]() |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Geç donlara uyanan tüm cevizler hassastır, pedro geç uyanan bir çeşit olduğu için yerli ırklara göre onbeş yirmi gün bir avantajı var. İç rengi de kahve rengi değil açık sarı beyaza yakın. literatür de beyaz diye geçer. Şimdi ben size mi inanacağım yoksa elimdeki meyvaya mı? Bir şeyi iyi biliyorsanız yazın bilmiyorsanız kafa karışıklığı yaratmayın lütfen. |
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-04-2010
|
Alıntı:
400 saati kafadan sallama yapmadım. Elimde kaynak mevcut. Yerli çeşit ile karşılaştırmadım. Soğuklama süresi az yazdım.. ![]() İç renkten bahsetmedim. İç kabuk rengi kahverengi yazdım. Yani eti çevreleyen ince zar... ![]() Ayrıca siz chandler ekecektiniz yeni tarlanıza, pedro tercih etmeyişinizin sebebi nedir ? ![]() |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-06-2008
|
standart ilaç.Bordo bulamacı atacaksınız . %20 lik teknik bordo bulamacı. il **** ilce tarım mdurulugunde recetesini yazdırabilir ve ilac bayiinden alabilrisnz. ne zaman atılır yaprakların tamamı döküldüğünde kasım sonu aralık bası gibi. diğeride agac gozleri sistiğinde patlmadan once atılır.faydasi mantari hastalıklara karsı korur agaci ve agcin gozlerini sivadıgı icin agaci 10 15 gun gec uyandırrarak dona karsıda korumus olur. bunun haricinde gorulen antraknoz hastalığı varsa farklı ilac ve farklı zmanlarda uygulanır.Böcek zarari icinde farklı ilaclar bocek turune gore uygulanır. Toprak analizi yaptıran varsa bu konuda da yardımcı olabilirim.Gnelde ph cok yuksek oluyor kurulan bahcelerde ve organik madde zayıf oluyor bunlara dikkat edin.baharın yaprak gubresi sıvı halede uygulayabilirsiniz. unutmadan fidanı dikimle 140-160 cm den kesim yapmayı unutmayın |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Protandry ozelliğindedir chandler yani tozlayıcıya ihtiyaç duyar. http://ceviz.ksu.edu.tr/ceviz-cesitleri/ Ankarada yetişmez demek cok yanlis. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Yeni Üye
|
sayın lilium bu pedro ve chanler cinsileri üzerine ekiz fidancılık tan ramazan beyle görüştüm.bu cinsler gerçekten çok verimli güzel ağaçlar ekiz fidancılıktaki ramazan beye soğuğa dayanıklılımı değilmi diye sormuştum bana -21 derecede hiçbi hasar görmedi dedi.arda fidancılıktan bi arkadaşla görüştüm oda bu pedro üzerine çalışıyor, oda bizim buralara fidan yolladığından bahsetti soğuğa dayanıklımı dedim onada, sizin oralarda olur rahat ol dedi.bizim burda fidan satışı yapan bi arkadaş var onunla konuştum çok riski var ramazan dedi kurulmuş bi bahçesi yok bizim burada ne olur ne olmaz görmeden bişey diyemeyiz dedi.yine internetten görüştüğüm mehmet isminde bi abi fidancı bana direk sizin oraya bilecik ve şebin olur dedi onada bu pedro ve chandlerden bahsettim bana aman riske girme sizin oralarda soğuk çok olur bunların yetişme yerleri hava şartaları sizinkiyle alakası yok olmaz filan dedi ? şimdi sizden ricam bizim burada amasya / merzifon ilçesinde meteoroloji verilerine göre soğukluk süresi yılda 2200 saate yakın ayrıca bu zamana kadar görmüş olduğu en düşük sıcaklıkda şehir içinde -24 derece geç don olayı olarakda mayıs ayının 2 si gibi -1 dereceyi görmüş.sizin bilginizin ışığında bu pedro ve chandler cinseleri bizim burada olurmu ? saygılar. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
MERHABA , Bu hafta TRT ANADOLU KANALINDA Cumartesi günü saat 10:30 da Asiye YILDIRIM LA TARIM PROGRAMINA CEVİZ KONUSUNDA ulkemizdeki sayılı isimlerden olan PROF. DR Yaşar AKÇA KONUK OLUYOR. Programda itelilmesini isteğiniz soruları asagıdaki gruplardan gonderebilir **** asiyeyildirim@ybtb.org.tr adresine email atabilirsiniz. progamı internetten izlemek için TRT CANLI Facebook'a Hoş Geldin - Giriş Yap, Kaydol veya Daha Fazla Bilgi Al Facebook'a Hoş Geldin - Giriş Yap, Kaydol veya Daha Fazla Bilgi Al Facebook'a Hoş Geldin - Giriş Yap, Kaydol veya Daha Fazla Bilgi Al |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
http://c1205.hizliresim.com/x/f/5tr6f.jpg ektiğim ceviz tohumu uyandı . |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Tartışma konuları ve sorularla ilgili birkaç bilgi ve yorum: 1. Chandler, Pedro ile UC56-224 patent numaralı cevizin çaprazlanması sonucu elde edilmiş bir türdür, yani yakın akrabalardır. Ama meyve kalitesi, (büyüklük, iç doluluğu ve rengin beyazlığı anlamında) Chandler'da daha iyidir. Hem Pedro, hem de Chandler Payne gibi yabancı, Şebin gibi yerli cinslere göre daha geç yapraklandıklarından, geç dona karşı dayanıklıdır. Yerli cinslere kıyasla bakarsak, Pedro Kaman 1'den 3-5 gün, Chandler Pedro'dan 7-9 gün sonra yapraklanır. Yani, bir yerde Kaman 1 veya Şebin uzunca süredir yetiştiriliyorsa ve yapraklanma sonrası don nedeniyle sorun yaşanmamışsa, aynı bölgede Chandler'ın dona yakalanma ihtimali de çok düşük olacaktır. 2. Çeşit seçimi ile bir önemli nokta da hastalıklara ve zararlılara direnç'tir. Türkiye'de geliştirilmiş cinslerin büyükçe bir kısmında hedef, meyve verimi ve meyve kalitesi (özellikle meyve büyüklüğü)dir. Oysa yeni dikimlerde şu anda dünyada en çok tercih edilen Chandler'ın özelliklerinden biri hastalık ve zararlılara dirençtir. Örneğin http://walnutresearch.ucdavis.edu/2000/2000_73.pdf araştırmasında Chandler'ın iç kurduna ve husk fly zararlısında direnci açıkca ispatlanmıştır. 3. İthalata konan yasak ve yerli fidan üreticilerinin hala eski usul ve şartlarda (sınırlı sayıda) üretim yapmasından dolayı kaliteli fidan bulmada üreticilerimiz bugünlerde ciddi sorun yaşıyor. Bu durum, hemen hemen tüm meyvelerde görülürken, badem ve cevizde sorun çok daha ciddi boyutta. Bazı üreticilerin istedikleri cinsi bu dönemde bulamadıkları için "ne yapalım, filanca cins olsun bari" şeklinde yaklaştıklarını gözlemliyorum. Bunu kesinlikle tavsiye etmem; gerekirse 1 sene bekleyip, doğru cinsi dikmeyi tercih etmenizi öneririm. Bu ağaçlar çok uzun süre yaşayacaklar, 1 sene gecikme birçok yatırımcı/yetiştirici için çok da önemli olmayabilir. 4. Cevizle ilgili çok okuyorum, bir işim bilişimle ilgili olduğundan yerli internet sitelerini de yakından takip ediyorum. Hem içerik, hem de teknik kalite anlamında takip edilmeye değer benim bildiğim Türkçe bir site yok. Çoğu, çok yüzeysel bilgilere sahip, site tasarımları da son derece basit (bazen hatalı). Şu anda kaynak olarak tavsiye edilebileceğim (benim okumadığım kitap ve siteler olabilir) tek kitap Prof. Yaşar Akça'nın "Ceviz Yetiştiriciliği". İngilizce bilenler için kaynak çok; sitelerin haricinde "Walnut production manual" By David E. Ramos, kitabı da Google Books'da bulunup, okunabilir. Düzenleyen ahmettt : 18-11-2010 saat 21:34 |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Yeni Üye
|
sevgili arkadaşlar şimdi bu pedro veya chandler bizim buralarda olurmu acaba rakım 740 m görmüş olduğu en düşük sıcaklık şehir içinde -24 derece soğukluk saati 2200 saate yakın geçtiğimiz yıllarda mayıs ayının 2 sinde görmüş olduğu en düşük sıcaklık -1 derece bunlar meteorolojiden edinmiş olduğum veriler bu verilere göre bu ağaçlar bizim buralarda olurmu ?? saygılar |
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-06-2010
|
Alıntı:
Bence olmaz! |