agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni5569Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-01-2007, 17:48   #1
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 08-01-2007
Thumbs down bu mevsim ve havalarda yüksek rakımlı yerlerde ceviz dikilebilir mi?

Arkadaşlar öncelikle selamlar!
BAzı yerlerden öğrenebildiğim kadarıyla sonbahardan ağaçlara su yürümeye başladığı Mayıs ayına kadar ceviz dikilebilirmiş. Ancak ceviz dikecek olduğumuz bölgede de kapama ceviz yetiştiriciliği de çok yeni olması ve bölgedeki ziraatçi arkadaşların da farklı bilgilendirmeleri dolayısıyla bu konuda net bir bilgiye ulaşamadığımızdan bu konuda bilgili arkadaşların bilgi ve önerilerine ihtiyaç duyduk. Babamlar Batı Toroslarda deniz etkisinden uzak bizlerin yayla olarak adllandırdığı 1200 rakımlı bir yerde 11 dönüme ceviz dikecekler. Denizli'deki bazı ziraat mühendislerinin talimatları doğrultusunda kendisine Aralık ayı sonlarında Yalova3 ve tozlamak üzere Yavuz cinsi fidanlar verilmiş. O günlerde dikilmesi söylenmiş. Benim merak ettiğim konu ise yayla olarak adlandırdığımız bu bölgede bu dönemde (kışları sert ve soğuk, kar yağışlı, ancak şu an için kar sadece yüksek yerlerde) ceviz fidanı dikilmesi doğru mudur? Dikim sonrası can suyu verilmesi **** mevcut hava koşulları dikilen fidanların donlamasına ve zayi olmasına neden olur mu? Dikim için geç mi kalınmıştır?
Bilgisi olan arkadaşların bu konudaki bilgi ve tavsiyelerinizi bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler.

sevkettahanci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2007, 07:41   #2
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 23-11-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sevkettahanci Mesajı Göster
Arkadaşlar öncelikle selamlar!
BAzı yerlerden öğrenebildiğim kadarıyla sonbahardan ağaçlara su yürümeye başladığı Mayıs ayına kadar ceviz dikilebilirmiş. Ancak ceviz dikecek olduğumuz bölgede de kapama ceviz yetiştiriciliği de çok yeni olması ve bölgedeki ziraatçi arkadaşların da farklı bilgilendirmeleri dolayısıyla bu konuda net bir bilgiye ulaşamadığımızdan bu konuda bilgili arkadaşların bilgi ve önerilerine ihtiyaç duyduk. Babamlar Batı Toroslarda deniz etkisinden uzak bizlerin yayla olarak adllandırdığı 1200 rakımlı bir yerde 11 dönüme ceviz dikecekler. Denizli'deki bazı ziraat mühendislerinin talimatları doğrultusunda kendisine Aralık ayı sonlarında Yalova3 ve tozlamak üzere Yavuz cinsi fidanlar verilmiş. O günlerde dikilmesi söylenmiş. Benim merak ettiğim konu ise yayla olarak adlandırdığımız bu bölgede bu dönemde (kışları sert ve soğuk, kar yağışlı, ancak şu an için kar sadece yüksek yerlerde) ceviz fidanı dikilmesi doğru mudur? Dikim sonrası can suyu verilmesi **** mevcut hava koşulları dikilen fidanların donlamasına ve zayi olmasına neden olur mu? Dikim için geç mi kalınmıştır?
Bilgisi olan arkadaşların bu konudaki bilgi ve tavsiyelerinizi bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler.

Şevket bey merhaba; dikim yapacağınız alan 1200m. rakımda. önceliğiniz dikim zamanınından çok dikeceğiniz çeşitler önem arzediyor. Ancak dikim dönemi olarak Mart ayını bekleyebilirsiniz. Vejetasyon (Uyanma) başlamadan dikimi işlemi bitmelidir. Sağlıklı ismine doğru fidanlarla bahçenizi kurabilirsiniz. Dikeceğiniz çeşitler geç yapraklanan çeşitler olmalıdır.

ismailtosun77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2007, 08:44   #3
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ismailtosun77 Mesajı Göster
Şevket bey merhaba; dikim yapacağınız alan 1200m. rakımda. önceliğiniz dikim zamanınından çok dikeceğiniz çeşitler önem arzediyor. Ancak dikim dönemi olarak Mart ayını bekleyebilirsiniz. Vejetasyon (Uyanma) başlamadan dikimi işlemi bitmelidir. Sağlıklı ismine doğru fidanlarla bahçenizi kurabilirsiniz. Dikeceğiniz çeşitler geç yapraklanan çeşitler olmalıdır.

İsmail Bey,merhabalar! İlginiz ve bilgilendirmeniz dolayısıyla teşekkür ederim. Dikim zamanından önce dikilecek çeşitlerin önem arz ettiğini belirttmişsiniz. Babama söylendiğine göre kendisine Yalova 3 ve tozlama için Yavuz cinsi fidanlar verilmiş, bu fidanlar bahsettiğim bölge şartlarına uygun ve geç yapraklanan fidanlar mıdır, değilse bu şartlara en uygun fidanlar hangileridir? Yine Yavuz cinsi fidan Yalova 3'ün tozlayıcısı mıdır?
Selamlar!

Eski 09-01-2007, 10:33   #4
Yeni Üye

Arkadaşlar selamlar!
Aşağıdaki sorularımı başka bir konu başlığında yazmış idim ve Sağolsun İsmail Tosun Beyefendi de “dikim yapacağınız alan 1200m. rakımda. önceliğiniz dikim zamanınından çok dikeceğiniz çeşitler önem arzediyor. Ancak dikim dönemi olarak Mart ayını bekleyebilirsiniz. Vejetasyon (Uyanma) başlamadan dikimi işlemi bitmelidir. Sağlıklı ismine doğru fidanlarla bahçenizi kurabilirsiniz. Dikeceğiniz çeşitler geç yapraklanan çeşitler olmalıdır.” Şeklinde cevaplandırmış idi. Ancak sorularıma tam ve net olarak cevap alamadığımı düşündüğümden bu defa “Ceviz” başlığı adı altında daha fazla bilgi paylaşımına ulaşabileceğimi düşünerek yazımı aynen tekrarlıyorum.

Bazı yerlerden öğrenebildiğim kadarıyla sonbahardan ağaçlara su yürümeye başladığı Mayıs ayına kadar ceviz dikilebilirmiş. Ancak ceviz dikecek olduğumuz bölgede de kapama ceviz yetiştiriciliği de çok yeni olması ve bölgedeki ziraatçi arkadaşların da farklı bilgilendirmeleri dolayısıyla bu konuda net bir bilgiye ulaşamadığımızdan bu konuda bilgili arkadaşların bilgi ve önerilerine ihtiyaç duyduk. Babamlar Batı Toroslarda deniz etkisinden uzak bizlerin yayla olarak adllandırdığı 1200 rakımlı bir yerde 11 dönüme ceviz dikecekler. Denizli'deki bazı ziraat mühendislerinin talimatları doğrultusunda kendisine Aralık ayı sonlarında Yalova3 ve tozlamak üzere Yavuz cinsi fidanlar verilmiş. O günlerde dikilmesi söylenmiş, ancak henüz dikim işi gerçekleşmedi ve bu günlerde dikmeyi planlıyorlar. Benim merak ettiğim konu ise yayla olarak adlandırdığımız bu bölgede bu dönemde (kışları sert ve soğuk, kar yağışlı, ancak şu an için kar sadece yüksek yerlerde) ceviz fidanı dikilmesi doğru mudur? Dikim sonrası can suyu verilmesi **** mevcut hava koşulları dikilen fidanların sonradan donlamasına ve zayi olmasına neden olur mu? Dikim için geç mi kalınmıştır?
Babama söylendiğine göre kendisine Yalova 3 ve tozlama için Yavuz cinsi fidanlar verilmiş, bu fidanlar bahsettiğim bölge şartlarına uygun ve geç yapraklanan fidanlar mıdır, değilse bu şartlara en uygun fidanlar hangileridir? Yine Yavuz cinsi fidan Yalova 3'ün tozlayıcısı mıdır?
Başta İsmail Tosun Bey olmak üzere bilgi ve tecrübesini paylaşan herkese teşekkürler, selamlar!

Eski 10-01-2007, 10:45   #5
Ağaç Dostu

Sebahattin's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sevkettahanci Mesajı Göster
Arkadaşlar selamlar!
önceliğiniz dikim zamanınından çok dikeceğiniz çeşitler önem arzediyor. Ancak dikim dönemi olarak Mart ayını bekleyebilirsiniz. Vejetasyon (Uyanma) başlamadan dikimi işlemi bitmelidir. Sağlıklı ismine doğru fidanlarla bahçenizi kurabilirsiniz. Dikeceğiniz çeşitler geç yapraklanan çeşitler olmalıdır.” Şeklinde cevaplandırmış idi.
Sevket Tahancı sorular çok içiçe geçmiş ve metinin her yerinden farklı cevaplar verilebilecek sorular çıkıyor! ****** sorularınız son derece yerinde , bunu belirtmeliyim. Sorularınız parçalar halinde yanıtlamaya çalışacağım. Siz de daha sonra sorularınızı maddeler halinde yazmaya gayret ederseniz daha iyi olur....
Sırayla alıntıladığımız kısımdaki konulara açıklık getirelim.
İsmail Bey'in çeşit tercihi konusundaki uyarısı ya da tavsiyesi son derece önemli ve yerindedir. Meyvecilikte yanlış çeşitle bahçe kurmanın sonuçları çok ağır olabilir. Tabi ki bu durum sadece cevize özgü bir durum değil tüm meyveler için geçerli. Sebebine gelince yanlış tercih yaptığınızı farketmeniz meyve verme dönemine (ağacın 4-12 yaşlarına kadar) sarkabilir. Bu dönemde yanlışın farkına varıldığında ise geri dönmesi, düzeltilmesi zor bir noktada olunacaktır.

-Onun için baştan literatürü ya da mevcut kaynakları iyice araştırıp ceviz çeşitlerinin neler olduğunu öğrenmeniz gerekir. Türkiye'de yerli ceviz çeşitleri hangisidir, dünya da hangi çeşitler yetiştirilmektedir, bunların özellikleri nelerdir, hangilerini nereden ve nasıl temin edebilirim sorularının cevabımnı araştırmalısınız.
-Yaşadığınız sıkıntılar sadece size özgü sıkıntılar değildir. Bahçe kurmuş ya da kuran kişilerin yaşadığı ya da yaşayacağı sıkıntılardır. Bunun temel nedenlerinden biri Türkiye'de bulunan yerli ceviz çeşitlerinin meyve özellikleri haricinde diğer özelliklerinin tam anlamı ile belirlenmemiş olmasındandır. Ayrıca hangi ceviz çeşidinin hangi bölgelere uyum sağladığının belirlenmesi için gereken adaptasyon çalışmaları henüz tamamlanmamış ya da yapılmamıştır.

-Yerli çeşitlerin verim ve yapraklanma (uyanma) tarihi özellikleri tam olarak belirlenmemiştir. Ama çalışmalar devam etmektedir. Yabancı çeşitler için verim düzeylerine ve yapraklanma tarihlerine ait bilgiler tanımlıdır. (İlerleyen zamanlarda çeşitler ile ilgili bilgiler vereceğimi belirtmek isterim, ama bunu İsmail Bey'de yaparsa buyursun daha isabetli olur ve beni de zahmetten kurtarmış olur )
-Bahçe kurarken tercih edeceğiniz çeşitlerin verim düzeyleri bahçenin verimi yani yaptığınız yatırımın geri dönüşü açısından oldukça kritik bir öneme sahiptir. Dikeceğiniz çeşidin verimli bir çeşit olması gerekir ki tatminkar bir gelir elde edesiniz.

-Verimli bir çeşit aynı zamanda yetiştiriciliğin yapıldığı yerin iklim risklerinden, hastalık ve zararlılardan en alt düzeyde etkilenmelidir. Yani; Ülkemiz için en önemli iklim risklerinden biri ilkbahar geç donlarıdır. İlkbaharda ceviz ağaçları uyandıktan sonra maruz kalacakları sıfırın hemen altındaki sıcaklıklarda çiçeklerinde zararlanma görülür ve o yılın verimini büyük ölçüde kaybedilir(-0,2 C derecede 1-2 saat zararlanma için kafidir). Bu yüzden dikeceğiniz çeşidin yörenizde görülen ilkbahargeç donlarından sonra uyanması tavsiye edilir. çeşidin geç yapraklanması ilkbahar geç donlarından kaçış imkanı sağladığı için oldukça önemlidir.

Devam edecek....

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2007, 14:01   #6
Yeni Üye

Selahattin Bey! Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.
[ Meyvecilikte yanlış çeşitle bahçe kurmanın sonuçları çok ağır olabilir. ....
Türkiye'de bulunan yerli ceviz çeşitlerinin meyve özellikleri haricinde diğer özelliklerinin tam anlamı ile belirlenmemiş olmasındandır. Ayrıca hangi ceviz çeşidinin hangi bölgelere uyum sağladığının belirlenmesi için gereken adaptasyon çalışmaları henüz tamamlanmamış ya da yapılmamıştır.
-Yerli çeşitlerin verim ve yapraklanma (uyanma) tarihi özellikleri tam olarak belirlenmemiştir. ......dikeceğiniz çeşidin yörenizde görülen ilkbahargeç donlarından sonra uyanması tavsiye edilir. çeşidin geç yapraklanması ilkbahar geç donlarından kaçış imkanı sağladığı için oldukça önemlidir.] demişsiniz. Zira benim tereddütlerim de bu noktalarda olmaktadır. Yanlış bir fidanla bahçe kurmaktan korkuyoruz. Babamlar da bu hafta sonuna fidanları dikmek istediği için kusura bakmayın acele ediyorum. Bu itibarla, cevizlerle ilgili genel bilgiler değil de bu çeşitlerle ilgili yol gösterici olursanız çok memnun olurum.
1- Yalova3 ve Yavuz (tozlayıcı olarak) cinsi fidanlar bahsettiğim bölge şartlarına uygun ve geç yapraklanan fidanlar mıdır, (Yavuz cinsi fidan Yalova 3'ün tozlayıcısı mıdır?)
2- Değilse, bu şartlara en uygun fidanlar hangileridir?
İyi çalışmalar...

Eski 10-01-2007, 15:09   #7
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 23-11-2006
Şevket bey merhaba; KR-2 çeşidi seleksiyon sonucu seçilmiş standart bir çeşittir. Ancak Yalova ekolojisinde bu çeşit Yalova-3 çeşidinden takribi 10 gün sonra dişi çiçeği aktif hale gelmektedir..Yani çiçeklenme dönemleri çakışmamaktadır. Aslında ceviz de döllenme biyolojisinden çok verimlilik üzerinde durmalısınız, Literatürlerde denildiği gibi kendine verimli de olsa en az 2 çeşitle ama VERİMLİ ÇEŞİTLERLE BAHÇE KURMALISINIZ. BU YIL BİTEN ÜLKESEL PROJEMİZDE ÖN planda olan ÇEŞİTLERİMİZ MİDLAND, PEDRO, HARTLEY ÇEŞİTLERİDİR. AĞAÇ BAŞINA VERİMLER SİZİN ZİKRETTİĞİNİZ ÇEŞİTTEN KAT KAT FAZLA üstelik bu çeşitlerin yapraklanma tarihleride oldukça geç..saygılarımla..

ismailtosun77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2007, 09:12   #8
Yeni Üye

Alıntı:
BU YIL BİTEN ÜLKESEL PROJEMİZDE ÖN planda olan ÇEŞİTLERİMİZ MİDLAND, PEDRO, HARTLEY ÇEŞİTLERİDİR. AĞAÇ BAŞINA VERİMLER SİZİN ZİKRETTİĞİNİZ ÇEŞİTTEN KAT KAT FAZLA üstelik bu çeşitlerin yapraklanma tarihleride oldukça geç..
İsmail Bey, selamlar!
1- söz konusu ülkesel proje nedir?
2- bu konuda detaylı bilgilere nasıl ulaşabilirim?
3- Ayrıca, babamlar ceviz fidanı araştırırken Muğla, Aydın ve Denizli çevresindeki bazı fidan üreticilerinden sanırım yukarıda adı geçen ithal ceviz fidanlarını da soruşturmuşlar ama bu fidanlar genelde dışarıya ihraç edildiği için pek bulunmadığı, eğer bu fidan isteniyorsa gelecek Haziran ayı için sıraya girilmesi gerektiği söylenmiş. Bu fidanları nerelerden, ne fiyatla bulabiliriz?
Sabırsızlıkla cevaplarınızı bekliyorum.
İyi çalışmalar!

Eski 22-02-2007, 23:50   #9
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 18-02-2007
Alıntı:
Şevket bey merhaba; KR-2 çeşidi seleksiyon sonucu seçilmiş standart bir çeşittir. Ancak Yalova ekolojisinde bu çeşit Yalova-3 çeşidinden takribi 10 gün sonra dişi çiçeği aktif hale gelmektedir..Yani çiçeklenme dönemleri çakışmamaktadır. Aslında ceviz de döllenme biyolojisinden çok verimlilik üzerinde durmalısınız, Literatürlerde denildiği gibi kendine verimli de olsa en az 2 çeşitle ama VERİMLİ ÇEŞİTLERLE BAHÇE KURMALISINIZ. BU YIL BİTEN ÜLKESEL PROJEMİZDE ÖN planda olan ÇEŞİTLERİMİZ MİDLAND, PEDRO, HARTLEY ÇEŞİTLERİDİR. AĞAÇ BAŞINA VERİMLER SİZİN ZİKRETTİĞİNİZ ÇEŞİTTEN KAT KAT FAZLA üstelik bu çeşitlerin yapraklanma tarihleride oldukça geç..saygılarımla..

İsmail bey merhaba,
Şevket beye verdiğiniz açıklayıcı bilgilerbenim de aradığım bilgiler. Ancak, bahsettiğiniz MİDLAND, PEDRO, HARTLEY çeşitleri hepsi aynı alana dikildiğindetozlayıcı görevi degörüyorlar mı?
Birbaşka öğrenmekistediğim de, bu çeşitlerin fidanlarını nerede bulabiliriz?
Saygılar.

baba turhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2007, 13:26   #10
Yeni Üye

İsmail Bey selamlar! Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Bu bilgiler benim açımdan daha aydınlatıcı oldu. İnşallah ilerleyen yıllarda 24 dönümlük başka bir araziye de ceviz dikme planımız var. Yukarıda ismini zikrettiğiniz çeşitleri dikkate alacağım.
Ceviz konusunda yürütülen projeler ve gelişmelerden haberdar ederseniz çok mutlu olurum. Ne demişler; Her zaman işi ehline sormakta ve doğru yapmakta fayda var.
Çalışmalarınızda kolaylıklar ve başarılar dilerim.
Saygılarımla...

Eski 11-01-2007, 20:12   #11
Ağaç Dostu

Sebahattin's Avatar

Genel bilgiler vermemdeki gaye sizi doğru düşünceye sevketmektir. Daha sonra doğru tercihler yapmaya işin uzmanlarını arama gayretine ve en iyi çeşitleri bulma yoluna gireceksiniz. Hatta girdiniz bile. İsmail bey'in bahsettiği çeşitlerin temin edilme durumlarını araştırarak çalışmalarınıza devam edin derim ben. Tabi başka çeşit alternatiflerinizin de olduğunu hatırlatmak isterim.

Eski 05-11-2007, 17:27   #12
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-11-2007
Ceviz Fidanlarinin Kurumasi

2002 yılında karma ceviz bahçesi kurdum.350 adet ceviz fidanı diktim,mart ayında diktiğim fidanlar 40cm sürgün yaptıktan sonra temmuz sonu ağustos başında kurumaya başladı.Bu şekilde Fidanların %50 si kurudu.2003/2004/2005/2006 martlarında diktiğim fidanlarda aynı olaya maruz kaldı.Kurumakta olan fidanları söktüğümde kök gelişimini yapamadığını gördüm. 2007 martında havalar kurak olduğundan dikim yapmadım.Tarlam 260m rakımda kuzey yöneyli bir tarla Poyraza açık.Sulamayı tankerle yapıyorum.Bu günlerde sonbahar dikimi yapmak istiyorum.Şu anda120 adet noksanım var.Sonbaharda dikilen fidanlar kışın kök geliştirirmi.İZMİR/BERGAMA/KINIK/Karatekeli Köyü

karatekeli iso Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2007, 21:08   #13
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-12-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi karatekeli iso Mesajı Göster
2002 yılında karma ceviz bahçesi kurdum.350 adet ceviz fidanı diktim,mart ayında diktiğim fidanlar 40cm sürgün yaptıktan sonra temmuz sonu ağustos başında kurumaya başladı.Bu şekilde Fidanların %50 si kurudu.2003/2004/2005/2006 martlarında diktiğim fidanlarda aynı olaya maruz kaldı.Kurumakta olan fidanları söktüğümde kök gelişimini yapamadığını gördüm. 2007 martında havalar kurak olduğundan dikim yapmadım.Tarlam 260m rakımda kuzey yöneyli bir tarla Poyraza açık.Sulamayı tankerle yapıyorum.Bu günlerde sonbahar dikimi yapmak istiyorum.Şu anda120 adet noksanım var.Sonbaharda dikilen fidanlar kışın kök geliştirirmi.İZMİR/BERGAMA/KINIK/Karatekeli Köyü

Bölgenizde sonbahar dikimi en uygun olur. Dikimde toprak yapısına bağlı olarak çukurların uygun açılması gerekir. TOprak geçirgen ise 60*60 cm ebatında açmanız, toprak eğer ağır killi ise en az 80x80 cm ebatında açınız. Dikim sırasında 1 gübre 2 toprak 1 dere kumu karıştırarak karcını hazırlayarak dikim yapın. Dikimden sonra rüzgar esen yönden muhakkak fidanların dibine herek(kazık) bağlayın ve can suyu verin geniş bilgi almak istiyorsanız
beni arayın
Tel : 0 505 5450077

Zeyno waffle beğendi.
yavuzceviz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2010, 08:59   #14
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 21-05-2010
merhaba arkadaşlar

tokatta 750 rakımlı bir tarlada ceviz yetiştiriyorum, netten gördüğüm kadarıyla amerikan cevizleri hep bursa, denizli taraflarında yapılıyor, bende tokatta bu cevizlerden yetiştirmek istiyorum, ama yerinde yetişen cevizleride görmek istiyorum, tokata yakın gidip ağaçları görebileceğim, fidanını satın alabileceğim bir yer var mı?

aaykun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2007, 17:46   #15
Yeni Üye

Anubis's Avatar

Giriş Tarihi: 11-03-2007
Merhaba, bu siteye ilk mesajım olacak.
mudanya arkasında nilüfer çayı ovasında 8 dönüm yerim var. ceviz dikmeyi düşünüyorum (özellikle kaman düşünüyorum, meyvesinin nispeten iriliği sebebiyle). ancak arazi toprağı normalde derin ve verimli olmakla beraber geçirgenliğini bilemiyorum. nilüfer çayı ile 3-5m kadar kot farkı var ancak 500-600m mesafe var .
ceviz yetiştiriciliği için uygun olabilirmi, yorumlarınız varmıdır?
iyi günler herkese

Anubis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2009, 23:44   #16
Ağaçsever

kandıralı's Avatar

Giriş Tarihi: 02-03-2009
bakımsız ceviz

KOCAELİ-kandırada 50 adet şebin ve bilecik cevzim var şu anda 6 yıllık fidanlar yeri güzel 1 yaşlarında ilçlama hattası yaptım tekrar canlandılar ama boy yapmıyorlar kalın gövde oluşumu olmuyor cılız büyüme ne yapmam gerekiyor canlanmaları için teşekkürler

kandıralı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2009, 00:03   #17
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Sayın kandıralı, öyle bir sormuşsunuz ki, bilmek için müneccim olmak gerekiyor.
Sizler ne yaptınızı, ne ilacı atıpta yanlış yaptığınızı, hiç gübreleme yaptınızmı, toprak analizleriniz var mı? bir yazarsanız, bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olacaklardır.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2009, 23:01   #18
Ağaçsever

kandıralı's Avatar

Giriş Tarihi: 02-03-2009
sn lilium toprak analizim yok cevizlere yıkanmamış ilaç pompası ile ilaç attım içinde buğday ilaçlama kalıntıları varmı allahtan bir sonra ki gün yağmur yagdı yoksa hepsi felç olacaktı ekerken hayvan gübresi verdim 2 yıl sonra tekrar verdim ara ara mevsiminde toprak gübresi ve üre veriyorum kireç atmayı düşünüyorum nedersinizbudamaları bu yıl yapıldı birde ağaç kabuklarında mantara benzeyen sarı renkte kabarmalar var tavsiyeniz ilginize teşekkürler

kandıralı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2009, 12:47   #19
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Kireç atmayı niye düşünüyorsunuz, toprakta kireç noksanlığı mı var? toprak analizini yaptırmadan bunları bilemezsiniz, belkide kireç fazlalığı vardır.

Ağaçlardaki kabuk kabarmalarını fotoğraflıyabilirseniz iyi olur.

Buğday ilaçları çok etkili ilaçlardır, tulumbada az ilaç kalıntısı kaldığı için ve ceviz odunsu bir bitki olduğu için fazla etkilememiş olabilir, gelişim göstermemeleri ondanda olabilir, kurumadıysalar ikinci yıl gelişim gösterirler.

Fenni gübre olarak şubatta azotlu gübre veriniz, ağaçların yaşını bilmediğim için şu kadar verin diye tavsiye edemiyorum.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2007, 20:16   #20
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Bu çeşitler nelerdir Sebahattin Bey?

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2007, 20:42   #21
Ağaç Dostu

Sebahattin's Avatar

Evet eksikliğin farkındayım. Bir yazı yazacağım da nasıl olacak. Kapsamı ihtiyaçlara göre kafamda daha da netleşiyor artık. Benim için bu konuda bir şeyler yazmak artık vacip oldu. Siz bir daha söylemeden ben söyleyeyim.

Eski 15-01-2007, 10:50   #22
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-01-2007
Wink

Selamlar.10 yaşında 4 dekar bir ceviz bahçem var.yalova cinsi.2 sene önce aldığım ürünün içi oriJinal renginde idi.yani saman sarısının açığı.ama geçen seneki üründe cevizlerimin içi açık kahverengi idi..esmere yakın.Kesinlikle meyvelerde güneş yanığı yoktu.Yazın 5 kez suladım.Acaba sudan olabilirmi? yani içindeki nem ve rutubet cevizlerin içini esmerleştirmiş olabilirmi? yoksa cevizleri tam kurutamadımmı? iç rengi esmer olduğu için satmakta çok zorlandım.Alıcı şaşırdı...aynı ceviz iki sene önce ne renkti,şimdi ne oldu diye.....
ikinci sorum:Cevizi kurutma metodları nedir acaba?
Affınıza sığınarak soracağım üçüncü soru ise:havalar ılıman gidiyor.o yüzden göztaşı atmadım(geç donlara karşı).Atmalımıydım hatamı yaptım.
Saygılar Suat BİLGİN

yalova Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2007, 11:06   #23
Yeni Üye

Smile

Ben özür diliyorum.Forum kirliliği yarattığım için....yazdığınız cevapları görmeden aynı soruları tekrar yazdım.çok teşekkür ederim görüşleriniz için.

Eski 18-01-2007, 15:06   #24
Yeni Üye

Smile

Bu sene cevizimiz yüklü olacak gibi duruyor.ağaçlarımız 10 yaşında.cevizlerim içini tam dolduramayacak diye korkuyorum.çünkü ağaçlarım küçük.takviye olarak bu aylarda **** yazlık hangi gübreyi kullanmam lazım.birde kaç kez su vermeliyim
Teşekkürler

Eski 12-01-2007, 08:56   #25
Yeni Üye

Sebahattin Bey, Selamlar! Öncelikle verdiğiniz bilgilerin benim için faydalı olduğunu memnuniyetle belirtmek isterim. Benim genel değil de özellikle sorduğum fidanlar için bilgi istemem işin aciliyetinden dolayıydı. Zira bu siteyle ve sizlerle yeni tanışmıştım, ama babamların fidan dikme konusunda aceleci davranmaları nedeniyle sorularıma bir an önce cevap bulmak istiyordum. Bu arada ceviz konusundaki yazılarınızın devamını sabırsızlıkla bekliyorum. Forumu gezerken belli bir format dahilinde ceviz ağacı hakkında detaylı bir çalışmanız olacağını okumuştum. Bu konudaki çalışmanız tamamlandı mı acaba? Eğer öyleyse nereden ulaşabilirim. Paylaşımızın için teşekkürler... İyi çalışmalar!

Eski 13-01-2007, 12:46   #26
Yeni Üye

Arrow ceviz meyvesinin içi neden kararır ve büzülür

selamlar.4 dekar bir bahçem var.ağaçlarımın cinsi aşılı yalova ve 10 yaşında..kitapta gösterildiğine göre cevizlerimin içi altın rengi ve saman beyazı olmalı.2 sene önceki hasatta iç renk tam tuttu saman beyazı çıktı.ama geçen sene cevizlerimin içi daha koyu oldu.esmere yakın.o yüzden satarken zorlandım.2 sene önceki hasatta ıslakkende kuru ikende renk saman beyazı idi değişmedi.ama geçen sene içi saman beyazı olan cevizler kuruduktan sonra esmerleşti.acaba suyu çokmu veriyorum.kabuğun içindeki nemmi esmerleştiriyor.yoksa iyi kurutamıyormuyum.**** bilmediğim bir şeymi var.
ikinci sorumsa:cevizin içi uç kısmına doğru niye büzülür.kırdığım 10cevizden 8 tanesi çok iyi 2 tanesinin içi uç kısmına doğru büzük bir durumda.acaba ne önerirsiniz.
saygılar suat bilgin

Eski 13-01-2007, 21:36   #27
Ağaç Dostu

Sebahattin's Avatar

İç neden kararır

Cevizlerde iç kararmasına,
Meyvelerin Ağaç Üzerinde olduğu Dönemde

-Meyvelerin hızlı büyüme dönemindeki (Mayıs-Temmuz periyodu) su eksikliği (su stresi)
-Meyve gelişme dönemindeki özellikle Temmuz ayındaki yüksek hava sıcaklıkları ve aşırı güneş sebep olabilir.

-İç olgunluğunu tamamlamış meyvelerin geç hasat edilmesi iç kararmasına sebep olabilir (Cevizlerde hasat zamanı iç zarın ayrılabildiği ve iki lob arasındaki ayırıcı zarın odunsulaştığı dönemdir. Yeşil kabuğun ayrılması ve çatlaması hasat zamanı ya da kriteri değildir. Özellikle sıcak ekolojilerde (rakımı düşük yerlerde) iç cevizin olgunlaşması yeşil kabuğun çatlamaya başlamasından önce gerçekleşebilir. Bkz. sonraki mesajdaki fotoğraflar Her çeşit ve lokasyon için yetiştirici hasat zamanını kriterlere göre kendisi belirleyebilmelidir).

Bu saydığımız faktörler ceviz içindeki dış zarın rengine tesir eden çevresel faktörlerdir. Aslında cevizlerin kararması demek; İç ceviz zarı renginin koyulaşması demektir. İç kararması ya da koyu iç ceviz rengi bazen genetik bir özellik olabilir ama burada Yalova serisi çeşitler söz konusu olduğu için bu ihtimalden söz konusu değil. İç kararmasını azaltmak için yaz döneminde ilave sulamalar yaparak toprak nemini yükseltmek gerekir.

Meyveler Hasat Edildikten Sonraki Dönem

- Meyveler hasat edildikten sonra yeşil kabuğun geç ayırılması iç rengin koyulaşmasına sebep olur.
- Hasat sonrasında meyvelerin yüksek sıcaklıkta ve nemde beklemesi iç zar üzerinde lekelenmelere ve renk koyulaşmasına sebep olur.

Bu nedenle meyveler hasat edildikten sonra yeşil kabuk mümkün olan en kısa zamanda (1-2 saat) uzaklaştırılmalıdır. Yeşil kabukla birlikte bekleyen meyvelerin iç sıcaklığı yükselir ve bu durum iç zar üzerinde lekelenmelere ve renk koyulaşmasına sebep olur. Meyveler nemli olarak bekletilmemeli ve hızlı bir şekilde kurutulmalıdır. Mümkünse fırınlama, yoksa gölgede (direk güneş ışığı altında değil) havadar bir yerde kurutulmalıdır. Nemli şartlarda ve güneş altında bekleyen meyvelerde ısınma nedeni ile iç zarda lekelenmeler meydana gelir.

Zeyno waffle beğendi.

Düzenleyen Sebahattin : 15-01-2007 saat 17:52 Neden: İlave bilgi
Eski 13-01-2007, 22:01   #28
Ağaç Dostu

Sebahattin's Avatar

İç Neden Büzüşür

Cevizlerde iç büzüşmesine aşağıdaki faktörler sebep olabilir;

-Çeşidin genetik özelliği (Belli oranda meyvenin içlerinde büzüşme olabilir)

-Meyvelerin gelişme dönemindeki su eksikliği, besin maddesi alımındaki eksiklikler ya da dengesizlikler

- Ağaç üzerinde aşırı ürün yükü

- Sağlıksız yapraklar

Zeyno waffle beğendi.
Eski 13-01-2007, 22:22   #29
Ağaç Dostu

Sebahattin's Avatar

Cevizlerde güneş yanıklığı

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yalova Mesajı Göster
İkinci sorumsa;
Cevizin içi uç kısmına doğru niye büzülür. Kırdığım 10 cevizden 8 tanesi çok iyi, 2 tanesinin içi uç kısmına doğru büzük bir durumda. Acaba ne önerirsiniz.
confused:
Şimdi burada genel büzüşmeden farklı bir durum olduğu için hem yorum hem de sizin iyi gözlem yapmanı için önerilerde bulunacağım.

Cevizlerde bazı çeşitler güneş yanıklığına hassastır. Yaz aylarındaki sıcak periyotlarda direk güneş ışığına maruz kalan meyvelerde güneş yanıklığı oluşabilir. Bu durum meyvenin tamamında değil sadece güneşi gören kısmında oluşur.

Bu yanıklığın şiddetine bağlı olarak meyvenin içinde yanık bölgenin altında iç zar esmerleşir. Eğer yanma şiddetli ise büzüşmeye de neden olabilir. Meyvelerin uç kısmının büzüşmesi tecrübelerime göre bundan olabilir.

Siz kendi ağaçlarınızda güneş yanıklığı olup olmadığını ve yanıklık olan meyvelerin içlerini inceleyin. Uç kısım dediğiniz için sanki bana güneş yanıklığı olabilir gibi geldi.

Zeyno waffle beğendi.
Eski 13-01-2007, 22:29   #30
Ağaç Dostu

Sebahattin's Avatar

Ceviz Meyvesinde Güneş Yanıklığı

Name:  cevizde güneş yanıklığı.JPG
Views: 15028
Size:  47.5 KB

Arazi çalışmalarım sırasında yakaladığım, yabani bir ceviz ağacının meyvesinde meydana gelmiş güneş yanıklığı. Meyvenin altındaki bölgede iç zar tamamen esmerleşmişti.

Bilge Kerem beğendi.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026