View Single Post
Eski 14-01-2007, 15:43   #47
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sebahattin Mesajı Göster
Göztaşının ağacın uyanmasını geciktirdiğini ilk defa duyuyorum. Ağacın geç uyanmasına sebep olan şeyler sıcaklığının düşürülmesi prensibine dayanır. Ağaçların kök bölgesine kar ve buz yığma daha az etkili olmak üzere sulama gibi uygulamalar ağacın uyanmasını geciktirir. Burada da kısmen ve sınırlı olarak böyle bir durum oluşabilir ama bence Yalova'da yanlış bir düşünce var.
Sözkonusu olan asmalar olursa asmalarda bordo bulamacının yeni dikilen fidanlarda uyanmayı bir hafta geciktirdiği iddiaları var.
İddia dan ziyade bu bir gerçek. Bitkilerde bakırın durdurucu etkisinden yaralanarak ben sebzelerde hastalıksız, pişkin ve aynı zamanda kök yapısı güçlü, kalın gövdeli fide elde ediyorum. Durdurmanın toprak üstünde gelişim yavaşlatıcı ancak toprak altı kısımlarında geliştirici etkisi inkar edilemez. Ancak Bir hafta yerine meyve ağaçlarında 2-3 günlük bir durdurucu etkisi olduğunu biliyorum.

Geciktirme etkisi daha ziyade ortamdaki bakırın varlığı ile yaprak ve gövde de gerçekleşen fizyolojik olayların yavaşlamasına dayanıyor, sanırım bir nevi antagonistik etki. Ancak bu bitkide fizyolojik olayların durması anlamına gelmiyor. Toprak üstü kısımlar durmuş toprak altı kısımlar harıl harıl çalışıyor bu da bitkide bir gövde kalınlaşması ve kök gelişimis sağlayabiliyor, tabi doğru bitki beslemeyi de yaparsanız. Sürekli bakır atmak maliyetli olmasına rağmen dozunda ve doğru zamanda bir kaç kez bakırlı ilaç kullanımı geciktirme nedeniyle donlardan bitkiyi kurtarabiliyor.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön