agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni5Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-07-2020, 12:58   #1
Ağaçsever

TUĞRULÜNAL's Avatar

Giriş Tarihi: 04-09-2018
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gurkankosak01 Mesajı Göster
arkadaşlar merhaba Niğde ili Çamardı ilçesinde 1600 rakımda güneye bakan eğimli bir arazide 50 dekar kadar ceviz bahçesi yapmayı planlıyorum fakat hangi fidancı ile görüşsem elindeki fidanları pazarlamaya çalışıyor. yerli cevizler çok rahat yetişiyor ve verim alıyoruz son 40 yılın meteoroloji verilerine baktığımda Nisan ayının 15'inden sonra don vakası görünmüyor. toprak analizi de yaptırarak işe başlayacağız inşallah sizce çeşit olarak ne dikmeliyim
Merhaba
Siz genede çok acele etmeyin.Bilgisizce kurulan bahçeler ileride çok zaman kaybı ve masrafa yol açmakta.
Bütün fidancılar elinde olan fidanı satmak derdinde olduğu için elindeki fidanları över dururlar.Aslında nerde hangi ceviz olacağını veya ceviz yetişeceğini veya yetişmeyeceğinide bilirler.Çünkü her bölgeye fidan gönderiyorlar.Olumsuzluk yaşayanlar telefonla geri aradıkları için.Ancak ticari kaygılar işte.

Neyse sözün kısası ,fernorun hala tozlayıcısını bile bilmiyor fidancılar.Size fernor önerende zaten bildiğinden değil,10 senedir olmasına rağmen soğuğa dayanıklılığı ve hastalıklara direnci bilinmiyor.Tek bilinen chandlarden geç açtığı.
Chandler hastalıklara dayanıklı ve nisanın ortasında uyanan bir çeşit.Bana göre niğdede eğimli arazide ,don birikmesi olmuyorsa chandler olur.Cevizi yakanda don biriken yerlerdir,hafif eğimli arazilerde ceviz yetişiyor.Çetin ceviz programında gördüm niğdede çekim yapıyorlardı.Onu izlemenizi tavsiye ederim.

gurkankosak01 beğendi.
TUĞRULÜNAL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2020, 13:43   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 25-07-2017
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TUĞRULÜNAL Mesajı Göster
Neyse sözün kısası ,fernorun hala tozlayıcısını bile bilmiyor fidancılar.Size fernor önerende zaten bildiğinden değil,10 senedir olmasına rağmen soğuğa dayanıklılığı ve hastalıklara direnci bilinmiyor.Tek bilinen chandlarden geç açtığı.
Fernorun tozlayıcısı Ronde'dir. Nasıl bilinmiyor anlayamadım. Arkadaşım Ankara'da Fernor yetiştiriyor. Öyle ciddi bir hastalık sıkıntısı vs yaşamadı. Geç açtığı için Nisandaki günlük donlardan etkilenmedi. Sadece eylül ve ekimde hala uyanık olduğu için don vurmasın diye uyutmaya çok uğraşıyor.
Yalnız arkadaşın dediği de doğru. Ben uzman **** ziraat mühendisi değilim. Sadece çevremde gördüklerime ve tecrübelerime dayanarak konuşuyorum. Ben de tutan belki sizde tutmayacak.
Etrafta çok fazla bilgi kirliliği var ve herkes mutlaka bir yorum yapıyor. Özellikle satıcıların sözüne hiç güvenme. En güzeli çevrenizde bir ziraat mühendisiyle görüşmeniz ve yakın çevrede yetiştirenlerin bahçelerini ziyaret ederek bilgi paylaşımı yapmaktır.

aldirmagonul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2020, 15:12   #3
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 08-07-2020
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aldirmagonul Mesajı Göster
Fernorun tozlayıcısı Ronde'dir. Nasıl bilinmiyor anlayamadım. Arkadaşım Ankara'da Fernor yetiştiriyor. Öyle ciddi bir hastalık sıkıntısı vs yaşamadı. Geç açtığı için Nisandaki günlük donlardan etkilenmedi. Sadece eylül ve ekimde hala uyanık olduğu için don vurmasın diye uyutmaya çok uğraşıyor.
Yalnız arkadaşın dediği de doğru. Ben uzman **** ziraat mühendisi değilim. Sadece çevremde gördüklerime ve tecrübelerime dayanarak konuşuyorum. Ben de tutan belki sizde tutmayacak.
Etrafta çok fazla bilgi kirliliği var ve herkes mutlaka bir yorum yapıyor. Özellikle satıcıların sözüne hiç güvenme. En güzeli çevrenizde bir ziraat mühendisiyle görüşmeniz ve yakın çevrede yetiştirenlerin bahçelerini ziyaret ederek bilgi paylaşımı yapmaktır.
Bu işte en önemli şey tecrübe zaten hocam sizin gibi tecrübelerini paylaşan arkadaşlara minnettarız

gurkankosak01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2020, 16:21   #4
Ağaçsever

TUĞRULÜNAL's Avatar

Giriş Tarihi: 04-09-2018
Alıntı:
SAYIN ARKADAŞIM
yazdıklarımı tam okumadın galiba,aslında bilmesi gereken sadece sen ve değiliz .Fidancıların çoğunda ronde bulunmuyor,fernora tozlayıcı olarak fernette veriyorlar.Şuan internet ortamında bakın çoğu fidancılar tozlayıcı olarak fernette yazıyor, veya bizzat gidin ronde bulması güç,oda yeni yeni çoğalmaya başladı.Tabi ronde diye satılan doğruysa.Sonuçta fidanın üstünde yazmıyor.
Bu arada söyleyeyim fernorun tozlayıcıları rondenin haricinde maylesede vardır.İkisini de bulundurulsa süper tozlama olur.Hava koşullarında daha az etkilenilir.Daha önceki yazılarımda mevcuttur.

Don çukuru oluşmayan arazilerde chandler da oluyor,fernorda oluyor.Bizim köy içinde chandlar oluyor ama ovada taban arazide birtek ceviz olmuyor.

Ankarada ceviz çeşidi isteyen arkadaş çok oldu ,kimse doğru düzgün cevap veremedi,bundan sonra soran arkadaş olursa yardımcı olabilirsiniz.Eğer referans gösterebileceğiniz bahçe veya bahçeniz varsa,fidan aldıysanız ,güven veren firma söyleyebilirseniz çok makbule geçer.Hayırlı günler.

TUĞRULÜNAL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2020, 15:10   #5
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TUĞRULÜNAL Mesajı Göster
Merhaba
Siz genede çok acele etmeyin.Bilgisizce kurulan bahçeler ileride çok zaman kaybı ve masrafa yol açmakta.
Bütün fidancılar elinde olan fidanı satmak derdinde olduğu için elindeki fidanları över dururlar.Aslında nerde hangi ceviz olacağını veya ceviz yetişeceğini veya yetişmeyeceğinide bilirler.Çünkü her bölgeye fidan gönderiyorlar.Olumsuzluk yaşayanlar telefonla geri aradıkları için.Ancak ticari kaygılar işte.

Chandler hastalıklara dayanıklı ve nisanın ortasında uyanan bir çeşit.Bana göre niğdede eğimli arazide ,don birikmesi olmuyorsa chandler olur.Cevizi yakanda don biriken yerlerdir,hafif eğimli arazilerde ceviz yetişiyor.Çetin ceviz programında gördüm niğdede çekim yapıyorlardı.Onu izlemenizi tavsiye ederim.
Teşekkür ederim cevabınız için hocam. küçük bir deneme bahçesi kurmak en mantıklısı olacak galiba çünkü çeşit noktasında bir türlü karar veremiyorum. Geri dönüşü olmayan bir şey yapmakta istemiyorum hem vakit hem para israfı olacak çünkü

Eski 15-07-2020, 15:46   #6
Yeni Üye

Alıntı:
Teşekkür ederim cevabınız için hocam. küçük bir deneme bahçesi kurmak en mantıklısı olacak galiba çünkü çeşit noktasında bir türlü karar veremiyorum. Geri dönüşü olmayan bir şey yapmakta istemiyorum hem vakit hem para israfı olacak çünkü
Abi düşüncen yanlış. Bu işi gerçekten yapacaksan 1 ağaca vereceğin emek ile 1000 ağaca vereceğin emek aynı olacak. Öyle yaparsan boşa zaman kaybetmiş olursun. Öncelikle şu soruları kendine cevapla:
1- Bu işi yapmakta kararlı mısın? Yoksa geçici bir heves mi?
2- Bu işle uğraşacak zamanın var mı?
3- 3,4 sene bekleyecek sabrın ve paran var mı?
4- İnternette bilgi aramayla olmaz. Çevrende sana destek olacak birileri var mı? Ya da bulabilir misin?
5- Sulama inkanın nasıl? Gerekli suyu nasıl sağlayacaksın(Ciddi bir su kaynağına ihtiyacın olduğunu dikkate al)

Bu sorulara cevabın evet ise özellikle yetiştirenlerle görüşerek alacağın cinsi belirle. Ardından bahçenin alacağı kadar fidan al. Bu işe giriş. Yukarıdaki maddelerden birinden şüphen varsa iki tane ek, kendi yiyeceğini çıkar geriye de meyve bahçesi yaparsın.
Benim vereceğim tavsiye budur. Kararı sen ver.

Eski 15-07-2020, 22:40   #7
Yeni Üye

Alıntı:
Abi düşüncen yanlış. Bu işi gerçekten yapacaksan 1 ağaca vereceğin emek ile 1000 ağaca vereceğin emek aynı olacak. Öyle yaparsan boşa zaman kaybetmiş olursun. Öncelikle şu soruları kendine cevapla:
1- Bu işi yapmakta kararlı mısın? Yoksa geçici bir heves mi?
2- Bu işle uğraşacak zamanın var mı?
3- 3,4 sene bekleyecek sabrın ve paran var mı?
4- İnternette bilgi aramayla olmaz. Çevrende sana destek olacak birileri var mı? Ya da bulabilir misin?
5- Sulama inkanın nasıl? Gerekli suyu nasıl sağlayacaksın(Ciddi bir su kaynağına ihtiyacın olduğunu dikkate al)

Bu sorulara cevabın evet ise özellikle yetiştirenlerle görüşerek alacağın cinsi belirle. Ardından bahçenin alacağı kadar fidan al. Bu işe giriş. Yukarıdaki maddelerden birinden şüphen varsa iki tane ek, kendi yiyeceğini çıkar geriye de meyve bahçesi yaparsın.
Benim vereceğim tavsiye budur. Kararı sen ver.
Bu maddelerin hepsine cevap evet. fakat bazı sıkıntılı durumlar var
1) bahçe yapacağım bölgede hep eski usul ceviz bahçeleri var.
2) kaliteli aşılı fidan yok hepsi tohumdan büyüyen aşısız yerli cevizler
3) son olayı her yıl farklılık göstermekle birlikte Nisan ayında son buluyor. bu sebeple fidan seçimi çok önemli.
şu noktasında bir problem yok sulama göleti ile arazilerimizin tamamı sulama suyuna sahip

Eski 15-07-2020, 22:49   #8
Yeni Üye

Alıntı:
Bu maddelerin hepsine cevap evet. fakat bazı sıkıntılı durumlar var

1) bahçe yapacağım bölgede hep eski usul ceviz bahçeleri var.

2) kaliteli aşılı fidan yok hepsi tohumdan büyüyen aşısız yerli cevizler

3) son olayı her yıl farklılık göstermekle birlikte Nisan ayında son buluyor. bu sebeple fidan seçimi çok önemli.

şu noktasında bir problem yok sulama göleti ile arazilerimizin tamamı sulama suyuna sahip
Abi o zaman Çorum Oğuzlar'a atla git. Orada herşeyi yerinde gör. İlglilerle görüş konuş değerlendir.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026