![]() |
|
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-12-2014
|
251. Bu gün 19 Ağustos 2015 Çarşamba. İki gün bahçede kaldım. Birinci gün tavuk kümesi bahçesinin az bir yerine taş toplayıp harç yaptım kalan zamanda motorlu tırpan ile etrafta çıkan otları aldım, akşama kadar devam etti. Sabah erken uyanacaktım ancak bir gün önce çok yorulduğumdan ve uykusuz olduğumdan dolayı saat 08,30 da uyandım. Kümesin bahçesinin kenarlarına 2 el arabası harç yaptım, onu döktüm. Daha sonra kümesin içinden su giderini açtım ve seviyeyi ayarlamak için artan tuğlaları koydum üzerine toprak attım ve etraftan 2 el arabası taş topladım onları serdim ve bu işi bıraktım. Çeşmeden dışarı aksın diye çektiğimiz borunun üzerinden traktör geçiyordu onu kaldırdım suyun ağzını traktörün geçtiği yere verdim. Gübre varilinin içindeki gübreyi meyve ağaçlarından bazılarına döktüm ve varili aşağıya gübrenin olduğu yere götürüp ağzına kadar gübre ve su ile doldurdum, ağzını naylonla kapattım. Bu gübre 15 gün sonra iyice yanmış olacak ve ben her 15 günde bir yanan gübreyi ceviz ağaçlarının dibine atacağım. Bu varilin içine aslında 1 bardak sirke ve ekşimiş yoğurtta atmak lazım bu tarif Selahattin hocanın tarifi o tavuk gübresi kullanıyordu içine azot , fosfor demir vb. gübreler veya diğer organik malzemeler de atılabilir, bunu Mayıs ayı başı ile Eylül ayı sonuna kadar her 15 gün de bir tekrar edilerek yapılabilir. Bu şekilde yapmamın sebebi ben geçen yıl gübreyi Kasım ayı gibi ağaçların etrafına 2 kova atmıştım, yalnız atarken gördüm ki içinde kurt var bunlar tel kurdu ve dana burnu larvalarıydı, ayrıca bütün yaz boyunca ot temizliği yapmak zorunda kaldım. Gübrenin bekleme süresi neredeyse 4 yıl buna rağmen halen ot tohumları ölmemiş ve sonbahara doğru çeşitli böcekler gübre içine yavru bırakıyor. Ceviz ağaçlarının suyunu ne zaman keseceğim uzun vadeli hava durumuna bakıyorum Eylül ayında yağmur yok. 252. Bu gün 25 Ağustos 2015 Salı iki günlüğüne bahçeye gittim birinci gün öğleden önce tavuk kümesinin içine beton attım ve öğleden sonra üstten 2 sıranın otlarını aldım. Ertesi gün sabahtan çapa makinası ile 2 sıranın arasını çapaladım. Yer kuru olmasına rağmen çapa oldu çünkü traktör sürmüştü. Aslında her gittiğimde 2 saati çapa yapmak için ayırırsam bahçeyi traktörle sürmeye gerek kalmayabilir. Öğleden sonra Fernor ile değiştireceğim cevizleri saydım 50 adet cevizi değiştireceğim çukurlarını açmaya başladım. Geçen hafta cevizlere su vermiştim artık su vermiyorum havalar soğumaya başladı yani 20 Ağustosta suyu kesmiş oldum ancak meyve ağaçlarına su veriyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
|
|