agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)




Beğeni Düzeni871Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-05-2014, 07:44   #1
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Gizli bir formülüm yok forumda tartışması devam eden gübrelerin başlıkları, mikrobiyoloji ve toprak başlığı, enzim başlığı ve özelden bana gelen geri dönüş ve tecrübelerle hazırlattığım bir kısmını forumda da yayınladığım bir gübre formülü bu, ancak etkileri mükemmel oluyor ben şimdilik ekonomik olsun diye sirke ve ekşimiş yoğurt kattırıyorum ama bakteriyel gübrelerden varile bir su bardağı konduğu zaman oluyor sana atom bombası. Bursa'da şimdilik çiftçi eğitimlerinde enzimle birlikte bunun yapılışıyla birlikte eğitimler veriyorum, geliştikçe bana sonuçlar ulaştıkça, tecrübeler paylaşıldıkça gelişiyor ve sonuçları yaygın oluyor. (Geçmişte etkisinden dolayı ticari sürümünü çıkartmaya çalışanlar oldu ama zar zor ikna ettim üreticinin öz malı olsunda borçlar ödensin maliyetler düşsün diye)

Formülümüz şöyle:

Malzemeler
1-100 litrelik varil
2-Kanatlı hayvan gübresi 10 kg (Tavuk, güvercin, bıldırcın vs bulunabildiği kadar bedava olanı eskimiş yeni farketmez)
3-5 kg odun külü (kebapçı, pideci ya da odun sobalarından biriktirilerek)
4-2 adet içindeki sıvıyı sızdırabilecek özellikte boş çuval
4-Fosforlu bir gübre 2 avuç dolusu,
5-1-2 kg sirke ve 1-2 kg ekşimiş yoğurt ( Etkin mikroroganizma veya B5A tarzı bakteri içerikli gübrelerden birisi olarak faydalı bakteri kaynağı katıldığında çok daha etkili oluyor bunlardan 1 su bardağı 100 litreye yeterli)

Hazırlanışı
Kanatlı gübresini bir çuvala fosforlu gübreyi ve odun külünü diğer çuvala koyuyoruz (çuval süzme kolaylığı sağlasın ve damlama borularımızı tıkamasın diye ön süzme işlemi sağlıyor). Üzerine sirke ve ekşimiş yoğurt döküyoruz ve varili suyla dolduruyoruz. Gübrenin yeni verilmeye başlandığı bahar aylarında 10-15 gün, yaz günlerinde 8-10 gün bekliyoruz ve her gün mümkünse karıştırıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken şey gübre koyu ayran kıvamında siyah ya da yeşile yakın bir renege geldiğinde hazır olmuş oluyor bu kıvama gelmedi zamanda oluyor ancak koku aşırı arttığında da hazır demektir. Oluşan gübre rahatsız edici bir koku yaydığından ev ve iskan yerlerinden uzak bir yerde hazırlanması ve ağzı kapalı olmasında fayda vardır.

Kullanımı:
Oluşan gübrenin suyunu dekara ilk verişte 5-10 kg sonraki verişlerde 1-5 kg oranıyla başlarda yüksek doz sonra düşük doz oranıyla verilirse çok gfüzel oluyor ancak her zaman yüksek dozda verilmesi aşırı koku nedeniyle sineklenme yapabiliyor o nedenle sonraki dozlar düşük olmalı. Damlamadan her sulamada düşük doz olatakta veriyoruz. Yapraktan püskürtülecekse 100 litre suya 1 kg iyice süzülmüş halde veriyoruz.


Gökhan hocam buraya yazdığımda daha açıklayarak yazdım biraz daha metinsel olarak gelişti sen burdan yararlan .


Neyi niçin katıyoruz:

1-100 litrelik varil: üretim ortamı
2-Kanatlı hayvan gübresi 10 kg: Kanatlı gübreleri zaten sulandırılıp verildiğinde oldukça etkili ancak ticari işletmelerden elde edilen gübreler antibiyotiklerle ilaçlı olduğundan gübremizde fermente olduktan sonra verildiğinde hem daha etkili hale geliyor hemde fermantasyonla ilaç falan kalmıyor
3-5 kg odun külü (kebapçı, pideci, ya da odun sobalarından biriktirilerek): Potasyum ve iz elemen kaynağı, odun külü içindeki elementler normalde bitkinin alabileceği formda değildir ancak bakterilerin bu elementlere yaptığı işlemler sizi şaşırtabilir.
4-2 adet içindeki sıvıyı sızdırabilecek özellikte boş çuval: Süzme gerçekten bir dert bu nedenle ön süzme işlemi sizi daha temiz tutacak sonraki işlemlerinizi azaltacaktır
4-Fosforlu bir gübre:genelde DAP ya da süperfosfat kattırıyorum bunun yerine daha doğal olsun diye kemik unu da doğal fosfor kaynağı olarak kullanılabilir, odun külü içindeki düşük fosfor oranını takviye için ihtiyaç olduğunu düşünüyorum çiçek ve meyve oranını oldukça artırıyor.
5-1-2 kg sirke ve 1-2 kg ekşimiş yoğurt ( Etkin mikroroganizma veya B5A tarzı bakteri içerikli gübrelerden birisi olarak faydalı bakteri kaynağı katıldığında çok daha etkili oluyor bunlardan 1 su bardağı 100 litreye yeterli): Mikroorganizmalar benim gizli askerlerim onları ulaşamadığım yerlere ulaşmaları için gönderdiğimde gözüm arkada kalmıyor yaramaz her durumu düzeltiyor, şahsi hatalarımı tolere ediyor ve kontrol edemediğim çok faktörü kontrol etmemi sağlıyor ve her şeyden önemlisi gittikleri her yeri organikleştiriyor ya da doğallaştırıyorlar ve o ortama canlılık sağlıyorlar.


Not: Doğal, organik ya da permakültür yetiştiricilik yapanlar gübreyi hazırladıklarında ayrı bir varilde ya da bu gübreyi hazırladığımız varile çevrede hızlı büyüyen yeşil otlardan katılıp sulandırıldığında bu otların suyla muhataplığından dolayı organik azot da elde etmiş olacaklarından azot ihtiyacını bu yolla karşılayabilirler. Ayrı varilde hazırlanan ot iki günde azotunu syya veriyor bu azotlu su 1/10 veya 1/100 oranında sulandırılarak kullanılabilir.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2014, 11:34   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-06-2013
Şehir: Bulgaristan, Eski Cuma
Mesajlar: 158
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz Mesajı Göster
.

Kullanımı:
Oluşan gübrenin suyunu dekara ilk verişte 5-10 kg sonraki verişlerde 1-5 kg oranıyla başlarda yüksek doz sonra düşük doz oranıyla verilirse çok gfüzel oluyor ancak her zaman yüksek dozda verilmesi aşırı koku nedeniyle sineklenme yapabiliyor o nedenle sonraki dozlar düşük olmalı. Damlamadan her sulamada düşük doz olatakta veriyoruz. Yapraktan püskürtülecekse 100 litre suya 1 kg iyice süzülmüş halde veriyoruz.


Not: Doğal, organik ya da permakültür yetiştiricilik yapanlar gübreyi hazırladıklarında ayrı bir varilde ya da bu gübreyi hazırladığımız varile çevrede hızlı büyüyen yeşil otlardan katılıp sulandırıldığında bu otların suyla muhataplığından dolayı organik azot da elde etmiş olacaklarından azot ihtiyacını bu yolla karşılayabilirler. Ayrı varilde hazırlanan ot iki günde azotunu syya veriyor bu azotlu su 1/10 veya 1/100 oranında sulandırılarak kullanılabilir.
Hocam birkaç sorum olacak izninizle

1. doğal azot elde etmek amaçlı en uygun yoncadır diye düşünüyorum en fazla azot iceren yeşil yonca sanırım, dogrumudur

2. yapılışından sonra kaç zamanımız var kulanabilmek için, yani fazlacana hazırlanıp beklese olur mu, yoksa hazırlayıp hemen mi kullanıyoruz.

3.fermenteyi hızlandırma ve bakteri miktarını artırmak amaclı az miktar "maya" bildigimiz ekmek mayası ve "arpa" eklersek nasıl olur (bizim burada yasal olarak herkezin rakı uretme hakkı var 30 litre yıllık ve dogal meyva fermentesını hızlandırsın ve fermente tam olsun diye arpa ekliyor dedeler çok fark oluyor.

4. yaptıgımız enzimin suyunu fidanlara verdikten sonra tavuk gübresı çuvalını ve kül çuvalını tekrar kullanıyormuyüz yoksa yenilerine mi ihtiac var, eger yeni koyulacaksa hiz süzmeden her fidana kova ile versek tüm besinler topraga gitsin nasıl olur ?

çok teşekürler paylaşımlarınız için

bu başlık altında paylaşıldığından burada sordum Gökhanın affına sıgınarak.

karabuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2014, 12:06   #3
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Sevgili karabuz:

1. doğal azot elde etmek amaçlı en uygun yoncadır diye düşünüyorum en fazla azot iceren yeşil yonca sanırım, dogrumudur

Yanlıştır. Yonca köklerindeki nodozite bakterileri aracılığı ile toprağa azot bağlar o ayrı bir olay. Bizim yaptığımız herhangi bir otu suda bekletip içindeki organik azotun suya geçmesini sağlamak, ot olarak farketmiyor.

2. yapılışından sonra kaç zamanımız var kulanabilmek için, yani fazlacana hazırlanıp beklese olur mu, yoksa hazırlayıp hemen mi kullanıyoruz.

Bu gübreyi hazırlayanlar hep aynı soruyu soruyor. Uzun süre beklemişinde sorun olmuyor ama içerisinde azotda eksilmeler, çökelmeler ve hatta bakteri ölümleri olacağından etkisi azalacaktır hazırladığınız gübreye bekleme süresi olarak 1 ay öngörüde bulunabiliyorum belki bu bile çok.

3.fermenteyi hızlandırma ve bakteri miktarını artırmak amaclı az miktar "maya" bildigimiz ekmek mayası ve "arpa" eklersek nasıl olur (bizim burada yasal olarak herkezin rakı uretme hakkı var 30 litre yıllık ve dogal meyva fermentesını hızlandırsın ve fermente tam olsun diye arpa ekliyor dedeler çok fark oluyor.

Gübre içerisine katacağınız her türlü fermente ürün maya, peynir altı suyu, şarap, bira, kombu çayı, kefir vs artı bir değer katacaktır. Ancak bunlar fermenteyi hızlandırmaz sadece içerikteki faydalı canlı sayısını artırır fermenteyi artırmak için içerisine melas, pekmez, meyve suyu gibi bakterilerin hızlı çoğalabildiği ortamlar katmak gereklidir.

4. yaptıgımız enzimin suyunu fidanlara verdikten sonra tavuk gübresı çuvalını ve kül çuvalını tekrar kullanıyormuyüz yoksa yenilerine mi ihtiac var, eger yeni koyulacaksa hiz süzmeden her fidana kova ile versek tüm besinler topraga gitsin nasıl olur ?

Bu doğal gübre enzim değil maalesef ancak enzimde ayrı yapılırsa katılabilir çünki repellent yani kaçırıcı etki ve humik asit etkisinden dolayı süper bir durum yaratacaktır.

Yinede oluşan sıvıyı sulama suyuyla en az bire on sulandırmak gereklidir daha az sulandırmanız aşırı koku, sineklenme ve belkide fitotoksititte oluşturabilecektir, ben ideal sulandırmayı 1/10-1/100 oranında gayet güzel yakalıyorum.


Düzenleyen Selahattin Yılmaz : 04-06-2014 saat 07:19
Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2014, 13:11   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-06-2013
Şehir: Bulgaristan, Eski Cuma
Mesajlar: 158
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz Mesajı Göster
4. yaptıgımız enzimin suyunu fidanlara verdikten sonra tavuk gübresı çuvalını ve kül çuvalını tekrar kullanıyormuyüz yoksa yenilerine mi ihtiac var, eger yeni koyulacaksa hiz süzmeden her fidana kova ile versek tüm besinler topraga gitsin nasıl olur ?

Bu doğal gübre enzim değil maalesef ancak enzimde ayrı yapılırsa katılabilir çünki repellent yani kaçırıcı etki ve humik asit etkisinden dolayı süper bir durum yaratacaktır.

Yinede oluşan sıvıyı sulama suyuyla en az bire on sulandırmak gereklidir daha az sulandırmanız aşırı koku, sineklenme ve belkide fitotoksititte oluşturabilecektir, ben ideal sulandırmayı 1/10-1/100 oranında gayet güzel yakalıyorum.

Sulandırmayı 1/50 şeklinde yaptık örnegin , gübrenin katısını ayırıp yalnız suyü vermek yerine tüm karışımı bir tanker suyla karıştırıp hepsini fidanların köküne salma sulama şeklinde versek bir faydası olur mu, yoksa faydalı ne vasa zaten suyuna cıkmışmıdır.

enzım yapılımını ögrenebilecegimiz yer önerirmisiniz
(sonuncusuna yüzsüzlük derler bizde )

saygılar

karabuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2014, 20:02   #5
Ağaç Dostu
 
gökhan07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2010
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 606
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi karabuz Mesajı Göster
Sulandırmayı 1/50 şeklinde yaptık örnegin , gübrenin katısını ayırıp yalnız suyü vermek yerine tüm karışımı bir tanker suyla karıştırıp hepsini fidanların köküne salma sulama şeklinde versek bir faydası olur mu, yoksa faydalı ne vasa zaten suyuna cıkmışmıdır.

enzım yapılımını ögrenebilecegimiz yer önerirmisiniz
(sonuncusuna yüzsüzlük derler bizde )

saygılar
Değerli kardeşim,
Gübre içerisinde ki besinlerin hepsi suya karışıyor.
Ayrıca deneme amaçlı odun külünü, yarısı su dolu pet şişeye atıp 24 saat bekletirsen açık sarı renkte oluşan potasyumu görebilirsin. ( Hafif yağlı bir sıvı )

Ayrıca bu sıvıyı cilasız ahşaplarınızın ömrünü uzatmak içinde kullanabilirsiniz.
( Uygulandığı ağaçların damar yapılarını da ortaya çıkartarak hoş bir görünüm verir, cilalama işleminden önce de kullanılabilir )

Enzim ile ilgili bilgi için, enzim başlığına bakabilirsin.


Düzenleyen gökhan07 : 03-06-2014 saat 21:16
gökhan07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2014, 07:23   #6
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi karabuz Mesajı Göster
Sulandırmayı 1/50 şeklinde yaptık örnegin , gübrenin katısını ayırıp yalnız suyü vermek yerine tüm karışımı bir tanker suyla karıştırıp hepsini fidanların köküne salma sulama şeklinde versek bir faydası olur mu, yoksa faydalı ne vasa zaten suyuna cıkmışmıdır.

enzım yapılımını ögrenebilecegimiz yer önerirmisiniz
(sonuncusuna yüzsüzlük derler bizde )

saygılar

Salma sulama yapıldığında elbette süzmeye gerek yok zaten çuval ile ön süzme yapmış oluruz, kaldı ki hiç çuvala bile koymayabilirsiniz. Süzmede amaç iğrenç kokan ancak meyve ve sebzelere inanılmaz bir lezzet veren bu gübreyle bizimde kokmamamız için olabildiğince az muhatap olmak. Zaten gübreyi bir defa yapsanız dediklerime geleceksiniz.

Enzim konusunda ise kanımca bir enzim toplantısı veya Enzim yapım atölyesi ile bu sorunu aşarız veya irtibatta kalırsak zaman zaman Bulgaristan'a geliyorum yerinde gösteririm

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2014, 08:23   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-06-2013
Şehir: Bulgaristan, Eski Cuma
Mesajlar: 158
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz Mesajı Göster
Enzim konusunda ise kanımca bir enzim toplantısı veya Enzim yapım atölyesi ile bu sorunu aşarız veya irtibatta kalırsak zaman zaman Bulgaristan'a geliyorum yerinde gösteririm
Süper olur

karabuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025