![]() |
|
![]() |
#331 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-06-2013
|
[QUOTE=gökhan07;1318262]Deneme amaçlı, farklı zamanlarda farklı aşı çeşitleri yapıyorum. 30 ağustosta yaptığım kalem aşı, 10-15 güne kadar tutup tutmadığı belli olur. eger tutarsa bir ilk olur sitede yayınlarsanız seviniz. kolay gelsin inşallah tutar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#332 | |
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=hazerhan;1320708] Alıntı:
Havalar sıcak giderse kalemler sürebilir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#333 |
Ağaç Dostu
|
Üzerinde çalıştığım ceviz türünün meyvelerini Chandler ile kıyasladım. Yaklaşık büyüklükleri aynı, ikisinin de içi bütün çıkıyor. Beyazlık oranları aynı. Chandler'in kabuğu daha kalın ve dış kabuk rengi daha koyu. Üzerinde çalıştığım ceviz türünün iç randımanının ve oranının daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Not: Meyveler bu yılın hasatından. Soldaki ceviz Chandler, sağdaki ise araştırdığım ceviz. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#334 |
Ağaç Dostu
|
Chadler diğer cevizlerin yanın da daha düzgün pürüzsüz görünürken bu cinsin yanın da daha pürüzlü kalmış. Araştırmaya değer buluyorum, verimliliği uyanma dönemleri antraknoza hassaslığı gözlenip takip edilmeli. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#335 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2012
|
Sağdaki cevizin ŞEBİN olma olasılığı çok yüksek... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#337 |
Ağaç Dostu
|
Sayın musculus, sanırım şebin cevizi hakkında yeterli bilgiye sahipsiniz. Ben amatörce cevizle uğraşıyorum ve gün geçtikçe cevizle ilgili yeni şeyler öğreniyorum. Şebin cevizinin bu sene ki verimi hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim. ( Bir çok yerli türün bu sene soğuktan etkilendiğini ve verimsiz olduğunu duydum ve periodise gösterdiklerini de gördüm, oğuzlar77, maraş 18, kaman1, niksar1 vb.) Bunlar hakkında bilgi ve birikimlerinizden de yararlanmak isterim. Bu sene chandler cevizinin geçen seneye nazaran verimin çok çok az olduğunu da gördüm. Not: Şebinkarahisar'a hiç yolum düşmedi. Saygılarımla. Düzenleyen gökhan07 : 15-10-2014 saat 07:41 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#338 |
Ağaç Dostu
|
Yukarıdaki fotoğraf herşeyi söylüyor. Sayın liliumun dediği gibi kırağıdan çok büyük zarar gördüğü halde 17 yaşındaki yalova 1 cinsinden 45 kg. kuru kabuklu ceviz alabiliyosunuz. Yerli ceviz ekecek arkadaşlara şu tecrübemi aktarabilirim. Şebin ve yalova 1 cinsleri tamamen kırağıdan zarar gördükten sonra yeni çıkan sürgünlerden hiç tahmin edilmeyecek kadar ceviz alabiliyosunuz. Fakat bu durum bilecik cinsinde mümkün olmuyor. Ama eğer kırağı zararı yoksa bilecik diğer iki cinsi rahatlıkla 2 ye katlayabiliyor verim açısından. Mesela 5 yaşındaki bilecik cinsi ceviz ağacı kırağı zararı görmeseydi bu sene rahatlıkla 15 kg. kuru kabuklu ceviz yapabilecekti. Rakamlar çok uçuk gelebilir. Bir başkası bana söylese bana da uçuk gelebilirdi. Bu cevizde geçen yıl 550 adet yan dal vardı. Hepsinde de en az 2 li meyve çiçeği vardı. O da 1100 meyve yapar. 14 gr. gelen bir cevizle 1100 ü çarparsanız 15-16 kg. cevizi elde edibilirsiniz.Bilecik cevizinin yüzde 30 yeni sürgünlerden verim alındığınıda hesaba katmıyorum. Bu anlattıklarım umarım bazı arkadaşlar tarafından alaya alınmaz. Cevizde 2 sefer bordo bulamacı, bol koyun keçi gübresi, özellikle yaprakların döküldüğü dönemde olmak üzere sene de 2 kez sürme ve çapalama, maneb 80, insektisit,kükürt ve kaolin kili kesinlikle yapılması gerekli uygulamalar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#340 |
Ağaç Dostu
|
Rakamlarda uçuk gelecek fazla bir şey yok, sadece şunu eklemek istiyorum yerli türler yalova olsun bilecik olsun 5 yaş değide altı yaşında daha iyi verime yatıyor bilecik yalovaya göre daha verimli, yalnız bilecikte bir hoşuma gitmeyen bir şey kabuğu ince çuvallamaya depolamaya pek gelmiyor ikinci bir şey işe bazen ağaç üstünde kav çatlaması yaptığında kabuğun aralandığı görülebiliyor buda cevizin saklama koşullarına uzun süre dayanmayacağını gösterir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#342 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#343 |
Ağaç Dostu
|
Sayın musculus, araştırmaya aldığım ceviz, söylemlerinize göre şebin cevizi, bende heyecanlanmıştım farklı bir varyete diye, sanırım araştırmama gerek kalmadı. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Anlam veremediğim konu ise tescili yapılan şebin cevizinin anacı neden tokat'ta ya da büyük ihtimalle ben yanlış biliyorum, sanırım benim gördüğüm ağaca şebin çeşidi aşılanmış. Beni aydınlattığınız için tekrar teşekkür ederim. Saygılarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#344 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-05-2013
|
Sayın Gökhan07, 30 ağustosta yaptığınız kalem aşılarında son durum nasıl, halen sağlıklı görünüyorlarmı, kurudularmı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#345 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın hdoğan, kallus oluşumu çok fazla değil ama yara yerlerinde oluşum var. Dün sabah ve bugün sabah yağan kırağıdan etkilenmiş gibi görünüyorlar. Bu aşıların tutmasında sıkıntı olmuyor fakat erken gelen sonbahar soğuklarından etkilenmemesi için daha erken tarihte yapılmalı ve aynı yıl içinde sürgün oluşturmalı diye düşünüyorum. ( Kallus oluşumu tamamlanmalı ) Temmuz sonu, ağustos başı gibi yapılabilir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#346 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-10-2014
|
bu siteye yeni üye oldum 1 yıldır ceviz çeşidi araştırıyorum yer uşak rakım 940 ile 960 arası eğimli 90 dekar tarlam var uşakta karasal iklim yaşanıyor son kırk yıl içinde 1968 de -21 dereceyi görmüş en son 2011 2012 de - 16.5 derece gördü şimdi bu işiden anlayan arkadaşlara sorum olcak ben hangi cins cevizi dikmeliyim chetler cevizini bir kaç kişi uşakta olmaz dediler soğuklardan dolayı bana öneriniz hangi cins olur birde niksar 1 diye bir çeşit çıkmış onun hakkında ne dersiniz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#347 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-10-2014
|
selamlar sevgiler saygılar hepinize |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#348 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-11-2012
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#349 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-12-2014
|
gökhan bey foruma bugün katıldım diyebilirim ama gerek sayın nail bey in gerek se sizin ve tecrübeli diğer arkadaşların fikirlerini paylaşımlarını epey bi zaman dır takip ediyor ve bundan mutluluk duyuyorum.benim de tokat zile mevkiinde 3 yasında yaklaşık 500 ağaçlık chandler bahçem var bir gün gezeriz inşallah allah rastgetirsin.iyi akşamlar diliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#350 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-06-2014
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#351 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Havaların iyi olduğu bir zaman bende gezmek isterim, sizi de beklerim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#352 |
Ağaçsever
|
İnşallah gökhan bey ben de ayni sekilde müsait bir günde semaverimizi yakar sohbet imizi yapariz 150m2 ev var arazide bitmedi ama veranda bize yetiyor beklerim sayin abim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#353 |
Ağaçsever
|
Bu arada fidanlariniz nasil sikinti yoktur inşallah allah rastgetirsin |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#355 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-12-2012
|
*** ben pazar ilçesindenim.Bu yıl benim bahçemde bulunan yerli ve şebin bilecik kaman niksar güvenli ve çingene olmak üzere cevizlerin tamamı yandı.Sadece aşıladığım çetnırlar 2. yılı olamasına rağmen ceviz verdiler.Beğenmediğim büyük ağaçlarda çeşit değiştirmeye devam ediyorum.Çetnırlara dölleyici olarak franket(ancak şu an bulabildiğim bu) aşılamayı düşünüyorum bu yeterlimidir.Ayrıca sayın gökhan07 bahsettiginiz aşı yaptığınız bahçe sanırım almus yolu üzerinde balığa gidip gelirken kenarından geçiyomuşuzda haberimiz yokmuş.Denk gelirse yanınıza uğramak isterim doğrusu.SAygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#356 |
Ağaç Dostu
|
Sayın mesto3, Chandler'e tozlayıcı olarak fernette ve ronde de montignac ekleyebilirsiniz. Bahçe almus yolu sapağını geçince, niksar yolu üzerinde. Bahçeye gelmeden önce haber verirseniz daha iyi olur, sürekli bahçede olmuyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#357 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-12-2012
|
Cevap yazdığınız için teşekkürler.Bu bahsettiğiniz çeşitlerin kalem temininde yardımcı olursanız sevinirim.3,5 ve 4 dönüm olmak üzere iki parsel ceviz bahçesi oluşturmaya çalışıyorum.Şu an fidan almaya imkanım olmadığından aşısız olarak diktiğim cevizleri aşılayacağım.Mevcut olan büyük ağaçlara öncelikle tozlayıcıları aşılayarak tozlayıcıların hazır olmasını düşünüyorum.Aşı yapmayı fidan yetiştirmeyi seviyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#358 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#359 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-08-2013
|
Kardeşim bahçende yaptığın çalışmaları gördükçe çok keyif alıyorum. Benim de Tokat/Zile de 1650 Adetlik Chandler-Franguette ceviz bahçem var 2013 yılında dikimlerini yaptım. Ama ne yazıkki Ankarada ikamet ettiğim zaman fidanların gelişim sürecini takip etme konusunda sıkıntı çekiyorum. Tek tesellim senin gibi kendini işine vermiş arkadaşlarımın çalışmalarını çekmiş oldukları fotoğraflardan takip etmek. Ben Orman Mühendisiyim ve Ankarada Orman ve Su İşleri bakanlığında çalışıyorum. Fırsat buldukça memlekete gelip bahçede fidanlarımla ilgileniyorum. Bi ara gelip seninle de tanışmak isterim. Tabi senin de iş yoğunluğunun olmadığı bir zamanda... Ali Rıza UĞURELLİ Orman Mühendisi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#360 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |