![]() |
|
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-02-2011
|
Ağaçların taç izdüşümünü bir daire olarak düşünürseniz bu alandaki bitkiler belki cevizin besinine ortak olabilir. Ağaçların altına samanla malçlama yapabilirsiniz. Yoncayı biçip yeşil gübre olarak toprağa verebilirsiniz. Aslında daha iyisi eğer yoncanın yanında kahverengi malzeme (sap, saman, kuru yaprak, dal parçaları) varsa kompost yaparsanız çok daha iyi olur. Ben bu yöntemi bu sene kurduğumuz deneme bahçesinde kirazda uyguladım. Ağaçların altına samanla malç yaptım. Sadece ağacın taç bölgesinde çıkan yabancı otları malç yaparken hafifçe çapaladım. Diğer yabancı otlara dokunmadım ve hiç toprak işlemesi yapmadım. Sıra aralarına ise burçak ve fiğ ekmeyi düşünüyorum. Şu ana kadar fidanların durumu gayet güzel. Budama tekniği ile modern terbiye sistemlerini denerken aynı zamanda yerleşik tarım tekniklerini de denemek istedim. Örneğin taç bölgesinin dışına nane, kekik gibi kokulu bitkiler ekmeyi düşünüyorum. Nedenine gelince bu bitkiler karıncaya karşı çok etkili. Böylece doğal olarak yaprak biti sayısını kontrol altına almış oluyoruz. Sonra kadife çiçeği gibi çiçekler yerleşik tarımda sıklıkla kullanılıyor. Yerleşik tarım nedir diye merak eden arkadaşlar buradan okuyabilirler: http://www.benkoltd.com/suyapo/Kutup...turBahcesi.pdf Düzenleyen Erdem : 09-05-2013 saat 20:51 |
![]() |
![]() ![]() |
|
|