Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe
Yonca bitkisi atmosferdeki azotu kendisi alıp bağlamaz, simbiyotik bir yaşam içinde bulunduğu Rhizobium meliloti bakterileri bu görevi üstlenirler. (Her baklagilin simbiyotik yaşam içinde olduğu bakteri farklıdır, aşağıdaki linklerden görebilirsiniz)
Yani, aşısız yonca ekildiğinde bir sebepten ötürü bu bakteri ile yonca bitkisi buluşamazsa azot bağlama işlemi de gerçekleşmeyecektir.
Bu riski ortadan kaldırmak için ya aşılı yonca tohumu tedarik edilir (Bu tohumlar bu bakteri kültürü ile kaplanmış olarak satılmaktadırlar) ya da aşısız tohumlar bu bakteriler ile sonradan "aşılanır".
Eğer elinizdeki tohumlar aşılı değilse bu durumda Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü'nden ekeceğiniz baklagile uygun aşıyı tedarik edebilirsiniz.
Fidanlara ne kadar yakın ekebileceğinizle ilgili elimde literatür bilgisi yok. Ben olsam ağaçların dibine çok sokmazdım. Çapalamak, gübrelemek ve de malçlamak için biraz mesafeye ihtiyaç var bence. Eğer fidanlarınız daha ufaksa bu tür örtü bitkileri zaten fidanlarınızı boğabilir. Ancak Sn. Karaçepiş'in durumunda delikanlılar boylanmış. Taç izdüşümüne kadar bence yaklaşılabilinir.
Bu arada İngilizce'si olanların aşağıdaki "Cover Crops for Walnut Orchards" yazısını okumalarını rica ederim. Her zaman söylediğim gibi, en doğru bilgi sizin araştırıp okuyup bulduğunuz ve aklınıza en çok yatan bilgidir
İlgili linkler:
TOPRAK GBRE VE SU KAYNAKLARI MERKEZ ARATIRMA ENSTTS MDR
rasthayat / Bakteri Aşılaması
Cover Crops for Walnut Orchards
Simbiyotik,Simbiyoz,Azot fiksasyonu,Rhizobium bakterileri,fiğ | Doğanın ve Toprağın Dostu
|
Teşekkür ederim sayın çamtepe,verdiğiniz likleri inceliyorum.Yonca ekimini (toğumlar aşılı olucak) önümüzdeki kış yapıcaz ve yoncalar yeşerdiğinde fidanlarda 3. yazına başlamış olucak.Bu durumda,boylanmış olucaklar ve boğulma yaşamazlar diye düşünüyorum.
Fidanlara uzaklık 1.5 'ar metre bırakılıcak..8 metre mesafenin 3 metresi boş,5 metresi de yonca ekilmiş olucak.
Arazinin bir bölümünde eğim fazla olduğu için yağmurlarla birlikte toprak kaybı oluşuyor,yonca aynı zamanda bu erozyonu da önlemiş olucaktır.
Dediğiniz gibi her üretici (öncelikle iklimini,toprağını ve ağaçları iyi tanıyarak) okuyup,araştırıp,inceleyip,kendi doğrularını,mantığa yatkın olucak şekilde ( bahçesinde ki tecrübelerini de katarak ) oluşturmalıdır.