agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)




Beğeni Düzeni63Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 20-03-2013, 23:54   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-03-2013
Şehir: samsun
Mesajlar: 15
mustafadirim / Ceviz bahçem (Samsun)

Samsun 19 mayıs ilçesinde yeşil köy de 32 dönümlük arazimde 500 adet chandler 200 adet pedro ve 50 adet kaman1 cevizi dikimi yapıldı, arazimin bir bölümünede yaklaşık 200 adet karışık mevya bahçesi oluşturuldu. Ceviz dikmek v.b konuları bayağı araştırdım ve bende inanılmaz derecede bilgi kirliliği ile karşılaştım.

Bir de çok duyduğum devlet şöle destekliyo, böyle para veriyo gibi bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini yaşayarak öğrendim.
Cevizlerim daha 1. Yılında resimlerini ve gelişim evrelerini gözlemlerimi resimlerle buradan yayınlayacağım. Amacım bu alanda ilgilenenlere nacizhane katkı sağlamaktır.

Öncelikle dikim aşamasında izlediğim yolu tarih edeyim. Öncelikle ben amatör olarak daha yeni tarım ile uğraşmaya başladım. Yani babadan, dededen felan tecrübeli değilim. Hiç alakasız bir sektörde ticaret yapıyorum... Arazimizi satın aldıktan sonra arazimizin 10 yıl süre ile hiç işlem görmediğini ve bu zaman içerisinde sadece hayvan otlatmak için kullanıldığını belirteyim.

Dikim yapmadan önce arazimden toprak numunesi (3 farklı kottan ve farklı yerden) aldım ve il kontrol lab ta analiz yaptırdım... Öncelikle belirteyim hala daha buanaliz sonucunu yorumlayan ve bu şudur diyeni görmedim. Neden bu analizi yaptırdığımı da hala anlamış değilim.

İlçe tarıma çks yani çiftçi kayıt sistemine kayıt oldum. Arazide aşırı derecede otlanma vardı yaklaşık 1 ay uğraş neticesinde otları ve arazi içerisinde bulunan ağaçları temizledim. Arazi işaratlemesini yapıp kepçe ile 4*8 mt mesefa aralıkları ile kuyuları açtırdım ve fidan aldığımız arkadaşın talimatı ile 3 farklı gübreyi 2 su bardağı ölçüsü ile bu kuyulara serptim.

Yaklaşık 20 gün bu şekilde bekledik yağmur yağdı güneşli bir havada açık kök olarak dikim yapmaya başladık. Yaklaşık 11 personelle 1 haftada tüm dikimi tamamladık.

Bu arada tarım fuarına mı katılmadım. Ceviz konulu seminerleremi katılmadım. İnternet ortamında ceviz ile alakalı siteleremi girmedim. Kitaplar mı alıp okumadım ne gerekiyorya bilgi amaçlı okudum.

Cevizlerimi 2012 kasım ayında toprakla buluşturdum . Nisan veyamayıs gibi damlama sulama işini çözmeyi hedefliyorum. Dikilen her ağaca rüzgardan etkilenmesin diye fındık dalı ile herek yapıldı ve fidanlar sabitlendi bu gün arazimi gezdim yani 20 mart 2013 o herekler yani fındık dallarının tamamı yaprak açmaya başlamış)) cevizlerde de ıçkın vermeye başlamış gibi. Zaiyat yok denecek kadar az gibi görünüyor. Tabi zaman gösterecek.

Bu sene damlama sulama dışında gübre vermeyin dediler doğru mudur yanlış mıdır bilemiyorum ama gübre vermeyecem sanırım. Mayıs gibi 120 cm den tepe budaması yapacakmışız fidan aldığımız arkadaş öle dedi.

Arazim meyilli bir arazi kısmen kayalık olan bir yer. Toprak konusunda toprak yapısını anlatmak gerekirse toprak süzek değil sanırım yani yağmur yağdığında açtığımız çukurlara dolan yağmur suyu aynen duruyordu. Bu nasıl etkiler bilemiyorum. Deniz seviyesinden yaklaşık 50-100 metre yükseklikte güney cephe diyorlar.

Arazim sabah ve akşam güneşini olduğu gibi görmekte.

Çok keyifli bir uğraş ancak oldukça masraflı bir iş olduğunu düşünüyorum. Devletin katkısının neredeyse hiç yok olduğunu düşünüyorum. Bazı kişiler aradı proje yapalım felan dediler benden para talep ettiler ben de tamam ama parayı alınca ödeme yaparım deyince hepsi ortadan kayboldu. Sanki bu işten nemelanan 3 kağıtçılar var gibi. Günahları boyunlarına.

Sulama sıkıntım yok arazimin 2 noktasında 2 parmak kalınlığında kaynak suyu bulunmakta ve barazinin dip tarafında da dere bulunmakta . Dediğim gibi ben karşılaştıklarımı sansürsüzce yazarım birilerine faydam olursa sevinirim. Herkese saygılar sunuyorum.....

mustafadirim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025