![]() |
|
![]() |
#11 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-06-2008
|
Merhaba ağaç dostları, uzundur girememiştim, bu süreçte hem bahçenin etrafının çitle çevrilmesi, hemde tam otomatik damlama sulama sisteminin oluşturulması işlemleri sürdü. Malum sulama sistemi ceviz için önemli bir konu. Düzenli yapılmazsa sarfedilen tüm emeğin, maliyetin ve zamanın kaybı demek. Mevcut otomasyon sistemleri oldukça yüksek bedellerde ortalıkta geziniyor. Ben elektrik elektronik öğretmeniyim. Yaşamım okul ve bahçe arasında geçti. Dolayısı ile kucak dolusu para vermek yerine sistemi kendim kurdum. -Sistem nem sensörleriyle devreye girip çıkıyor, -Bahçe içinde iken uzaktan kumanda ile durdurulup çalıştırılabiliyor, -Cep telefonu ile sistem kontrol edilip gerekiyorsa çalıştırılıp durdurulabiliyor. Nem sensörleri için bahçenin uygun bölgelerinde uygun platformlar hazırlanıyor. Bahçe içinde iken uzaktan kumanda ile çalıştırma; Boruların bakımı ve tamirat esnasında, git kuyu başına çalıştır. Gel arızalı yere kontrol et, olmadı, git bir daha kuyu başına sistemi durdur, gel arızayı yeniden tamir et, git suyu yeniden çalıştır döngüsünden bizi kurtaracak. Cep telefonu ile kontrol sisteminde 1-Dalgıcın çalışıp çalışmadığı kontrol edilebiliyor. 2-Depo durumu kontrol edilebiliyor, 3-Ana borudan yan kollara aktarım yapılabiliyor. Sulama esnasında yağmur yağarsa sistem kendi kendine sulamayı durduruyor. Gübre ve katkı tankındaki selonoid vana, damlama sistemiyle sulama sistemine belirlenen oranda dosaj sunuyor. Filtre tankımızda üç bölüm var; Üstteki 1. bölümde 20 cmlik alanda ceviz iriliğinde çakıl taşlarımız var, depoya gidecek sudaki iri partikülü süzüyor tankın temizleme işleminde üstten partikülleri ayıklamak kolay oluyor. Ortadaki 30 cm lik 2. bölümde fasulye iriliğinden alta doğru inildikçe pirinç iriliğinde çakıllarımız mevcut, asıl arındırmayı (kil- kum -minik partiküller) bu kısım yapıyor. Alttaki 3. kısımda ise elma-ceviz iriliğinde karışık çakıllarımız var, depoya suyun düzenli akmasına yardımcı olan deponun bonusu sayılabilecek bir rezerv hacimi oluşturuyor. |
![]() |
![]() ![]() |
|
|