agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni207Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 09-12-2013, 17:23   #10
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-11-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yaşar Aydın Mesajı Göster
Yer: Ankara/Polatlı
Rakım: 900 metre
Ceviz cinsi: maraş 18
Önceki senelerde aldığım notları iletiyorum
2011 yılı 7 nisan tepe tomurcukları 2 cm henüz patlamamış.
11 nisan don vuku buldu (Polatlı meteoroloji istasyonu -3.2 derece)
12 nisan tekrar don oldu (-2.1 derece)
22 nisan tekrar don oldu (-0.4 derece)
Tomurcuklardan 1cm'den büyük olanlar kararıp döküldü...
2012 yılı 8 nisan tepe tomurcukları 1,5 cm
12 nisan tepe tomurcukları 2-3 cm
22 nisan dişi çiçekler patladı 1-2mm çaplı meyve taslakları görülmeye başladı.
2013 yılı 30 mart tepe tomurcukları 2 cm
7 nisan dişi çiçekler ve erkek çiçekler filizlendi.
14 nisan: Marta dikilen Fernette fidanı tomurcuklar 2-3 cm
Polatlı'da son 9 senede 5 defa ilkbahar geç donları olduğu için maraş 18'leri kesip fernor aşıladım. Fakat havanın rutubetinin az olması, gece-gündüz sıcaklık farkının fazla olması ve de yeterli tecrübe eksikliğinden dolayı aşıların % 95'i tutmadı... Ağustosta tekrar yaptığım göz aşılarının da % 40'ı tutmayacak görünüyor...
Sn Yaşar bey bilgilerin için teşekürler aydınlatıcı oldu.Aşı meselesine gelince.Ceviz aşısının tutmaması çok nadir olur.Zaten cevize bir çizik bile atsan hemen sulanır.Kalem kurumaz tutma oranı çok yüksek oluyor.2013 nisan 10 da yaptığımız(usta yaptı) 85 tane 13 yaşındaki ağaçların 5 tanesi tutmadı.tutmayanlardada ağlama devam ettiği için.Ve hepsi 3m filiz verdi.
Biz yarma aşı yaptık.Usta yardı kalemleri taktı.Gerisi bana kaldı.Formda yararlanmak için. 1-Kalemler mart 15 gibi alınmalı mantar ilacına daldırılıp su geçiren bir beze sarılıp 20-25cm derinlikte toprağa gömülmeli. 2-Aşılanacak ağaç aşı yapılmadan 7-10 gün önce kesilmeli acı suyu akmalı.Ben bir ay önce kestim ağaç yarasını tamir etmiş kesince tekrar acı su akıyordu bazılarında.3-Aşı yapılacağı zaman 5-10cm tekrar keslip kanama yoksa yarılıp kalem takılmalı.Kanama varsa daha sonra aşılanmalı.4-Kalemler(anaç ve kalemin kabuk içleri kambiyum dokusu diyorlar birbiri ile öpüşmeli) yerleştirilmeli.Sallanma veya gevşeklik varda çalılıp sıkıştırılmalı.5- Anacın kabuğu ayrılmş ise cam çivisi ile çakılır. Siyah kaliteli elektirikçi bandı ile kafa sarılır.6-Anacın yarığı ve kafa 0,5cm kalınlığında killi çamur ile(cam macunu kıvamıda)sıvanmalı.Kalemin üstü ve çamurlu yer sutut ile kapatılmalı.7-Kalemler su bazlı beyaz boya ile(1:1) boyanmalı.Anacın etrafından çıkan filizler büyümeden kesilmeli.Aşılar 1 metre sürgün verince ilerde kırılmaması için uçları 1m den sonra kesilmeli.Yandal oluşur ve kalınlaşır.Yinede anlaşılmayan yer olursa 0535 816 63 54 nolu telefondan bildiklerimizi paylaşırız. Herkase kolay gelsin.

ömür-uşak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025