Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mendakka
bizim 200 ağaçlık cevizliğimiz var. bizde damlama sistemini kullanmayı düşündük hatta 30-40 cevize uyguladık ancak kullanan kişiler tavsiye etmedi, cevizlerin olumsuz etkilendiğini söylediler. (ayrıntısını hatırlamıyorum)
|
İlk defa duydum. Niyeymiş?
Alıntı:
belki şu yapılabilir. su damla damla değilde daha çok akması sağlanabilir belki o zaman zararı olmaz.
|
Damlamanın bir zararı olacağını düşünmüyorum ama ben suyu daha hızlı ve geniş bir alana yaymak için büyük ağaçlar için mini yağmurlama sistemi düşünyorum ilerisi için.
Alıntı:
ancak damlama sistemi ceviz için bence çok zahmetli bir iş. yılda 2-3 kez yüzlerce metre hortumu toplayıp katlayıp geri açmak çok zor oluyor.
|
Niye yılda 2-3 kez olsun ki? bir kere toplamanız (sonbaharda) yeterli, sonra bir daha Mayıs ayında bahar sürümünü yaptıktan sonra döşeyeceksiniz. Üstelik niye "ceviz için" dediniz ki? Başka bir meyve ağacınız olsa da bu işlemleri yapmayacak mıydınız?
Bizim orada ağaçları büyükçene olan çiftçiler damlama boruları ağaçların dallarına asıp havaya kaldırıyorlar, bu şekilde traktör boru altlarını da işleyebiliyor. Ama traktör operatörlerinin bundan çok mutlu olduğu söylenemez.
Alıntı:
biraz maliyetli ancak en zahmetsiz ve en etkili yöntem yer altından giden boru- vana sistemi. kimisi kışın yeraltındaki boru donar çatlar diyebilir ancak borudaki suyu tahliye vanası yapılıyor. o şekilde borudaki tüm su boşaltılınca kışın hiçbir sorun olmuyor. yeraltı boru-vana sistemini çizmeye çalıştım umarım anlatabilmişimdir
|
Boruları yer altına indirmeniz için toprak işleme derinliğinin altına indirmeniz gerekir, aksi takdirde her bahar ayında patlayan hortumları değiştirirsiniz.
Boruları yer altına indirmek ise ayrı bir dert ve masraf.
Tabi toprak işlemesiz tarım yapıyorsanız ona bir diyeceğim yok.