View Single Post
Eski 26-01-2015, 20:28   #21
permakültür
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-06-2012
Damlama sulama sistemi hakkında

Arkadaşlar Merhaba;

Ekte krokisini çizmeye çalıştığım damlama sistemimde toprağın altından giden 40 mm lık ana hat tarlayı ikiye bölüyor. Toprağın üzerinde ise 8 vana ile 8 hatta 20 mm lik borularla uzanıyor.Ağaçarın etrafında ise 3m uzunluğunda ve 16mm çapında çember borular kullandım. Boruların tamamı Jain marka.

İlk iki yıl bu sistemi kullandım fakat sondajım çok milli olduğundan tüm çemberler kumla tıkandı. Bu nedenle geçen yaz sonunda 36 tonluk bir havuz yaptırdım, orda dinlerdiğim suyu basacağımdan kum problemim olmayacağını umut ediyorum.

Kum probleminden başka en büyük problem kuş delikleri oldu,20mm hatları ve 16mm çemberleri delik deşik ettiler, sürekli yama yapmak zorunda kaldım.

Çemberler kullanılamaz olduğundan değiştirmem gerekiyor. 20 mm borularımın içindede kum olduğundan bir sürü yama yaptığımdan onlarıda yenilem gerekecek galiba.

Sormak istediğim, yeni sistemde nasıl iyileştirmeler yaparak daha başarılı olurum;

Benim aklama gelenler;

1) 20 mm lik hatlarıda toprağın altına gömerek kuşlardan korunmak.El çapa makinasının arkasına takılacak bir uçla 20-25 cm derinlikte bir arık açıp içine döşemeyi düşünüyorum.

2)agaçlar büyüdüğü için 5m lik çember kullanacağım. Ama çemberleri gömmek mümkün değil, kuşların yemesine razı geleceğim.

Çember boru yerine mini sprink mi kullanmalımıyım ? Ceviz ağacında mini sprink kullanan varmı? Eğer mini sprink kullanırsam 20 mm lik borularımdan 1 m spagatte boru ile mini sprinkleri çekebilirim. Ağacın gövdesine su deymesinin zararı olurmu? Mevcut sistemdeki boru çapları ve su debisi mini sprink için yeterli olurmu?

teşekkürler

Eklenen Resimler

permakültür Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön