![]() |
|
![]() |
#11 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-11-2013
|
Alıntı:
Yaşadıklarımdan örnek vermek isterim; Ceviz dikmeyi yaklaşık 12 yıldır düşünüyordum. 2012 yılında dikmeye karar verdim. 2013 Aralık gibi dikmeyi planladım ve 2013 Kasım ayında araştırmaya başladım. Bu forumla tanışmam da o günlerde oldu. Forumu okumaya başladıktan sonra, daha detaylı araştırmam gerektiğine karar verdim. Ağaçlardan ve yetiştiricilikten az çok anlamama rağmen Cevizin diğer meyvelere benzemediğini ve öğrenmem gereken tonlarca mesele olduğunu farketttim. Acele etmedim, fidan dikimini erteledim. 1 yıl sürekli araştırdım, okudum, takip ettim, sordum soruşturdum, bölgemdeki kurulu bahçeleri gezdim ve 2014 Aralık' ta fidanlarımı diktim. Araştırmalarım sonucu neler değişti, kısaca, # 7x3,5 mesafe dikim düşüncem değişti, 8x6 mesafeyi uygulamak istedim fakat, sınırlara olan mesafe ayarlamasından dolayı 7,5x6 metre mesafe ile dikim yapabildim. # Tohumdan yetiştirip yerinde aşılama fikrim değişti, güvenilir olduğunu düşündüğüm fidancıdan aldığım aşılı ve sertifikalı fidanları diktim. # Altay veya Kaman 1 veya Pedro çeşidi dikme planım silindi, Chandler çeşidi diktim. # Arazimin ortasından su geçmesine rağmen salma sulama fikrim değişti, damlama sulama sistemi kurdum. # Hayvan gübresi her türlü ihtiyaca yeter düşüncesi değişti, damlama sistemine gübre tankı ilave ettim. # Kafama göre, eski usül, gübreleme düşüncelerim değişti, toprak ve yaprak analiz sonuçlarına göre düzenli bir gübreleme programı planlama ihtiyacı oluştu. # İlaçlama ve bakım programının önemi daha da değer kazandı. # Sürekli araştırma ve deneme yapılması gerektiği,öğrenmenin sonunun olmadığı gerçeği kafama kazındı. Bence acele etmeyin iyi araştırın. Ne zaman dikeceğiniz önemli tabi ama, ne dikeceğiniz ve nasıl dikeceğiniz daha fazla önem arzetmekte. Saygılar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
Etiketler |
altay, anaç, ceviz, ceviz bahçesi, ceviz bahçesi kuralım, ceviz fidanı, ceviz ormanı, chandler, tohum |
|
|