![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-08-2013
|
bugün zorlada olsa bir kepçici bulabildim ve çukurları 1.2 m *1.2m olarak açtırıyorum. bir ziraatçi ile görüştüm çukurlar bu boyutta olursa ağaç köke gider büyümezler dedi. daha ufak yaptır çukurları dedi. ancak köke gitmesinde ne sakınca vardır ki. kökünün daha fazla olması ağacın daha fazla yararlı besin bulabilmesi anlamına gelmiyor mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-09-2012
|
Alıntı:
zaten ne cekiyorsak bu ziraatcilerden cekeriz sen daha da derin yaptırmaya bak bunların alayı birşeyden anladığı yok salla gitsin... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2011
|
Alıntı:
Ağaç dikiminde fidan çukuru ölçülerinin bir standardı vardır, buradada standart 80-100 cm dir. Toprağın alt katmanları besin yönünden zayıftır, ağaçlar besini en fazla toprağın üst bölümlerinden alır buda 100 cm civarıdır ve bu kısımlar zengin besin kaynağı içerir. Ziraatçi doğru söylemiş, kökler çok aşağıya giderse beslenme problemi yaşar. kökler üst kısımlarda kalır yanlara yayılırsa daha çok beslenir ve çabuk biüyür. Dedelermiz ceviz ağaçların kökleri çok aşağılara gitmesin diye fidan çukurunun altına kapaklı taş koyarlarmış, demekki akıllı imişler. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
benim anlamadığım fidanın etrafında bol miktarda verimli gevşek yüzey toprağının olmasının ne sakıncası olabilir ki? ne güzel kökler hızlıca rahat rahat gelişir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2011
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ağaçın nasıl bir kök oluşturacağına kimse karar veremez ağaç kendi yaşamını devam ettirebilmesi için en büyük gereksinimi nem su dur, kökte nemi suyu bulabildi yöne göre hareket eder, nemlilik derinlerdeyse toprakda kil kist geçirmeyen bir tabaka yoksa geçirgense derinlere iner yaşamını sürdürmeye güçlü olmaya çalışır. Siz buna özürlü muamelesi yaparsanız her şeyini temin ederseniz besin dedi besin, su dedi su derseniz, zaten aylaz olup kökler derinlere gitmeyecektir ve bunu hep bekleyecektir, vermediğinizde de ağaç gelişimi duracak sitrese girecektir. Fidanı hazırlarken tüm şartları düşünerek hazırlamak gerekir, susuzsa susuzluğa don riski varsa dona karşı tedbirleri alırsak fidanda kendini buna göre hazırlar, doğaya bakınız doğa bir dengedir bizim yaptığımız takviyelerle dengelemek sağlığını korumak daha iyi besin almasını kolaylaştırmak ve daha iyi verim almak. Sayın ermana, Önerilerimiz hep kepçeyle derin kazılmasından yanadır ve doğrudur, toprağın gevşetişmesi kökün daha iyi çalışması anlamına da geliyor ki doğrudur, fakat biz bunu yazın yapılmasını öneriyoruz, Yani, çukurlar açılıp bir iki ay dursun güneş alsın daha sonra doldurulup bir iki ayda öyle durup bir yağmur görmesi toprağın oturuşması olup ve bu aylarda ekilmesinin doğru olduğunu hep söylüyoruz ve doğru olanda budur. Şimdi böyle söyleniyor diye Bu söylemi bu ayda yaparsanız yanlış yaparsınız, şimdi kepçeyle kazılamaz diye bir şey yok kazılabilir fakat derin kazdığınız çukurun toprağı oturuşmadığından dolayı kış sularını tutabilir ve fidanlarınız bozulabilir kurumalar görülebilir, o nedenle bu mevsimde derin kazdırıp ekmeni önermem. Bir arkadaşıma bahçe kurma işini dün bitirdik, ona önerimde aynı üstte yazdığım gibiydi fakat oda tüm yaz boyunca bu işlemleri yapamayınca hem kazı işini hem ekimi birlikte yaptık, Çukurları yine kepceyle kazdırdık ama derin değil hemen bir kepçe 50-60 cm kadar aldırıp bıraktırdık taban gübresi hayvan gübresini verip fidanları ektik. Kepçe çukurları kazarken ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
bu sebeplerden dolayı geç kaldım ve fazla vaktim olmayacak ancak ben yine de sert zeminde kalacağına yumuşak toprak ile şansımı denemek istiyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-12-2011
|
selamlar çukurun derin ve geniş kazılmasını direk kökün hareket kabiliyetine bağlamak yanlış olmazmı?? derin ve geniş kazmakla ne yapıyoruz? daha verimli olan üst toprağı alta koyuyoruz, ve bu alt kısma analiz sonucuna göre yanmış hayvan gübresi, leonardit, dere kumu, inorganik gübreler v.b gibi malzemelerle güçlendiriyoruzki ilerde derinlere koyamayacağımız besinler ve toprak düzenleyicileri ağacımız bulabilsin. daha verimsiz olan alt toprağıda üste koyuyoruz ama yine takviye ederek. sulamalarla birlikte vereceğimiz inorganik ve organik gübrelerin derinlere ne hızla ve ne miktarda ulşabileceği belli aslında derinlere ulaşmadan kılcal kökler büyük çoğunluğunu alıyor çok az bir miktarı derinlere çok yavaş bir hızla iniyor, bununda büyük bir çoğunluğu bu süreç içinde bitki tarafından alınamayacak forma dönüşüyor. bunun için derinlere bol miktarda organik gübre ( yanmış hayvan gübresi, leonardit gibi) koymakta fayda var aşağı inen ve kullanılamaz forma bürünmüş olan besin elementinin bir kısmını tekrardan kullanılabilir forma organik maddeler çevirir. bu dediklerimi analiz sonucuna göre zayıf topraklarda yapmak herzaman fidanlarınızın gelişimi için daha sağlıklı olacaktır. analiz sonucunda bir metrenin altı dahi güçlü olan toprakta fidanı üstten kürekle açacağınız bir çukura dikin. fidan çevresindeki toprağı yeterli nemlilikte tutunki kökler rahatça ilerlesin ( zaten o kadar kuvvetli olan toprak diğer topraklar gibi kökleri sıkmaya çalışmayacaktır) fidanlarınız rahatça ve sağlıklı olarak gelişecektir. sebep toprak kuvvetli suyunu eksik etmedik. zayıf topraklarda mutlaka derin ve büyük fidan çukuru açıp, analiz sonucuna göre önerilen organik ve kimyasal gübrelerle toprağı zenginleştirmek için çukur içine dolacak toprakla bu malzemeleri harmanlayarak doldurmakta fayda vardır. ilerde derinlerdede bitkimiz için besin olsun yapısı bozuk olan toprağımız biraz iyileşsin fidanlarımız daha iyi gelişebilsin. Düzenleyen ncp1963 : 16-11-2013 saat 11:06 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-12-2006
|
Alıntı:
yapıyorum.Aksini söyleyene görsel olarak cevap verebilirim . |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-05-2013
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-11-2013
|
Herkese Merhaba, Öncelikle forumda değerli bilgilerini paylaşan herkese çok teşekkür ediyorum. Bu forumu keşfettiğim günden buyana sürekli okuyorum. Müdavimi oldum diyebilirim. Uzun zamandır kafamda olan bir projeyi hayata geçirmeye karar verdim. 70 dönüm arazim var. Yıllardır sadece arpa-buğday ekiliyordu. Başlangıç olarak 5 dönüme önümüzdeki baharda ceviz dikeceğim. Tabi bunun için ilk önce Tarım il müdürlüğünün düzenlediği kursa katıldım. Orada edindiğim bilgiler ışığında, ilk önce toprak analizi yaptıracağım. Sonra tarlayı sürüp çukurları kıştan önce açacağım. Baharda da Allah nasip ederse tüplü Fernor ve %10 Fernette fidanlarımı dikeceğim. 5 dönüm yapmamdaki amaç deneyimsiz olmam. Eğer yapabilirsem zamanla bu diktiğim fidanlar kendini amorti ettikçe kademeli olarak işi büyütmek istiyorum. Benim soruma gelince; Şu anda fidan alma aşamasındayım. Bursa'da Tarım il müdürlüğündeki hocamın tavsiye ettiği bir fidancıdan fidanlarımı alacağım ama, tüplü olarak alacağım fidanlarda dikkat etmem gereken bir husus var mı? Örnek olarak dilcikli aşı veya göz aşısı olması gibi. Veya fidanların küçük veya büyük olması gibi. 1. kalite, 2. kalite vs. Önerileriniz nelerdir? Not: Bu benim forumdaki ilk yazım. Bu nedenle sürç-i lisan ettiysem affola. Saygılarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-11-2013
|
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Fidanları dikeceğim yer konusunu atlamışım. Ben Bursa'da yaşıyorum fakat arazim Kütahya Domaniç İlçesinde. Orada rakım yüksek ve ilkbahar geç donlar nisan ayı sonlarına kadar devam ediyor. Bu nedenle Fernor tercih ettim. Tüplü fidan tercihim de bu sebepten. Fidanları alırken de nelere dikkat edeceğimi bilmiyorum. tavsiyelerinizi bekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-12-2011
|
Alıntı:
merhaba kursa katılarak en doğru olanı yapmışınız en azından toprak analizinin olmazsa olmaz olduğunu kavramışınız. bu sizi ilerde çok rahatlatacak. fidan seçimi konusunda arif hocam haklı, bursa gibi bir ekolojide neden chandler değilde fernor ??? işte bizim okumuşların en büyük sorunu bu kulaktan dolma bilgilerle yıllardır çiftçi üzerinde denemeler yaparlar yanıldıklarındada pişkince kendilerini hiç sorumlu hissetmezler. deneme parselleri varda denememi yapmışta fernoru öneriyor? size tavsiyem mutlaka çevrede bulunan ( bursada bolca var) bahçeleri gezin sahipleri ile görüşün çeşide o şekilde karar verin.. eğer zaman sıkıntısı yaşamazsanız yetiştirebilme imkanınız varsa açık kök fidan alıp bu kış bu işi bitirin. eğer yetiştiremem sıkıntı olur derseniz deneme amaçlı iki üç açık köklü fidan dikin baharda tüplü dikecekelrinizle yıl sonu kıyaslayın. fidan baharda yerinde uyandığı yaz boyunca olması gerektiği gibi gelişim gösteriyor. mayıs sonunda dikeceğiniz tüplü fidan yeterli gelişimi bir sonraki bahardan sonra yaparak size bir yıl kaybettirir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-05-2013
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
altay, anaç, ceviz, ceviz bahçesi, ceviz bahçesi kuralım, ceviz fidanı, ceviz ormanı, chandler, tohum |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|