agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni3132Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-09-2013, 22:39   #1
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 28-09-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ömür-uşak Mesajı Göster
Tarım ildekiler mantıklı söylemiş emet kışları sert olur.Mart 15 gibi açık köklü pişkin 1m civarında fidan dik.Tozlaycı sayısı da 6-7 tana yeter.
Sıra arası 7 metre,fidan arası 3,5 metre dikilebilir.Daha fazla ağaç dikmiş olursun.Birde benim bildiğim tüplü fidanlar her mevsim dikilebiliyor.

hanekase Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2013, 23:05   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-11-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hanekase Mesajı Göster
Sıra arası 7 metre,fidan arası 3,5 metre dikilebilir.Daha fazla ağaç dikmiş olursun.Birde benim bildiğim tüplü fidanlar her mevsim dikilebiliyor.
Sn hanekase her ne kadar yabancı kaynaklar yazsada çoğu fidancılar 3,5 metre mesafeyi önersede ben katlmıyorum.Sizin ağaçlar 2004 yılında dikilmiş 9 yaşında olayı gözlerinizle bizzat kendi bahçenizde gözlemlemişsinizdir.Bir ağaca 175 cm den fazla yana gidemezsiniz diyorsunuz.Kuvvetli rüzgarlarda bile meyve dökümü olabiliyor.İki agacın dalları birbirine girecek rüzgarla sürtünecek dallar yaralanacak cevizleri dökülecek.Ben cevizin 8x8m olması görüşündeyim. 150 yıl ömrü olan bir agacı 175 cm de nasıl tutacağız.Bodur cinsler,Yaşam süresi kısa ağaçlar belki kurtarır ama ceviz kurtarmaz.

ömür-uşak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2013, 17:56   #3
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 28-09-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ömür-uşak Mesajı Göster
Sn hanekase her ne kadar yabancı kaynaklar yazsada çoğu fidancılar 3,5 metre mesafeyi önersede ben katlmıyorum.Sizin ağaçlar 2004 yılında dikilmiş 9 yaşında olayı gözlerinizle bizzat kendi bahçenizde gözlemlemişsinizdir.Bir ağaca 175 cm den fazla yana gidemezsiniz diyorsunuz.Kuvvetli rüzgarlarda bile meyve dökümü olabiliyor.İki agacın dalları birbirine girecek rüzgarla sürtünecek dallar yaralanacak cevizleri dökülecek.Ben cevizin 8x8m olması görüşündeyim. 150 yıl ömrü olan bir agacı 175 cm de nasıl tutacağız.Bodur cinsler,Yaşam süresi kısa ağaçlar belki kurtarır ama ceviz kurtarmaz.
Sayın Ömür-Uşak,internetten çok detaylı araştırmalar yaptım,hatta profosyonel fidancılarlada görüştüm,tabiiki büyük çaplı ceviz ağaçları için 7*3,5 dikim aralığı uygun değil.Bu büyük ağaçlarda bizim Şebin,Yalova,Bilecik gibi uç dalda meyve veren yerli ağaçlardır.Bu ağaçlar daha az ceviz verdiği için büyümeye gidiyor.Chandler gibi yan dallarda ceviz veren çeşitler,çok daha fazla meyve verdiği için,uç dallarda meyve veren ağaçlar gibi büyük olmuyor.
Ayrıca ,7*3,5 dikim aralığında budamayıda ona göre ve çeşide göre yapacaksınız.Eminim başarılı olabilirsiniz.Herşeyde olduğu gibi tarımdada yeni bilgiler,yeni değerlendirmeler olmaktadır.Ben şahsen şu an 90 kadar ağacım var,geçen senede torbalara ektiğim 110 ceviz çöğürü var,onlarıda tarlamda kalan boşyerlere ve 8*8 olan cevizlerimin arasına dikmeyi düşünüyorum.
Önümüzdeki kasım ayı ortlarındada şu an buzdolabında sakladığım50 ye yakın ceviz tohumunu tarlaya ekeceğim.İnşallah çıkıncada tarlada chandler çeşidiyle aşılayacağım.

hanekase Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2013, 18:46   #4
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-08-2013
Rakım 1600 m. Yer: Malatya-Hekimhan. Hangi çeşit önerirsiniz?

Değerli ceviz dostları,
Ben forumda da cevize gönül vermede de yeniyim. Ben Malatya-Hekimhan'da 1600 metre rakımdaki arazimde 7-8 dönümlük küçük bir ceviz bahçesi kurmak istiyorum. Çeşit konusunda bir türlü karar veremedim. Bu rakımda bizim yerli(yabani) büyük ağaçlar az da olsa hemen her sene meyve veriyor.
Chandler konusunda kimsenin aklında soru kalmadı. Çok verimli ve 1000 metre altında rahat yetişiyor galiba. Fernor konusunda ise yeterli bilgi yok. Yüksek rakımda yetişir deniliyor ama ben yüksek rakımda kurulmuş meyve veren bir bahçe resmine rastlamadım. Fernor bahçesi olan, yüksek rakımda ve karasal iklimde bahçe kuranlar varsa lütfen bilgilerini paylaşabilirler mi?
Ayrıca forumda hepimizin bildiği ceviz üstatlarımızın da çok değerli önerilerini bekliyorum.

ilsa44 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2013, 19:02   #5
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ilsa44 Mesajı Göster
Değerli ceviz dostları,
Ben forumda da cevize gönül vermede de yeniyim. Ben Malatya-Hekimhan'da 1600 metre rakımdaki arazimde 7-8 dönümlük küçük bir ceviz bahçesi kurmak istiyorum. Çeşit konusunda bir türlü karar veremedim. Bu rakımda bizim yerli(yabani) büyük ağaçlar az da olsa hemen her sene meyve veriyor.
Chandler konusunda kimsenin aklında soru kalmadı. Çok verimli ve 1000 metre altında rahat yetişiyor galiba. Fernor konusunda ise yeterli bilgi yok. Yüksek rakımda yetişir deniliyor ama ben yüksek rakımda kurulmuş meyve veren bir bahçe resmine rastlamadım. Fernor bahçesi olan, yüksek rakımda ve karasal iklimde bahçe kuranlar varsa lütfen bilgilerini paylaşabilirler mi?
Ayrıca forumda hepimizin bildiği ceviz üstatlarımızın da çok değerli önerilerini bekliyorum.
Sayın ilsa44, 2 yaşında fernor bahçemiz var ancak tam karasal iklimde değil.Edirne'nin güney ilçesinde,50 rakımda,yarı ılıman iklimde dikili.

Araştırmalarıma göre,fernor vejetasyon süresi kısa ( chandlera göre daha kısa sürede kışa giren) ve 800 rakım üzeri soğuk,yağışlı yerlere önerilen bir çeşit.

Fransa'da da,karasal iklimin hakim olduğu yüksek rakımlara dikildiğini duydum.

Bence,öncelikle 5 tane kadar fernor dikip 2-3 yıl gözlemleyin,soğuk vurmazsa,bahçenin tamamını dikin.

Ben de Türkiye'de yüksek rakıma dikili gelişmiş fernor bahçesi görmedim.Kendi bahçem dışında fernor bahçesi de görmedim desem daha doğru olur.Sonumuz ne olacak bakalım

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2013, 07:17   #6
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-08-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi formullaone Mesajı Göster
Sayın ilsa44, 2 yaşında fernor bahçemiz var ancak tam karasal iklimde değil.Edirne'nin güney ilçesinde,50 rakımda,yarı ılıman iklimde dikili.

Araştırmalarıma göre,fernor vejetasyon süresi kısa ( chandlera göre daha kısa sürede kışa giren) ve 800 rakım üzeri soğuk,yağışlı yerlere önerilen bir çeşit.

Fransa'da da,karasal iklimin hakim olduğu yüksek rakımlara dikildiğini duydum.

Bence,öncelikle 5 tane kadar fernor dikip 2-3 yıl gözlemleyin,soğuk vurmazsa,bahçenin tamamını dikin.

Ben de Türkiye'de yüksek rakıma dikili gelişmiş fernor bahçesi görmedim.Kendi bahçem dışında fernor bahçesi de görmedim desem daha doğru olur.Sonumuz ne olacak bakalım
Teşekkürler sayın formullaone. Umarım yüksek rakımda fernor türü ceviz bahçesi olanlar da bilgi ve tecrübelerini paylaşırlar.

ilsa44 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2013, 13:13   #7
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Alıntı:
Sıra arası 7 metre,fidan arası 3,5 metre dikilebilir.Daha fazla ağaç dikmiş olursun.
Sayın hanekase,

Bu söylemi başka kaynaklara göre mi söylüyorsunuz, kendi tecrübeleriniz mi?

Tecrübelerinizse inanın çok yararlı olacak anlatır ya da video resim varsa paylaşırmısınız.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2013, 14:59   #8
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-10-2011
Alıntı:
Sıra arası 7 metre,fidan arası 3,5 metre dikilebilir.Daha fazla ağaç dikmiş olursun.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster

Sayın hanekase,
Tecrübelerinizse inanın çok yararlı olacak anlatır ya da video resim varsa paylaşırmısınız.
Bugün bir yerde okudum. Kaman/Kırşehir ilçesinde bir köyde 400 (4 asır) yaşında bir ceviz ağacından bu yıl 800 kg ceviz hasat edilmiş, hasat için üst dallara itfaiye merdiveni ile ulaşılabilmiş. ( sayın Arif Göçmen doğruluğunu teyit edebilir sanırım)

Ceviz, diğer meyve ağaçları gibi kısa ömürlü değildir dolayısıyla 5-10 yıl sonrasını düşünerek değilde en az 30-40 sonra ağacın hangi büyüklüğe gelebilir hesabını yapmamız ve fidan aralık mesafelerini ona göre planlamalıyız.
Seneler sonra ağaç dalları uzayıp bahçe güneş ve rüzgar alamayacak duruma gelirse, odunlaşmış meyve verebilecek dalları kesip atalımmı?.

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2013, 15:59   #9
Ağaç Dostu

arif göçmen's Avatar

Giriş Tarihi: 23-12-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 Mesajı Göster
Alıntı:

Bugün bir yerde okudum. Kaman/Kırşehir ilçesinde bir köyde 400 (4 asır) yaşında bir ceviz ağacından bu yıl 800 kg ceviz hasat edilmiş, hasat için üst dallara itfaiye merdiveni ile ulaşılabilmiş. ( sayın Arif Göçmen doğruluğunu teyit edebilir sanırım)

Ceviz, diğer meyve ağaçları gibi kısa ömürlü değildir dolayısıyla 5-10 yıl sonrasını düşünerek değilde en az 30-40 sonra ağacın hangi büyüklüğe gelebilir hesabını yapmamız ve fidan aralık mesafelerini ona göre planlamalıyız.
Seneler sonra ağaç dalları uzayıp bahçe güneş ve rüzgar alamayacak duruma gelirse, odunlaşmış meyve verebilecek dalları kesip atalımmı?.
Degerli dostum evet dogru okumuşsun 1 ekim salı günü hasat bayramı yaptık tarım il müdürlüğü ve benimde kurucu üye olarak bulundugum ceviz üreticiler koop tarafından ortak düzenlendi 20 yaşındaki bir ağaç ile 400 yaşında bir agaç ın hasatı yapıldı 400 yaşındakı agaçtan her yıl 800 ürün alınan agaçtı yaklaşık aynı ürün alındı ağacın kapladığı alan yaklaşık 2000 metre kare telektirik firmasının itfaiye aracı ile yapıldı.Bu yıldan sonra hasat bayramı heryıl daha katılımı yüksek olmasını saglayacagız.

arif göçmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2013, 15:07   #10
Ağaç Dostu

arif göçmen's Avatar

Giriş Tarihi: 23-12-2006
Alıntı:
Sayın hanekase,

Degerli dostum ben fidan satıyorum hemde çok iyi satıyorum hiç kimseye 3.5-7 veya4-8 demedim çünkü kamanda 10x 10 bahçeler ama ben biraz budamayı bildiğim için kendime yeni yaptıgım bahçeyi 8x8 metre yaptım çeşitleri k-1,çhantler ve pedro birde kıyaslama olsun diye söyleyim amasya elma bahçem var 12 dönüm ağaç aralıgı 7x7 metre elma birde heryıl budama isteyen meyve türü elmalarım yarı bodur 30 yaşında şimdi aralarına ceviz dikecegim zorunlu olarak sıra arası 7x7 olacak,birde amasya elma satıyorum bir agaçtan 100-150 kğ elma çıkıyor agaç başı 75 tl dir.Kıyaslama ile karşılaştırın saygılarımla

arif göçmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2013, 22:01   #11
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 03-10-2013
Alıntı:
Sayın hanekase,

sayın lilium sıra arası 7 fıdan arası 3.5 olarak orman müdürlüğü bu dikim planını onaylıyor ziraat onaylamıyor yani proje yapılcak olursa orman bakanlığı kabul ediyor

nevsehirli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
altay, anaç, ceviz, ceviz bahçesi, ceviz bahçesi kuralım, ceviz fidanı, ceviz ormanı, chandler, tohum

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025