agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)




Beğeni Düzeni3132Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 18-04-2013, 01:41   #11
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Erdem Mesajı Göster

Gübreleme konusunda da doğal gübreleri ayırmak lazım. Çünkü organik içerisinde karbon içeren doğal gübrelerin her zaman toprak içinde canlı yaşamına katkısı vardır.


Doğru, katılıyorum.

Alıntı:
Biyolojik çeşitliliği yok eden kimyasal gübre ve ilaçlar II. Dünya savaşı sonrası askeri kimyasal üreten firmaların ürettikleri kimyasalları kullanabilecekleri bir yol bulmasıyla ortaya çıkıyor (ilkönce zirai ilaçlar, sonra kimyasal gübreler)

Dünya çapında yoğun olarak kullanılan kimyasal gübreler, bitki besin elementlerini toprağa verebilmek için toprak içindeki bakterileri, yararlı nematodları öldürecek şekilde tasarlanmış. Bu küresel gıda endüstrisinin yüksek miktarlardaki taleplerini karşısında bitkilerin hızlı bir şekilde büyüyebileceği bir ortam sağlıyor.

Ancak bu işlemin zararlı etkileri toksik maddeler üretilmesi ve insan sağlığı açısından besin maddeleri yönünden zengin olmayan ürünlerin elde edilmesi, toprak biyolojisindeki çeşitliliği gün geçtikçe yoketmesi. Biyolojik çeşitliğin azalması yediğimiz yiyeceklerdeki besin maddelerinin azalmasıyla kalmıyor, sistemi zararlı ve bakterilerin saldırısına açık hale getiriyor - bu da daha büyük bir tehlikeyi böcek öldürücü kimyasal satarak milyarlarca dolar kazanan ilaç firmalarını beraberinde getiriyor.

Yani demek ki gübreyi rastgele kullanmayacağız. Eğer rastgele kullanırsak ne olur? Çok yeşil, neşeli ağaçlarımız olur belki ama bu sefer de verim alamayız. Ya da örneğin fazla fosforlu gübreleme yaparsanız bu sefer Fe, Zn ve Cu elementlerinin alımını engeller.

Bu konuda yeni yapılan araştırmalara baktığımızda bir kere dikim çukuruna hiç kimyasal gübre, doğal gübre ya da toprak iyileştirici benzeri hiç bir şey eklenmemesi tavsiye ediliyor. Dikim çukurunun sadece bitkinin kökü kadar derinlikte ama en azından iki katı kadar genişlikte olması gerektiği söyleniyor ki bunu Türkiye'de ilk ben Sn. Yrd. Doç. Dr. Abdullah Kankaya hocamızdan duymuştum.


Tüm üstte yazılanlara bende katılıyorum, üstte yazanlardan sonra yani topraklarımız bunca kimyasallarla doldurulmuşken Abdullah Kankaya hocamız dediklerini uygulamanın sonuçları ne kadar verimli olur? Bu mümkün mü?
Bu söylemde eksiklik var diye düşünüyorum, topraklar bunca uygulanan kimyasallardan sonra uzun bir süre (5 yıl gibi) nadasa ve toprak biolojisinin yeniden kazanılması etkin mikroorganizmaların toprakta oluşmasını sağladıktan sonra uygulanabilir diye düşünüyorum.

Bu seferde verimlilik ne olur ona bakmak lazım.

Alıntı:
Dikimde fosfat içeren gübrelerin kullanılmaması gerektiği sadece ağaç tacının etrafına amonyum sülfat veya balık unu ile gübreleme yapılabileceği söyleniyor.

Bana kalsa eğer elimde kompost varsa ağacın tacına kompost gübrelemesi yaparım.

Bana kalsa bende öyle yaparım da yeterli miktarlardaki kompostu yapabilmenin maliyetine bakmak lazım.

Alıntı:
O yüzden sayın popeye42 ben sizin yerinize olsam ağacın taç izdüşümünü, kapladığı alan etrafındaki çemberi 3'e bölerim. Onun 3/2'lik kısmından 0-30 cm derininden toprak örneği alırım. Sonra MARİM'e gönderirim. Gelen sonuçlara göre gübreleme yaparım.

En doğrusu da bu, analiz sonuçlarına göre uygulama.


Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 

Etiketler
altay, anaç, ceviz, ceviz bahçesi, ceviz bahçesi kuralım, ceviz fidanı, ceviz ormanı, chandler, tohum


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025