agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni3132Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-08-2014, 14:59   #1
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-08-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki Mesajı Göster
ermana'ya katılıyorum, ot kesinlikle organik maddenin ölçüsü olmuyor. Birçok ot türü zaten kısa bir zamanda yeşerip tohum verip ölmek üzere evrimleşmiş, taşların arasında birikmiş tozda ya da palmiye, hurma ağacının gövdesindeki nemli ortamda bile bunu başarabiliyor.
Ayrıca verdiğiniz hayvan gübresi de size daha fazla ot olarak geri dönebilir.
Sayın tiryaki ve ermana,
tahlil sonuçları sizleri haklı çıkadı. yabani ot organik madde ölçüsü değilmiş .
sonuçları aşağıya eklyorum, yorumlarınızı bekliyorum, bu arada analiz örneklerini aldıktan sonra 16 dekara 14 kamyon olacak şekilde hayvan gübresi vererek tekli sabanla sürdürdüm tarlayı, çukurları açmak için yağmur yağıp toprağın tavlanmasını bekliyorum. çukurlar açıldıkran sonra 50 cm e kadar doldurtup, 5-10 cm yanmış koyun gübresi ve ürerine 5-10 cm üst toprak koyarak beklemeye bırakacağım, aralığın 1. veya 2. haftası dikim yapacağım.

güngöry Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2014, 18:42   #2
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 06-05-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi güngöry Mesajı Göster
Sayın tiryaki ve ermana,
tahlil sonuçları sizleri haklı çıkadı. yabani ot organik madde ölçüsü değilmiş .
sonuçları aşağıya eklyorum, yorumlarınızı bekliyorum, bu arada analiz örneklerini aldıktan sonra 16 dekara 14 kamyon olacak şekilde hayvan gübresi vererek tekli sabanla sürdürdüm tarlayı, çukurları açmak için yağmur yağıp toprağın tavlanmasını bekliyorum. çukurlar açıldıkran sonra 50 cm e kadar doldurtup, 5-10 cm yanmış koyun gübresi ve ürerine 5-10 cm üst toprak koyarak beklemeye bırakacağım, aralığın 1. veya 2. haftası dikim yapacağım.
Tahlil sonuçlarında not bölümünde önerilen işler ve verilmesi gereken besin tablosu galiba tarım müdürlüklerinde standart
İlginçtir hemen her tahlil sonuçlarına aynı şeyleri yazıyorlar

Rıfat Tosun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2014, 15:38   #3
Ağaç Dostu

ermana's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2013
pazar günü 25 dekar olan bir bahçe dolaştım. bahçe sahibi türlerinin yalova ve bilecik olduklarını söyledi. oda benim türlerimi sordu bende chandler dedim.neden chandler ektiğimi sordu bende verimi ve kalitesinin daha fazla olduğu için dedim. aldığım cevap "yalan o" oldu.
tebessüm ettim geçtim (tabi içimden be mübarek insan tüm dünya yalanda bir sen mi doğrusun demek geçti ancak uçan kuşun kanadını pek kırmamak istedim). bahçeye ot ilacı atılmış otlar kurumuştu bende hangi ilacı attığını sorum ot ilacı dedi tamamda hangisi ismi ne dedim aldığım cevap "ne bulduysam onu attım" oldu. bahçede su namına tek sistem kurmuş olduğu kulübe için yaptığı çeşmeydi. fidanlar hiçbir şekilde sulanmıyorlar. bunun nedeninide sorduğumda "ceviz su istemez" oldu. fidanlarda budama namına tek bir işlem yapılmamıştı. aşı yerinin üç,dört parmak üzerinden ilk yan dalları başlıyordu. bunun nedenini sormaya bile gerek duymadım kolay gelsin dedim zaman kaybetmeyerek işimin başına döndüm fidanlar üç yaşındaymışlar ancak ilk yazında gibiler. iyi ile kötü arasındaki farkı görmek isteyenler iyi bakılmış bahçe hangisidir bilemem ama bu bahçe en kötülerin en büyük adaylarındandı biri bence.

ermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2014, 17:35   #4
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 15-04-2013
Sevgili üstatlar sizlere sorum olacak ilk yıl dikilen fidanların bu zamanda taze filizlerin odunlaş ması için potasyum gübresi verilmesini duymuştum doğru mudur bu bilgi yardımcı olursanız sevinirim.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

parlasanteberi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2014, 21:50   #5
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-08-2012
Bende bu sene nisan ayında yapmış olduğum kalem aşılarım yaklaşık 3 metreyi geçti hala uzama eğilimindeler hiç sulama yapmadım bu sene yağmur bereketi çok iyiydi bu şekilde uzamaya devam edrlerse kışa kendilerini hazırlayamayacaklar ne yapmam lazım acaba.

fındıkçı74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2014, 00:09   #6
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-08-2014
[IMG][/IMG]Bende ceviz hakkında uzun araştırmalar yaptım. Sonunda chatner cins cevizde karar kıldım. Toprak analizimde kireç oranı fazla çıktığı için endişe ettim açıkçası. Sizlerden yardım almak istiyorum.

Düzenleyen malina : 15-08-2014 saat 12:28 Neden: Fotoğrafları foruma yüklemelisiniz.
sezer250 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2014, 09:44   #7
Yeni Üye

Isparta Uluborlu Ceviz Dikimi Başlama

İyi günler
bizim ısparta uluborluda 10 dönüm bahçemizde hali hazırda 28 adet 30 yaşın üzerinde ceviz ağaçlarımız var. 5 dönüm bölümde hiç bir ağaç yok oraya ceviz fidanı dikmek istiyoruz. Bu yıl arpa buğday ekildiği için kasım ayında dikime geçeceğiz. Fakat toprak analizi yaptırınca %50-60 arası kireç olduğunu öğrendik.

Sizden bizim bahçe için nasıl bir önerinizin olduğunu öğrenmek istiyorum.Nasıl bir yöntemle kireç oranı düşürülür?Tarla aşağı yukarı 50*200 m uzunlukta. Google Earttan rakım ölçtüğümde alt tarafın rakımı 1046 üst tarafın rakımı 1058 burası için ne tür ceviz önerirsiniz.

Name:  isparta.jpg
Views: 2496
Size:  32.8 KB

Eski 16-08-2014, 17:02   #8
Ağaç Dostu

TreeKing's Avatar

Giriş Tarihi: 19-08-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sezer250 Mesajı Göster
İyi günler
bizim ısparta uluborluda 10 dönüm bahçemizde hali hazırda 28 adet 30 yaşın üzerinde ceviz ağaçlarımız var. 5 dönüm bölümde hiç bir ağaç yok oraya ceviz fidanı dikmek istiyoruz. Bu yıl arpa buğday ekildiği için kasım ayında dikime geçeceğiz. Fakat toprak analizi yaptırınca %50-60 arası kireç olduğunu öğrendik.

Sizden bizim bahçe için nasıl bir önerinizin olduğunu öğrenmek istiyorum.Nasıl bir yöntemle kireç oranı düşürülür?Tarla aşağı yukarı 50*200 m uzunlukta. Google Earttan rakım ölçtüğümde alt tarafın rakımı 1046 üst tarafın rakımı 1058 burası için ne tür ceviz önerirsiniz.

Eklenti 513496
yöntemini bilmiyorum ama kireçe dayanıklılık %27 filandı galiba yanlışiım yoksa eğer.

TreeKing Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2014, 17:45   #9
Yeni Üye

Bizim Uluborlu ilçesine yolunuz düşmüşse eğer görmüşsünüzdür. Yer gök kiraz. Öyle ki çoğu kişi toprağındaki verimde olan diğer ağaçlarını söküp yerlerine kiraz diktiler. Kiraz olgunlaşınca bir kaç gün içinde topladın sattın. Satamazsan olmaz. Babamda aracılaramı çalışacam deyip boş dediğim tarlayaceviz dikmeye karar verdi. Gerçi içinde bir kaç yaşlı ve kuru badem ağaçları olsa da pek verimli olmadığından onları keseceğiz. Yan komşu bahçede de sınıra dikilmiş chatner cinsi 2-3 yaşında cevizler var. İnanmazsınız öyle güzel ürün olmuş. Şimdi benim aklım ermiyor yan bahçede olurda bizim orda olmazsa.

Eski 18-08-2014, 18:25   #10
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 11-06-2013

1400 Metre rakimda bu iki tarlaya Ceviz düşünüyorum ***. Toprak numuneleri aldım sonuçlarını bekliyorum. köyümüzün içinde bizde dahil çok eski ceviz ağaçları var aynı çeşitten yani şebinden düşünüyoruz. resimde görünen yerin biri 28 dönüm biride 8 dönüm toprak yapısı eğer ugun olur ise 30 döbüm daha rakımı 1270 civar olan bir tarlaya daha yapacağız. Rüzgar eğimi olarak tarlanın birinin tam eğim cephesi kuzeyde kalıyor. Bu cevizin gelişimini çok etkilermi? Muhendiz arkadasların ve ceviz yetiştirici arkadaslar yorum yapabilirmi.

puar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2014, 18:47   #11
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 11-06-2013

Zamanında dikilmiş bostan olarak kullanılan tarlanın ortasındaki ağaçlardan sadece bir tanesi.

puar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2014, 13:49   #12
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 21-08-2014
Herkese ***. Ukrayna'da 4 hektarlık arazim var. Ceviz yetiştirilebilen bir bölgede.Ukrayna da yaşam türkiye ye göre 3 kat daha ucuz. Elektirik, su , işçilik. Toprakları çok zengin. Ceviz yetiştirmek için maddi ve bilgi olarak destek olabilecek ortaklar arıyorum. Detayları ilgilenen arkadaşlar varsa timur.yavuz@gmail.com adresine mail atabilirler.

timur0028 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2014, 15:26   #13
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Giriş Tarihi: 24-04-2008
Sayın güngöry,
Ülkemizin toprakaları genelde böyle zaten, o yüzden şaşırmadım desem yeridir.
Hayvan gübresini vermişsiniz, bu durumda seneye daha da büyük ot probleminiz olabilir, hazırlıklı olun. Aynısı başıma geldi oradan biliyorum. Yoncaları tutup kalan otları biçmek için bu sene baya bir mücadele verdik.

Meyvelitepe isimli kullanıcının foruma ve blog'larına aktardığı yeşil gübre çalışmaları var. Örneğin ilkbaharda fiğ, yazın sorghum ekerek ve bunları çiçeklenme zamanında toprağa karıştırarak hem ot mücadelesi yapıp hem de yeşil gübre üretmek mümkün.

Benim arazim engebeli olduğu için ben bu çalışmayı yapamadım, yoncalarım bu sene biraz daha yayılırsa böyle devam edeceğim.
Traktör aldığımda ise keyline çalışması yapmayı düşünüyorum her sene aynı hattı işleyerek
Keyline design - Wikipedia, the free encyclopedia

tiryaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2014, 16:16   #14
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-08-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki Mesajı Göster
Sayın güngöry,
Ülkemizin toprakaları genelde böyle zaten, o yüzden şaşırmadım desem yeridir.
Hayvan gübresini vermişsiniz, bu durumda seneye daha da büyük ot probleminiz olabilir, hazırlıklı olun. Aynısı başıma geldi oradan biliyorum. Yoncaları tutup kalan otları biçmek için bu sene baya bir mücadele verdik.

Meyvelitepe isimli kullanıcının foruma ve blog'larına aktardığı yeşil gübre çalışmaları var. Örneğin ilkbaharda fiğ, yazın sorghum ekerek ve bunları çiçeklenme zamanında toprağa karıştırarak hem ot mücadelesi yapıp hem de yeşil gübre üretmek mümkün.

Benim arazim engebeli olduğu için ben bu çalışmayı yapamadım, yoncalarım bu sene biraz daha yayılırsa böyle devam edeceğim.
Traktör aldığımda ise keyline çalışması yapmayı düşünüyorum her sene aynı hattı işleyerek
Keyline design - Wikipedia, the free encyclopedia
sayın tiryaki,
teşekkür ederim, size de kolaylıklar diliyorum. 'sorghum' yazmışsınız anlamadım ne olduğunu. ben de kavun ekmeyi düşünüyorum, böyle bir gübreleme sonrası güzel kavun olacağını söylüyor arkadaşlar, sanırım bir sakıncası olmaz ceviz için. masraflara katkısı olur diye düşünüyorum. ağaçların çevresine bakla ekmeyi de düşünüyorum sanırım şubat gibi ekiliyormuş, çiçekte veya bir tur ürün aldıktan sonra çapalamayı düşünüyorum, bu konuda görüşünüz nedir?

Düzenleyen güngöry : 24-08-2014 saat 16:19 Neden: ekleme
güngöry Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2014, 16:36   #15
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Giriş Tarihi: 24-04-2008
sudan otu diye de geçiyor.

tiryaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2014, 17:28   #16
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 15-04-2013
*** Sayın Lilium 2 ve 3 nolu resimler fidanlarım son halleridir. Diğer Resimlerde cevizlerimin önceki fotolarıdır burada budamada bir yanlışlık yapmış olabilirmiyim 3 nolu resimim şuan 180 cm boylarında diğer fidanlar genel konuşmak gerekirse 1 - 1,20 civarlarında ve dik olarak çoğu büyümedi hep geniş olarak büyüdüler bunlara nasıl bir budama yapmam lazım. Cevabınız İçin Şimdiden Teşekkürler.

Eklenen Resimler

parlasanteberi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2014, 15:33   #17
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 26-08-2014
7*3.5

7.3,5 cok az en az mesafe 7*7 veya 8*8 olmalıdır

celil68 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2014, 02:27   #18
Ağaçsever

Kursatates's Avatar

Giriş Tarihi: 10-11-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi celil68 Mesajı Göster
7.3,5 cok az en az mesafe 7*7 veya 8*8 olmalıdır
kime veya neye göre ? varmı tezini destekleyen bir kaynak ? (dededen kalma bilgi dışında) müşterek dikim hakkında varmı bilginiz? insanları yanlış yönlendirmeyiniz lütfen

Kursatates Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2014, 22:14   #19
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-05-2014
Merhaba,

Fidan aralığı konusunda birçok farklı görüş var uzun süreli araştırmalarımdan öğrendiğim kadarıyla. Aşağıdaki yabancı kaynaklı linkte bu konuda bir makale var, yapılan araştırma sonuçlarıyla ulaştıkları sonuç; chandler fidanında dönümde maksimum verim için 7,5x7,5m lik standart dikim, howard gibi daha bodur cinslerde 7x3,5m gibi sıra dikim. Ana neden olarak ise ışık alma oranı olarak açıklanmış.

Proper Walnut Spacing For Light Exposure | Growing Produce

duraemre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2014, 00:03   #20
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kursatates Mesajı Göster
kime veya neye göre ? varmı tezini destekleyen bir kaynak ? (dededen kalma bilgi dışında) müşterek dikim hakkında varmı bilginiz? insanları yanlış yönlendirmeyiniz lütfen
Sayın Kursatates, mesajınız biraz sert olmuş ya da ben öyle algıladım, Sayın celil68, arkadaşımıza insanları yanlış yönlendirmeyle suçlamış ve kırmışsınız,

3.5 - 4 metrelerde cevizin olmayacağını bir çok yazılarımda yazmışımdır söylemişimdir şimdi bende mi yanlış yönlendirmiş oluyorum?

Yazılarımı yazarken de edindiğim tecrübeler doğrultusunda yazıyorum, efendim 3.5- 4 metrelerde bahçemi kurdun gördün de yazıyorsun diyebilirsin, Ne kurarım nede öneririm.
Şu ana kadar edindiğim tecrübelerden ustadlardan aldığım bilgilerden 8-9 yaşında yetiştirdiğim ağaçlarımdan, hocalardan aldığım küçük nüanslardan 3.5-4 metrelerde ceviz olmayacağı kanaatindeyim ve söylemekteyim ama ısrarla ekmeyiniz de diyemem herkesin kendi tercihidir eker yaşar görür ve kararını verir.

Bu konuda ısrarcı olanlara da son olarak şunu söylüyorum 15- 20 yıllık bahçeleri değil (zaten bu yaşlarda bahçe yok) mutlaka 8-10 yıllık bahçeleri gezip görsünler etraflarında yoksa gelsinler ben göstereyim bir çok arkadaşı götürüp göstermişimdir gördükten sonra abi haklıymışın hakiketen olmaz demişlerdir. 8x8 ekili 9 yaşında bahçenin araları daha şimdiden kapandı bu ağaçlar 100- 150 sene nasıl yaşayacaklar.

Efendim budamayla kontrol altına alınır budayarak taç yapısını küçük tutarsın gibi söylemlere inanmayınız böyle bir şey olamaz, Tabi ki, budamayla taç yapılarını kısmen de olsa kontrol edebilirsin fakat gereğinden fazla kesim ya da kişinin istediği taç yapısı oluşturmak kişinin elinde değildir taç yapısı ağaçın elindedir siz sadece gerektiği kadar uygun olduğu kadar kesim yapabilirsiniz daha fazla kesimde ağaçı dince kaçırırsınız filize çalışır meyvayı atar bu dafa da meyva alamazsınız,
Sık dikimin bu hataları olduğu gibi daha bir çok hatalar sayabilirim bunları bir çok kez yazdım tekrar etmeyeyim, Yalnız şu kadarını söyleyeyim gerisini siz düşünerek bulun.

İstediğiniz kitabı açın bakın okuyun tüm litaritürlere bakın hepsinde de şu yazar, "güneş görmeyen ağaç ya da dal meyva gözü oluşturamaz". Ki, bu doğrudur. Peki doğruysa Şimdi ben size soruyorum 4 metreye ekilmiş ağaçın dalları beşinci sene birbirine girmeye başlar 6-7 sene arap saçı gibi olur bu durumda bu dallar nasıl güneş görecek ve meyva gözü oluşturacak?

Lütfen çok rica edeceğim siz ya da bilen biri bunu bana lütfen anlatsın ikna etsin. Bu bahçe hem rüzgar alacak hem güneş alacak hem mantari hastalık oluşturmayacak hem daha çok meyva verecek.

Lütfen buyrun dinliyorum.

Sakın budayarak demeyin mesajı okumadan geçerim, aşırı budamanın etkilerini defalarca yazmıştım. Bu konuda çok eminim.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2014, 20:28   #21
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 20-09-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Bu konuda ısrarcı olanlara da son olarak şunu söylüyorum 15- 20 yıllık bahçeleri değil (zaten bu yaşlarda bahçe yok) mutlaka 8-10 yıllık bahçeleri gezip görsünler etraflarında yoksa gelsinler ben göstereyim bir çok arkadaşı götürüp göstermişimdir gördükten sonra abi haklıymışın hakiketen olmaz demişlerdir. 8x8 ekili 9 yaşında bahçenin araları daha şimdiden kapandı bu ağaçlar 100- 150 sene nasıl yaşayacaklar.
Asili yabanci cesitlerin (Chandler-Fernor gibi) verim yasinin 35 sene oldugunu okumustum. Genclik kisirligi olacak yerli cesitler icin 100-150 senelik bahce kurulabilir, fakat asili yabanci cesitlerde tavsiye edilen 7*4 sIrt dikimin nedenlerinden birisi bu olabilir diye dusunuyorum. 4 yasindan sonra verime yatiriyoruz, ve yuksek verimle 35 yasina devam ediyoruz. Bu sureden sonra agac genclik kisirligi da yasamadigi icin verim surekli azaliyor ve bahce kademeli olarak genclestiriliyor.

Kisacasi asili yabanci cesitlerin verim sureleri de arastirilip ona gore karar verilmelidir. HER CESIT icin YUZ YIL diyip, dikim SIKLIGI belirlenmemelidir.

ukaraymir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2014, 19:00   #22
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2010
Sn. Lilium

Ben cidden yoruldum 3.5 / 4m dikim aralığı soruları ile uğraşmaktan, siz yılmaz savaşçı olarak hala daha insanları uyarmaya devam ediyorsunuz, sizi takdir ediyorum.

TV'da tarımla ilgili kanallarda fidancı arkadaşlar 4m aralıkla kurulmuş bahçeleri ve bunların budamasını anlatıyorlar, ancak nedense hiç 3-5 yaşın üstündeki sık kurulmuş bahçeleri televizyonlarda göremiyoruz.

Anlattıkları ile hep 20-30 dönüm altı bahçe kuracak emekli ikramiyesini ya da senelerce biriktirebildikleri 3-5 kuruşu harcayacak, arkasında bir sermaye grubu olmayan orta direk vatandaşı cezbetmeye çalışıyorlar. Arazimiz ufak ya, mümkün olduğunca çok ağaç dikelim, bir şekilde budarız mantığındalar.

Hadi bize bir 200 dönüm üstü 8x4 dikilmiş, 5 yaş üstü sağlıklı bir bahçe göstersinler. 200 dönümü neyle, nasıl buduyorlar, ne kadar budama masrafı çıkıyor anlatsınlar. Ayrıca ne kadar senelik fungusit uyguluyorlar onu da anlatsınlar. Uygulanan fungusit harcamalarını da yazsınlar.

Sn. Lilium gördüğünü, budadığını hasat ettiğini yazıyor. Sn. Karaçepiş hata yapmışım diyor. Ceviz işine girecek kıt birikimini bu hayale bağlayacak insanımız halen tecrübeye değil, televizyona bakıyor.

Tamam 8x4 diksinler, ama belli bir yaştan sonra da aradan ağaç çıkarmaları gerektiğini de bilsinler. 7x3.5 dikmenin ise akıl alacak bir yanı yok.

Fıstık çamı fidanı aldığımda ormancı abiye bunları kaç mt ara ile dikeyim dedim. O da "aha bak şu ilerideki fıstık çamlarına sen karar ver" dedi. Bundan iyi akıl mı olur? Sn. Lilium da aynen bunu söylüyor. Gelin benim bahçeme bakın diyor. Gerisi fasa fiso.

Alın teriniz ile kazandığınız, çoluğunuzun çocuğunuzun rızkını bu kadar kolay harcama lüksünüz varsa buyrun 7 x 3.5 mt dikin. Ama bir iyilik yapın, harcama lüksü olmayanları yanlış etkilemeyin.

Saygılar,

Ç.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
3.5 - 4 metrelerde cevizin olmayacağını bir çok yazılarımda yazmışımdır söylemişimdir şimdi bende mi yanlış yönlendirmiş oluyorum?

Yazılarımı yazarken de edindiğim tecrübeler doğrultusunda yazıyorum, efendim 3.5- 4 metrelerde bahçemi kurdun gördün de yazıyorsun diyebilirsin, Ne kurarım nede öneririm.
Şu ana kadar edindiğim tecrübelerden ustadlardan aldığım bilgilerden 8-9 yaşında yetiştirdiğim ağaçlarımdan, hocalardan aldığım küçük nüanslardan 3.5-4 metrelerde ceviz olmayacağı kanaatindeyim ve söylemekteyim ama ısrarla ekmeyiniz de diyemem herkesin kendi tercihidir eker yaşar görür ve kararını verir.

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2014, 14:09   #23
Yeni Üye

10 yasinda 10*10 mt. kurulmus yandal verimi yuksek ceside otnek bir Pedro bahcesi ornegidir. Bahce sahibi yalan soylemiyorsa 2500-3000 adet meyve hasadi oluyor. 2500 adet dersek 2500*12gr = 30 TON urun yapar. Incelemek isteyenler icin link : https://www.youtube.com/watch?v=MHj5mM3Yjxg Agaclarin aralari kapatmadigini ve hata yaptigini soyluyor.

Dha sonra 7*7 mt bahce kuruyor. Yine bahce sahibi yalan soylemiyorsa 1500-2000 adet meyve hasadi oluyor. 1500 adet dersek 1500*12gr = 18 TON urun yapar. Incelemek isteyenler icin link : https://www.youtube.com/watch?v=R3G_xn9Xjx4

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe Mesajı Göster
TV'da tarımla ilgili kanallarda fidancı arkadaşlar 4m aralıkla kurulmuş bahçeleri ve bunların budamasını anlatıyorlar, ancak nedense hiç 3-5 yaşın üstündeki sık kurulmuş bahçeleri televizyonlarda göremiyoruz.
Yillarini bu ise vermis ve bu alanda KITAP yazmis Selami Bayrak'in dikim araligi hakkindaki goruslerini incelemek isteyenler icin link : https://www.youtube.com/watch?v=Rhk37Opu0gY

Cevizin anavatani olan Anadolunun ceviz ihtiacinin %70 ini ithal etmesi ne kadar aciysa, modern tarim yontemlerini inkar edip geleneksel sekilde uretime devam etme israri da o kadar acidir.

Bu demek degildir ki herkes SIK dikim yapsin. Budama ve kulturel islemler takibi ek maliyet getirir. Ancak ticari amacla bahce kuracak olanlarin yeni cesitleri arastirmasi ve buna uygun kulturel islemleri gelistirmek istemesi gerekmektedir. Malclama, gubreleme, drenaj olusturma maalesef ulkemizde sinirli duzeyde yapilmaktadir. Yurtdisinda 2 dolara insanlar ceviz yerken biz 10 dolara bulamiyoruz.

Saygilar,

Eski 10-09-2014, 22:35   #24
Ağaç Dostu

horanlı.66's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2013
BU CEVIZ FIDANLARINDAKI FIYAT ARTIŞINA, FAHIŞ FIYATA FIDAN SATMAYA KIMSE BIŞEY DEMIYECEKMI ACABA, yahu güvendiğimiz bildiğimiz firmayı arıyoruz ilgilenmiyolar, başka firmanın cevizin fiyatına bakıyon o Tv'deki dolandiricilardan farkı yok, yav arkadaş nasıl ceviz severliktir, bu nasıl anlayıştir, nasıl bi ticari anlayıştır, anlıyorum kaliteli, bi sözümüz yok, ancak kazık yemeyede gerek yok yav, Valla çok doluyum bu konuda , sevgili ceviz severler yokmu bildiğiniz güvenilir titiz bi firma cevizci,

horanlı.66 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2014, 00:39   #25
Ağaç Dostu

yalıçapkını's Avatar

Giriş Tarihi: 24-11-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi horanlı.66 Mesajı Göster
BU CEVIZ FIDANLARINDAKI FIYAT ARTIŞINA, FAHIŞ FIYATA FIDAN SATMAYA KIMSE BIŞEY DEMIYECEKMI ACABA, yahu güvendiğimiz bildiğimiz firmayı arıyoruz ilgilenmiyolar, başka firmanın cevizin fiyatına bakıyon o Tv'deki dolandiricilardan farkı yok, yav arkadaş nasıl ceviz severliktir, bu nasıl anlayıştir, nasıl bi ticari anlayıştır, anlıyorum kaliteli, bi sözümüz yok, ancak kazık yemeyede gerek yok yav, Valla çok doluyum bu konuda , sevgili ceviz severler yokmu bildiğiniz güvenilir titiz bi firma cevizci,
Ocak ayında 1.boy açıkkök chandler fidanlarımı 12 liradan temin ettim. Hepsi ismine doğru çıktı ve tuttu.UĞURLU FİDANCILIK Karamürsel.

yalıçapkını Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2014, 16:56   #26
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 14-12-2011
ceviz fidanı ile her konuda sitemizi ziyaret edebilir veya bizi arayabilirsiniz. Ceviz Fidanı - Ceviz Fidancılık Kalitesiyle İsmine Doğru Tescilli Markamızla Ceviz Fidanı Satışı 0539 432 34 85

goksal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2014, 17:20   #27
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-11-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi goksal Mesajı Göster
ceviz fidanı ile her konuda sitemizi ziyaret edebilir veya bizi arayabilirsiniz. Ceviz Fidanı - Ceviz Fidancılık Kalitesiyle İsmine Doğru Tescilli Markamızla Ceviz Fidanı Satışı 0539 432 34 85
goksal bey fidan sokumunde sızden haber beklıyorum.unutmayın.saygılar

sedatkso Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2014, 17:09   #28
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 23-09-2014
Herkese merhabalar,
Forumda yeniyim, hatta ilk mesajım.
Aylardır sayfa sayfa, konu konu okuyor araştırıyorum.
Memleketim olan İstanbul-Ağva da 4,5 dönüm dedelerimden kalma mütevazi bir arazide ceviz yetiştirme niyetindeyim. Benimki sadece toprağa-doğaya yakın olma sevdası, şehrin bunalımından bir nebze arınma, evlatlarıma bakın işte gerçek dünya bu diyebilme sevdası.
Arazi denizden kuşbakışı 4 km. kadar içeride ve denizi görmüyor, güney cepheye bakan bir yamaçta. Numune almak için toprağı kazdığımda ilk 60 cm. koyu renkli verimli görünen bir toprak, sonrasında derinleştikçe kırmızıya dönen yaklaşık 1 metrelerde kile dönüşen bir toprak.
Toprak analizini henüz yaptırmadım, 1 hafta içerisinde yaptıracağım. Okuduğum, edindiğim bilgiler ışığında chandler ekmeye karar verdim, hatta şile tarım ilçe müdürlüğü ile telefonda görüştüm ve onlar da Yalova tiplerinden kesinlikle uzak durmamı, chandlerin şu ana kadar oralarda denenmediğini fakat denenebilecek bir tip olduğunu söylediler.
Şu anda tek sorunum toprağın killi yapısı gibi gözüküyor, bu sorunu çözmem için ne önerebilirsiniz,
çukurları kepçe ile açtıracağım, yakınlardan hayvan gübresi bolca temin edebilirim, sizce toprağı derin kazdırıp yanmış hayvan gübresi ile desteklemem yeterli olurmu, bu arada hazır kepçe girmişken kuyu da kazdıracağım, bölgede 3-5 mt'de cılız da olsa su çıkıyor, yani su sorunum olmayacak.
Forumda yakın bölgede bahçe kuran arkadaşlar var ise tanışmak, deneyimlerinden faydalanmak isterim.
Şimdiden teşekkürler..

Murat Kayadelen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2014, 17:24   #29
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 14-12-2011
notunuzu aldım sedat bey söküm zamanı size haber vereceğim

goksal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2014, 18:19   #30
Yeni Üye

Bahce kurmadan once yaklasik 3 yildir yerli ve yabanci kaynaklardan arastirma yapiyorum. Edindigim bilgileri kisaca asagida toparlayama calistim. Tecrubeli arkadaslarin yorum ve katkilarini bekliyorum. Tesekkurler

A Alinacak Arazinin Ozellikleri
1 Tarlada hafif egim olmasina dikkat edilmelidir. Soguk hava su gibi akar. Hafif egim sayesinde tarlanin icine cokup kalmaz.
2 Mumkunse tepenin kuzey cephesindeki yamactan tarla secilmelidir. Bu sayede fidanimiz guney cepheye gore 3-4 gun daha gec uyanir.
3 Tarla alinmadan once kepce yardimiyla 2.5 mt'lik profil acilmalidir.
4 Acilan profilde taslarda pas gozlenmemelidir. Aksi halde ortam nemli demektir. Demir su ile karisarak paslanmistir. Bu tarladan uzak duralim
5 Acilan profilde krec ve/veya kil tabakasi gozlenmemelidir. Bu tarladan uzak duralim
6 Acilan profilde tavan suyu birikmemelidir. 1 kac gun gozlem yapilabilir. Eger taban suyu sabit duruyorsa tabanda kaya veya kil vardir. Bu tarladan uzak duralim
7 Profilde gozle gorunur bir sikinti yoksa tarlanin muhtelif yerlerinden 30 60 90 cm den 3'er adet toprak ornegi alinarak analiz yaptirilmalidir
8 Toprak analizi sonuclari bir uzmanla (mumkunse fidan aldigimiz yere de gostererek) incelenmelidir.
9 Tarlada yapilacak sulama suyundan ornek alinarak su analizi yaptirilmalidir.
10 Sonuclar olumlu veya islah sonucu olumlu hale getirilebiliyorsa tarla alinabilir.

B Alinan arazide fidan ekimi oncesi yapilmasi gereken islemler
1 Tarla dipkazan ile surdurulmelidir.
2 Toprak analizine gore dekara 2 ila 4 ton arasinda Yanmis Hayvan Gubresi atilmalidir. Olmazsa olmazimidir.
3 Gubre atildiktan sonra zaman kaybetmeden karistirma ve capalama yapilmalisir. Yanmis hayvan gubresindeki Azotun ucmamasi icin olmazsa olmazimizdir.
4 Fidan ekilecek aralik mesafesi belirlendikten sonra 1mt eni 1 mt boyu 1.5 mt derinligi olacak sekilde kepce yardimiyla cukur acilmalidir. Olmazsa olmazimizdir.
5 Acilan cukurlar, cukurdan cikan topraga 3 kurek yanmis ahir gubresi karistirilarak kapatilabilir. Fakat topragin en verimli yeri canli tabaka olan ustteki 10 cm lik kismidir. Fidanin 2 yasinda 4 mt boyuna ulasmasi icin cukurdan cikan toprak yerine, fidan ekimi olmayan yerdeki yuzey topragiyla doldurulmasi gerekir. Bu islem biraz zahmetlidir, lakin bizi 1 seneye kadar kar ettirebilir.
6 Kapatilan cukurlara mutlaka herek dikilmelidir. Isaret heregini tamamladiktan sonra diger cukura gecilmelidir.
7 8*4 ; 7*4 ; 7*5 gibi SIK dikimlerde SIRT olusturmak gerekir. Bu sayede hem yuzey ustu drenaj saglanir, hem de sacak kokler icin gelisim yuzeyi artirilir.
8 Greyder yardimiyla Sira arasindaki 5-10 cm lik toprak sirt hizasinda toplanarak sirt hazirlanir.

C Fidan dikimi sirasinda dikkat edilmesi gerekli islemler
1 Ruzgar, don, camur varsa dikim yapilmamalidir.
2 Toprak tavinda ise daha onceden herek ile isaretledigimiz yerde 30 cm lik cukur acilarak dikime baslanabilir.
3 Acik koklu fidanlarin dikimden once koklerinin suya batilip kumdan temizlenmesi ve kok budamasinin yapilmasi gerekir. Olmazsa olmazimizdir
4 Dikim cukuruna 300 gr fosfor atilmalidir.
5 Asi yapilan yerden uzayan surgun hakim ruzgar tarafinda kalacak sekilde dikim yapilmalidir. Buradaki amac agacin ruzgar tarafina dogru uzamasini saglayip yan yatmasini onlemektir.
6 Acik koklu fidan istenen dikim noktasinin 5 cm altina konulur toprak kapatilir ve 5 cm hafifce yukari cekilir. Buradaki amac koklerin yercekimi tersi yonde gelmesini engellemektir.
7 Toprak hafifce bastirilir. Uzerine cikip ayakkabi ile cignemek tavsiye edilmez
8 Fidan dikildikten sonra don olma ihtimali varsa can suyu verilmez.
9 Hava gunesli ise can suyu verilir. Degilse yagmur, kar yagiyor veya yagma ihtimali varsa, ertesi gun havaya bakilarakta can suyu verilebilir
10 Can suyu olmazsa olmazimizdir, fakat dikilir dikilmez verilecek diye bir sart yoktur. Dikim yapilan gunun gecesinde don ihtimali varsa ve can suyu verdiysek kok o sene zayuf gelisir ve 1 sene kaybimiz olur.
11 Asi yapilan yerden uzayan surgunun tersi istikametteki surgunden 1.sene tepe kesimi yapilmadir. Buradaki amac agacin 2.sene yan yatmasini onlemektir.
12 1.sene tepe vurumu asagidan 6.gozden sayilarak asi surgununun tersi istikametten duz olarak yapilmalidir. Duz kesmesteki amac surgune zarar vermemektir.
13 Tepe vurumu yaptigimiz yere (goze degmedigine dikkat ederek) su bazli su tut surmek gerekir. Amac ruzgardan veya gunesten zarar gormemesidir.
14 Herek 10-15 cm uzaga dikilmelidir. Bir kumasla 8 harfi baglama teknigiyle cok sikmadan baglanmalidir.
15 1.5 mt genisliginde olan Sirt, siyah naylon malc ile Sirt hizasi boyunca aciklik kalmayacak sekilde kapatilmalidir. Bu sayede hem yabani ot mucadelesi yapilir, hem de su ve sicaklik kaybi onlenmis olur
16 Damlama sulama fidanin dibinde yapilmamalidir. Kokler gubre ve suya dogru uzar. (Gubreyi de cukuru acarken 1.5 mt derinlige bu mantikla atmistik) Kademeli olarak su agactan uzaklastirilmalidir ki agac daha hizli buyumeye tesvik edilebilsin.
17 Arzu edilirse sulama havuzu da yapilabilir. Hatta havuza sazan baligi turlerinden atilarak, sulama suyunun balik gubresi ile verilmesi saglanabilir. Buyuyen baliklar da kisa girerken afiyetle yenir )))

Etiketler
altay, anaç, ceviz, ceviz bahçesi, ceviz bahçesi kuralım, ceviz fidanı, ceviz ormanı, chandler, tohum

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026