Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07
Necip bey güle güle büyütün.
% 85 başarı oranı gayet güzel. Yerli derken aşısız çöğür mü, Yoksa aşılı yerli çeşit mi?
Gökhan bey merhabalar zamanında ilçe tarımın dağıttığı fidanlardan alıp dikmiş arkadaş zamanla üstü kuruyup alttan süren olmuş, kuruyan olmuş yerine sağdan soldan buldukları fidanlardan dikmişler kısaca bahçe 60 dekar ama içinde ağaç sayısı kadar çeşit olduğundan emin olabilirsiniz. çeşit değiştirme aşısı yaptırmak için bir kaç yıldır uğraşıyorum en sonunda bir kaç ağaç için ikna oldu
Aşı sürgünlerinin boyunlu gözlerinden gördüğüm kadarı ile geç açan tür aşılanmış. ( Fernor, fernette, ronde vb )
fernor ile aşıladık kalemleri geçerken benim bahçeden aldık
Diğer kalan aşıda inşallah sağlıkla büyür, tutmaz ve sürmezse seneye kendinizde yapabilirsiniz. Aşı konusunda gerekli bilgi ve desteğe hazırım.
çok teşekkür ederim
( Yaptığın aşının tuttuğunu görmek insana çok büyük mutluluk veriyor, tavsiye ederim)
Ömür bey bir küçük ayrıntı daha paylaşayım sizinle, aşıyı yaptığınız zaman her zaman ağlamasını beklemek gerekmiyor, mevsim ve aşının yapılış zamanı çok önemli.
Aşı yapılırken ağaç ağlar mı, hangi mevsimde yapılırsa beklemeye gerek yoktur ya da ağaçların sağlık durumlarına göre aşıcı bunu belirler ve aşıyı ona göre yapar.
|
dediğim gibi geçerken benim bahçeye uğradık boylu fidanların tepelerinden kesip kalem aldık. budama işim bitmişti aslında ama yeterki insanlara örnek olsun (çevremde o kadar çok ceviz bahçesi varki hepsi dediğim mantıkla yapılmış) çeşidin değişebileceğini, değiştiğinde bahçelerinin daha geç uyanıp, dondan daha az belkide hiç etkilenmeyecekelrini, verimlerinin daha çok olacağını, meyvelerinin standart olacağını, normalde altı yaşında bir fidandan iyi bakım şartlarında en kötü ihtimalle 4-5 kg ceviz almaları gerektiğini, ( ağaç altı yaşına gelmiş üzerinde tek meyve yok çöğürden omasa belkide tek tük meyve tutacak) defaten anlattım.
hatta geçen yıl kamana çeşit değişimi yapmış bahçeleri gezmeye götürdük sağolsun sebahattin hocam ilgilendi bizimle birlikte onca bahçeyi gezdi..
buna rağmen içlerinden ancak biri cesaret edip bir kaç ağacına kıydı

aslında iki ağaç aşılamaya gitmiştik bahçe sahibi geç kalınca yeğenini ile yedi ağacı katlettik

geldiğinde rengi değişsede bir şey diyemedi.
en güzelini dün yaşadık.. bahçesine en son bir hafta önce gitmiş aşılar nasıl dediğimde biri hariç hepsi tutmuştu dedi hadi gidip bakalım dedik gittik.
yeni sürgünlerin ucunda meyvaları görünce yüzündeki ifadeyi görmeniz gerekliydi. telefona sarılıp arkadaşlarına bir anlatışı var anlatamam.
inşaallah bu bölgemiz için bir başlangıç olur insanlar değişmiş çeşitleri görür ve bahçelerindeki verimsiz ağaçların çeşitlerini değiştirme kararını gönül rahatlığı ile verirde bölgemizde standart, geç uyanan, daha verimli cinsle cevizlerini değiştirir.