![]() |
|
![]() |
#11 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-03-2015
|
arkadaşlar merhaba. ben cevizi babamın zoru ile diktim. dolayısı ile bu işten anlamam. yaptıkça öğreniyorum. karşılaştıkça araştırıyorum. forumun da buna çok faydası oluyor. ancak forumda gözlemlediğim bir durum var. bu işi benim gibi amatörce yapanlar genel eğilim ne ise ona doğru kapılıp gidiyorlar. bunun iyi sonuçları olabilir ama kim bilir belki de daha iyi sonuçlar da elde edilebilir. misal budama işi. hepimiz cevizde (özellikle chandlerde) budamanın çok önemli olduğunu biliyoruz değil mi? belki de yanlış biliyoruz. bunu hiç düşündünüz mü? amerikalının biri düşünmüş. sağolsun bunu da bir makale haline getirmiş. makale şurada: http://walnutresearch.ucdavis.edu/2013/2013_153.pdf kabaca şöyle bir çalışma: 4 buçuka 6 buçuk çit sisteminde dikilmiş chandlerleri 4 farklı metotla buduyorlar. 1. metot: ağır budama: lider belirleyip her dönemin sürgününü 1/3 kısaltıyorlar. 4-5 tane yan dal belirleyip onları da lideri geçmeyecek şekilde 1/3 kısaltıyorlar. 1 metrenin altındaki sürgünleri temizliyorlar. çatal dalları teke indiriyorlar. sürtünen, bükülmüş, üst üste gelmiş dalları çıkartıyorlar. 2. metot: mümkün olduğu kadar az budama ve suyu kısma. bu metotta suyu kontrol grubunun %75 i kadar veriyorlar. suyu az vermelerinden sebep ağacın hızlı büyümesini engellemekmiş. tepe vurma yok. 90 cmnin altındaki sürgünleri temizliyorlar. 3.metot: mümkün olduğu kadar az budama ancak bunda fidanlara tam su veriliyor ve ilk yıl 1,80 den tepe vurma yapılıyor. ertesi yıl sürgünlerin 1/3 ü kesiliyor. 4-6 adet yan dal bırakılıyor. çatal dallar teke indiriliyor. diğer hiçbir dala dokunulmuyor. 4. yılda lider dal kendi haline bırakılıyor. iki yandaki dallar 3-3,5 metreden budanıyor. yani 4. yılda bir ağaçta maksimum 3-4 kesik olacak. 4. metot: bu metotta ne tepe alma ne de budama var. sadece 90 cm altındaki sürgünler işleme kolaylığı açısından temizleniyor. böylelikle 5 yıl sonra ağaçların; boylanma, taçlanma, güneş ışığı alma, kalınlaşma ve verim değerleri karşılaştırılıyor. bilin bakalım ne oluyor? yıllar bazında farklılıklar oluşabiliyor. ancak 5. yılda bütün bu değerlerde kayda değer bir farklılık olmadığı ortaya konuyor. hatta 2. metot verim açısından en iyi sonucu 4. metot da ikinci en iyi sonucu veriyor. yani demeleri o ki budamayı kafaya takmaya gerek yok. ancak benim şahsi gözlemim tepesi vurulan fidanların daha hızlı geliştiği yönünde. belki bu araştırmanın aksini söyleyen bir araştırma vardır. onu da bilen varsa paylaşır. |
![]() |
![]() ![]() |
Etiketler |
budama, ceviz, chandler ceviz fidanı, fidan üretimi |
|
|