30-11-2013, 03:27
|
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-09-2012
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi doğa64
Sn yasarugur
Bizim dedelerimizden babalarımızdan öğrendiğimiz şekilde cevizleri 10-10 12-12 aralıklarla dikerseniz dekar başına 10 ağaç dikebilirsiniz.
Eğer ticari amaç güdüyorsanız bunu 8-4 veya 7-3,5 dikmeniz gerekir.
Ağaçları müstakil olarak düşünürseniz ticari bir gelir elde edemezsiniz, ama ağaçları müşterek olarak düşünmeniz gerekir ki şimdi dünyanın yaptığı da bu şekildir.
Ben 25 da alanıma müşterek yani sık ve sırt dikimi yapacağım. Toprak analizlerini 30-60-90ve 120 cm den alıp tam toprak analizi için il tarım müd. verdim. Sonuçlarını bekliyorum. çok yakında İnşaallah resimli olarak paylaşacağım.
bu konuda sayın Selami Bayrak'ın ceviz badem yetiştiriciliği kitabını okumanızı tavsiye ederim. Diğer ceviz yetiştiriciliği hakkında kitap yazan değerli hocaların kitaplarını da temin edebilirsiniz.
Araştırmdan dikim yapmamanızı şiddetle tavsiye ederim.
Saygılarımla...
|
Haklısınız tüm dünya cevizi 7-3,5 ---- 8-4 e dikiyor fakat dünyada ki budama tekniklerinin ne yazık ki %5 i uygulanmıyor hatta bunun aksine ceviz budamaya gelmez diyenler bile var.. yerli çeşitler 10-10 yabancı çeşitler de 8-8 dikilebilir daha yakınını kesinlikle kabul etmiyoruz. devlet bile destek vereceği ceviz bahçelerinde en sık 8-8 i kabul ediyor.. daha sık dikimlerde malesef en geç 10 yıl sonra aradan ağaç kesmek gerekecek...
|
|
|