Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yasarugur
Sayın Qwert ,Toprak tv nin cevizle ilgili bir programında, Nevşehir taraflarında katılımcı çok güzel ceviz fidanlarının bulunduğu araziyi gösterirken"burası 1800 m rakım" demişti Afyon ise 1021 m rakımdaymış yani oraya göre 800 m daha alçak, soğuğa dayanıklı ,ilkbahar donlarına karşı geç uyanan ceviz fidanı alarak siz de ceviz yetiştirebilirsiniz,
yalnız 5 metre aralık Gemlik zeytinleri için önerilen dikim aralığı ,Ayvalık zeytini için bile 7-8 metre aralık öneriliyor, ceviz ise birkaç yüz yıl ömürlü ağaçlar olduğundan kıraç yerlerde 10 m , toprağı elverişli olan yerlerde ise daha geniş taç oluşacağından 12 m den daha yakın aralıkta dikilmemeli diye öğrendim ben bu forumda .
Bu konuda bilgili bir arkadaş 12 m aralıkla dikilen cevizlerin daha iyi verime yattığını belirtiyordu. Size basitçe fikir vermesi açısından Gemlik'li bir arkadaşımın söylediğini aktarayım.
1960-65 yıllarında Amerikan mobilya firmalarının Erzurum taraflarından satın aldığı ceviz tomrukları Gemlik limanına kamyonlarla getirilir orada denize atılır küçük teknelerle denizde yüzdürülerek açıkta bekleyen büyük yük gemilerine istiflenirmiş. Arkadaşım "Tomrukların bir tanesinin eni kamyon kasasının eninden genişti" diye anlatır. Bu açıdan da baktığımızda 12 m. lik dikim aralığı daha mantıklı geliyor bana.
|
Sn yasarugur
Bizim dedelerimizden babalarımızdan öğrendiğimiz şekilde cevizleri 10-10 12-12 aralıklarla dikerseniz dekar başına 10 ağaç dikebilirsiniz.
Eğer ticari amaç güdüyorsanız bunu 8-4 veya 7-3,5 dikmeniz gerekir.
Ağaçları müstakil olarak düşünürseniz ticari bir gelir elde edemezsiniz, ama ağaçları müşterek olarak düşünmeniz gerekir ki şimdi dünyanın yaptığı da bu şekildir.
Ben 25 da alanıma müşterek yani sık ve sırt dikimi yapacağım. Toprak analizlerini 30-60-90ve 120 cm den alıp tam toprak analizi için il tarım müd. verdim. Sonuçlarını bekliyorum. çok yakında İnşaallah resimli olarak paylaşacağım.
bu konuda sayın Selami Bayrak'ın ceviz badem yetiştiriciliği kitabını okumanızı tavsiye ederim. Diğer ceviz yetiştiriciliği hakkında kitap yazan değerli hocaların kitaplarını da temin edebilirsiniz.
Araştırmdan dikim yapmamanızı şiddetle tavsiye ederim.
Saygılarımla...