agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Gül (Bakım bilgileri, gübreleme, güllerde budama) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/732.htm)

jlide 27-03-2008 17:01

gül fidesi nasıl elde edilir
 
bu konuda yardımlarınızı bekliyorum
Nasıl ve ne zaman gül fidesi oluşturulur kaçıncı denemem ve hala başaramadım lütfen yardım ediniz.

dedil 28-03-2008 07:06

Sevgili jlide,kışın budama yapıldıktan sonra,çok kalın olmayan çelikler ayrılıyor ve uygun saksılara yarıya kadar gömülüp,güzelce sıkıştırılıyor toprak diye biliyorum.Ve bir yıl sonra ve yine sanıyorum ki kışın, bahçeye kalıcı yerlerine alınıyor.Ama ben çok acemiyim bu konularda,sen yine de diğer arkadaşlardan gelecek yanıtları bekle derim. :)

Sümeyye Polat 08-04-2008 15:57

2 Eklenti(ler)
Bir gül nasıl budanmaz:confused: Elbette aşağıdaki resimlerde olduğu gibi. :p

sudecan 21-04-2008 09:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi melika (Mesaj 175405)
merhabalar
Bahcemde 20 tane gulum var hersey yolunda idi. Gullerimin bazilari topraktan 50cm kadar yuksekligi olan planter icinde 35cm ara ile yanyana dikildi.Gecen hafta, cok saglikli olan iki gulumun yeni tomurcuklarinin boyunlarini bukulmus ve cansiz duruyorlar yapraklar hafifce yumusamis halde. Birkac tomurcugun tac yapraklari altidaki canakta beyaz boyanmis gibi pudramsi diyil ama elimle silince yok oldu. Nedenlerini ogrenmek istiyorum.
Melika

melika hanımın sorunu bizim güllerde de mevcut. yapraklar kıvrılıyor ve kül gibi
bir görüntü oluşuyor güllerde. bu sorunu aşmamıza yardımcı olabilecek birisi varsa
bizi cevaplarsa sevinirim.

okur 18-05-2008 23:39

Sayın sudecan ben kendi deneyimim olarak güllerimi bu gibi hastalıktan korumak için kükürt kullanıyorum.
Kükürtü sarı toz halde çiçek satan dükkanlardan temin edebilirsiniz. yalnız uygulama yaparken koruyucu giysi ve eldiven ve gözlük ve maske benzeri koruyucular kullanın

bu tozu yapraklara serpiştirin özellikle hastalıklı yaprakları incitmeden ovalarsanız eğer hastalık yeni başlamışsa büyük ölçüde düzeliyor. yalnız yaprakların üzeri tamamen toz olmasın, uygulamadan sonra dalları silkeleyin zaten yeteri kadarı yaprakta kalacaktır.
yağmur sonraları benim gözlemim bu hastalık oluşuyor ve br sebebide hava akımının az olması ve rutubet ve gölge olabilir. çünkü ben bahçedeki güllerimde hemen hemen tüm bu hastalıklara rastladım. bahçede havasız ve gölge ortam oluşuyor zaman zaman

ve size öneri olarak diyebilirimki ortama uygun gül cinsleri seçmelisiniz. aksi halde ne yapsanız boş cılız ve sağlıksız güller meydana gelir. Benim ısparta gülüm ne yaptımsa tam istediğim verimi alamadım aynı bahçede diğer cinsler çok iyi açtığı halde o hep cılız ve mutsuz gibi duruyor.

Fondue 28-05-2008 10:17

Ben balkonumda bir saksıda kokulu bahçe güllerinden yetiştirmeye çalışıyorum. Şubatta Bauhaus'dan 4-5 dal ve üzerleri mumlanmış olarak almıştım, sonra mumlu dallardan ikisi yandan sürgün verdi ve her iki sürgünde de birer gonca oluştu, açtı ve döküldü. Diğer mumlu dallarda hiçbir hareket yok... Şimdi gülümün saksını büyütmeyi ve bu arada da o geçmiş gülleri budamayı düşünüyorum. Ağustos 2007 dergisinde gülle ilgili bölümü okudum ancak bu açıp geçmiş güllerle ilgili açıklama göremedim. Bana yardımcı olur musunuz? Ayrıca o sürgün vermeyen mumlu dalları ne yapmalıyım ?

tugo 07-07-2008 20:42

Aşının altımı üstümü karar veremedim
 
1 Eklenti(ler)
Aşının altından gelen sürgünlerin kesilmesi gerekirken, aşağıda resimde görüldüğü gibi, tırmanıcı gülümde, geçen sonbaharda beliren ve şu anda 2 metreyi geçmiş olan üç adet taze sürgünün, aşının altındanmı yoksa aşı topağındanmı çıktığına karar veremediğim için bugüne kadar bir uygulama yapmadım.

Bu üç adet yeni sürgün, şu ana kadar hiç çiçek vermediler. Çiçekler yine eski dallardan geliyor.

Biraz da tırmanıcı bir gül olduğu için budamadan kaçındım.

Doğru yolu göstereceğiniz için şimdiden çok teşekkür ederim.
Eklenti 42540

majezik 08-08-2008 11:58

Ilıman kış iklimine sahip olan yerlerde güller erken budanabilir. Erken budanan bitkilerin erken uyanacağı ve soğuklardan zarar görebileceği unutulmamalıdır. İzmir ve çevresinde en iyi budama zamanı Ocak-Şubat aylarıdır. Geç budamalar ise, bitkide su yürümesi ve büyümenin başladığı döneme rastlar ve bu dönemde yapılacak budama bitkide güç kaybına neden olur.



Yukarıdaki bilgiler ışığında İstanbul (Tuzla) da çok rüzgar alan bir bahçede en uygun budama zamanı ne zaman olur.

otugay 08-08-2008 20:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tugo (Mesaj 256487)
Aşının altından gelen sürgünlerin kesilmesi gerekirken, aşağıda resimde görüldüğü gibi, tırmanıcı gülümde, geçen sonbaharda beliren ve şu anda 2 metreyi geçmiş olan üç adet taze sürgünün, aşının altındanmı yoksa aşı topağındanmı çıktığına karar veremediğim için bugüne kadar bir uygulama yapmadım.

Bu üç adet yeni sürgün, şu ana kadar hiç çiçek vermediler. Çiçekler yine eski dallardan geliyor.

Biraz da tırmanıcı bir gül olduğu için budamadan kaçındım.

Doğru yolu göstereceğiniz için şimdiden çok teşekkür ederim.
Eklenti 42540

Bir saptaki yaprak sayılarına bakın. Farklı ise (biri 5 diğeri 7 gibi) kesinlikle aşı altındandır.

tugo 16-08-2008 09:55

Sayın otugay,

Seyahatte olduğum için geç okudum mesajınızı. Bir koşu inip baktım ancak hem orjinal dallarda hem de bahsettiğim dallarda 5 li ve 7 li yaprak gurupları karışık olarak bulunuyor. Tabii yine karar veremedim.
Bu arada şüpheli dallardan birisi 1 haftada yarım metreden fazla tırmanmış, evin ikinci kat penceresine ulaşmış. Biraz daha bekleyip ucunu körelteceğim herhalde, bilemiyorum.

Görüntü güzel ama sanki genelde diğer dalların çiçeklenme oranı çok düştü.
Çok teşekkürler.

tugo 16-08-2008 10:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi majezik (Mesaj 266488)


Yukarıdaki bilgiler ışığında İstanbul (Tuzla) da çok rüzgar alan bir bahçede en uygun budama zamanı ne zaman olur.

Tuzla'da kısmen kuzey rüzgarı alan bahçenin, biraz da korunaklı bir bölümünde olan güllerimi, Mart başında, bel altı hizasında budadım. Kalınca dalların kesiklerini macunla kapadım, biraz da bolca gübreledim.

Nisan sonu ve Mayıs aylarında, sanki dopingli imişler gibi çok fazla sayıda ve aşırı büyük çiçekler verdiler. Haziran ve temmuzda çiçeklerin sayısı çok azaldı ve aşırı küçüldüler. Ağustos ayında ise gayet iyiler.

majezik 17-08-2008 15:17

Sayın Tugo ilginize teşekkürler...

guesting 01-09-2008 14:52

GÜL den çelik alıp coğaltmak
 
yutdışından 2 adet kokulu gül aldım, fakat onları çoğalmak istiyorum , fakat bu konuda bilgi sahibi değilim bilgilendirebilir misiniz.

iyi çalışmalar.

praecox 01-09-2008 20:29

1 Eklenti(ler)
Güllerin kesimi ile ilgili Sayın Ziya Soner beyden aldığımız bilgiler eşliğinde taradığım eskizini de buraya ekliyorum.
Güler hanım bunun ne demek olduğunu size açıklıyacaktır umarım.

Eklenti 46202

malina 01-09-2008 21:43

2 Eklenti(ler)
Eklenti 46206

Eklenti 46208


Bunları da ekliyeyim...

Güler 01-09-2008 21:53

Büyük bir memnuniyetle;
Arkadaşlar, Ziya Soner bey'in çiftliğinde orkidelerden başka çok da değerli güller var. Ben de güllere ilgi duyduğumu kendilerine söyleyince, sohbet bu yöne kaydı. Ziya bey bana '' gül makasınız var mı?'' diye sordular. Ben de oooo hem de kaç tane diye daldım. Meğer bendeki makasların hiçbiri gül kesme makası değilmiş. Gül kesme makası, aynen bahçede kullandığımız makaslar gibiymiş ama gülü kestiğinde, kesilen gül, aşağı düşmüyor, makasın ucunda kalıyormuş. Sizler de elinizde bulunan makasları bir deneyin, kestiğinizde dal, makasın ucunda dimdik kalıyor mu yoksa düşüyor mu?
Kestiğiniz gülleri, eğer vazonuzda kullanacaksanız o zaman belirli bir boyda kesmeniz gerekiyor. Ama bu arada, geride kalan dalın da yeniden gül açmasını sağlamanız lazım.
Biliyorsunuz, güllerde tomurcuk veya çiçeklere yakın yapraklar üçlü, daha sonrakiler beşli ve yedili olurlar. Siz vazonuza koyacağınız dalı belirli bir uzunlukta keserken, mutlaka beşli yaprağın hemen dibinden keseceksiniz ve bu beşli yaprağı (dalda kalan) aynen bilek büker gibi hafifçe aşağı doğru bükeceksiniz. Sanırım Ziyabey oniki demişlerdi-oniki günden sonra o bükülen yerden yeniden bir filizlenme olacak ve gülünüz bu durumda herzaman çiçek verecektir. Bu yaz aylarında da daima çiçekler içinde olan bir gülünüz olacaktır.

Güler 01-09-2008 21:56

Teşekkürler sayın Malina.
Bilek gibi aşağıya doğru kıvırdığınız beşli yaprak, köklü gülde kalan beşli yaprak olacak, kestiğiniz vazoya koyacağınız daldaki olmayacak.

Lilium 21-10-2008 14:30

Güllerin dikilmesi, budanması ve bakımı
Güllerin dikim zamanı
Güllerin ana dikim süresi Ekim ayıdır. İklimin çok sert geçtiği ve sert bir kış geçirilen bölgelerde ise, iklim şartlarına bağlı olarak Mart veya Nisan aylarında dikim yapılması tavsiye edilir. Belki bu taktirde güller ilk yılında çok fazla açmazlar, fakat bu şekilde donma tehlikesini engellemiş oluruz. Bunun bir tek istisnası konteyner (ithal güller) gülleridir. Bu bitki saksılarda yetiştirilmiştir ve kış hariç her mevsim dikilebilir. Dikim yapılması için en ideal hava yumuşak, bulutlu ve kuru bir havanın olduğu gündür. Güller özellikle lavantalar küçük bitki otları veya yüksek çiçek açan (mesela, Rittersporun veya Mageriten gibi) bitkilerin yanında kendilerini daha rahat hissederler. Şayet daha evvelden gül dikimi yapılmış olan bir yere yeniden gül dikmek isteyecek olursanız, bu taktirde oradaki toprağı değiştirmek zorundasınız. Çünkü, bu toprakta gül yorgunluğu olabilir. Tabanın en az 60 cm. Derinliğe kadar yumuşatılması gerekir. Konteynerden gelmeyen güllerin en az 12 saat suda bırakılması gerekir. Kökler bir parça kısaltılır. Bu kesilen yerlerde çok seri olarak yeni emme kökler oluşur. Sonbaharda ekim yapıldığında fidelerin üzerinde kısaltma yapılmaz. Fakat bunun karşılığında İlkbaharda kuvvetlenmiş olan yataklık ve yediveren gülleri 4-5 budak başlangıcı altından ve zayıf olan güller ise, 2-4 budak başlangıcı altından budanır.

Yaban gülleri ile sarmaşık gülleri ise, hep çift adette budak altından kesilir. Köklerin konulacağı toprak üst satıhtan 5 cm. kAdar derine indirilir. Çiçek toprağına gübre ilave edilmiş olması gerekir. Açılmış olan dikim çukuruna kökleri eşit olarak dağıtınız. Bundan sonra üzerini toprakla doldurunuz ve toprağı bastırınız ve bundan sonrada bol miktarda sulayınız. Bu bol miktardaki sulama işi köklerin çabucak büyümesi için önemlidir. Prensip olarak gül dikildikten sonra fidan 20 cm. Kadar yukarıda kalmalıdır. Bu büyüklükte bitki ilk dönemi daha rahat atlatacaktır.

Gülün Budanması
Yediveren gülleri yılda 1 defa ilkbaharda kuvvetli bir şekilde budanma gerektirir. Budama için 5 altın tavsiye
1. İlk öncedonmuş, ölmüş veya hastalıklı fidanlar sağlam olan ana gövdeye kadar kesilir.
2. Bir gül fidanı ne kadar çok kesilirse, o kadar kuvvetli ve daha uzun süre ile dışarıya fışkırır.
3. Kalınlaşmış olan fidanları daha az budamam gerekir. Çünkü bunlar ince olanlardan daha fazla ve daha kuvvetli fidanlar yaratırlar.
4. Yediveren gülleri gibi uzun yaşam süresi olan güller elde etmek istiyorsanız, bir parça daha fazla budamanız gerekecektir.

Eğer altından yeni fide vermesini istiyorsanız ve dışarıya dğru çıkmış olan bir fidanın ucunda gül varsa, tam dibinden değil bir veye iki cm. Ana gövdeye mesafe bırakarakbudayınız. Solmuş olan çiçeklerin ne olursa olsun kesilmesi gerekir. Bu ise yaz aylarında yeniden çiçek açmaya sebeb olur. Sadece yaban gülleri bir istisna olup bunlar Sonbaharda çiçek açtıktan sonra da pırıl pırıl gözüken çiçek kozaları arkalarında bırakırlar.

Gübreleme
Bitkinin besleyici maddeler ile ilk beslenmesi ilkbahar zamanında yapılır ve bunu toprağa karıştırılmış gübreyi bitkinin köküne yerleştirerek yapabilirsiniz. Gülün dip kısmında toplanma olmazsa, besleyici maddeler etrafa dağılır. Mayıs ayı sonunda özel gül gübresi ile güle ikinci bir gübreleme yapılır ve bundan sonra da mutlaka çok iyi sulama yapılması gerekir. Ayrıca gübre ve torf' dan oluşan bir karışım gül için çok faydalı olur. Temmuz Ağustos aylarında güllere o sene için son defa gübre ilave edilir. Bundan sonra başka bir gübreleme yapılmaması tavsiye edilir, ancak bu suretle ana gövde kış gelinceye kadar büyümeye devam eder.

Gül Düşmanı Haşereler İşbaşında
Gül yaprağı bitkileri kuru giden havalardan sonra bir anda kitle şeklinde ortaya çıkar. Sadece çok fazlası ortaya çıkmaları halinde böcek ilacı ile (pirettum Preparatı) püskürtülür.

Gül yaprağı örümceği yumurtalarını Mayıs ayından sonra yaprak kenarlarına bırakır ve bu yapraklar boru şeklinde içeri doğru kıvrılır. Bu şekilde yuvarlaklaşan yaprakların içerisinde yumurtalar olduğu için bunları derhal kesip almanız gerekir özellikle yaprak alt kısımlarına haşere imha edici maddeler püskürtmek zorundasınız. Bu işlemi 14 gün sonra bir kere daha tekrarlayınız. Gül fidesi delicileri, bunlar bir tür örümcek olup yumurtalarını fidelerin içerisine yiyerek yerleştirirler. Bundan dolayı ise, fışkıran fidancık uçlarının uç kısımları solar ve bu solmuş olan parçaların sağlıklı olan gövdeye kadar kesilmesi gerekir. Ayrca, kesilen yerlere tahta reçinesi veya benzeri olan bir malzeme sürülerek burada mantar toplanması engellenmelidir. Çok fazla bulaşması halinde kuvvetli bir enzektizit kullanılır.


Tehlikeli Hastalıklar
Un toplanması yaprakların üst kısımlarında keskin bir beyaz tabak oluşuraktan farına varılır ve sık sık güllerde ilkbaharda azoot fazlalaşması halinde ve rutubette ortaya çıkar. Hatta bazı gül türleri özellikle bu mantarlara karşı hassastırlar. Bu dış görünümden işin farkına vardığınız anda derhal biyolojik bir madde ile bu mantarla mücadeleye başlayınız ve spesifik bir preparat olan hakiki un toplanması ile mantarına karşı tedbir alınız. "Yıldız gölgesi" şeklinde adlandırılan bir hastalılta yine bir mantar olup serin havada ıslak havada veya yerin sertleşmesinde gül yapraklarını öldürmektedir.
Yapraklar üzerinde ilk başlangıçta siyah, kahverengi lekeler oluşmakta ve bunlar yıldız bir şekle dönüşmekte, bundan sonra sararmakta ve ondan sonra da yaprağın düşmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle üzerinde mantar oluşmuş bu yaprak artıklarını ihtimamla temizleyiniz ve 14 günlük aralarla bu mantara karşı etkili olan bir fungizit ile püskürtme yapınız.

Güllerin Kışı Geçirmesi
İlk önce dibine düşmüş olan tüm yaprakları ve bitki artıklarını tabandan alınız ve temizleyiniz. Sonra gül fidanının dip kısmını 20-30 cm. Kadar komposto ile doldurunuz. Bunun içersinde ahırlardan toplanan gübre ile toprak karışımı bulunmalıdır. Kesinlikle etrafına toprak yerini tutmayan süngerimsi maddeler yerleştirmeyiniz. Çünkü, bu taktirde don olması halinde gül fidanının dibinin etrafı tamamen buzla kaplanır ve donma tehlikesi görülür. Bu suretle dip kısımdan çıkmakta olan fidan başları etraflarına yerleştirilecek toprak ve gübre karışımı ile don, kış güneşi ve çok kuru rüzgarlara karşı korunmuş olacaktır.

okur 10-12-2008 11:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Fondue (Mesaj 241337)
Ben balkonumda bir saksıda kokulu bahçe güllerinden yetiştirmeye çalışıyorum. Şubatta Bauhaus'dan 4-5 dal ve üzerleri mumlanmış olarak almıştım, sonra mumlu dallardan ikisi yandan sürgün verdi ve her iki sürgünde de birer gonca oluştu, açtı ve döküldü. Diğer mumlu dallarda hiçbir hareket yok... Şimdi gülümün saksını büyütmeyi ve bu arada da o geçmiş gülleri budamayı düşünüyorum. Ağustos 2007 dergisinde gülle ilgili bölümü okudum ancak bu açıp geçmiş güllerle ilgili açıklama göremedim. Bana yardımcı olur musunuz? Ayrıca o sürgün vermeyen mumlu dalları ne yapmalıyım ?

Sayın fondue bende aynı güllerden iki sene evvvel kayısı sarısı renkte mumyalı
gül almıştım. çok güzlel açtılar, yediveren kokulu bir gül idi kış olmasına ramen halen açmaya çalışıyor ama tomurcuklar soğuk olduğundan açamıyor
bir ara foruma güllerimin resimlerimi atacağım.
bu mumyalı güller kanaatimce aşı gülleri değilde çelikten üretilmiş güller
bir tanesini toprağından söküp bakmıştım sadece gül çelikleri bunlr, toprak üstünde kalan kısımları mumyalanmış.
dolayısıyla alttan gelen filizlerde aynı dal olduğundan yeni filizleri sakın koparmayın çünkü aynı cinsler. hatta dipten gelen yeni filizler daha kalın ve sağlıklı oluyor. üstte kalan mumyalı kısımlar zaten belli zaman sonra iyice kuruyor bunları gül kendine bir hacim kazandıktan ve kendini kurtardıkdan sonra bağ makasıyla kesebilirsinizde zaten toprağın üstündeki kısım
kurumuş olyor ama sakın elle yukarı çekmeyin yoksa sağlam olan topragın altındaki kısmı elinizde kalıverir :)
üst kısmı isterseniz kesin. ben böyle yaptım ve halen açıyor.

eğer sarmaşık gül değilse her sene 10 - 15 cm kalacak kadar budama kurallarına uyarak budayın bu sayede daha verimli sürgünler elde edersiniz.

(zaten ben gül tercih ederken kesinlikle aşı gülleri almıyorum çünkü topraktan çıkanlar yabani gül filizi oluyor ) ya kökü açıkta fidan gibi olanlaran **** bu tarz mumyalı veya köklü güllerin dikilmişlerinden alıyorum bunların topraktan çıkan yeni filzleride aynı cins olduğundan kesmiyoruz hatta daha iyi oluyor.
tek dez avantaj bunların gülleri açık halde satılmadığından aldığımızda bazen farklı renk veya cins olabiliyor.

okur 10-12-2008 12:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 280268)
Eklenti 46206

Eklenti 46208


Bunları da ekliyeyim...

Sayın Malina selamlar, İyi bayramlar,
öncelikle size derin bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ediyorum
bu forumdan çok istifade ettim bahçemizin yanından geçen herkes güllerime hayran kaldılar,
ilk başlarda budama şeklimi gördüklerinde herkes nasıl gül budaması bu demişlerdi ama sonucu gördüklerinde diyecek birşeyleri kalmadı:)

bu sene budama için biraz geç kaldım ama hazır tatildeiken budama gübreleme ve ilaçlama işleriyle uğraşacağım.

sizden aklıma gelen bir konuda fikir almak istiyordum,
Hazır kurban bayramında olmamız münasebeti ile kompost gübre ile kan karışımını uygun bir yerde kurutup gübre olarak kullanmamız mümkün olabilirmi?
böylece kimyevi gübrelerden ziyade daha doğal ve doğayla uyumlu bir karışım oluşturmak mümkünmüdr. Sanki biryerde bu karışımın kuvvetli bir gübre şeklinde kullanıldığını okumuştum. çünkü ben sürekli mineral yapıda gübreler kullanıyorum ve farkındayımki bu gübreler ileri tarihlerde bahçenin tuzluluk oranını arttıracak ve toprak artık verimsizleşecek, bu tarz doğal gübreler hakkında yardımcı olabilirseniz bana ve diğer arkadaşlar yardımcı olmuş olursunuz. (bir sefer güvercin gübresi karışımı denemiştim ama dozajı ayarlayamadığımdam yapraklar yanmıştı.)

İlginize şimdiden teşekkür eder saygılarımı sunarım.

Dudi 10-01-2009 11:20

Merhaba,

Kırmızı katmerli açam bir minyatür sayılabilecek gülüm var. Fakat garip bir şekilde büyüyor. Nasıl budayağaım hakkında hiç br fikrim yok, şaşırdım kaldım. Aşağıya fotoğaflarını ekleyeceğim. Nasıl budayağım konusuda yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum. Fikirlerinizi ve yardımlarınız bekliyorum. Çok teşekkür ederim...

http://www.agaclar.net/galeri/files/29915-g_l.jpg

http://www.agaclar.net/galeri/files/29915-g_l2.jpg

Dudi 11-01-2009 22:46

Kimse fikir vermeyecekmi? :(

Güler 12-01-2009 10:20

Sevgili Dudi,
Bu gibi problemlerimizi, bir bilene soralım başlığında hocalarımıza soruyor ve cevapları da o başlıkta bekliyoruz. Siz de böyle yapın lütfen.
Ben de hiç minyatür gül yok, o yüzden size söyleyeceğim yanlış olabilir ama ben sizin yerinizde olsam, sol taraftaki kurumuş dalı kökünden keserim. Diğer uzamış iki dalı da üzerinde birkaç göz bırakacak şekilde 20-25 cm uzunluğunda bırakarak keser, ortaya doğru toplayarak bağlar ve form vermeyi denerim.
Ben böyle yapardım, ama siz dediğim gibi, yazdığım başlıkta hocalarımıza danışın yine de.

Dudi 12-01-2009 11:27

Güler Hanım, uyarınız için çok teşekkür ederim. Bilmiyordum konu başlıkları altında sorabileceğimi sanıyordum. Fikirleriniz için de ayrıca teşekkürlerimi iletirim. Saygı ve sevgilerimle :)

karakule 13-01-2009 12:09

Gül budama video
 
Gül budamayı uygulamalı olarak aşağıdaki linkten görebilrsiniz;

http://www.abc.net.au/gardening/vide...8_June2008.htm

siteye girince alttan 'rose pruning' linkine tıklayın.

Dudi 13-01-2009 12:27

Teşekkürler karakule...

susam 07-02-2009 11:30

3 Eklenti(ler)
Güllerimi kışa girmeden önce budamıştım. Burdan okuduğum kadarıyla daha önce yazılmamış bir uygulama da yaptım. Yaprak budaması. Her taze yaprak verişinde dipten uca doğru 5.yaprağa gelince, 5. yaprağıda dahil ederek yaprak ucunu alıyorum. Bu uygulama bol çiçek vermesini sağlıyor. Birde taze yaprak sürgünleri her bir yandan fışkırıyor. Bu gün fotoğraflarını çekmeye çalıştım ama cep telefonuyla pek düzgün çekememişim. Şu anda güllerim uyandı ve her yanından istediğim şekilde sürgün veriyor. Daha sonra kaliteli fotoğraflar çekip eklemeye çalışacağım.

kgursan 15-02-2009 23:06

Seralardaki Güllerde kış budamasından örnek
 
5 Eklenti(ler)
Kış budaması gülü bütün yaz çalıştırmak için bir nevi gençleştirmedir. Genelde Şubat ayında yapılır. Güller yaprağını dökmüştür.

Sistem basit: Yaşlanmış dallar atılır. Genç ve sağlıklı 2-3 dal bırakılır. Bırakılan dalların yüksekliği 50 cm. cıvarındadır. Gövdesi çatlamış dallar yaşlıdır. Eğer dipten gelen genç sürgün yok ise, Yaşlı sürgün üzerindeki sağlam 2 genç dal 10-15 cm. den kesilir. Zayıf dallar çıkarılır. Örnekler fotolarda: Hazirandaki sürgün (Filiz) gelişimi Mayıs da ilk çiçekler kesildikten sonraki durumdur.

Çiçek kesme de bir budamadır ve Gül çiçekleri Gül dalının dibinden itibaren "İKİNCİ 5 PARÇALI" yaprağın üzerinden kesilir. Yani gülü kestikten sonra bitkinin üzerinde 2 veya 3 adet BEŞ PARÇALI yaprak bırakılır.

k0900 18-02-2009 23:34

sert, orta, hafif budama
 
2 Eklenti(ler)
sert, orta, hafif budama ve kesimin detayı

Zeytinci 19-02-2009 22:05

Sarıcılı Mayıs gülü budaması
 
1 Eklenti(ler)
Sn. Kgursan,
Mayıs gülü (çok çiçeklenen) budaması zamanı şubat ayı mıdır? Eski dalların boyları yaklaşık 9 metre. Sarılıcı mayıs gülünün budaması nasıldır? Eski dalları dipten kesip çıkarmak mı gerekir?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025