agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Leylak (Syringa sp.) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/4247.htm)

çivit 09-05-2011 19:43

2 Eklenti(ler)
iki hafta önce aldığım leylağım ve eski tenekesi:(kurur diye korktuğum için yapraklarını dökmesini bekliyorum o zaman büyük bir kovaya alacağım.ne dersiniz???Büyük saksılar balkonda çok yer kaplıyor,Kova daha mantıklı geliyor,düz.;)

Dudi 09-05-2011 20:01

Üç sene önce aldığım bir leylak ağacım var. Saksıda duruyor. Fakat bugüne kadar hiç çiçek açrığını görmedim. Bakımını doğru düzgün yapıyorum. Besin takviyesi yapıyorum. Beyaz aldığım bir başka leylak ufacık saksısına rağmen açıyor. Bunda tık yok :D

Yılmaz Yalçın 09-05-2011 20:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dudi (Mesaj 800976)
Üç sene önce aldığım bir leylak ağacım var. Saksıda duruyor. Fakat bugüne kadar hiç çiçek açrığını görmedim. Bakımını doğru düzgün yapıyorum. Besin takviyesi yapıyorum. Beyaz aldığım bir başka leylak ufacık saksısına rağmen açıyor. Bunda tık yok :D

Sevgili Dudi,
Aynı sorunu ben de yaşıyorum.2 yıl önce bahçeme diktiğim leylak ilk aldıgımda çiçekliydi ama bir daha hiç çiçeklenmedi..Üstelik sonbaharda güzelce de budamıştım çiçeklensn diye:(

Eser İlhan 09-05-2011 20:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 800985)
Sevgili Dudi,
Aynı sorunu ben de yaşıyorum.2 yıl önce bahçeme diktiğim leylak ilk aldıgımda çiçekliydi ama bir daha hiç çiçeklenmedi..Üstelik sonbaharda güzelce de budamıştım çiçeklensn diye:(

Sevgili Yılmaz Yalçın, açmamasının nedeni sonbaharda budamanız. Bol çiçek isteniyorsa,leylaklar çiçeklenme biter bitmez çiçek saplarının hemen altından budanır ve bir daha da budanmaz. Form vermek vb.sebeplerle budanırsa birdahaki bahara açmazlar. Budamayın,göreceksiniz seneye leylağınız yeniden açacak..

acemifüsun 09-05-2011 20:48

Sevgili Yılmaz bence leylağının çiçek açmaması budaması ile ilgili olabilir.

acemifüsun 09-05-2011 20:48

Çiçeklerinin hem güzelliği hem güzel kokusu için leylak eskiden bahçelerden eksik edilmezdi. Şimdi pek tercih edilmiyor. Leylaklar sadece ilkbaharda çiçeklenir. Bakımı kolaydır. İstanbul’da bahçelerde her türlü kötü şartlar altında sorunsuz yaşayabilen, kışın yapraklarını döken, şiddetli soğuklardan donmalardan etkilenmeyen, yazın aşırı sıcaklara kuraklığa iyi dayanabilen küçük yapılı bir ağaçtır.

Bakımı: Toprak seçen yerini beğenmeyen leylak görmedim. Fakat asitli topraklardan hoşlanmadığı, suyu iyi süzen ve alkalinli (kireçli) olan toprakları sevdiği söyleniyor. Leylak bol güneş ister. Yarı gölgede de olur. Toprağı fazla su kaybediyorsa sıcak günlerde sulamalısınız.

Leylakların fazla çiçek açmamasının sebebi:
Bol çiçeklenmesini istiyorsanız ince dallarını budamayacaksınız. Budarsanız ilkbaharda çiçeklenecek dallardan yoksun kalır, yeni dallar çıkarır, bunlar sonraki sene çiçeklenir, bir sene beklersiniz. Hatta çiçekleri koparmayın üstünde kalsın. Çünkü çiçeklerini yeni dallarıyla beraber koparırsınız, böyle olunca da o dalla beraber illaki çiçeksiz yeni sürgünler de beraber koparılmış oluyor. Gelecek yıl çiçek açacak olan yeni sürgünlerin koparılması büyük bir kayıptır. Dahası, üstünde yeni filiz olmasa bile kopardığınız çiçekli dal yaz boyunca yeni filizler çıkaracaktı ki gelecek yıl bunlar çiçeklensin. Anlayacağınız, çiçek dalında güzeldir diye düşünün ve leylak çiçeklerini asla koparmayın.

Çiçekleri: Leylak denince akla eflatun renk gelir. Mordan farklı olarak, maviye daha yakın ve açık tonda bir renktir. Buna daha çok leylak rengi denir. Leylakların eflatundan başka koyu pembeye yakın tonda tatlı mor, beyaz, soluk sarı, yalınkat ve katmerli çiçek açan cinsleri de var. Daha renkli, alacalı renkli yeni cinsleri de türetilmiştir. Minik çiçekleri biraz sümbül çiçeklerine benzer. Yukarı doğru dik duran bir salkımda çok sayıda küçük çiçekler bulunur.

Budama: Henüz genç bir fidanken, hem kısa boylu hem dallı budaklı olacak şekilde budamalısınız. Yoksa çiçeklerini iki – üç metre yüksekten koklamak zorunda kalabilirsiniz. Birkaç yıllık olunca birbuçuk metre kadar boyda çiçeklendirebilirsiniz. Bundan sonra budamasına çok dikkat edin, ince dallarını budamakta cimri davranın. Eğer ince dallarını tamamen yok ederseniz birkaç yıl hiç çiçeklenmeyebilir. Yeni dallarının yeterince olgunlaşması yaşlanması ve dallanıp budaklanmaları gerekiyor.

Üretilmesi
1- Çoğu leylaklar kökten sürgünler çıkarır. Bunlardan yeterince olgunlaşmış köklenmiş sürgünleri ayırmayla yeni leylak ağaçları elde edebilirsiniz.

2- Yarı olgun çelikleri ile: Kökten ilkbaharda yeni çıkmış sürgünler temmuz sonuna kadar yeterince olgunlaştığında toprağın 15 cm altında kalan kısmından kesip alın. Gerçi başka sürgünleri de olur: alt taraf biraz olgun, üst tarafı taze olacak. Bu yarı olgun dalların alt yapraklarını ayıklayın üstteki birkaç yaprak kalsın. Uzayıp giden en üst kısmı kesin atın. Dalları gölgeli bir yerde saksılara veya torbalardaki toprağa ekin. Bir iki ay içinde köklenirler. Gölgeli, havadar ve sıcak bir yerde olmalı. Güneye bakan duvar dipleri iyidir. Köklenmeleri tamamlanana kadar güneşten ve kurutucu rüzgârdan hava cereyanından korunmaları gerekiyor.

3- Kök çeliği ile: Bu ilginç yöntemi yeni öğrendim ama çok verimli olduğu söyleniyor. Bu yöntemle, daha ilk aylarda leylak fidanları iki yıllık kadar gelişim gösterebiliyorlarmış. Nasıl yapılacağını “» Kök Çeliği” yazımdan öğrenebilirsiniz.Leylaklar için kök çeliklerini ilkbaharın en başında alabilirsiniz.

Bitkivecicek.com'dan alıntıdır.

omar 23-05-2011 11:59

1 Eklenti(ler)
Lila, beyaz, Bordo...

Yalınkat ya da katmerli. Benim için saplantı olan:

SYRINGA vulgaris 'Sensation'

ardabora 23-05-2011 12:07

3 Eklenti(ler)
Nihayet bir leylağım oldu diye sevinirken,bu resmi nerden buldunuz sayın omar? ;)

benim miniş 60-70 cm. kadar,pek küçük ama çiçeği öyle güzel kokuyor ki...

mandalinci 23-05-2011 13:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi omar (Mesaj 808612)
Lila, beyaz, Bordo...

Ben de yaşadığımız sitede bulunan ve hayran olarak resmini çektiğim bu leylağa bayılıyorum. Sayeniz de adını da öğrendim.

Alttan çıkan dallardan bahçıvana rica ederek 2 tane aldım, suya koydum vee galiba kök verecek.

Çok heyecenla bekliyorum:)

omar 23-05-2011 13:27

Çook şanslısınız, sn.Mandalinci, heyecanınıza katılıyorum. Umarım köklenir ve size görsel bir şölen verir.

Bu resim web'den alıntı sn. Ardabora.

Eser İlhan 23-05-2011 14:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi omar (Mesaj 808612)
Lila, beyaz, Bordo...

Bahçemde bir yıldır dört adet var. Üçü oldukça iyi gelişti ama henüz yine de küçükler ve daha çiçeğini göremedim. Bu yıl biraz daha gelişeceklerini umuyorum. Ümitlerimi seneye bağladım. Siz açtırabildiniz mi??

omar 23-05-2011 14:25

Sn. Eser İlhan,

Ben henüz sahip olamadım :(

fidanistanbul.com da satılıyor ama 20-30 cm. olduğu söylendiği için cesaret edemedim.
Ankara'da fidanlıklarda, bahçelerde aradım; yok..

Eser İlhan 23-05-2011 14:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi omar (Mesaj 808728)
Sn. Eser İlhan,

Ben henüz sahip olamadım :(

fidanistanbul.com da satılıyor ama 20-30 cm. olduğu söylendiği için cesaret edemedim.
Ankara'da fidanlıklarda, bahçelerde aradım; yok..

Ben de fidanistanbul'dan aldım. Telefonla sipariş verdim ve sipariş verirken büyüklerinden olmasını ısrarla belirttim, gerçekten de dolgun ve güzel geldiler. Boyları da yaklaşık iki karıştı (40 cm kadar). Çok da güzel ambalajlanmışlardı. Bence kesinlikle denemeye değer..
Hızla bahçeye adapte oldular. Bu kış iki tanesinin yerini değiştirdim, etkilenmek bir yana, en iyi o yer değiştirenler büyüyor..
Seneye umuyor ve bekliyorum ki beni çiçekleriyle sevindirecekler ;) ;)

omar 23-05-2011 14:48

Sn. Eser İlhan, içime bir ateş düşürdünüz yakar da yakar artık. :D

Sizin öneriniz ile ben de alırım artık. Teşekkür ederim.

siniroluyorum 10-07-2011 10:30

Leylak buralarda da erguvan olarak tanınıyor :) Çok arsız bir bitki çok kolay tutuyor her yerden kaynama veriyor. En zor ortamlarda (hiç sulanmadan gübrelenmeden dibi kazılmadan)5-6 metre boya ulaşmış leylaklar var burada üstelik üstleri her sene çiçek doluyor.benim bahçemde de çok hoş mor bir leylak vardı ancak kaynamaları ve diğer bitkileri rahatsız eden kökleri yüzünden çıkarmak zorunda kaldım şimdi girişte katlı beyaz bir tane var.

siniroluyorum 10-07-2011 10:36

Arkadaşlar bir de geçen gün yol kenarında bir leylak gördüm.Sarı-beyaz renkli çiçekleri vardı ve bu zamanda açıktı ki ilk defa görüyorum.Fotosunu yakın zamanda ekleyeceğim türü nedir acaba?

Eser İlhan 08-04-2012 21:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan (Mesaj 808751)
Seneye umuyor ve bekliyorum ki beni çiçekleriyle sevindirecekler ;) ;)

Demiştim...... Bu yıl leylaklarda ilk tomurcuklar belirmeye başladı. Syringa vulgaris "sensation"larda da tomurcuk var :p :p
Herhangi bir aksilik olmazsa bu yıl ilk defa ebruli leylak çiçeklerini görebileceğim için çok seviniyorum....

ismaill 18-04-2012 16:42

Merhabalar.
Bende saksıda balkonumda yetiştirmek üzere leylak fidesi arıyorum,lakin bulamadım.4-5 tane çelik temin edebilecegim bi yer varmı ankarada.yardımcı olursanız çok sevinirim.

gtatas 18-04-2012 21:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi günsu (Mesaj 192566)
Leylağı bende çok seviyorum ama bahçemiz olmadığı için saksıya diksem acaba olurmu:confused:
Kaç kere yasemin diktim olmadı, leylekta çok güzel kokar, rengini kokusunu çok seviyorum eskiden dedemin bağında vardı.:rolleyes:

Yaseminin dalını kesmeden toprağa eğerek gömün 6 ve ya 7 ayda köklenir deneyin.

Deniz Yıldızı 18-04-2012 21:35

3 Eklenti(ler)
Merhaba

Acaba bu leylaklar hep böyle cılız bir gövdeyle mi kalıyor? Benimkiler 3 yıllık ama gövdelerinde pek bir kalınlaşma göremiyorum. Kışın kuvvetli rüzgar estiğinde kırılacakmış gibi geliyor bana.

Eklenti 284508

Eklenti 284509

Eklenti 284510

gtatas 18-04-2012 21:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan (Mesaj 637558)
Birkaç gün önce leylak fidemdeki köpük oluşumlarından bahsetmiştim, geçen süre içinde leylağımı dikkatle kontrol etmeye devam ettim. O köpükleri birkaç kez daha temizledim, üzerinde zararlı açısından şüpheli olabilecek yaprakları ve küçük bir dalı uzaklaştırdım (bazı yenikler ve siyah,böcek yumurtası olabilecek birikimler vardı üzerlerinde) , fidenin toprak üstü kısmını dikkatle suyla yıkadım ve havlu kağıtla kuruladım. Köpük oluşumu durmuş gözüküyor. Fide de oldukça yeşil ve sağlıklı gibi. Yapraklardaki yeniklerde de artma yok. Bu hafta sonu bahçeye dikmeyi düşünüyorum.
Fideleri Yalovadan kargoyla getirtmiştim. Belki de stres veya gözle göremediğim küçük bir yaralanma bu olaya yolaçmış olabilir mi diye düşünüyorum.(Acaba leylakların kimyasal yapısında saponin gibi köpük oluşturabilecek bileşikler var mıdır diye de düşünmeden edemiyorum) Neyse, bunu bitki bilimcilere sormak lazım ama fidanım iyi gibi :p...
Belki günün birinde bir başkasının da başına bir "köpüren leylak vakası"gelebilir diye sizlerle paylaşmak istedim son durumu :))

Bence salyangoz yumurtasına benziyor.

gtatas 18-04-2012 21:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi DENİZ YILDIZI (Mesaj 949602)
Merhaba

Acaba bu leylaklar hep böyle cılız bir gövdeyle mi kalıyor? Benimkiler 3 yıllık ama gövdelerinde pek bir kalınlaşma göremiyorum. Kışın kuvvetli rüzgar estiğinde kırılacakmış gibi geliyor bana.

Eklenti 284508

Eklenti 284509

Eklenti 284510

Sayın deniz yıldızı leylaklar kibardır, narindir tabii ki rüzgardan koruyun onu biraz boylansın ondan sonra rahat edersiniz bol çiçek görürsünüz.

yarenimex 18-04-2012 21:43

Koruyup kollamaya devam edin sayın Denizyıldızı..Zamanla ağaççık haline geldiğini göreceksiniz..

Deniz Yıldızı 20-04-2012 14:49

Teşekkürler verdiğiniz bilgilere. Mümkün olduğunca iyi bakmaya çalışıyorum. Ama geçen gün yağan şiddetli yağmur çiçeklerini bayağı hırpalamış. Bu sene çiçekli sezonu kısa sürecek maalesef. Bununla idare edeceğiz artık.

Eser İlhan 22-04-2012 16:51

2 Eklenti(ler)
Leylaklarım birbir açmaya başladı..
Syringa vulgaris "sensation" daha tomurcukta. Bitki çok cılız kaldı geçen yıl. Bu yıl ilk kez oluşan tomurcukları ise diğerler leylaklara göre belirgin bordo fakat çok küçük..
Yine de merakla bekliyorum açmasını. Bakalım kenarında beyaz band da olacak mı??
Ne yapsam da bu leylakları güçlendirsem diye kara kara düşünüyorum...

İlk resim çiçeklerini açmaya başlayan "sıradan" leylaklar ikinci resim ise "sensation" tomurcuğu ;)

Eklenti 285596

Eklenti 285597

Güler 22-04-2012 18:57

Sevgili Eser İlhan, ağaçların kaç senelik? Leylaklar öyle pek güçlü ağaç oluyorlar mı ki?

Emirgân'da evin bahçesinde çok güzel katmerli beyaz leylak vardı, o nisbeten bir ağaç görünümüne gelmişti ama duvar dibindekiler sanki dağınık çalı gibiydiler, mor mor yalın kat açıyorlardı.
Çiçeklerini koparıp, elimin beş parmağında leylak ağaçları açtırdım diye oyun oynardım çocukken.

Eser İlhan 22-04-2012 19:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 951718)
Sevgili Eser İlhan, ağaçların kaç senelik? Leylaklar öyle pek güçlü ağaç oluyorlar mı ki?

Emirgân'da evin bahçesinde çok güzel katmerli beyaz leylak vardı, o nisbeten bir ağaç görünümüne gelmişti ama duvar dibindekiler sanki dağınık çalı gibiydiler, mor mor yalın kat açıyorlardı.
Çiçeklerini koparıp, elimin beş parmağında leylak ağaçları açtırdım diye oyun oynardım çocukken.

Ah Güler Hanım, yarama dokundunuz :))
Evi satın aldığımızda bahçe berbat bir haldeydi ama harika bir leylak ağacı vardı bahçede. Tijli, bol çiçek açan...
Bahçeyi yapan peyzaj mimarı yerini beğenmedi ve taktı o güzelim leylağa. İllede taşıyalım bunu, sökelim bunu diye tutturdu.. Ben ayak direyince yerinde kaldı ama bir sene içinde aniden kurudu gitti.. Ben bu sözleri duydu ve istenmediğini düşünüp üzüldü diyorum... Başka da bir açıklamam yok :(
Yeni leylaklar küçük henüz. 3 senelikler.. 6 tane bildiğimiz mor, yalınkat leylak, iyi açıyorlar, çalı formundalar ama ben budamayla ağaç oluşturmaya çalışıyorum. Ayrıca 3 tane de miiiinicik "sensetion" var. Hani bordo da kenarları beyaz çizgili olandan... Bu yıl ilk çiçeğini verecek ve ben heyecanla bekliyorum..
( Bir de güzel beyaz bir leylak istiyorum. Ama henüz hayalimdeki beyaz leylağı bulamadım..)
Sensetion'lar o kadar cılızlar ki kurudu kuruyacak diye ödüm patlıyor. Acaba topraklarına biraz kireç katsam mı?
Bu yıl mikrobiyal gübre aldım, onunla da takviye yapmayı düşünüyorum. Bakalım... Umarım aramız düzelir leylaklarımla ;)

Dudi 23-04-2012 09:35

Sensation'un açmasını dört gözle bekliyorum :)

Dudi 23-04-2012 14:18

2 Eklenti(ler)
Bugün beyaz laylağım ve sensationun yapraklarında farklılık gördüm. Sensationun yaprak formu daha farklı sanki, sizdede öylemi Eser ablacığım? Birinci foto sensetion, ikincisi beyaz leylağım :)

Eser İlhan 23-04-2012 15:46

Evet, yaprakları daha iri...
Bugün Eminönünden tijli beyaz bir leylak aldım. Onun da yaprakları oldukça iri. Belki de bu sadece sensationa ait bir özellik değil..
Senin beyaz leylağın yaprakları parçalı mı??

Dudi 23-04-2012 19:55

Beyazınkiler çok parçalı değil, belkide türüne göre değişiyordur.

Eser İlhan 23-04-2012 20:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dudi (Mesaj 952336)
Beyazınkiler çok parçalı değil, belkide türüne göre değişiyordur.

Ters bakmışım ben. Senin parçalı olanlar sensation galiba. Benim bütün leylaklar düz yapraklı. Böyle parçalı yapraklı leylak yok bende...
Ama belki hybrid olmalarından kaynaklanıyordur, bazen arada böyle farklı yaprak formları olabiliyor. Bu yıl clematislerimin bazılarında oldu mesela..

Dudi 23-04-2012 20:12

Evet parçalı olan sensation :) Leylak yaprağı dediğin düz olur. Bugün ilgimi çekti. Ben senden önce almıştım ama bu sensationu daha hiç çiçek göremedim :) Bakalım bu sene verecek mi? Beyaz ondan daha küçük olmasına rağmen geçen sene çiçek verdi.

Sûz-i Dilârâ 16-06-2012 10:25

1 Eklenti(ler)
Tohumdan çimlenen erguvanlarım (Kanada). :)

Kryon 18-08-2012 19:13

Bu leylakları gördükçe içim gidiyor... Herşeyin fidesini aldım bir leylak fidesi almayı unutmuşum. Başlığı görünce aklıma düştü, bu hafta bu işi halletmeli...

sakagun 10-12-2012 12:44

1 Eklenti(ler)
Bu mevsimde leylak açmaz demeyin. Kestiğim kısa bir dalı suya koydum. Yaklaşık 1 hafta sonra açtı. Mis gibi kokuyor.

yasinmetin 11-12-2012 09:53

Leylağın çiçeklenme süresi hakkında hiç bilgiye ulaşamadım burada, bilen var mı :)

Eser İlhan 11-12-2012 17:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yasinmetin (Mesaj 1065348)
Leylağın çiçeklenme süresi hakkında hiç bilgiye ulaşamadım burada, bilen var mı :)

Çok kısa.. 15-20 gün. En fazla bir ay..

turhal 14-03-2013 10:59

Acil yardım istiyorum, kapalı alanda leylak olmaz tezini çürütmek için bir dost bahçesinden saksıya aldığım üç leylak 2 senedir camla kapalı balkonumda keyfini sürüyor bol bol da açıyordu. En önemlisi erkenden açarak beni mutlu ediyorlardı. 2 metre boyundaki iki leylağım bu senede beni şaşırtmayarak 10 gün önce salkıma durdular, üzerleri geçen seneyi aratmayacak kadar dolu. Ancak boyu 2.70(tam tavan yüksekliğinde) ve biraz daha yaşlı olan leylak diğer ikisinden dahi daha erken yapraklandı ve bir salkım verdi. Sorunda bu, artık rengi dahi belli olmaya başlayan sadece bir salkımı var. O da pek büyük olmayacağa benziyor. Bu saatten sonra çiçek sayısını artırma imkanım var mı? Varsa nasıl yapabilirim?( bu sene leylağın dibini 5. kat olmasına rağmen karınca sardı, mümkün olduğunca toplayıp uzaklaştırmak hatta mecburen öldürmek yoluna gittim, bitmese dahi yoğunlukları azaldı)

mügem 07-04-2013 11:22

2 Eklenti(ler)
Küçükken arka bahçemizde çok güzel bir leylağımız vardı.Parmak boğumlarımda durdurmaya çalışırdım.
Kendi bahçeme de yaklaşık 9-10 yıl önce çelik alarak diktim.Şu anda benim boyumda.Geçen yıl sonbaharda,tam tepede küçücük açtı.Benim bildiğim ilkbaharda açar.Şaşırdım tabi.
Bu yıl da henüz açmadı ve yaprak çıkarıyor.Sanki benim leylakta bir tuhaflık var gibi..
Eklenti 386629
Eklenti 386630

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025