agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Kamelya (Camellia japonica fiore bianco) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/3389.htm)

Buket Aknar 29-01-2008 20:23

Ben de bu arada araştıracağım. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

MSaygin 01-02-2008 10:11

merhaba Buket hanım,
Adana'da bana verilen fiyat da 140ytl, boyu 1m. civarı ve hiç çiçeği falan yok üzerinde.Yalnız bitki gerçekten çok güzeldi :)

Buket Aknar 01-02-2008 10:14

Demek ki Adana ile Kıbrıs ayni zaten mesafe de yakın ya!!!

MSaygin 03-02-2008 23:07

Ben dayanamadım aldım kamelyayı, hiç çiçek yok demişim yukarıda ama üzeri tomurcuk dolu şimdi, o zaman gördüğümde yok muydu, uzaktan bakınca mı göremedim bilmiyorum.
Üzerindeki etikette "Japonica Temptation - f.medio rosso venato bianco" yazıyor, internette bakındım ama temptation cinsi kamelya göremedim, bilgi bulamadım.
Bu cins üzerine bilgisi olan varsa, paylaşırsa çok sevinirim.

aysemelike 04-02-2008 15:30

kamelya yetiştirilmesi

3 Eklenti(ler)
Kamelya Asya kökenli, gölge ve yarı gölgede yatişen, herdem yeşil, soğuğa dayanıklı 1-1.5 m boylanan bir çalı türüdür ancak kardan korunması gerekir. Beyaz, kırmızı ve pembe tonlarında çiçekleri vardır.

Son zamanlarda saksıda yetiştirilme oranı artmıştır ancak saksıda biraz nazlıdır.

Nerde yetiştirirseniz yetiştirin, iyi geçirgen humuslu toprak ister, toprağı nemli ama çok ıslak olmayacak, suyu sever...

Direk güneş ışığında yanar, bu nedenle bahçede yarı gölge-gölgede saksıda ise iyi ışık alan güneş görmeyen bir yerde yetiştirebilirsiniz.
Budama istemez, sadece düzensiz görünen **** kurumuş dalları temizlemeniz yeterlidir.

Yaz ortasında sıcaklarla birlikte tomurcuklanır, tomurcukları kış ortasına kadar sessiz kalır ve soğuklarla birlikte açmaya başlar...
İç mekanda saksıda olanlarda bu nedenle sıcak içi ortamlarda tomurcuk dökülmesi olabilir. Kışın saksınızı serin verandaya **** balkona alabilirsiniz...

Tomucuklu ve çiçekli iken gübrelememenizi öneririm....

Fiyatları çok değişken ama katmerlileri özellikle büyük şehirlerde oldukça pahalıya satıyorlar...

Selamlarımla....

Bunlarda benim kamelyalarımdan bir iki örnek...

Buket Aknar 04-02-2008 19:50

Ben de kamelya aldım. Benimki beyaz. Üzerinde 2 tane tomurcuğu da var.
Nette araştırdığımda tomurcuklu iken yer değiştirmemek gerektiği yazıyor. Acaba bir zarar görür mü?
Bu arada saksısını değiştirmem gerektiğini de düşünüyorum.
Direk bahçeye değil de önce daha büyük bir saksıya mı eksem.

MSaygin 05-02-2008 17:51

Buket Hanım, sonunda yine bahçeye alacaksanız doğrudan oraya almak uygun olmaz mı acaba?

Melike Hanım, kırmızı, katmerli kamelyanız çok çok güzelmiş, güle güle büyütün.

aysemelike 06-02-2008 08:56

Buket hanım,
Bence de direk bahçeye ekmeniz daha uygun olabilir ama kıbrıs da gölgede olmasına ve mümkünse toprağının kuru kalmamasına dikkat etmelisiniz....

Buket Aknar 06-02-2008 10:36

Sevgili dostlar; Ben de, önce uygun boyda bir saksı ile bahçede ekmeyi düşündüğüm yere ekmeyi, eğer yazı geçirebilirsem de oralarda bir yere toprağa dikmeyi düşünmüştüm.

Saksı ile olursa; durumu kötüleşirse uygun olabilecek başka yerlere de taşıyabileceğimi düşünmüştüm. Kaybetmekten korkuyorum da!!! Yukarıda sevgili Beniben, geçen yazki aşırı sıcaklarda kendisininkini kaybettiğini yazınca, aklıma bizim kavurucu sıcaklar geldi!!!

Buket Aknar 06-02-2008 13:19

2 Eklenti(ler)
Aldığım kamelya'mın fotoğrafı. Tomurcuklarını da eklemeyi uygun gördüm. İnşallah açtıklarını da görüntüleyebileceğim (ölmezse).

aysemelike 07-02-2008 09:36

Sevgili Buket hanım,

Kamelyanızın saksısı bence boyuna göre çok küçük ve yan dallanması da çok az.

Bahçede kuruma riski madem bu kadar çok o zaman tomurcukları açar açmaz, çiçek solunca hemen en az iki boy büyük saksıya alın, serin bir yere koyun derim. Yerini fazla oynatmayacağınız bir bölge seçin. Yazı tamamen gölgede ama açık havada geçirsin, kışın zaten sizin oralarda korumanıza bile gerek yok...

İki boy büyük saksıya alınca hemen gelişmesini beklemeyin, önce köklerini büyütecektir, sonra dallanacaktır...Hatta üste uzamış dalı keserseniz yan dallanma da artacaktır....
Suyunu eksik etmeyin..

Güle güle büyütün...

Buket Aknar 07-02-2008 14:21

Melike hanım, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Bahçede kurumasından korkmamın sebebi yaz aylarında Kıbrıs'ta hava sıcaklığının 43-45 dereceye kadar çıkmasındandır. Araştırdığımda Kamelya'nın sıcağı sevmediğini öğrendim.
Bu arada kamelya'mı akşam bahçeye çıkardım. Bebek gibi, yavaş yavaş ve alıştıra alıştıra bahçeye almaya çalışıyorum. Saksısına gelince, aslında ben hemen değiştirmeyi düşünüyordum. Bu durumda biraz daha bekleyeceğim.
Bunların yanı sıra kesmem gereken yeri fotoğraf üzerinde işaretleyebilir misiniz?

Tekrardan çok teşekkür ediyorum.

Buket Aknar 20-02-2008 20:13

1 Eklenti(ler)
Ben cevap beklerken, Kamelya'm çiçek açtı. Buradan paylaşmak istedim. MSaygın, doğrusu sizinkini de merak ettim. Fotoğraf ekleyebilirmisiniz?

BenBen1967 21-02-2008 11:12

Sıcaklar bastırdığı zaman gölgelik bir yere taşımanızda fayda görüyorum.Malum geçen yıl bendeki aşırı sıcaklar yüzünden kurudu.;)

MSaygin 21-02-2008 17:13

1 Eklenti(ler)
merhaba,

Aldığım gün çektiğim bir fotoğrafı ekliyorum.Ne yazık ki eve geldikten sonra, havaların soğuğundan mı bilmiyorum biraz hırpalandı.Yapraklar da hafif bükülmeler ve biraz sararma var.Fırsat bulunca yeni bir fotoğraf da eklerim.

Eklenti 30657

Buket Aknar 21-02-2008 20:39

MSaygın; sizinki maşallah bol tomucuklu. Çiçekleri ne renk ?

Buket Aknar 21-02-2008 20:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BENBEN1967 (Mesaj 206653)
Sıcaklar bastırdığı zaman gölgelik bir yere taşımanızda fayda görüyorum.Malum geçen yıl bendeki aşırı sıcaklar yüzünden kurudu.;)

Sevgili Benben1967, sizin edindiğiniz bu acı tecrübeyi okuduktan sonra ben de korkumdan kamelya'mı saksıya dikmeye karar verdim. Amacım bizdeki kavurucu sıcaklarda kamelya'yı uygun ve gölge yere taşımaktır.

MSaygin 22-02-2008 13:15

Evet, çok fazla tomurcuk var, fotoğrafta göründüğünden de fazla.Rengini bilmiyorum henüz açan yok, muhtemelen beyaz, etiketinde "bianco" yazıyor, İtalyanca beyaz anlamında.

denizakvaryumu 11-04-2008 18:13

http://www.greennurseries.com/winter...index.html#112

http://www.duncannurseries.com/camellias.htm

Bu linkten kamelyanızın hibrit isimlerini bulabilirsiniz.

Baldaş 10-08-2008 17:56

1 Eklenti(ler)
Bu da kamelyam şimdilik sadece yapraklanıp gelişiyor...

Baldaş 16-08-2008 23:48

1 Eklenti(ler)
Rize Ziraat Kamelya

miriel 26-10-2008 11:50

2 Eklenti(ler)
Herkese merhaba;

Yaklaşık bir yıl önce almış olduğum kamelyam ölüyor ve nedenini çözemedim :(. Yapraklarının üstünde kahverengi lekeler var ve yeşilken dökülüyorlar. Fotoğrafları yolluyorum yardımcı olursanız çok mutlu olcam :(

yeşiLmavi 31-12-2008 18:49

Kamelya

3 Eklenti(ler)
Şubat-Mayıs ayları arasında büyük gösterişli çiçek açar. Çiçekleri katmerli, yarı katmerli **** yalın kattır. Beyaz, pembe, kırmızı renktedir. Rüzgarsız, gölge, yarı gölge alanlarda yetişir.

Asitli toprağı sever. Yavaş büyür.Yakıcı güneş, kar ve don çiçeklerine zarar verir. (-10 dereceye kadar dayanır)

Melek Altınay 28-01-2009 11:08

Kamelya severler merhaba;

Ben de iki gün önce bir beyaz kamelya aldım. Şimdilik mutlu, gardenia ile yanyana duruyorlar. Bakımları benzediği için bir sorun yaşamadan bakabileceğimi düşünüyorum, bakalım kısmet. Üzerinde epey tomurcuğu var. Çiçeklerinden biri ikiz gibi **** iki tomurcuk çok yakındı; dün akşam açmıştı ve sırtında bir tane daha çiçek var. Sanki açarken onu biraz bozmuş ama olsun yine de güzel. En kısa sürede resmini çekip koymayı düşünüyorum.

Adalet Yağcı 28-01-2009 11:59

Kamelyaların yapraklarına bakarak cinslerini anlamak mümkünmü acaba.
Yüklenen bütün kamelya fotoğraflarını inceledim, kamelya olduğundan emin olduğum bitkimin yaprakları sanki daha ince ve uzun gibi(sayın Basbahcivan göndermişti)

Benim tahminim, yalınkat olduğu hakkında.

Melek Altınay 01-02-2009 14:20

3 Eklenti(ler)
Merhabalar;

İşte benim kamelyam:

Eklenti 61028

Eklenti 61029

Eklenti 61030

İklimsiz 06-02-2009 11:49

1 Eklenti(ler)
Tomurcuklar 3 aydan uzun bir süre açmadan bekledi:cool:

Eklenti 61715

züleyha 06-02-2009 12:14

Çok güzel bir çiçek, kokusuna da bayılırım ama fırsat olup da bir tane edinemedim. Çoğaltılması nasıl oluyor acaba?

Koyu yeşil 17-02-2009 10:43

ilk çiçek

1 Eklenti(ler)
Bu yaz aldığım kamelyamın yaz boyunca tomurcukları üzerindeydi. Sabırla, nerdeyse 8 ay boyunca iyi su verip, gölgede tuttum. Şimdi ilk goncasını açıyor. Bu kadar uzun zaman tomurcuklu bekleyen çiçek görmemiştim gerçekten. Daha epey goncası var üzerinde. Bu sabah eşim balkonda saksıyı elinden balkon zeminine düşürünce attığım çığlık sokakta yankılandı. Biraz utandım o çığlıktan tabii ama düşünsenize bunca zaman beklemişsiniz tam çiçek açarken darmadağın olacak...Neyse ki sapasağlam atlattı kazayı.

Melek Altınay 02-03-2009 09:38

Merhabalar;

Benim kamelyam bir tanecik çiçek açtı. Sonra o çiçeği geçti. Bir sürü tomurcuğu var, bunlardan iki tanesi çok olgunlaştı; oh dedim açacaklar. Onların açmasını beklerken başka bir tomurcuğu açmaya başladı ama bunların dış yaprakları kuruyup kahverengi oluyor. Olgunlaşan bütün tomurcukların dış yaprakları kahverengi. Tomurcuk dökülmesi yok. Toprağını sürekli nemli tutuyorum, yapraklarına su sıkıyorum. Su sıkarken bozulmasın diye çiçeklerini kapatıyorum. Anlamadım gitti. Vitaminli mineralli su veriyorum. Arkadaşlar bu durumla ilgili bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim...

susam 07-03-2009 15:51

1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar. Benim kamelyam aylardır oldukça sağlıklı ve üstü tomurcuk dolu bir vaziyette bekliyordu. Yeni yeni açmaya başladı. Ama çiçekler dış yapraklarından başlayarak kararmaya başladı. Açamadan kuruyacaklar gibi bir görünümleri var. Bunun sebebi nedir? Bilen varsa acil yardım bekliyorum.

Mehmet Çetin 07-03-2009 17:15

merhabalar. çelik alabileceğim 20 adet büyük kamelya fidanım var. ürütimini deneyen arkadaşların bana ne yapmam gerektiği tavsiyelerini bekliyorum. tutarlılık konusnda çelik, tohum **** daldırma, hangisinde tutma oranını yüksek sağlayabilrim. birde çelik ile üretimde lider sürgünlermi kullanılıyo. uzun bir dal kesip 10 ar cm lik çelikler yapsam **** gözlerine göre kesip yapsam olurmu. isteyen arkadaşlara çelikte gönderebilrim.

Melek Altınay 09-03-2009 10:03

Sevgili susam aynı problem benim kamelyamda da var. Ne yapacağız biz bilemiyorum????

susam 09-03-2009 18:39

Bilen arkadaşlarımız mutlaka vardır. Bu sıkıntımızı en kısa zamanda bir tanesi farketse de yardım etse...

Mehmet Çetin 10-03-2009 20:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mehmet Çetin (Mesaj 374161)
merhabalar. çelik alabileceğim 20 adet büyük kamelya fidanım var. ürütimini deneyen arkadaşların bana ne yapmam gerektiği tavsiyelerini bekliyorum. tutarlılık konusnda çelik, tohum **** daldırma, hangisinde tutma oranını yüksek sağlayabilrim. birde çelik ile üretimde lider sürgünlermi kullanılıyo. uzun bir dal kesip 10 ar cm lik çelikler yapsam **** gözlerine göre kesip yapsam olurmu. isteyen arkadaşlara çelikte gönderebilrim.

arkadaşlar bu konuda bana yardımcı olan olursa çok sevinicem...

Adalet Yağcı 27-03-2009 11:40

Geçen hafta Pazar günü Koçtaş'ta Kamelyalar gördüm, kocaman saksılarda bir hayli gelişmişlerdi, kırmızısı pembesi ve beyazı vardı, bitkiyi incelerken bir yandan da görevli bilgi veriyordu, bir ara kırmızı kamelyanın alt gövdesinde kırılmak üzere olan 10cm. uzunluğunda bir dal gördüm, dururmuyum " aaa bakın yazık kırılmış" dedim, sonra da hemen ekledim "bunu alabilirmiyim" tabi dedi görevli, hemen dalı çıkartıp verdi.

Aslında bitkinin kendisini almak isterdim, fiyatı 90 tl. hem çok pahalı hem de arabaya sığmayacak kadar büyüktü.
Eve gelir gelmez, köklendirici hormon uygulayarak bitkinin alt yapraklarını koparıp diktim.
Şu ana kadar bitki sağlıklı görünüyor, bu başlıktan öğrendiğime göre, köklenme 8 hafta sürermiş, kaldı yedi hafta, yaşatabilirsem çok mutlu olacağım.

Koyu yeşil 27-03-2009 13:56

Mehmet Çetin dilerseniz, üretim teknikleri başlığına bir gözatın, belki orada sağlıklı bir cevap bulabilirsiniz, fikrimce çelik alarak üretim yapmanız en mantıklısı ama siz gene de o başlığa bakın.

Adalet Yağcı 30-03-2009 14:13

1 Eklenti(ler)
Bu gün tam 8 gün oldu kamelyamı çelikleyeli.
Çok iyi görünüyor, yapraklarda sararma yok, tutarmı dersiniz?
Alt yaprakların ucunu ben kesmiştim.

mormenekşe 17-04-2009 00:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mehmet Çetin (Mesaj 374161)

Sayın Mehmet Çetin bende kamelya ile ilgili konulara bakıyorum.Şimdilik yeterli bilgiye sahip olmadığım için size yardımcı olamıyorum, ama kamelyalarınızdan gönderebileceğiniz çelik varsa talibim.Benim bulunduğum yerde bir kişide var bütün cesaretimi toplayıp utanarak çelik istedim ama olumsuz yanıt aldım :(
bi kamelyam olsun çok istiyorum ama çok pahalı olduğunu duydum siz çelik gönderirseniz ücretli olarak almak isterim.

Nebat 09-05-2009 20:43

Merhaba arkadaşlar
Ben de bugün bir Kamelya bitkisi sahibi oldum; hem de bu bitkiyi hiç tanımadan ve plansız bir şekilde meyve-sebze pazarından aldım.
Pazar alışverişine çıkmıştık; bir amcabey satmak için saksısıyla yolun ortasına koymuş ama tek bir çiçek başka yok.
Geçerken dikkatimi çekti üzerinde bir sürü goncası vardı adını sordum Kamelya, çok güzel çiçeği açar gül gibi dedi. Evde kendim yetiştirdim diye de ekledi.
Bu arada başka biri ile pazarlık yapıyorlardı. Neyse dedim yürüdüm.
Beş on adım sonra eşime çiçek hoşuma gitti satılmadıysa alayım dedim döndük aldık.
Hiç pazarlık yapmadım (ilk defa :-) ) zira 18 TL'ye bırakmamıştı benden önceki talipliye 20 TL'ye aldım gitti.
Yapraklarının yaz kış yeşil kaldığını, kendisinin balkonda baktığını bir sene evde tuttuğunu ama çiçek açmadığını bana da balkonda bakmamı tavsiye etti. Bende şimdilik balkona koydum.
Baktıkça daha da sevdim yeni nebatımı. Bedeni odunsu yaprakları koyu yeşil bu bile yeter bana zira ben daha çok yeşil salon bitkilerini seviyorum çiçek şart değil benim için. Evde tohumdan fıstık çamı yetiştiriyorum, bir adet benjamin, bir top şeklinde kaktüs ve bir tane de palmiye ağacım var.

Bu arada az önce ölçtüm de geldim Kamelyamın boyu 3,5 karış kadar yani yarım metreden fazlaca.
Pahalı mı aldım bi çiçekçiden falan mı baksaydım diye düşünürken forumda okuduklarımdan sonra ucuza aldığıma kanaat getirdim.

Lafı çok uzattım zannedersem kusura bakmayın arkadaşlar benim Kamelya maceram böyle başladı.

İnşaallah uzun yıllar yaşamasına vesile olurum sizin de desteklerinizle zira bakımı hakkında sizlerin paylaşımlarını takip edeceğim.

İyi akşamlar.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025