agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Japon gülü (Hibiscus rosa-chinensis) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/1707.htm)

kelebek çalısı 12-09-2012 18:20

1 Eklenti(ler)
Sıradanlığı hiç sevmeyen japon gülüm illa ki dikkatimi çekmek istiyor diye düşünmek istiyorum. Böyle düşünmek daha keyifli ;)

Eklenti 331185

taha-b 24-09-2012 10:49

Uzun süreli ve meraklı misafiri sevmiyorum :(

Olağandışı misafirperver biri olsamda evdeki tüm bitkilerime bana iyilik yapmak ister gibi benim haberim olmadan kafalarına göre su vermelerinden, yerlerini değiştirmelerinden, hiç hoşlanmadığım halde gereksiz bitkileri alıp evime sokmalarından, yeşil ne bulurlarsa benden meraklanıp benim evimde tohumlarını ayıklamaya çalışmalarından, güneşlenme vakti değilken tenteyi açmalarından, güneşlenme vaktiyken tenteyi kapamalarından ve tüm bunlar sonucu evimdeki bitkilerime zarar vermelerinden nefret ediyorum. Misafir diyorum, başımın üstünde yerin var diyorum ama ne olur bitkilerimi elleme diyorum. Ancak yinede söz geçiremiyorum. Sonuç; Yine 20 günlük misafir periyodu ve yine onca emekle yetişmiş Japon ve Melisamın çok sulamadan dolayı köklerinin çürümesi ve makus son.. Uzun süreli ve meraklı misafiri sevmiyorum :(

tturt 30-09-2012 21:56

2 Eklenti(ler)
Bugün hibiscuslara bakarken ilginç bir durumla karşılaştım. Beyaz katmerli açan bu hibiscus'un üzerinde kırmızı bir çiçek gördüm. Aynı çiçek sapı grubu içinde beyaz katmerli de çiçeğini olgunlaştırmaya çalışıyor. Bu nasıl oldu bilmiyorum. Kırmızı renkli açan hibiskuslar diğer hibiscuslarla bir arada bir tek bu hibiscus bulunduğu bölgede tek hibiscus. Bu durum nasıl açıklanır bilmiyorum. Bilen üyelerimizden yorumlarını bekliyorum.

Eklenti 335532

Eklenti 335533

tturt 08-10-2012 14:37

3 Eklenti(ler)
Yukarıda ki mesajda bahsettiğim hibiscus'un açmış halinde Sapanca'da olmadığım için fotoğraflayamamıştım. Bu hafta aynı hibiscus da yine beyaz dışında kırmızı beyaz gonca gördüm. Bu sefer açmış halini fotoğrafladım. Aynı hibiscus'da farklı renk görmek oldukça ilginç geliyor. Acaba dıbinde az olan kırmızı renk mi etkiliyor bilemedim.

Eklenti 337394

Eklenti 337395

Eklenti 337396

tturt 08-10-2012 15:21

1 Eklenti(ler)
İlk defa hibiscuslarımdan tohum aldım. Kırmızı renkli hibiscus'un çok net olmayan 3 adet tohum içeren tohum kapsülününün fotoğrafını ekliyorum.

Eklenti 337406

eb_ru 19-10-2012 20:24

1 Eklenti(ler)
beyaz yalınkat japon gülümü kendi polenleriyle tozlaştırmıştım, sanırsam tohum yapıyor :)

sibelim 19-10-2012 20:49

fotoğrafdaki tohumsa bendeki japon gülü baya tohum vermiş bilmeden bahçeye atıyordum bahçede bolca çıksa hiç fena olmaz :)

eb_ru 20-10-2012 12:13

Sevgili sibelim
şu videoyu ( http://www.internationalhibiscussoci...les/MOVIE2.wmv ) izledikten sonra tohum yaptığı kanaatine varmıştım,ilk tozlaştırdığımda minicik bir kapsül vardı 10 gün falan oldu bu boya ulaştı
şimdi önemli olan tohumların olgunlaşması, tohum kapsülü büyüyecek, kuruyacak, çatlayacak ve tohumları toplama zamanı gelecek :)

daha fazla video için şu sayfada International Hibiscus Society
videos kısmına bakabilirsiniz

sibelim 21-10-2012 00:05

sevgili ebru bazı kapsuller çiçek olmadan yukarıdaki resimdeki hale dönüşüyordu boş diye cehalet buya koparıp atıyordum gülüm kimbilir ne kadar isyan etti bana :) bir dursanda tohuma kalsak çoğalsak diye . birde onca koparıp attığımı düşününce çiçek beni kendi için ciddi ciddi tehlike gördü ki devamlılığını sağlamak için boyuna tohum kapsulu verdi durdu. zaten anladığım eziyet etmeden çiçek açmıyor bitkiler :)

eb_ru 21-10-2012 14:41

:)
bakalım koparmayın bir tanesini, gerçekten tohum olacak mı? çiçeklerin hepsini tozlaştırmıyorum bu sefer açacak çiçek sayısı azalıyor, bir tanesini bıraktım sadece bakalım ne olacak
acaba katmerli japon gülünün polenleri ile yalınkat japon gülü tohum yapar mı?
evde 4 farklı renkte japon gülü var, üçü katmerli biri yalınkat, farklı renkte çiçekler elde edebilir miyiz acaba?

sibelim 21-10-2012 21:07

sevgili ebru sen işi sakince profesyonelliğe döküyorsun bense eline su dökemem :) bakalım bu sefer bırakayım kapsul ne olacak. balkonda çiçekler için tozlaşmayı sağolsun arılar yapıyor yan komşunun bahçesinde arı kovanları var . kendileri muhtelif zamanda teftişe çıkarlar balkonda :) işi ehline bırakanlardanım.

eb_ru 22-10-2012 18:50

:)) ahh nerde o profosyonellik
bahçe yok balkon yok doğru dürüst ışık alan iki pencere var, bu koşulları zorlayarak bitki yaşatma gayretindeyim
bu arada benim kapsül kopmuş düşmüş, çok üzüldüm
annem benden habersiz saksısını değiştirmiş, köklerine ellemedim sadece saksıyı genişlettim diyor ama olan benim kapsüle oldu sanırım
neyse başka çiçeklere nasipse...

nevsune 22-10-2012 18:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tturt (Mesaj 1029056)
Yukarıda ki mesajda bahsettiğim hibiscus'un açmış halinde Sapanca'da olmadığım için fotoğraflayamamıştım. Bu hafta aynı hibiscus da yine beyaz dışında kırmızı beyaz gonca gördüm. Bu sefer açmış halini fotoğrafladım. Aynı hibiscus'da farklı renk görmek oldukça ilginç geliyor. Acaba dıbinde az olan kırmızı renk mi etkiliyor bilemedim.

Eklenti 337394

Eklenti 337395

Eklenti 337396

İki ayrı renk hibiscus yakın duruyorlarsa bir etkileşime giriyorlar. Kırmızı baskın bir renk olarak açık rengi etkiliyor sanırım.

Burada yanında duran kırmızıdan etkilenmiş sarı hibiskus çiçeğimi görebilirsiniz.

drhegeli 28-10-2012 10:26

2 Eklenti(ler)
Aynı kök üzerinde farklı renklerde açanlara bir başka örnek :
Eklenti 341739
Eklenti 341740

sakdag 28-10-2012 10:41

Çok şaşırtıcı ve çok güzel.

Bu mevsimde japon gülü çeliklerini nasıl köklendirmeliyiz acaba? 10 gün önce bir çeliği suya koydum, önce bütün yaprakları soldu, solan yaprakları koparıp en tepedekileri bıraktım, köklenme yok ama solma durmuş görünüyor. Çeliğimi kaybetmek istemiyorum doğrusu, çünkü çok güzel katmerli somon renginde. ;)

sibelim 28-10-2012 21:50

...

4 Eklenti(ler)
bu yaz bütün bereketi ile açan gülüm ... hayırlı bayramlar

Rana+miraç 29-10-2012 09:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakdag (Mesaj 1038156)

Bu mevsimde japon gülü çeliklerini nasıl köklendirmeliyiz acaba? 10 gün önce bir çeliği suya koydum, önce bütün yaprakları soldu, solan yaprakları koparıp en tepedekileri bıraktım, köklenme yok ama solma durmuş görünüyor. Çeliğimi kaybetmek istemiyorum doğrusu, çünkü çok güzel katmerli somon renginde. ;)

Ben haziran ayında aldığım çeliği hemen dikmiş ve saksının üzerine naylon poşet geçirip sera yapmıştım. Çeliğim tuttu büyüyüp çiçek bile açtı. Su kaybına dayanamayıp çelikler kuruyor sonra da köklenemiyorlar. Suda bekletmekten artık kaçınıyorum .İnşallah çeliğiniz tutar biz de harika rengini görürüz.

tturt 29-10-2012 09:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakdag (Mesaj 1038156)

Sayın Sakdag,

Uzun zamandır hibiscus yetiştirmeye çalışan biri olarak size tecrübelerim ışığında şunları önerebilirim.

Aldığınız çeliği hemen kendi saksısına dikebilirsiniz uygun alınmış bir çelikse tutma ihtimali yüksek olacaktır. Başka bir yöntem geçirgenliği iyi bir toprak hazırlayıp saksılara koyun. Aldığınız çeliği köklendirici hormonunuz varsa batırıp sonra saksıya alın, köklendirici hormonunuz yoksa o şekilde dikin büyük ihtimalle tutacaktır. Başlangıçta 3-4 gün her gün su verin sonra normal seyrine bırakın.

Aldığınız çelikleri bir ve iki göz bırakacak şekilde toprağa dikin eğer bir göz dikiyorsanız yapraklarını yaprak sapının başladığı yerden kesin, ik göz bırakıyorsanız ilk gözün üstündeki yaprakları aynı şekilde kesin 2. Gözün üstündeki yaprakları çok çok az kalacak şekilde dikin.

Çelikleri hava sıcaklığı 10 derecelerin altına düştüğünde mutlaka içeri alın.

Umarım yazdıklarım faydalı olur bol şanslar.

Son bir not bu başlığı baştan okursanız faydalı olabilecek bir çok bilgi ve link bulabileceksiniz.

tturt 05-11-2012 21:31

4 Eklenti(ler)
Hibiscus mutabilis'i açıkken gördüm. gerçi tam beyazken yakalayamadım ama beyaz pembe, pembe ve koyu pembe halini fotoğrafladım.

Eklenti 343839

Eklenti 343840

Eklenti 343841

Eklenti 343842

sibelim 06-11-2012 15:26

sayın tturt Hibiscus mutabilis iniz harika görünüyor ellerinize sağlık.

sakdag 16-11-2012 08:56

2 Eklenti(ler)
Kaç gündür açsınlar diye bekliyorum ama güneşsizlikten açamıyorlar galiba... Açsalar da güzellerimin yüzünü bir görsem diye bekliyorum...:D

Eklenti 346418

Eklenti 346419

selis 16-11-2012 13:22

3 Eklenti(ler)
Bakalım hangimizinki önce açacak ;)
Eklenti 346451
Eklenti 346452

Bunu da sokakta çektim.. Boynu bükük hallerine bayılıyorum :)
Eklenti 346453

GLCN 17-11-2012 10:49

nedense bu sene benimki hiç acmadı...napalım kurumasında varsın acmasın:)

tturt 17-11-2012 14:57

4 Eklenti(ler)
Hibiscusların çapraz döllenmesinden oluşan tohumlar farklı çiçek renkleri ve/veya çiçek yapıları oluşturabiliyorlar. Yine bu çapraz döllenmeden meydana gelen tohumlar oluşan çiçekler aynı kökte farklı tonlarda çiçekler verebiliyorlar. Bu yazdıklarımı anlatan fotoğrafları ekliyorum.

Daha fazla fotoğraf görmek isteyenler buradan bahçemizi ziyaret edebilirler.

Eklenti 346707

Eklenti 346708

Aynı çapraz döllemeden oluşan farklı renklerdeki hibiscuslar.

Eklenti 346709

Eklenti 346710

tturt 17-11-2012 14:58

5 Eklenti(ler)

Eklenti 346711

Eklenti 346712

Eklenti 346713

Eklenti 346714

Eklenti 346715

tturt 18-11-2012 11:06

3 Eklenti(ler)
Hibiscus mutabilis'in geçen hafta çektiğim fotoğrafları. Beyaz ve açık pembeyi bir arada yakaladım.

Eklenti 346982

Eklenti 346983

Eklenti 346984

sakdag 18-11-2012 16:22

3 Eklenti(ler)
[QUOTE=selis;1049215]Bakalım hangimizinki önce açacak ;)
QUOTE]

Açtılar bile, turuncu ve koyu kırmızı açmalarını beklerken açık pembe ve pembemsi kırmızı çıktı renkler... Çok güzeller...;)

Eklenti 347022

Eklenti 347023

Eklenti 347024

tturt 18-11-2012 21:33

Ebay'da açık arttırmadan Richard Johnson'un sattığı tohumlardan toplam üç ihaleyi kazandım. Bu üç açık arttırmada 15 tohum için 30 USD+ nakliye bedeli ödeyeceğim. Ayrıca yine ebay'da Brezilya'dan 30 tohumu 40 USD + nakliye bedeline aldım.

Richard Johnson seyehatte olacağından tohumları 16 Aralıktan sonra gönderecek bu durumda Aralık sonu Ocak başı elimde olur. Brezilya'dan gelecek tohumlar ise 15 güne kadar elimde olur.

Elimde onca tohum onca çiçek onca fide onca çelik varken yerimizde kalmamışken hibiscus olunca sanki aklım başımdan gidiyor.

züleyha 18-11-2012 21:42

Sayın tturt,

Eğer yardımcı ya da ortak ararsanız, her zaman hazırım :)

tturt 18-11-2012 22:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi züleyha (Mesaj 1050369)
Sayın tturt,

Eğer yardımcı ya da ortak ararsanız, her zaman hazırım :)

Bu tohumlar çapraz döllenme sonucu oluşan tohumlar. Ne renk çıkacağını tahmin etmek mümkün değil. Bunun yanında toplam 5 tohum iki farklı çapraz döllenmeden oluyor ve bir çapraz döllenme için 2 diğeri için 3 tohum gönderiyorlar. Brezilyadan gelen tohumlar ise her bir çapraz döllenme için 3'er tohum gelecek. Bu tohumların maalesef hepsininde çimlenmeyeceğini düşünürsek ancak kendime kadar.

Geçtiğimiz sene ebey'dan ve Brezilyadan aldığım tohumlardan çimlenen hibiscusların seneye çiçek açmasını bekliyorum, bu hibiscuslardan inşallah seneye çelik dağıtma şansım olacak.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025