agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Melisa, Kolonya çiçeği, Parfüm Çalısı (Cestrum nocturnum) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/1082.htm)

Sonul 09-04-2010 18:28

Melissalar güneyde oldukça yaygın. Eskiden ben de budama yapıyordum. Çabuk gelişen bir bitki, yani arsız bile diyebilirim. Budama sonrası Temmuz ortalarından başlayarak üç kez açıyor. Budama yapmadığım zaman Haziran başında çiçek açmaya başlıyor. 5-6 kez çiçek açıyor. Bazen de kışın havalar iyi giderse çok güneş görenler kışın da açıyorlar. Bu nedenle artık budama zorunlu olursa yapıyorum.

gravel 10-04-2010 12:13

Benim yeni aldığım Cestrum fasciculatum olduğunu öğrendiğim mor "cestrum"um. sanırım mor olanları kokmuyormuş.
http://www.agaclar.net/forum/attachm...8&d=1270801681

S-L-İ-H-A 19-04-2010 18:16

Benim İZMİR güzeli çiçek açtı.

almira 19-04-2010 19:11

3 Eklenti(ler)
Bu güzel de benim bu Şubat'ta çeliklediğim kırmızı çiçekli melisa(cestrum elegans).

atga 07-05-2010 00:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ful Sokağı (Mesaj 32808)
Tekrar aynı konuya dönmek istemiyorum ama, espri yapma niyetim bile yoktu. İnşallah birileri de yazar, hiç gören yok mu...

Öncelikle tüm arkadaşlara selamlar;
Bende konuyu okuyunca yeni üye oldum biraz araştırınca aşağıda alıntı yaptığım bilğiye ulaştım umarım faydası olur.her türlü eleştiriye açığım :)

yumurta kabuğu
İşe gidip gelirken şu sıralar Aydın Boysan’ın “İstanbul esintileri” isimli kitabını okuyorum...

Arada ilginç bir şeye rastladım;

Çocukluğumdan beri bildiğim ama hep merak ettiğim bir şeydi, okuyup öğrenince hoşuma gitti sizlere de anlatayım dedim, belki hatırlayanlarınız vardır :)

Eskiden bazen komşu evlerde rastlardık;

Evdeki saksıların içine bir tahta çıta çubuk batırılır, ucuna da yumurta kabuğu ters bir şekilde takılırdı...

Eski bir gelenek desen değil, görgü desen hiç değil, büyü dua uğur desen ilgisi yok...
“Acaba karıncalar gelmesin diye mi yapıyorlar?” diye de düşünürdüm :) ama o da pek mantıklı gelmezdi...

İşte bu yumurta kabuğunu saksıya öyle ters bir şekilde çubuk üzerine takmak ne anlama geliyormuş bugün öğrendim :)

Sümüklü böcekler bazen saksıların içine yuva yaparlar ve yavruları da oradan çiçeği yiye yiye yukarı tırmanır sonra kaldıkları yerden devam etmek için tekrar aşağıya inerlermiş...

İşte o çubuğa tırmanan sümüklü böcek yavruları öğle vaktine doğru yumurta kabuğunun içine girince çiçeğin sahibi yumurta kabuğunu alır, içindeki yavrulara zarar vermeden bahçeye bırakırmış...

Saksılara yumurta kabuğu takılmasının sebebi de buymuş...

Neyin ne olduğunu bilmeden çocukken biz de başkalarından görüp heves eder yapardık, iyi ki de yapmışız :) Masal gibi değil mi?
yazan: ONALTIKIRKALTI

maviperi 10-05-2010 01:34

Merhaba,
Benim güzel melisamda çiçek açtı,evin her köşesi mis gibi kokuyor:))Şubat ayında budamıştım ve elde ettiğim çelikleride dikmiştim çok şükür hepsi tuttu.Henüz onlar çiçeklenmediler ama yemyeşil oldular bile:)Bu hızla giderlerse onlarda bu sene büyük ihtimalle çiçek açacaklardır:)

maviperi 16-05-2010 00:37

Merhaba,
Ben bir konuda yardımınızı rica edecektim.Melisam dediğim gibi şuan çiçeklenmiş durumda ancak şubat ayında budama yaptığım halde çok fazla uzadı.Ben şimdi çok uzayan dallarını kessem herhangibir zararı olurmu ?Şimdiden teşekkür ederim.Saygılarımla...

MİRBE 18-05-2010 12:35

Melisa sanırım ılıman iklime uygun ben de çok isterim ama Konya da yetişirmi bilmiyorum bilen var mıdır?

Sonul 18-05-2010 15:31

Sayın Mibre;
Melissa arsız bie bitkidir. Yaz ortamında her yerde yetişir. Yanlız sonbahar sonunda saksıya alıp gelecek baharda yeniden toprağa ekerseniz sorun olmaz. Toprakta bırakırsanız kurur. Yetiştirmek istiyorsanız bu koşullarda sizede uygun olur. İyi günler.....

arnavut biberi 18-05-2010 15:57

sayın mirbe sadece saksıdada yetiştirebilirsiniz kışın da içeri alırsınız çünkü balkondada olsa bahçedede olsa don olduğunda kaybedebilirsiniz. benim tanıdıklarım gece yaseminini(melisayı) büyük saksılarda yetiştiriyordu bende şimdi öyle yapıyorum büyük bir saksımda birkaçtane tohum çimlendirdim yavaş yavaş büyütüyorum. sevgiler...

Zeytinci 18-05-2010 20:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MİRBE (Mesaj 640804)
Konya da yetişirmi bilmiyorum bilen var mıdır?

Sn. Mirbe,

813 no'lu mesaja bakın. S-L-İ-H-A Kayseride olup ilk çiçeği gören kişidir.
Yani onu istemek gerek...:cool:

Smyrna 19-05-2010 23:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi atga (Mesaj 633330)
İşte o çubuğa tırmanan sümüklü böcek yavruları öğle vaktine doğru yumurta kabuğunun içine girince çiçeğin sahibi yumurta kabuğunu alır, içindeki yavrulara zarar vermeden bahçeye bırakırmış...

Saksılara yumurta kabuğu takılmasının sebebi de buymuş...

Daha ilk mesajdan iyi başlangıç olmuş. :))

Yılmaz Yalçın 25-05-2010 21:17

1 Eklenti(ler)
Sevgili Acemifüsun'un hediyesi melisa yeni sürgünler çıkartıyor.

acemifüsun 25-05-2010 22:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 646082)
Sevgili Acemifüsun'un hediyesi melisa yeni sürgünler çıkartıyor.

Kardeşçiğim güle güle büyüt:) Ustalarımız 3-4 tane ana dal bırakıp, dipten gelen yeni küçük sürgünleri kesmemizi söylüyorlar, ana dalların güçlü olması için. Ayrıca destek alabileceği 1,5 metre kadar bir sopa yanına gerekiyor.

süreyya 25-05-2010 22:08

saksıdaki yumurta kabuğu

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ful Sokağı (Mesaj 32699)
Ancak bu yumurta kabuğu kounusunu bilenler varsa onlar da lütfen yazsınlar.

Benim de çok merak ettiğim bir konuydu bu. Saksıdaki uzun bitkilere dayanak olsun dıye konulan sopalar kimi zaman çiçek koklamak vb nedenlerde bitkiye yaklaşanlara zarar verimesin diye konuluyormuş. Sopanın bitimini belli etmek amaçlı başlatılan uygulama görenek oldu sanırım. Ben de yıllarca ne işe yaradığını bilmeden yumurta kabuğu koydum saksılarıma.:p

junon 25-05-2010 23:14

Çelik paylaşabilecek arkadaşlar varmıdır acaba? Ankara da bulamıyorum bir türlü, tohuma da razıyım terasımda hanımelinin yanındaki yeri hazır ama bulamıyorum bir türlü, halbuki memleketim İzmir de ne güzel kokardı geceleri, kıymetini bilememişiz :( paylaşabilecek arkadaş beni çok ama çok mutlu edecek.

Cahide Kartal 28-05-2010 14:20

1 Eklenti(ler)
Budadıktan sonra suda köklendirip diktiğim melissa çeliği günden güne sararıp bu hale geldi (Kapalı mutfak balkonunda duruyor) hayat belirtisi var mı? Ne önerirsiniz. Eklenti 147715

maviperi 28-05-2010 21:27

Merhaba,
Melisam çok fazla uzadı,geçen Şubat ayında budamasını yapmıştım ama,şimdi de uzayan dallarını kessem herhangibi bir zararı olurmu ?Yardımlarınızı bekliyorum.Teşekkürler...

Hhatice 28-05-2010 21:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cahide Kartal (Mesaj 647872)
Budadıktan sonra suda köklendirip diktiğim melissa çeliği günden güne sararıp bu hale geldi (Kapalı mutfak balkonunda duruyor) hayat belirtisi var mı? Ne önerirsiniz. Eklenti 147715

Yeşil duruyor ,acaba toprakta solcan filan mı var .Güneş alan bir yere koyun

maviperi budama zamanını bekle istersen budadığın dalları suya koy köklendir.

maviperi 30-05-2010 00:44

Teşekkür ederim ,sayın Hhatice.En iyisi öyle yapmak *******:)Saygılarımla...

Cahide Kartal 30-05-2010 21:43

Hhatice teşekkür ederim. Kullanılmış torfa dikmiştim.(ölen menekşemin yerine) Şu an için Yanmış gübre vermek uygun mu?

Hhatice 30-05-2010 22:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cahide Kartal (Mesaj 649181)
Hhatice teşekkür ederim. Kullanılmış torfa dikmiştim.(ölen menekşemin yerine) Şu an için Yanmış gübre vermek uygun mu?

Menekşe neden ölmüştü? Toprağında solucan olmasın ,mümkünse açık havaya çıkarın

Zeytinci 31-05-2010 10:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cahide Kartal (Mesaj 647872)

Çelik dikimlerinde boy uzun olmamalı. Ben en fazla 20 cm yapıyorum. Sizinki epeyce uzun görünüyor. Aşırı sulamış olabilirsiniz. Kök gelişimi yeterli olmadığı için üst tarafı besleyemiyor olabilir.

Yılmaz Yalçın 31-05-2010 19:24

Arkadaşlar,
Acemifüsun Ablamın hediyesi melisam galiba tomurcuk oluşturuyor:)Hem de bol miktarda eğer yanılmıyorsam:)B5A uygulaması yapmıştım ilk geldiğinde sonra da 2 kez geldiğinden bu yana yaprak ve gövdesine de uygulamıştım..Şimdi tomurcuk içinde:)Bu ayda tomurcuklanması normal midir?

Günüm 31-05-2010 19:43

Normaldir sevgili Yılmaz.

Yılmaz Yalçın 31-05-2010 19:48

Ağustosta çiçeklenmesi gerekmiyor mu?

Günüm 31-05-2010 19:50

Benim balkondakinin üzeri de tomurcuklu. Açması zaman alır ama Ağustos'dan önce açar.

Zeytinci 31-05-2010 19:53

Izmir' de mayıs ayında başlıyor ekim sonuna kadar dönem dönem iklime bağlı çiçekleniyor.

Kayseri de nisan ayında çiçeklenmeye başlamasını sahibinin hünerine bağlıyorum:)

Yılmaz Yalçın 31-05-2010 20:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Günüm (Mesaj 649837)
Benim balkondakinin üzeri de tomurcuklu. Açması zaman alır ama Ağustos'dan önce açar.

Tomurcuklarının açıp koku yayması ozaman yaklaşık bir ay sürüyor öyle mi?

Yılmaz Yalçın 31-05-2010 20:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 649839)
Izmir' de mayıs ayında başlıyor ekim sonuna kadar dönem dönem iklime bağlı çiçekleniyor.

Kayseri de nisan ayında çiçeklenmeye başlamasını sahibinin hünerine bağlıyorum:)

Öğleden sonra bol güneş alan bir yerde duruyor..İlk defa çiçeklerini göreceğim bu yıl..Umarım toplam 3 dalda bulunan tomurcuklar bol koku yayar:)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025