agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Çalılar
(https)

Beğeni Düzeni231Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-05-2020, 14:15   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-10-2014
Bu 5 yapraklı dalların ana gövdeye bağlandığı yerin 1 cm üstünden ana dalı kesin. 5 yapraklı dalın dibinden göz büyüyecek sürgün verecek. Daldaki kesik yerlere mum eritip sürün veya oje sürüp kapatın. Gülü budamaktan korkmayın kesip budama yaptıkça yeni dal oluşturur gençleşir yenilenir.

Erdem 01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2020, 15:39   #2
Ağaç Dostu

Mahmut Tebir's Avatar

Giriş Tarihi: 07-10-2007
Galeri: 4
Gül kesinlikle hazır toprağa dikilmez. Bahçe toprağı ile hazır toprağı karıştırabilirsiniz. Hazır toprak güllerde hastalık yapabilir. Hazır toprakta mineraller sınırlıdır.

Mahmut Tebir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2021, 11:35   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-03-2012
Merhaba arkadaşlar, dedemin mis kokulu güllerinden getirmiştim, (Almanya'da yaşıyorum) uç kurusu oldu ve cılızlaltı, bu sene köklerine bakayım dedim kurumak üzere olduğunu gördüm ve yerüni değiştirdim, kurumasından korkuyorum yeşil minik bir dalı var acaba onu kessem köklendirebilir miyim? Şimdiden teşekkürler.

cörekotu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2021, 10:16   #4
Ağaç Dostu

cemilsisik's Avatar

Giriş Tarihi: 09-12-2019
Gül çelikleri

Merhaba.
Ben de bahçedeki gülleri çoğaltmak için kurallara uygun olarak çelikler aldim, yeni bir saksılara diktim. Yeni çeliklerim yaklaşık 10 gün sonra açmaya başlıyor, yaprak oluşumu asamasına geliyor fakat bu süreçten sonra bütün çelikler kurumaya,erimeye, çürümeye başlıyor. Yaklaşık 3 aydır farkli zamanlarda farkli köklerden farkli çeliklerle 100 den fazla çelik diktim fakat sonuç hep aynı. Çözemedim bu durumu. Ben nerde yanlış yapıyorum

cemilsisik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2021, 11:20   #5
Ağaç Dostu

Mahmut Tebir's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemilsisik Mesajı Göster
Merhaba.
Ben de bahçedeki gülleri çoğaltmak için kurallara uygun olarak çelikler aldim, yeni bir saksılara diktim. Yeni çeliklerim yaklaşık 10 gün sonra açmaya başlıyor, yaprak oluşumu asamasına geliyor fakat bu süreçten sonra bütün çelikler kurumaya,erimeye, çürümeye başlıyor. Yaklaşık 3 aydır farkli zamanlarda farkli köklerden farkli çeliklerle 100 den fazla çelik diktim fakat sonuç hep aynı. Çözemedim bu durumu. Ben nerde yanlış yapıyorum
merhaba cemilsisik. Çeliklerin yaprak çıkarması çeliğin içindeki kendi besin suyundan kaynaklanır. Belli bir yere kadar yapraklanır sonra gerekli besini bulamadığından kurumaya başlar. Çelikleri ilkbahara girmeden ocak-şubat gibi derin bir yere dikmelisiniz. Çeliklerin toprağa giren yerinde 2-3 boğum olmalı toprağın dışında 2 boğum olmalıdır. Böylece köklenme ihtimali fazlalaşır. Toprağında su tutma kapasitesi çok olmamalıdır. Eğer çok olursa. Köksüz olan çeliği çürütür. İyi şanslar dilerim.

Eski 10-03-2021, 21:24   #6
Ağaç Dostu

cemilsisik's Avatar

Tam da dediğiniz gibi görünüyorlar Mahmut Tebir. Fakat çelikler 2-3 göz kesin giriyor toprağa, dışarda da 2 göz kalıyor. Sanırım sulamada veya kullandığım toprakta sorun var. Aynı şekilde diktiğim ortanca çeliklerinde de aynı sorun oluşuyor. Sanırım problem aynı. Çözeceğiz, pes etmek yok.

Eklenen Resimler

Eski 11-03-2021, 10:38   #7
Ağaç Dostu

Mahmut Tebir's Avatar

kullandığınız toprak su tutan cinsten. Birde eğer hava soğuk ise bu köklenmesini yavaşlatır. Kullandığınız çelikleri 5 ltlik bir su şişesini kesip altına yeteri kadar delikler delip içine dikebilirsiniz. Üstüne de kestiğiniz üst bölümü kapatırsınız. Ilık bir yere alıp köklenmesini bekleyebilirsiniz. Böylelikle hem soğuktan koruyup hem de sera etkisi yaratıp köklenmesine yardımcı olursunuz. Tabii üst kapağına delikler delmeyi ya da bazen havalandırmayı unutmamalısınız. Bu konuda youtube ta yeteri kadar video var. izleyip öğrenebilirsiniz. Bol şanslar.

Eski 12-03-2021, 14:44   #8
Ağaç Dostu

cemilsisik's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Tebir Mesajı Göster
kullandığınız toprak su tutan cinsten. Birde eğer hava soğuk ise bu köklenmesini yavaşlatır. Kullandığınız çelikleri 5 ltlik bir su şişesini kesip altına yeteri kadar delikler delip içine dikebilirsiniz. Üstüne de kestiğiniz üst bölümü kapatırsınız. Ilık bir yere alıp köklenmesini bekleyebilirsiniz. Böylelikle hem soğuktan koruyup hem de sera etkisi yaratıp köklenmesine yardımcı olursunuz. Tabii üst kapağına delikler delmeyi ya da bazen havalandırmayı unutmamalısınız. Bu konuda youtube ta yeteri kadar video var. izleyip öğrenebilirsiniz. Bol şanslar.
Ortam olarak sera ortamında odada saklıyorum. Ortam konusunda bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Dediğiniz gibi diğer ihtimal olan toprak konusunda sıkıntı olabilir. Yeni çelikler hazırlayıp kum oranı fazla olmak şartıyla kumla karışık toprakta köklendirmeyi deneyeceğim. Bu şekilde su tutmayı önleyebilirim.
Bir çok çeliği çürüttüm ama en azından bir kaç çeliği köklendirmeyi başarmamız gerek )

Eski 13-05-2021, 00:48   #9
Ağaç Dostu

yaprak7's Avatar

Giriş Tarihi: 11-01-2013
Merhabalar gul vs cicek alisverisi yapabilecegim hem uygun fiyatli hem de guvenilir bir cicekci tavsiyesi verebilir misiniz?internetten alisveris yapabilmem ivin.karabukte oturuyorum bu arada

yaprak7 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2009, 21:19   #10
Ağaç Dostu

Zeytinci's Avatar

Giriş Tarihi: 24-12-2008
Benim budama yöntemim.

Arkadaşlar,
Yazılanları elimden geldiğince okudum. Sn. Kgursan'dan sağolsun bazı bilgiler temin ettim.
Sarıcılı gül, mayıs sarıcılı gülü ve çalı formlu güller için budama hususunda bir yöntem benimsedim. Sonuç oldukça başarılı. Hem çiçeklerini hemde yapraklarını keyifle seyrediyorum.
Birkaç yıl kötü budama yapılmış idi. Bu yıl kendim budama yaptım.
Şöyle ki:
Referans Çalı güller;
1-Ana gövde üzerinde geçen yıla ait kalem kalınlığında 2 dal bıraktım. Bu dalların boyunu toprak seviyesine göre 2 karış yüksekten kestim. Bu iki dal güney ve kuzey yönünde bıraktım.
2-İki yıldan eski kartlaşmış dalları gövde dibinden kestim.
3-Gövde üzerinde eski hatalı budamalardan kalmış kuru çıkıntıları gövde dibinden kestim.
4-Cılız, zayıf kalemden ince dalları gövde dibinden kestim.

Artık güllerimde iki dal ve yaprak birbirine değmiyor. Güneş ve hava dallar arasına engelle karşılaşmadan süzülüyor.
Güller açmaya başladı. Aşmış/geçkin çiçekleri bağlı olduğu ana köke yakın çiçek sapı üzerindeki ilk **** ikinci beşli yaprağın hangisi dışa bakıyorsa o yaprağın üzerinden kesiyorum. Yani çiçek kesimi aynı zamanda budama oluyor.
Bu arada budadığım iki dal haricinde dipteki topraktan gelen yeni/taze ve çok sayıdaki sürgünleri dipten kesiyorum.

Bakım konusunu burası yeri olmadığından kısaca vereyim. Bir hafta küllemeye / mantari hastalıklara karşı Topas ile takip eden hafta zararlı böceklere karşı Basudin ile ilaçlama yapıyorum.
Yanmış keçi gübresi toprağına verdim. Sulama yaparken yaprağına temas ettirmiyorum.

cottonmel beğendi.
Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2010, 08:59   #11
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-11-2010
gül

evde baktıgım bir bodur gülüm var ama bir garip oldu,çiçekleri döküldü,yaprakları bi tuhaf oldu,dalların bi kısmı da kurudu..ne yapmalıyım nasıl bakmalıyım,yardımcı olursanız sevinirim.

sumeyye76 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2012, 13:05   #12
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-01-2012
Merhabalar.. Baston gül budanır mı? Nasıl bir form verilerek budanır bilmiyorum? Gülüm gün geçtikçe boya verdi, oysa ki ben sarkan formlu gül fidanı almıştım..

Name:  P9050112 (450 x 600).jpg
Views: 2410
Size:  43.5 KB

pria ve YeniGine beğendi.
Sudenur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Kapalı
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025